De gruwelijke generaal - Jozua Douglas

Post date: Jan 6, 2016 10:49:14 AM

Jozua Douglas is sinds het uitkomen van zijn boek De verschrikkelijke badmeester (Fontein, 2012) uitgegroeid tot een van de populairste kinderboekenschrijvers van Nederland. In 2015 verscheen De gruwelijke generaal dat door het kinderboekenpanel van het televisieprogramma De wereld draait door gekozen werd als een van de beste boeken. Het verhaal speelt zich af in het fictieve land Costa Banana dat ergens in Centraal Amerika ligt. De president van het land, Pablo Fernando, is er de baas en alles wat hij wil gebeurt. Hij heeft al veel absurde wetten ingevoerd. Zo moeten alle kinderen in het land Pablo heten, moet iedereen op vrijdag bananensoep eten en alle berichten die de president op Facebook zet moeten worden geliket. De president is getrouwd met Florabella die hij adoreert en voor wie hij aan de lopende band grappige koosnaampjes verzint. Ze hebben twee kinderen, Rosa en Fico. De generaal is van mening dat vrouwen er zijn om te zoenen en dat ze geen land kunnen besturen. Daarom is Fico de beoogde opvolger en niet zijn oudere zus. Op een dag wordt ontdekt dat de president wordt afgeluisterd. De vraag is door wie. De president zet zijn meesterspion Hector aan het werk, maar hij vindt dat Fico ook wel wat onderzoek kan doen. Het aanbod van Rosa om te helpen wordt afgeslagen,´meisjes kunnen niet spioneren´ volgens de president. Maar Rosa gaat toch aan het werk en ze ontdekt dat er veel op het spel staat. Samen met haar broer, die de zaak aanvankelijk niet erg serieus neemt, en met hulp van de schoolmeester moet Rosa niet alleen haar familie redden, maar ook de wereld. Douglas is geen schrijver van zinnen met mooie literaire vondsten, het spannende verhaal gekruid met humor staat centraal. Die humor leunt vooral op het uitvergroten van situaties en karakters. Zo vaardigt president Fernando een groot aantal absurde, maar vermakelijke wetten uit, al is het pijnlijk dat sommige van die wetten door bestaande dictators daadwerkelijk zijn ingevoerd. Ondanks zijn grootheidswaanzin is president Fernando een sympathiek personage. Daar draagt zijn weerzin tegen oorlog en het afhakken van hoofden zeker toe bij. De reden daarvoor snapt ieder kind:´Stel je voor dat ze hem een keer terug zouden pakken´. Hij rekent natuurlijk wel af met zijn tegenstanders, hij stuurt ze naar een onbewoond eiland. Dat eenzame opsluiting een van de ergste straffen is blijft voor het gemak maar even buiten beschouwing. Naast president Fernando zijn ook andere personages uitvergrote karikaturen. Zo is de vrouw van de president ervan overtuigt dat ze lelijk is en is de afschuwelijke generaal die verantwoordelijk is voor de titel alleen maar uit op oorlog. Het karakter van Rosa is het meest uitgewerkt. Zij verzet zich tegen het beeld dat de president van vrouwen heeft en ze wil zich graag bewijzen, maar zij houdt ook van haar vader en zelfs van haar eigenwijze pedante broertje.

Het boek is geïllustreerd door Elly Hees en dat is een goede keuze. De beweeglijke vrolijke stijl van Hees past uitstekend bij het verhaal. Ze weet zowel de humor als de spanning goed weer te geven. Haar zwart-wit illustraties krijgen alle ruimte en dat maakt het boek tot een aantrekkelijke uitgave.

De gruwelijke generaal is een heerlijk spannend (voor)leesboek met veel humor, maar met een serieuze ondertoon. Voor wie dat wil geeft het boek aanknopingspunten om over serieuze kwesties na te denken, bijvoorbeeld over de rol van vrouwen in de maatschappij of wat een goede wet is.

De gruwelijke generaal

Jozua Douglas

De Fontein, 2015 € 13,99