7. L’expansió territorial i comercial catalana (segles XIII-XV)

A Catalunya, l’expansió demogràfica i el creixement de les ciutats medievals van anar lligats a dos processos històrics simultanis i molt importants: la conquesta de territoris islàmics i l’augment de l’activitat comercial a la Mediterrania.

L’expansió territorialL’inici de l’expansió territorial catalanoaragonesa fora de les fronteres de la Catalunya Nova se situa en el regnat de Jaume I (1213-1276). El seu avi, Alfons I (1162-1196) havia recuperat les terres de Terol, i els seu pare, Pere I (1196-1213) havia fracassat en l’expansió cap a Occitània.

La primera conquesta dirigida per Jaume I va ser la de Mallorca (1229). Les Balears van se repoblades amb catalans procedents de la Selva i de l’Empordà.

La segona conquesta territorial va ser València (1232-1245). La part interior del nou regne va ser repoblada amb aragonesos i les zones costaneres amb catalans de les terres de ponent.

En temps de Pere II el casal de Barcelona va incorporar l’illa de Sicília. Més endavant, ja en temps de Jaume II es van incorporar a la Corona el territori d’Alacant i l’illa de Sardenya (1323).

Gairebé un segle més tard, el rei Alfons IV (1416-1458) va conquerir el regne de Nàpols que comprenia quasi la meitat de la península Itàlica.

Procedència de la imatge: http://miquelgregori.wikispaces.com/2nESO

L’expansió comercial

Les grans rutes del comerç marítim medieval europeu van ser les que s’establiren a la Mediterrània i a la mar del Nord. Les rutes terrestres més importants. D’altra banda, enllaçaven les ciutats mediterrànies amb les del nord d’Europa a través dels Alps.

Dins d’aquest panorama, a mesura que s’estenia el poder polític i territorial de la Corona, els mercaders catalans aconseguien ser els primers en el comerç, a la Mediterrània.

Aquesta expansió comercial va estimular la introducció d’algunes millores, com ara la utilització de la moneda, la modernització dels vaixells, la construcció de ports i llotges i la generalització dels contractes escrits. Catalunya tenia representants comercials (consolats) a gairebé totes les ciutats que voregen la Mediterrània.

8. El poder i les institucions: VES A LA PÀGINA >>>>