Mysteeripaikat

Selittämättömiin ilmiöihin liittyvät kohteet Suomessa

Tällä sivulla on tarkoitus julkaista kevään aikana lista suomalaisista mysteeripaikoista, joissa on esiintynyt toistuvasti selittämättömiä tapahtumia ja kokemuksia. Listaan voidaan ottaa mukaan myöskin yleisesti tunnettuja kohteita, joihin liittyviä väitteitä tällaisista tapahtumista ja kokemuksista ei ole tarkistettu, mutta joilla saattaa olla todellista pohjaa ja niiden alkuperä ansaitsee täten myöhempiä tarkistuksia. Listaamisen tavoite on toisaalta hyödyttää tutkijoita ja toisaalta huomioida myöskin se, että kohteisiin suuntautuvaan turismiin liittyy taloudellisia intressejä. Tähän mennessä listattuna on noin 150 paikkaa, pääosin kummittelun kaltaisiin tapauksiin liittyen. Mikäli tiedossasi on tällainen kohde, voit ilmoittaa siitä alla olevan lomakkeen välityksellä. Omasta kokemuksistasi voit ilmoittaa kummitteluilmiöiden tietolomakkeella.

Matkailijan miniopas mysteerikohteisiin

Suunnitellessasi matkaa tällaiseen kohteeseen, sinun on syytä huomioida muutama seikka, riippuen matkasi tarkoituksesta. Tärkeintä on, että olipa matkasi tarkoitus mikä vain, toimit paikkaa sekä sen mahdollista omistajaa kunnioittavasti ja että huomioit myös oman turvallisuutesi kohteen luonteesta riippumatta. Huonosti käyttäytyvä ei aiheuta ongelmia vain itselleen, vaan saattaa myöskin tehdä korvaamatonta vahinkoa kohteelle ja muiden kiinnostuneiden mahdollisuuksille vierailla tässä kohteessa jatkossa.

Yleisölle avoinna olevissa paikoissa liikkuminen ja toimiminen on sallittua - monesti tosin maksua vastaan - tietyissä rajoissa. Omistajan asettamia rajoituksia tulee aina noudattaa, joissakin paikoissa valokuvaus saattaa olla kiellettyä ja paikoissa liikkumisen suhteen voi olla myöskin rajoituksia. Lähtökohtana on että yleisölle avoimissa paikoissa saa - sen rajojen sisällä - liikkua missä tahansa, mihin ei ole asetettu erillistä rajoitusta, kunhan tämä tapahtuu asiallisesti ja ohjeiden mukaan. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina kysyä, matkailuturismin kanssa tekemisissä ovat yrittäjät palvelevat yleensä vieraiden tarpeita mielellään. Yrittäjät arvostavat toimintaa, jolla on myöskin mahdollista markkinointiarvoa ja joka osataan myös tuoda esille.

Valokuvaamisessa kannattaa puolestaan huomioida, että jos haluat ottaa julkaistavaksi tarkoitettuja valokuvia, on pyytää kuvassa tunnistettavissa olevilta henkilöiltä lupa julkaisemiseen. Sivullisten osumista valokuvaan on hyvä välttää, koska kaikki eivät siitä pidä. Nauhoittaminen tulee luonnollisesti tapahtua paikassa, jossa taustalle ei tule sivullisten keskustelua heidän tietämättään. Haastattelutilanteessa ei ole välttämätöntä kertoa että haastattelu nauhoitetaan, kunhan henkilö tiedostaa että häntä haastatellaan, mutta siltikin on mahdollisuuksien mukaan suotavaa kysyä lupa nauhoittamiseen.

Mikäli kohde ei ole avoinna yleisölle, se saattaa olla kuitenkin jokamiehenoikeuksien piirissä. Näissä paikoissa liikkuminen ja yöpyminenkin on sallittua kunhan sillä ei aiheuteta haittaa tai häiriöitä. Periaatteessa kenelläkään ei ole oikeutta asettaa rajoituksia liikkumiseen julkisilla paikoilla, mutta käytännössä kannattaa kuitenkin noudattaa poistumispyyntöä, sillä ei ole kiellettyä yrittää uudelleen paremmalla onnella mikäli kyseisellä paikalla vierailu on jostain syystä välttämätöntä. Juridisesti jokamiehenoikeuksia rajoittavat koti- ja julkisrauha, sekä hautausmailla liikkumista hautarauha ja muinaismuistojen alueella kulkemista muinaismuistolaki.

Kotirauhan piiriin kuuluvat lain mukaan asunnot, loma-asunnot ja muut asumiseen tarkoitetut tilat, sekä asuintalojen porraskäytävät ja asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen. Julkisrauhan piiriin kuuluvat puolestaan virastot, liikehuoneistot, toimistot, tuotantolaitokset kokoustilat yms. huoneistot ja rakennukset sekä niiden aidattu pihapiiri. Lisäksi julkisrauhan piiriin kuuluvat kasarmialueet ja muut puolustusvoimien käytössä olevat kohteet. Asumattomiin taloihin voi sen sijaan mennä jokamiehenoikeuksilla, mikäli niihin on avoin pääsy, mutta niissäkin vierailuun on hyvä pyytää lupa mikäli paikka on kuitenkin jossain käytössä, esimerkiksi varastona. Ellei avointa pääsyä ole, asumattomaankin taloon meneminen on luonnollisesti laitonta, eikä myöskään kenenkään omaisuuteen kajoaminen kuulu tietenkään jokamiehenoikeuksien piiriin, lukuun ottamatta löytötavaroiden toimittamista poliisille, vaikka se vaikuttaisi seisovan hylättynä keskellä metsää. Tarkempia tietoja autoissa rakennuksissa vierailuun liittyen löytyy Juha Nymanin kirjoittamasta artikkelista löytöretkeilijän oikeuksista.

Mikäli tällainen kohde on koti- tai julkisrauhan piirissä, taikka jos on vähänkin epäselvyyttä tästä asiasta, on ehdottomasti aina selvitettävä paikan omistaja ja kysyttävä tältä lupa paikassa vierailuun. Lupa on helpompi saada jos perusteet ovat asialliset, luvan kysyjä on tunnettu tai tuttu, ja jos omistaja haluaa hyödyntää tilaisuutta markkinoida paikkaa tässä asiayhteydessä. Päivällä tapahtuviin vierailuihin on luonnollisesti helpompi saada lupa kuin yöaikaiseen vierailuun. Joissakin paikoissa vierailu on mahdollista toteuttaa tietyin ehdoin ilmaiseksi, joissakin taas maksua vastaan, mikäli vierailu edellyttää erityisjärjestelyjä. Luvasta on hyvä olla mustaa valkoisella, vaikkapa sähköpostissa. Omistajan tahtoa tulee aina kunnioittaa, mutta ehdoista voi kuitenkin yrittää neuvotella elleivät ole tarkoituksenmukaisia.

Tutkimustoiminta ja tietojen julkaisu

Silloin kun tarkoitus on tehdä paikasta jonkinlaista julkista selontekoa tai tutkia paikkaa ja julkistaa tulokset, on niin suuren yleisön kuin mahdollisen omistajankin kannalta parempi, jos paikasta kerrotaan selittämättömien ilmiöiden ohella vähän paikan historiallista taustaakin. Paikkaa tulee käsitellä kaikin osin kunnioittavasti ja omistajan intressejä huomioiden, jotta etenkään tutkijoiden toimintaa ei hankaloiteta. Mikäli kyse on julkisen suojelun tarpeessa olevasta paikasta, sen tarkka sijaintipaikka tai sinne pääsyä edesauttavat tiedot on syytä jättää julkistamatta. Tietojen käsittelyssä on noudatettava hyviä tapoja - tuotava esille lähteet ja haastattelevien henkilöllisyyden suhteen noudatettava heidän toivomuksiaan. Tärkeää on myöskin, että tiedot esitettäisiin mahdollisimman asiallisessa valossa - sensaatiohakuisuutta, tarpeetonta pelkojen ja ennakkoasenteiden lietsomista, henkilökohtaisuuksiin menevää leimaamista, ja vastaavia asioita tulisi välttää. Julkistettaviin tietoihin mahdollisesti vaikuttavat sidokset - sukulaisuus- ja ystävyyssuhteet, sekä oleellisten rahan arvoisten etujen vastaanottaminen - on hyvä myöskin muistaa mainita.

Jos tarkoituksesi on tehdä paikalla tutkimusta, siinä on hyvä muistaa tietyt periaatteet. Ensinnäkin, tutustu alueeseen etukäteen päivänvalossa ja selvitä etukäteen oleelliset tiedot paikasta. Suunnittele tietojesi pohjalta huolella tutkimuksesi eri vaiheet huomioiden myöskin mahdolliset vaaran paikat. On syytä välttää liikkumista yksin, kysymys on toisaalta turvallisuudesta ja toisaalta resursseista suunnittelusta ja toteuttaa tutkimus huolella. Tärkeää on toisaalta myöskin, että tutkimuspaikalla jokaisella on tehtävänsä, häiriötekijät ja ylimääräiset muuttujat on hyvä pitää minimissä. Huomioi laitteiden ominaisuudet ja rajoitteet, mikäli aiot sellaisia käyttää, sillä mittausdataa on helppo tulkita väärin. Mikäli laite käyttäytyy mielestäsi oudosti, hanki vertailudataa tutkiaksesi voisiko kyse kuitenkin olla laitteen normaalista toiminnasta tai satunnaisesti ilmenevästä virhetoiminnosta. Jos haluat poissulkea luotettavammin erilaiset virhelähteet, on syytä välttää turvautumasta vain yhden laitteen tuottamaan dataan ja satunnaisille häiriöille alttiita mittareita. Muista että suurimmat virhelähteet johtuvat kuitenkin tyypillisesti inhimillisistä tekijöistä - jos et halua olla osa niitä, tallenna kaikki tapahtumat äläkä turvaudu vain omiin aisteihisi, varsinkaan pimeässä.

Tekstin tarkoitus ei ole opastaa ketään tekemään tieteellistä tutkimusta selittämättömistä ilmiöistä. Ne joilla on tieteellinen menetelmä hallussa, tietävät miten toimia ilman ohjeitakin. Muille tällaiset ohjeet riittävät vain alkuun, opastamaan oikeaan suuntaan. Tekstin tarkoitus on sen sijaan viestittää, ettei Parapsykologian instituutti hyväksy minkäänlaista haitan aiheuttamista parapsykologian harrastajien toiminnalle kuin kohteillekaan, joissa näitä ilmiöitä väitetään tapahtuvan, ja pyrkii muistuttamaan, miten paikoissa tulee toimia niiden arvoa ja omistajien intressejä kunnioittaen.

Sivua päivitetty viimeksi 3.1.2015.