Indusium

Az Indusium az alkotás helye. Mint ilyen, itt csak a felszín látható: a valódi művek, a készülő alkotások csakis azoknak elérhetők, akikkel együtt dolgozom egy-egy projekten. Itt csak az egyre mélyebbre hatoló kérdések és feladatok sorakoznak.
Szeretnél velem dolgozni?
Győzz meg róla, hogy érdemes rád és a tervezett művedre szánnom az időmet! Ha a kisujjadban van mindaz, ami az Authoriumban olvasható, ha meggyőző Mestermunkát tettél le az asztalra, és még mindig úgy érzed, kéne a segítség, én végigviszlek az Indusium körein, amiknek a végén már egy kész művel leszel gazdagabb.
Előre bocsátom, nem szívjóságból teszem, hiszen a kiadványban végül benne lesz egy rakás időm és szellemi termékem, viszont nem is árulok zsákbamacskát, hanem részletesen leírom, mi a követendő munkamenet. Ha ezt elolvasva úgy érzed, elég hozzá, hogy akár egyedül is megírd a műved, láss neki, szinte biztosan sikerülni fog!
Ha mégsem kiadásra kész a végeredmény, akkor egy sokkal rövidebb közös munkával helyére tehetjük a még csiszolni való részeket.
Hogy mindeme segítségemnek mi az ára?
A kész kiadvány kolofonjában kell szerepeltetni azt, hogy:
Lektorálta: Krystohans

A körökből összesen öt van:

1. kör:

Cél: létrehozni az alapötletet:

Miről szól a történet?

Milyen világon játszódik a történet?

Kik szerepelnek a történetben?

Mekkora történetben akarja elmesélni?

Mitől egyedi, mi a mondanivalója?

 

2. kör:

Cél: kidolgozni a cselekményt, dramaturgiát:

Adj egy munkacímet és egy tervezett végleges címet a műnek!

Határozd meg, mivel indul a történet, mi a tetőpont, és mivel és véget!

Írd le részletesen a történetgerincet, a kapcsolódó mellékszálakat!

Írd le részletesen a történetleírásban szereplő helyszíneket!

Írd le részletesen a történetleírásban szereplő karaktereket!

 

3. kör:

Cél: megalkotni a történetleírást:

Elejétől a végéig határozd meg a bevezetés, tárgyalás, befejezés tagolását!

Írd le a történet fejezeteit, a fejezeteket fűzd össze!

Írd be a párbeszédeket, a megfelelő szóhasználattal!

Leírásokkal tedd egyértelművé a szituációkat!

Írj érdekes bevezetést, lezáró befejezést!

 

4. kör:

Cél: kiszűrni a hibákat:

Ellenőrizd a cselekményt logikai szempontból; a logikátlan cselekményeket javítsd! Ha szükségesnek látszik, itt még bevezethető a történetbe végigvitt mellékszál, vagy egyszerűsíteni is lehet, ha valahol túlírt részre bukkanunk.

Ellenőrizd a leírásokat hitelesség szempontjából: a hiteltelen szituációkat, helyszíneket, egyéb leírásokat javítsd! Figyelni kell a helyes szórendre, szókapcsolatokra és a mondatalkotó elemek egyeztetésére!

Ellenőrizd a párbeszédeket a központozás alapján, és hogy a karakterek szóhasználata illeszkedik-e a karakter személyiségéhez!
Az alapvető helyesírásra végig ügyelj, a hibákat, elütéseket javítsd! A bekezdések tagolását is ellenőrizd, ne legyenek összefolyó szövegtömbök!

 

5. kör:

Cél: bemutathatóvá tenni a nagyközönségnek:

Ha úgy érzed, hogy a mű lezárható, kész munka, írj róla egy érdeklődést felkeltő összefoglalót!

Ennek egy rövidített változatát fogalmazd meg fülszövegnek!

Ennek egy saját élményanyaggal bővített verzióját írd meg bemutató cikknek újságok, weboldalak részére!

Ha a műved hosszabb lélegzetű írás, válassz ki egy érdekesebb részt, és írj belőle ízelítőt újságok, weboldalak részére!

Küldd el az írásodat, vagy annak egy egységes részletét béta tesztelésre (pl. Karcolat.hu)! Dolgozd fel a kapott észrevételeket, kritikákat, és hasznosítsd!

Csak mindezek után lehet a kéziratot könyvvé szerkeszteni, amit viszont ekkor már minden gond nélkül vállalok, akár e-könyv formában, akár nyomtatott kötetként kívánod megjelentetni.
Közben a könyv marketingjét is elkezdhetem előzetes részletek publikálásával, ajánló cikk írással, vagy a könyv témájához kapcsolódó cikkek megjelentetésével, igény szerint. (Részletek itt)

---

Esetleg neked egyedül a sztorid van meg, és se időd, se kedved éjszakákon át koptatni a billentyűzetet?
Ez is megoldható!
Ebben az esetben az 1., esetleg még a 2. kör kérdésein, feladatain kell végigmenned, és a válaszokat kell csak összeírnod, majd elküldened. Én utána a 2. vagy 3. körtől kezdve végigviszem a munkát, majd átadom neked.
(Részletek itt)

---

Még ötleted sincs, csupán egy termékedet, szolgáltatásodat, vagy saját magadat akarod eladni egy jó sztori segítségével?
Hmm. A marketing íráshoz más eszközök is kellenek a fenti körökön kívül, de ezeket - már ne haragudj -, de nem osztom meg veled. Itt egy személyes megbeszélés dönti el, hogy tudom-e vállalni a feladatot. Ha igen, akkor kezet rázunk. Ha nem, akkor is kezet rázunk, csak épp nem tőlem lesz marketing írásod.
(Részletek itt)

Comments