De spionnenclub - Rebecca Stead

Post date: Oct 14, 2013 10:07:22 AM

De Amerikaanse schrijfster Rebecca Stead verraste in 2010 met haar originele verhaal Als je terug komt. Ook haar nieuwe boek zit vol aangename verrassingen: in het verhaal, in haar personages en in haar stijl. De eerste zin uit het boek maakt direct nieuwsgierig:´Er bestaat een compleet foute kaart van de menselijke tong´. De verteller van het verhaal, Georges, legt de lezer uit dat de eigenschappen van de tong kunnen voorspellen of je de ware liefde in het leven zult vinden of dat er een tragische dood in het verschiet ligt. Naast de eigenschappen van zijn tong heeft Georges nog andere zorgen. Op school heeft zijn beste vriend hem in de steek gelaten en moet hij het alleen opnemen tegen de grote pestkop. Daarnaast moet hij vanuit zijn fijne ruime huis verhuizen naar een kleinere onbekende flat. Zijn moeder kan niet helpen, zij is constant in het ziekenhuis waar ze werkt. In de flat ontmoet Georges op onverwachte wijze de twaalfjarige Kitser en zijn familie. Kitser is een spion en hij is bereid Georges de fijne kneepjes van het vak te leren door hem te betrekken bij zijn nieuwste zaak: het in de gaten houden van een mysterieuze in zwart geklede man die elders in de flat woont. Het verhaal kent een aantal onverwachte wendingen en blijft daardoor boeien. Naast de vraag hoe het zit met de onbekende man en de vraag of de uitvoering van de spionagetaken niet te ver gaat, leeft de lezer mee met het wel en wee van Georges, die de extra ´s´ in zijn naam te danken heeft aan de schilder Georges Seurat waarvan zijn moeder een grote bewonderaar is. Stead weet grote gevoelens bijna achteloos in een paar woorden neer te zetten:´Ik wil niet aan pap denken als aan iemand die me nodig heeft. Ik wou dat ik hem gewoon iets over school had verteld in plaats van hem te vragen mij dingen te vertellen.´ Met zijn moeder communiceert Georges via scrabbleletters waarmee ze elkaar iedere morgen groeten: ´hou van je boef´ / ´fijne dag liefs ik´.

Stead is een meester in het verzinnen en beschrijven van eigenzinnige mensen. Georges vriend Kitser, zijn innemende zus, die niet toevallig Snoepie heet, en ook Kitsers vader, moeder en grote broer weet Stead moeiteloos tot leven te wekken; de lezer sluit ze in het hart. Steads stijl heeft een humorvolle ondertoon:´We kijken naar de deur in de hal. We kijken nog wat langer naar de deur in de hal. ´Gaat het wel eens vervelen?´vraag ik. Hij kijkt alsof hij niet weet wat hij hoort. ´Nee´, zegt hij. ´Het gaat niet vervelen. Verveling komt alleen voor bij mensen die geen controle over hun hersens hebben.

´O.´´

Jenny de Jonge heeft het boek fantastisch vertaald en moest daarvoor wel wat creativiteit aanwenden, bijvoorbeeld door nieuwe namen te verzinnen voor de vrienden van Georges of een dialoog over de schoonheid van een woord dat precies ´klinkt als wat het betekent´ te vertalen naar het Nederlands.

Het intrigerende verhaal, met een verrassend slot, en de mooie schrijfstijl zijn als een schilderij van Seurat: vol gekleurde elementen die samen een ontroerend mooi geheel vormen

De spionnenclub

Rebecca Stead

Querido, 2013 €14,95

Andere boeken van Rebecca Stead op kinderboekenpraatjes:

Als je terugkomt

| leeftijd 9+ |