Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) - Tineke Honingh

Post date: May 4, 2018 11:55:04 AM

Hoofddingen liggen haar wel, maar Lijfdingen niet. Bo is spastisch en dat betekent dat ze haar spieren niet onder controle heeft, moeite heeft met duidelijk spreken, haar gezicht soms zo verkrampt dat ze op een krent lijkt en als ze voluit lacht ziet dat er zo vreemd uit dat ze dat alleen thuis doet. Maar Bo is niet zielig en niet achterlijk, al denken veel mensen van wel. Bo is met haar familie naar het platteland verhuisd en zal instromen in groep 8 op een nieuwe school. De juf heeft Tom aangewezen om zich over Bo te ontfermen. Hij moet met deze taak iets goed maken. Tom maakt er geen geheim van dat hij niet vrijwillig contact met Bo zoekt, al blijft hij wel vaag over de reden van zijn opdracht. Bo en Tom liggen elkaar en Bo vindt het zelfs goed dat hij een van haar aantekenschriften leest die ze altijd bij zich heeft en vult met haar observaties. Na lezing merkt Tom op dat ze altijd over de activiteiten van anderen schrijft en zelf niets onderneemt. Daarom stel hij voor dat Bo een lijst opstelt met dingen die ze wil doen. Ze gaat aan de slag en de eerste activiteit op haar lijst wordt trampolinespringen. Twee bijzondere kinderen die vriendschap met elkaar sluiten en daardoor sterker worden is een veelvoorkomend thema in de kinderliteratuur. Dat hoeft echter een aantrekkelijk verhaal niet in de weg te zitten. De keuze van Tineke Honingh voor een spastische hoofdpersoon is origineel en goed uitgewerkt. Wat haar handicap inhoudt en hoe Bo en haar omgeving daarmee omgaan wordt geloofwaardig en met de nodige humor beschreven. Op een knappe manier zet Honingh een genuanceerd beeld neer, bijvoorbeeld over de gezinsverhoudingen. Bo komt uit een warm gezin waar ze haar zo gewoon mogelijk behandelen. Subtiel beschrijft Honingh hoe moeilijk dit soms is omdat Bo’s ouders zich zorgen maken en proberen dat zo min mogelijk aan Bo te laten zien, die daar natuurlijk niet intrapt.

Tom is een introverte jongen die nog niet zo lang geleden zijn moeder verloren heeft. Hij woont met zijn vader en zijn broertjes op een boerderij waar hij zich duidelijk meer thuis voelt dan op school. Tom vertelt Bo dat hij als haar helper is aangewezen omdat hij gestolen heeft, maar er is duidelijk meer aan de hand.

Aanvankelijk gaat het verhaal vooral over Bo’s fysieke beperkingen en hoe ze daarmee omgaat. Gaandeweg verdiept het verhaal zich en komt de lezer erachter dat Bo niet alles deelt wat haar bezig houdt. Daarin lijkt ze op Tom. Pas aan het einde van het verhaal wordt duidelijk welk geheim Tom meedraagt. Als alles op straat ligt heeft dit grote gevolgen voor beide kinderen en dwingt het hen problemen onder ogen te zien en er iets mee te doen.

Het verhaal over de vriendschap en de gevolgen daarvan wordt grotendeels door Bo verteld. Een paar keer neemt Tom het verhaal over en dat werkt goed. Toms inbreng geeft de lezer nieuwe informatie waardoor het verhaal een andere wending krijgt.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) is een hartverwarmend boek over twee bijzondere kinderen die niet langer voor hun problemen weg willen lopen. Het verhaal is ook een pleidooi om open te staan voor mensen en niet altijd af te gaan op een eerste indruk.

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Tineke Honingh

Van Holkema & Warendorf, 2018 €13,99

Andere boeken van Tineke Honingh op kinderboekenpraatjes:

Robbie’s songboek

| leeftijd 10+ |