Een stormachtig jaar voor Olle en Lena - Maria Parr

Post date: Aug 16, 2018 12:35:28 PM

Een van mijn favoriete schrijfsters is de Noorse Maria Parr (1981). Helaas verwent ze haar lezers niet, ze heeft tot nu toe slechts drie kinderboeken geschreven. In 2005 debuteerde ze met De wonderlijke lotgevallen van Olleen Lena dat in 2007 in het Nederlands werd vertaald. Het boek kreeg vele Europese prijzen, waaronder een Zilveren Griffel in Nederland. Ook werd het verfilmd, maar helaas werd de film hier niet uitgebracht. Ook Parrs tweede boek, Tonje en de geheime brief (Lannoo, 2010), werd goed ontvangen. Daarna werd het lange tijd stil. Tot nu. Olle en Lena zijn terug. In Een stormachtig jaar voor Olle en Lena zijn de kinderen uit het kleine Noorse dorp Knal-Mathilde inmiddels dertien jaar. Net als in het eerste boek is Olle de verteller. Hij is een rustige gevoelige jongen die dol is op zijn op ‘zijn beste vriend’ Lena. Lena is zoals Olle dat zegt ‘in alles veel’. Het is een ondernemend meisje en ze heeft haar hart op de tong. Lena woont met haar moeder en haar moeders vriend naast het gezin van Olle. Het verhaal begint als Lena bij Olle binnen komt denderen vol vakantieverhalen over Kreta. Olle heeft ook nieuws. Hij durft iets dat Lena niet durft en dat kan ze niet goed hebben. Deze zaak laat zich echter makkelijk oplossen. Dat lukt niet met ander moeilijkheden die Olle en Lena in de loop van het jaar moeten tackelen. Zo wordt Olle verliefd op de Nederlandse Birgitte, zet de nieuwe voetbaltrainer Lena op de reservebank, is Olles moeder anders dan anders, is opa eigenwijs en vraagt Lena zich af of er wel iemand van haar houdt. De boeken van Parr doen aan het werk van Astrid Lindgren denken door de eigenwijze openhartige hoofdpersoon Lena en de Scandinavische achtergrond. Parr schrijft sprankelend, warm, subtiel en poëtisch en neemt de lezer makkelijk mee in haar verhaal. Ze blijft dicht bij de belevingswereld van de kinderen.

Nu Lena en Olle ouder worden en in de puberteit komen verandert hun vriendschap. Als Birgitte in het dorp komt en Olle haar duidelijk leuk vindt wordt Lena jaloers. Ook Olle wordt jaloers als Lena het beter met zijn opa lijkt te kunnen vinden dan hij. Parr verstaat de kunst om subtiel te beschrijven wat zich roert onder de oppervlakte. Bijvoorbeeld dat Lena soms papa zegt tegen de vriend van haar moeder en dat ze dat dan vlug en een beetje ongemakkelijk zegt, ‘bijna alsof ze bang is dat hij zal verdwijnen als hij het hoort.’ Ook de speciale band tussen Olle en zijn opa wordt mooi beschreven. Hun relatie verandert, maar hun liefde voor elkaar niet.

Parrs boeken geven ook een inkijkje in het Noorse leven in een afgelegen dorp waar iedereen elkaar kent. Als de kinderen naar de stad willen, om bijvoorbeeld daar te gaan voetballen, moeten ze met de veerboot en dat kost veel tijd.

Olle en Lena zijn gewend aan een leven dicht bij de natuur. Als de Nederlandse Birgitte in het dorp komt wonen valt het pas op dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Birgitte is niet vertrouwd met de zee, het vissen en het doden van dieren om ze op te eten. Ook valt op dat kinderen en volwassenen bijna op voet van gelijkheid met elkaar omgaan. De kinderen noemen de volwassenen bij de voornaam en ze delen vrijuit hun mening.

Een stormachtig jaar voor Olle en Lena is een heel fijn (voorlees)boek. Parr schrijft fris en weet subtiel en vaak ook met humor herkenbare emoties te beschrijven. Wat mij betreft een vijfsterrenboek!

Een stormachtig jaar voor Olle en Lena

Maria Parr, vertaald door Bernadette Custers met illustraties van Heleen Brulot

Lannoo, 2018 €14,99

Andere boeken van Maria Parr op kinderboekenpraatjes:

Tonje en de geheime brief

| leeftijd 10+ |