Logboek van tot nu toe onbekende dieren - Sylvia Weve

Post date: Aug 27, 2018 11:42:25 AM

In Logboek van tot nu toe onbekende dieren gebruikt Sylvia Weve een beproefde methode om een vermakelijk boek te presenteren. Het is al een oud gebruik om opvallende informatie nog interessanter te maken door de lezer ervan te overtuigen dat slechts door een bijzonder toeval dit boek aan de lezer gepresenteerd kan worden. Wat waar is en wat niet blijft in het midden. Ook hier is dat het geval. Sylvia Weve vertelt op de achterkant van het boek hoe ze bij een van haar schaarse bezoeken aan Ootmarsum naast een kapotte vuilniszak een deel van een logboek vindt, ‘gescheurd, gekreukt, bevlekt’. Na enig speurwerk komt Weve in contact met een stokoude vrouw die haar het ontbrekende deel van het logboek overhandigt. Weve is met het verwaarloosde materiaal aan de slag gegaan en kan ons nu Het logboek van tot nu toe onbekende dieren van R. Laurence van Heden tot Elders ter hand stellen. De herkomst en geschiedenis van het manuscript is nog te zien; op sommige pagina’s zitten vlekken, passages in de tekst zijn doorgekrast en hier en daar is een losse aantekening ingeplakt. In het logboek worden vreemde dieren gepresenteerd onder hun Latijnse naam. Over ieder dier wordt wat verteld. Bijvoorbeeld over de Bestia Munda Magnus, een blijmoedig, zachtaardig dier met een ronde wereldbolbuik. Vroeger was ze overigens plat en ook dat kunnen we zien op een illustratie. Indrukwekkend is ook de moederspin van alle spinnen, de Aranea Mater. Ze voedt zich met vlooien en ze is de enige spin die haar web niet spint, maar breit. Er worden ook verschillende eetbare dieren besproken, de Dikke Juttepeer bijvoorbeeld. Maar let op, van deze soort is alleen het vrouwtje eetbaar. Overigens staan bij alle eetbare dieren smakelijke recepten.

Weve leeft zich zowel in de tekst als in de illustraties uit. Haar creativiteit, die we al vaak zagen in de vele boeken die ze illustreerde, is aanstekelijk. Je wordt vrolijk en nieuwsgierig van de gepresenteerde informatie. Zowel de tekst als de tekeningen zitten vol grappige vondsten. Zo zijn de namen meestal een verwijzing naar een opvallend kenmerk en vaak is dat een bekend voorwerp: een hoed, een gieter, een bankstel of een lamp. Zo draagt een Slotslak twee imposante kasteelachtige bouwwerken op zijn rug, legt de rode Viervlaktortel driehoekige eieren en is de Snoepsnaaier (Fames Corpulentus) een agressieve parasiet die er weliswaar schattig uitziet maar alles vreet wat zoet is.

Logboek van tot nu toe onbekende dieren is een aantrekkelijk en fantasierijk kijk-en leesboek. Zowel de tekeningen als de tekst hebben grappige details. Een heerlijk boek om in te bladeren en bij te gniffelen.

Logboek van tot nu toe onbekende dieren

Sylvia Weve

Hoogland & Van Klaveren, 2018 € 14,95