Het lied uit de verte - A.F. Harrold

Post date: Dec 11, 2017 1:18:00 PM

Twee jaar geleden maakte de Nederlandstalige lezer kennis met het werk van de Britse A.F. Harrold. Zijn boek De spinsels (Clavis, 2015) verraste door zijn originele verhaal en de beeldende stijl. Het lied uit de verte is het tweede boek dat uitgeverij Clavis heeft laten vertalen en daarmee is opnieuw gekozen voor het wat serieuzere werk van Harrold, die ook humoristische kinderboeken schrijft.

De tienjarige Francesca, die door iedereen Frank wordt genoemd, loopt in een verlaten speeltuin tegen haar klasgenoot en kwelgeest Neil op. Samen met zijn helpers Rob en Roy bespot hij Frank en de pesters gooien haar tas tussen de brandnetels. Dan duikt een andere klasgenoot op, de zeer forse Nick. Hij helpt haar, maar echt blij is Frank daar niet mee. Als bekend wordt dat ze met Nick omgaat zal iedereen op school haar uitlachten. Toch gaat ze met hem mee naar zijn huis, want dat is voorlopig de enige veilige plek. Nick, die geen moeder heeft, woont met zijn vader in een huis waar een vreemde bosachtige geur hangt en bijzondere muziek klinkt. De muziek vervult haar met het een heerlijke warm gevoel.

De wonderlijke muziek trekt haar de volgende dag opnieuw naar het huis van Nick, waar ze hartelijk wordt ontvangen. Als ze de muziek weer hoort gaat Frank op onderzoek uit. Het brengt haar naar de kelder waar ze op een vreemde muzikant stuit. Het is een trolachtig wezen dat wegvlucht als hij, of zij, Franks aanwezigheid ontdekt.

In eerste instantie lijkt Het lied in de verte een verhaal over pesten, maar het neemt een andere wending door Franks ontdekking in de kelder van Nicks huis. Nick blijkt verbonden met een andere wereld die hij niet kan betreden, maar wel kan zien. De ontdekking brengt Frank en Nick dichter bij elkaar, al wil Frank dit eigenlijk niet omdat ze op school niet uitgelachen wil worden. Overeind blijven tussen leeftijdsgenoten en de do’s en don’ts binnen de schoolgemeenschap is een van de thema’s van het boek. Niet alleen respecteert Frank de code dat je niemand verraad, ze heeft er ook weinig vertrouwen in dat het zin heeft haar ouders over het pesten te vertellen: ‘Wat je ook zei, volwassenen kwamen altijd met: ‘Ze menen het niet zo kwaad’ of Gewoon negeren, dan houdt het vanzelf op’ of ‘Doe niet zo mal, Frank’ Een ander thema is de strijd tussen gevoel en verstand. Frank heeft de neiging zo min mogelijk op te vallen, maar de ontmoeting met Nick vraagt om handelende daadkracht. De combinatie van serieuze thema’s als vriendschap en omgaan met pesters met een sprookjesachtig thrillerelement pakt goed uit. Harrold schrijft beeldend, gedetailleerd en zijn dialogen zijn levendig. Het relaas van de pesterijen is pakkend en indringend geschreven. Harrolds beeldspraken zijn echter niet altijd goed gekozen en het is een vreemde keus dat Frank voortdurend gesprekken met haar maag heeft, waar de schrijver de stem van haar gedachten heeft geplaatst. Het leidt tot rare zinnen als ‘Frank luchtte haar hart en vertelde wat ze van haar maag had gehoord.’ Een belangrijke sfeermaker van het boek zijn de illustraties van Levi Pinfold. Zijn realistische tekeningen in vele tinten grijs laten niet alleen gebeurtenissen uit het verhaal zien, ze geven ook nadrukkelijk de voortdurende dreiging weer, bijvoorbeeld door op verschillende pagina’s aan de randen oprukkende schaduwen te tekenen. Het is jammer dat het boek op zulk lelijk snel vergelend papier gedrukt is, deze illustraties verdienen beter. Het lied uit de verte combineert op originele wijze het thema pesten met een surrealistische verhaal. Harrold levert hiermee opnieuw een spannend en fantasievol boek af. Het lied uit de verte

A.F.Harrold (vertaald door Tine Poesen) en Levi Pinfold (illustraties)

Clavis, 2017 € 17,95

Andere boeken van A. F. Harrold op kinderboekenpraatjes:

De spinsels

| leeftijd 10+ |