Authorium

Az elmúlt években összegyűlt egy kötetre való írástechnikai segédanyag. Oktattunk gyerekeket, majd elkészítettük a tananyag moduláris rendszerű felépítését a nagyobbaknak. Dolgoztunk együtt olyanokkal, akik akkreditált, avagy OKJ-s szakmaként szerették volna bevinni a felnőttoktatásba a lektűrírást. 
Itt most ingyenesen közzéteszem, amink van, úgy, ahogy eddig összeállt. Olvassák haszonnal mindazok, akik nem csak kedvtelésből írogatnak, hanem szeretnének íróként szakmailag továbbfejlődni.
A hat modul:


  • Leírás – színek, szagok, irányok megjelenítése az írásműben, táj, objektum, tárgy, személy leírása, fókuszálás
  • Karakterek – a műben felbukkanó karakterek megalkotása, jellemzése, hitelessé tétele
  • Cselekmény – alapvető és mellékkonfliktusok, cselekménybonyolítás
  • Párbeszéd – írásjelek és központozás a párbeszédben, a karakterek egyéniesítése, párbeszéd megalkotása
  • Stilisztika – szövegtagolás, írásjelek és központozás, helyesírás, szórend, idősíkok, stílusok
  • Világépítés – történelmi korok jellemzői, a zsáner és a világkép illesztése, minimális igény vs. komplett világteremtés
A feladatok az adott szinteken belül egymásra épülnek, akárcsak a szintek az adott modulon belül. A lenti táblázaton belül a modulok sorrendje csupán egy ajánlat; szabadon igazíthatod egyéni igényeidhez.

 A tananyag elsajátításával képes leszel az alábbi témakörökben az írástechnika magasabb szintű alkalmazására:

 

§   Leírás – irányított hangulatokkal, a képi megjelenítés szükséges és elegendő alkalmazásával, kiemelési és elrejtési technikák alkalmazásával megteremtett helyek, személyek, szituációk.

§  Karakterek – a műben felbukkanó karakterek hiteles ábrázolása, elhelyezésük időben, térben, társadalmi szerepükben. Motivációs szálak felépítése, előtörténet és személyiség megalkotása.

§ Cselekmény – az ötlettől a szinopszisig: a cselekményvázlat felépítése. Kutatómunka és a karakterek finomhangolása. A szereplők kapcsolatrendszerének felállítása. Alapvető és mellékkonfliktusok, cselekménybonyolítás és egyszerűsítés, a folyamatok realisztikus ábrázolása, hitelesség, időben és térben való pontos elhelyezéssel.

§   Párbeszéd – írásjelek és központozás a párbeszédben, a karakterek egyéniesítése, párbeszéd megalkotása. A nonverbális folyamatok megjelenítése, a hangulatváltozások, véleményformálódások vezérlése.

§   Stilisztika – szövegtagolás, írásjelek és központozás, helyesírás, szórend, idősíkok, stílusok. A korra és társadalmi helyzetre vonatkozó szóhasználati szabályok. A tájszólás és az akcentus. A nyelvújítás és szóalkotás korlátai. Etikai korlátok, azok meghaladása, és azok értékeinek felmutatása. Esztétikum a szövegalkotásban. Az idézés szabályai, versbetétek elhelyezése.

§  Világépítés  élő és hiteles világ ábrázolása az írásműben, logikus háttér a szereplők múltjához, jelenéhez, jövőképükhöz. A cselekmény terepasztala a helyszínekkel, utazások állomásaival, tájaival.A modul(ok) elsajátítása után akár személyesen is foglalkozhatok a műveddel:

Ez egy olyan Mestermunka legyen, mely

1. teljes mértékben a Te alkotásod

2. soha, semmilyen formában nem jelent még meg közönség előtt.

A Mestermunka bármikor beküldhető, ha úgy látom, szakmailag helytálló, vállalom a szerkesztési munkáit e-könyves és nyomdai kiadáshoz, továbbá népszerűsítem az oldalaimon! Természetesen nem csupa szívjóságból. (Részletek az Indusium oldalon!) 

A problémásnak érzett részeket megosztom a Karcolat.hu oldalán, a kapott visszajelzések alapján fellelt írástechnikai problémáidat pedig az itt található gyakorlatok segítségével megszüntetheted.


Elmélet
Gyakorlat
Gyakorlat
Gyakorlat
Olvasmány
Olvasmány
Olvasmány
Olvasmány


Jó tanácsok a nagyon kezdő íróknak:

 

0,: Gondolkozz el azon, hogy amikor majd híres író leszel, mit válaszolsz arra a kérdésre: “Ön miért akart író lenni?”

1.: Pihenj! Várd meg, amíg a Múzsa becsókol egy olyan sztorit a homlokod mögé, amit mindenképpen meg akarsz szülni!

2.: Olvass! John Braine: Hogyan írjunk regényt?, Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot?, Mario Vargas Losa: Levelek egy ifjú regényíróhoz, Stephen King: Az írásról, Fichte: Az író, Fritz Gesing: Kreatív írás: mesterfogások íróknak…

3. Ha megvan a sztori ötlete, készíts jegyzeteket, vázlatokat, állítsd fel a szinopszist. Mindazt, aminek a hiteles megírásához nincs elég tapasztalati tudásod, kutasd fel! A kutatás első körben arra irányuljon, hogy nincs-e az ötletedre hajazó könyv már készen, a polcokon! Ehhez lehet kérni a könyvtár segítségét. Ha még nincs ilyen könyv, akkor ki kell kérned néhány elfogulatlan ismerős véleményét, mit szólnak az ötlethez: lehet, hogy mindenki más laposnak, unalmasnak tartja majd, és még idejében lebeszélnek róla, de az is előfordulhat, hogy lelkes bíztatókat találsz, akik további ötletekkel színesítik az elképzelésedet!

4. Amikor elkezded ténylegesen megírni a sztoridat, használj magyar wordot, amelyben tartsd bekapcsolva a helyesírás elemzőt. Nem kell feltétlenül mindent elhinni neki, de sokat segít, főleg, amikor épp álmossággal küzdve hajt az ihlet. Ja és még ide tartozik: Az író ír!

5. Miután megírtad a művedet, olvasd el többször, próbáld észrevenni a szóismétléseket, ezeket iktasd ki, használj szinonimákat (erre való a szinonima szótár). Különösen ügyelj a voltozásra, aztán-azutánozásra, a németesen hangzó szórendre, a mondat közben elhagyott alanyra, állítmányra… és számtalan további stilisztikai elemre!

6. A hajmeresztő szókapcsolatok elkerüléséhez érdemes ízlelgetni az igék és vonzataik hangzását, de haszonnal forgatható a Magyar igék és vonzataik szótára is. Sokat kell gyakorolni hogy rájöjj, milyen szavak illenek össze, és melyek ütik egymást.

7. Amit nehezen mutat meg a Word, az a vesszőhiba. Ezek kiszűréséhez olvasd el több tucatszor a szöveget, próbáld hangosan olvasni magadnak, hogy érezd, hová kell, illetve hová nem kell vessző. Vannak erre szabályok is, azokat szintén meg kell tanulni és készség szintjén alkalmazni.

8. A legnehezebb rész akkor jön, amikor már ott ujjongunk a késznek hitt művünk felett: A pihentetés.
Az én módszerem az, hogy amikor "készen vagyok" valami írással (farigcsáltam, csiszolgattam annyit, hogy azt higgyem, így van), eldugom vagy két hétre - kivéve persze, amikor két napot kapok a leadásra - és utána veszem csak elő újra. Általában teljesen új fénybe kerül az egész, addigra kiszellőzött az alkotási láz, meghalványodnak a fejemben megíráskor ott virító háttérinformációk. Sokkal inkább tudom olvasói szemmel nézni az írásomat, s mindez újabb hibák felfedezésére ad lehetőséget. Ekkor már szemet szúrnak azok a szórendi bakik is, amik fölött a megíráskor átsiklottam. Ilyenkor már elküldöm a barátaimnak, és a párom kritikájára is számot tartok. Ha még mindig olvasmányosnak, irodalmilag tartalmasnak látom, amit alkottam, mehet a béta tesztelőknek, hogy az ottani közösség aktív tagjai is megkritizálhassák, ízekre szedhessék, vicceket fűzhessenek hozzá, összevethessék plágiumgyanús elemekkel, levonhassanak belőle személyemre vonatkozó következtetéseket. Ezeket megköszönöm, kiszűröm belőle a hasznosságokat és azokkal tovább polírozom a művet és saját magamat. Magam is alaposan átolvasom, és ahol nem tetszik, átírom. Az sem baj, ha itt jövök rá, hogy kuka az egész - jobb kidobni, mintsem az olvasóim elkönyveljenek valami lapos, rossz stílusú alkotónak.

9.: Gyakorolj! A tehetség a legkevesebb, ezt a szakmát bizony tanulni kell! Főleg azoktól az írásaidtól ne sajnáld azt, hogy kipróbálod rajtuk a tanultakat, amik kedvesek a számodra! Tégy különbséget a gyakorlásnak szánt írásaid, és a tartalmas műveid között! Csak az utóbbiakat publikáld! Nagyon hálás dolog ez a gyakorlás a párbeszédek esetében, amikor többféle beszédstílus közül egyszer csak rábukkansz a karaktered igazi szóhasználatára.

10.: Kommunikálj! Meg kell tanulnod nem csak elviselni a kritikát, de szűrni is! A jó és igaz kritika mellett ott van sokkal több laikus, téves, elfogult, pesszimista, értetlen, rosszindulatú, ömlengő, számító. Gyakran egy hozzászóláson belül találhatsz értékes és hülye meglátásokat. Nem feladatod fejleszteni a kritikust, de megbántani is felesleges. Elég, ha te tudod: attól, hogy valaki szeret olvasni, még nem lesz se jó kritikus, se jó író! Megköszönni, szűrni, a jót hasznosítani! Újraírni, megint bezsebelni az észrevételeket, finomítani, újraírni...

+1.: Ne panaszkodj! Vagyunk páran, akik több mint egy évtizedes alkotói múlttal sem lettünk még Rejtő Jenőkké, vagy Thomas Mannokká. Közös hobbink az írás, amíg kedved van, folytasd, akár lesz sikered, akár nem!