Authorium‎ > ‎

Karakterek - modulbevezető

A prózai művek döntő többségében megjelenik egy vagy több szereplő. Amíg ezek egy tömeget alkotnak, pl. az utca emberei, nincs velük sok gond. Ám amikor egyes egyedek egyedi jellemzőket kapnak - akár csak nevet -, karakterré lépnek elő. Innentől kezdve lehet akár ember, mesefigura, állatszereplő vagy űrlény, a mi felelősségünk, hogy hiteles, egzakt képet írjunk róla, ami által elfogadhatóvá, hihetővé, ne adj' isten szerethetővé válik az olvasónk számára.
Az általános leírásán túl lennie kell múltjának, társadalmi környezetének, tanultságának, jó és rossz tulajdonságainak, ismeretségi körének, otthonának, családjának, vallásának, álmainak... és mindez nem csak az írásunk főhősére igaz! Az utolsó, félmondatos mellékszereplőnek ugyanúgy létezik a karaktere, mint nekünk magunknak. Miért ilyen lényeges ez?
Gondolj csak bele, egy detektív sztoriban mennyire lehet lényeges annak a szereplőnek a legapróbb jellemzője is, akit sokszor nem is ismerhetsz olvasóként - az elkövetőnek? Vagy milyen apróságok billenthetnek egy tétovázó mellékszereplőt a hősünk pártolásához a fő ellenség szövetsége helyett?
Lényeges lehet a karakterkidolgozás akkor is, ha egy szereplőt direkt homályban szeretnénk tartani: a titokzatos karakterünk attól válik kontrasztossá, hogy amíg a többi szereplőről egészen jó képet festünk, őt csak páran ismerik, és az olvasó nincs köztük.
Rengeteg hibalehetőséget hordoz magában az, ha a karaktereink nem eléggé kidolgozottak. Megalapozatlanul tudhatnak lényeges információkat, vagy épp fordítva: képtelenségnek tűnő tudásbeli hiányosságaik lehetnek. Kalapból előrángatott megoldásnak tűnhet, amikor "véletlenül" egy "pont akkor felbukkanó" mellékszereplőnél van a megoldás kulcsa, akár infó, akár egy tárgy képében. Viszont mindez zseniális bravúrként hat, ha egy jól megalapozott karakter lép kellő pillanatban színre a megoldással.
Történelmi témájú írásműben meg aztán különösen nagy hangsúlyt kell fektetned a karaktereid kidolgozásába! Ha ismert történelmi személyről van szó, aránylag könnyebb dolgod van: szimpla gyűjtőmunkát kell végezned. Ahogy csökken azonban a karaktered dokumentáltsága, úgy nő a felelősséged: hiteles múltat, környezetet, kapcsolatokat kell felépítened köré, úgy, hogy véletlenül se rontsa le a környező világ hitelességét. Olvastad Julies Vernétől a Sándor Mátyást? Ugye szívesen elhitted neki, hogy egy erdélyi magyar nemes lehetett a viktoriánus korabeli Némó kapitány? Vajon hogyan sikerült hitelt érdemlő mesét alkotnia Vernének?
Erről szól ez a modul.
Megnézzük, miként lehet egy szerethető és egy nem szerethető karaktert felépíteni előtörténettel, személyiséggel, motivációkkal. Begyakoroljuk, hogyan lehet passzosan elhelyezni a világunkban, hogy aztán annak szerves részeként segítsen előre vinni a történetünket.
Comments