De zin van de ommezijde - Frank van Pamelen

Post date: Jan 11, 2013 12:12:11 PM

Mira houdt van boeken en ze dan ook blij verrast als op de markt een onbekende man haar een boek geeft. ´Waar gaat het over?´ vraagt Mira ´Wat jij wil´ antwoordt de onbekende. Een boek vul je in met je hoofd. ´Pennen raken leeg, hoofden nooit.´Als Mira het boek leest beginnen de letters te bewegen. Plots is ze in een onbekende omgeving waar drie vrouwtjes zich over haar heen buigen. Er ontstaat een spraakverwarring als Mira vraagt waar ze is:´Je moet niet vragen: wáár ben ik, je moet vragen: wíe ben ik? Daar gaat het om.` Deze spraakverwarring zal nog door vele gevolgd worden. Langzaam maar zeker komt Mira erachter dat ze in de Ommezijde terecht gekomen is. In de Ommezijde ontwerpen ze de letters die wij schrijven, bedenken ze de woorden die wij spreken en geven ze betekenis aan wat wij lezen. Mira ziet hiervan verschillende voorbeelden als ze door de Ommezijde trekt op zoek naar een manier om weer thuis te komen. Zo komt ze de stevige kerels Hand en Span tegen die alle werkwoorden sterk willen maken omdat sterke werkwoorden harder werken. Ze ziet hoe de klemtoon van nieuwe woorden wordt bepaald op de ´klemtoonladder´ en hoe een groep kleine kale mannetjes met lange aan elkaar geknoopte snorren betekenis geven aan nieuwe woorden. Langzaam wordt duidelijk dat Mira de koning moet zien te vinden, hij weet de weg terug. Maar de koning wordt gevangen gehouden in het land van de vijand, daar waar de macht van het getal heerst. De zin van de ommezijde is een feest voor taalliefhebbers. Het boek staat bol van de originele taalvondsten en doordenkers. Het is knap dat Van Pamelen op twee niveaus een verhaal vertelt. De uitspraken kunnen letterlijk genomen worden en zo wordt de lezer meegenomen in een avonturenverhaal. De lezer kan zich ook laten afleiden en volop genieten van het prachtige taalspel dat Van Pamelen zijn lezers voorschotelt.

De typografie van het boek is onderdeel van het verhaal. Het laat onder andere zien hoe letters Mira naar de Ommezijde voeren. Daar aangekomen stopt de paginanummering; De Ommezijde is immers een tijdloos land.

Het boek is geïllustreerd door Ellis Pruijn. De zwart/wit illustraties sluiten mooi aan op de tekst. Het is jammer dat de gekleurde illustratie op de kaft niet doet vermoeden dat het hier om een boek vol taalgrappen gaat.

Voor ieder die van taal houdt is De zin van de ommezijde verplichte kost. En voor wie (nog) niet van taal houdt kan zich overgeven aan het licht absurdistische verhaal. Oog voor de schoonheid van taal volgt dan vanzelf.

De zin van de ommezijde

Frank van Pamelen (tekst) en Ellis Pruijn (ill)

De Fontein, 2012 € 13,95

| leeftijd 10 + |