Kattensoep - Janneke Schotveld

Post date: Oct 4, 2017 11:47:46 AM

Het is voor een auteur een hele eer om het Kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven. Altijd wordt een auteur gezocht die zijn of haar sporen als kinderboekenschrijver verdiend heeft en dat kan op verschillende manieren. De ene keer wordt gekozen voor een schrijver die goed ligt bij de meer literair ingestelde volwassenjury’s en de andere keer valt de keuze op een auteur die hoog scoort bij de kinderjury. Janneke Schotveld kunnen we tot de laatste categorie rekenen. Kinderen houden van haar vlot geschreven verhalen en ze zullen zeker uitkijken naar het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar: Kattensoep. Tienjarige Boeli schrikt zich een ongeluk als Lucy, het buurmeisje van zijn opa, belt dat hij meteen moet komen. Snel gaat hij met de bus naar opa, bang dat er iets met hem aan de hand is. Het valt mee, opa heeft weliswaar een klein ongelukje gehad en zit nu met zijn voet omhoog, maar daar belde Lucy niet voor. Haar probleem is groter: haar kat is weg. En niet alleen haar kat, er verdwijnen voortdurend katten uit de buurt. Boeli en Lucy stellen een onderzoek in. Zou Herba, die eruitziet als een heks, er meer van weten? Of zit Simon de slangenhouder erachter? Als ook Boeli’s kat verdwijnt is het de hoogste tijd voor een gewaagd onderzoek. Het verhaal komt wat rommelig op gang. In de eerste paar bladzijden propt Schotveld veel informatie, die deels overbodig is. De lezer kan dit rustig van zich af laten glijden, na een paar bladzijden komt het verhaal op stoom en is dan goed te volgen. Schotveld is geen schrijfster die haar lezers verveelt met lange beschrijvingen, ze is meer van de korte rake typeringen. In enkele zinnen zet ze bijvoorbeeld een personage neer. Zo is opa stokoud want hij heeft grijs haar, een bril en een telefoon die vastzit aan een draad, is Lucy een aardige meid maar in Boeli's beleving ‘wel véél’ en een dame met auberginekleurig geverfd haar die katten vieze beesten vindt en ook nog Drens heet is geen natuurlijk een naar mens. Schotveld brengt haar personages verder tot leven in haar heerlijke dialogen waarin de karaktertrekken mooi doorklinken.

Zoals we van Schotveld gewend zijn spelen maatschappelijke en emotionele kwesties op de achtergrond een rol. Zo rouwen opa en Boeli nog over het verlies van opa Guus, de man van opa. Een belangrijk thema in het verhaal is omgaan met vooroordelen, van onterechte beschuldigingen tot je niet laten aanpraten dat je niks kunt. Ook andere thema’s worden kort aangestipt, zoals dierenrechten, jaloers zijn op een pasgeboren zusje en de angst om als oude man weggestopt te worden in een tehuis. Ook de botsing tussen generaties geeft gelegenheid tot maatschappelijk commentaar, zo kan opa niet uit de voeten met de rare namen die kinderen tegenwoordig krijgen en is hij blij dat in zijn tijd glutenallergieën niet bestonden. Op hun beurt snappen Boeli en Lucy niets van een touwtje dat uit de deur steekt. Er is tussen de regels door ook aandacht voor wat wijze lessen zoals de raad ‘eerst kijken of het waar is, dan in paniek raken’ en het belang van de kunst pannenkoeken te kunnen bakken.

Het is allemaal wat veel, zeker omdat er geen ruimte is om alle thema’s uit te werken. Een betere dosering en wat terughoudendheid had het verhaal sterker gemaakt.

Kattensoep is geïllustreerd door Annet Schaap, de vaste illustrator van Schotvelds werk. Ook zij weet mens en dier raak te typeren; Schotveld en Schaap zijn zoals gebruikelijk weer een gouden duo.

Kattensoep is een wat rommelig maar fijn verhaal dat veel kinderen met plezier zullen lezen.

Kattensoep

Janneke Schotveld (tekst) en Annet Schaap (illustraties)

CPNB, 2017

Andere boeken van Janneke Schotveld op kinderboekenpraatjes:

Superjuffie komt op safari

Botje

| leeftijd 8+ |