X-Fi 2012

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 7 oktober 2012.

http://www.high-endforum.nl/topic/13991-x-fi-audioshow-2012-een-fotoverslag/

Inleiding

De X-fi show vindt plaats op zaterdag en zondag, 29 en 30 september. Normaliter valt het samen met de andere audioshow AV-NU, maar dit jaar werden beide shows gehouden op verschillende data én op andere locaties. Dat niet alleen, maar de X-fi show keerde terug naar de plek die AV-NU had verlaten in 2010 voor het Beatrixgebouw te Utrecht. X-fi ging terug naar het congrescentrum NH Koningshof, in Veldhoven nabij Eindhoven. Het leek me leuk om de show eens volledig van nabij mee te maken en reserveerde een overnachting voor het laatste weekend van september. Overigens begrijp ik volgens een HVT redactioneel artikel dat de AV-NU show niet gehouden wordt in Utrecht op 20 en 21 oktober 2012, maar er een jaar tussen uit gaat.

Eindhoven here I come

Vrijdagmiddag vanaf het werk was het reizen richting Eindhoven met de trein erg gemakkelijk. Ik hoefde maar plaats te nemen in de trein en te blijven zitten. Daarna was het een 20 minuten met de bus naar Veldhoven, Koningshof. De buschauffeurs op Eindhoven station manoeuvreren hun bussen met een fantastische zwier langs de mensen en de krappe busperrons. Soms lijkt het alsof ze de voetgangers juist willen raken, maar het gaat altijd keurig netjes goed, alsof beide partijen de spelregels kennen, als een soort dans. De chauffeurs hebben in ieder geval een goed ruimtelijk inzicht en gevoel voor de grootte van hun bussen. Binnen no time sta ik aan de snelweg net buiten Veldhoven bij NH Koningshof. Het congrescentrum maakt zich al op voor een weekend hifi. Hier en daar zie ik bestelbussen staan van importeurs en wordt er hard uitgepakt in de nog lege kamers, uit andere gesloten kamers schalt al muziek, ze staan al proef te draaien!

NH Koningshof ingang van het hotel.

Nachtwerk

Terwijl ik achter vier Britse jonge mannen aanloop maken ze een opmerking over de hard spelende muziek uit een gesloten kamer. Het is een audiofiel verantwoord nummer: een hoogklinkende saxofoon knalt uit de speakers. Op deze vrijdagavond is deze importeur al klaar. De toeristen zijn er niet van gediend. Zelfs achter gesloten deur is het voor mijn oren al te veel. Deze importeur moet doof zijn. Veel is nog in aanbouw als ik de lange gang afloop, zou het op tijd af zijn vraag ik me af? Dit wordt voor velen mensen nog nachtwerk.

Avond

In de avond neem ik nog wat tijd om door het gebouw te lopen. Het NH Koningshof is een voormalig nonnenklooster. Er zijn daarom nog veel aanwijzingen terug te vinden van de religieuze functie van het gebouw.

Avondeten bij NH Koningshof aan het buffet.

Op één van de twee binnenplaatsen van het oude klooster op vrijdagavond. De kloktoren kijkt uit over het congrescentrum.

Achter het glas-in-lood ligt de Brabantzaal, zal deze morgen ook in gebruik zijn vraag ik me af voor de X-fi? Dat bleek niet het geval te zijn. Toch was de audioshow groot genoeg.

Vanaf de binnenplaats was er al iets moois waar te nemen van wat het hifi-weekend zou brengen.

Musical Affairs

Op zaterdagochtend sta ik al snel voor de kaartenverkoopbalie. De deuren moeten nog open gaan en een kaart kan ik dus nog niet kopen. Ondertussen wordt ik al meegenomen door Hans Kortenbach naar de kamer van Musical Affairs. Daar moet iets speciaals staan. Die toegangskaart komt later wel, denk ik. Het eerste wat hij laat zien is één van zijn luidsprekerkasten, die buiten de kamer staat. Het is nog niet af er hoort nog meer versteviging in te komen. Hij wijst me op de gebruikte EMS units, die speciaal zijn. Men maakt gebruik van electromagnetische spoelen om de conus in beweging te brengen in plaats van een magneet. Het is eigenlijk de eerste technologie van de luidspreker wordt me uitgelegd, omdat er nog geen sterke magneten voor handen waren midden jaren 1920. Deze zelfde techniek zou ik later in een andere zaal weer tegen komen, maar dan in een hoornluidspreker.

Het binnenwerk van de luidspreker.

In de zaal van Musical Affairs staat een mooie opstelling te wachten op de eerste bezoekers.

Mijn oog wordt al zeer snel getrokken door de platenspeler, die door Atelier van Dam is gebouwd. Belangrijk is de sandwich constructie, ieder deel is gedempt van het armbord tot het platenspeler gedeelte tot de motor.

Wat meteen opvalt is de lange arm van bamboe. Onder de draaitafel zitten spikes die je kunt verstellen.

De platenspeler is in één omwenteling op snelheid en kan zowel 45 toeren als 33 toeren.

Het element is bevestigd aan de headshell met daartussen een stukje hout.

De oplossing om de arm vast te zetten is simpel, maar werkt.

Voor de arm is een SME 3009 arm gebruikt om als lager te fungeren.

De kenner ziet dat er een Lenco draaischijf is gebruikt van een L75 of L78 als donor voor de platenspeler. Er wordt een speciaal smeermiddel voor het lager gebruikt.

De arm heeft een effectieve lengte van 40 cm. Het element is een Ortofon 2m Black.

Dan zouden we bijna de rest van de set vergeten. Een vintage CD-speler Accuphase DD-80L.

Een buizenvoorversterker gekoppeld aan twee Sun Audio Model SV-300B mono-eindverstekers.

Sun Audio Model SV-300B

Achter in de hoek stonden twee bredere modellen van Musical Affairs.

Audiomaat

Bij Audiomaat stonden veel DAC´s opgesteld, die al of niet gemodificeerd waren door Peter van Willenswaard van Audiomagic.

De luidsprekers zijn van Transmission Audio. Het assortiment betaalbare bekabeling van M-Intercord was natuurlijk ook aanwezig.

De twee slanke apparaatjes op het rode platform zijn een DAC met voeding van Metrum Acoustics. Daarnaast een kleine Eastern Electric Minimax voorversterker.

De andere twee aparaten zijn de Audio Zone Amp-1, een versterker van 2x45 Watts uit Canada. Het CEC-loopwerk had ook een Peter van Willenswaard modificatie ondergaan.

Penhold

Penhold had een grote zaal met veel statisch materiaal waar soms op een zacht volume toch enkele sets aan stonden.

Audio Block uit Duitsland was mee. En het ziet er zeer indrukwekkend uit de CVR-100 CD-receiver. Niet alleen Marantz kan mooie audio-apparatuur produceren maar ook Duitsland.

Om de grootte van het apparaat de illustreren heb ik er een CD-hoes bijgelegd. Ik ben zeer benieuwd naar een recensie van dit merk.

Aangesloten aan de receiver was een luidspreker van het voor mij onbekende merk ASW uit Duitsland.

De collectie in zowel mooi hoogglans als mat uitgevoerde Genius serie.

De kleine monitor speaker ASW Genius 110 stonden op G-200 stands, die met zand zijn te vullen.

De versterker Anthem Integrated 225 was ook aanwezig gekoppeld aan een Audio Block C-100 CD-speler en een Paradigm luidspreker. Een hele sterke indruk maakte het niet. Maar daar was het ook de ruimte niet naar.

Het betaalbare Canadese merk Paradigm is niet echt een visueel hoogstandje.

Maar het kan ook anders! Zoals deze Paradigm Atom Monitor laat zien. Prijs 199 euro per paar.

Antelope Audio

Een bekende naam in de DAC-wereld is natuurlijk Antelope Audio.

Gedemonstreerd werd er met de DAC `Antelope Zodiac Gold` met Voltikus voeding.

De luidspreker is een PMC Fact 8. Een luidsprekermerk die ik graag een keer wilde horen en er nu eindelijk de mogelijkheid toe had! Niet wetende dat er nog een kamer hierna zou volgen, dat wel een erg hoog gehalte PMC had...

Er werd een langzame versie van Love for sale gespeeld, althans ik ken alleen de snelle versie. De zangeres in kwestie maakte er een leuk stuk van. Het geluid kwam vriendelijk over en helemaal niet over-analytisch voor een luidspreker met roots uit de pro-studio wereld. Jammer genoeg speelde een andere kamer tamelijk luid, waardoor de lage tonen het klankbeeld volledig verstoorde. Versterking lag in handen van een Cary SLI-80 Signature buizenversterker.

De Antelope Rubicon stond statisch opgesteld. Het is een digitale voorversterker. Zelfs een platenspeler kun je er op aansluiten en er zit een dusdanig speciale klok in dat er ventilatie nodig is. Zie de sleuven.

Indiana Line

Het luidsprekermerk uit Italië met kwaliteit voor een prettige prijs was ook aanwezig. Ik zou de artieste vaker horen, want zo te zien is Wende Snijders aangetreden tot de audiofiel gecertificeerde zangeressenclub, de Sirenes, met andere groten der aarde zoals Diana Krall, Alison Krauss en Sara K. Ik vind persoonlijk alleen dat de opnames dan nog een tikje beter kunnen. We luisterde naar een live nummer van haar.

Aan de uiterste zijde staat de nieuwe luidspreker Diva 655.

Er werd gespeeld met een Eastern Electric Minimax en DSPeaker Anti-mode 2.0 Dual Core. Dit laatste apparaat past het signaal aan op basis van je kamer akoestiek. De importeur laat het verschil horen met het lieflijke Falling leaves van Eva Cassidy. Als het signaal wordt aangepast klinkt het geluid meer helder, alsof iemand de loudness knop heeft uitgezet. Jammer genoeg vertelt de importeur het resultaat van de switch voor dat de luisteraar zelf zijn gedachten er over heeft kunnen laten gaan. Maar het verschil is duidelijk te horen. De DSPeaker Anti-mode 2.0 Dual Core corrigeert de staande lage golven in een kamer en neemt hiermee de verkleuring weg. Het is dus niet meer hoog, maar mooier laag. Een versie van het apparaat speciaal voor de subwoofer geniet ook veel belangstelling van de bezoekers.

De Indiana Line Diva 255 is in November 2012 leverbaar en heeft een gevoeligheid van 90 dB. Een prijs is nog niet te noemen. En zoals de reflectie in de hoogglans laat zien, hifi kan toch verbroederen.

Ondertussen had ik natuurlijk nog geen toegangskaart, dus het was tijd om terug te gaan om er één te kopen aan de balie. De rijen waren gelukkig geslonken dus een kaart was snel te krijgen. Jammer genoeg was er geen plattegrond met importeurs-index per kamer, wel kreeg je een mooie CD bij je toegangskaart, genaamd The very best of STS digital van Fritz de With. Leuk waren ook de t-shirts van 5 euro, maar mijn maat XL was al uitverkocht. X-fi zou toch moeten weten dat audiofielen graag op grote voet leven en daarom hadden ze ook geen S of M hoeven inkopen.

Penhold II

Bij de balie bleek in de Tuinzaal nog een ruimte te zijn met Penhold producten. Hier kregen Elac, AVM en luidsprekermerk Chario de ruimte.

Een Elac product is makkelijk te herkennen door de kenmerkende vorm van de conus.

Hier staan de Elac 330 Crystal Edition met CD-receiver van AVM C9 van 2x300 watts. De prijs van de AVM: 4790 euro. De combinatie versterker/tuner is natuurlijk zeer bekend, maar ik krijg het idee dat de combinatie versterker/CD-speler opgang gaat maken.

Verder op stond een AVM CD-receiver C8 van 2x150 Watts. Prijs 3490 euro.

Een hoge prijs voor dit topproduct uit Duitsland, maar zelfs de afstandsbediening is in stijl afgewerkt van metaal.

Wat had Penhold eigenlijk meegekregen van Elac, waarbij ze absoluut op het hart werd gedrukt om er zeer voorzichtig mee om te gaan?

Eén van de eerste exemplaren van de FS-407. Alles is nieuw aan dit product, de tweeter, de woofer en het filter. Er stond hier dus een prototype te spelen aangesloten aan een CD-speler, de AVM CD3.2 met 7 digitale ingangen en als voorversterker de AVM PA3.2 en twee monoblokken de MA3.2 van 420 Watts per stuk bij 4 Ohm. Allen uit de Evolution-serie. Het geluid was karakteristiek Elac op de een of andere manier licht helder.

Betaalbaar kan dat ook? Wel zeker, zie hier de actieve luidspreker Elac AM150 met analoge en digitale ingang. De prijs is 600 euro.

Ken ik het Italiaanse merk Chario alleen van de ietwat bulkig in hout uitgevoerde ontwerpen ze kunnen het ook anders.

Hier op de foto: Luidspreker Chario Delphinius, gevoeligheid 90 dB met een frequentiebereik van 45 Hz-20 kHz. De AVM geïntegreerde versterker AVM A5.2 van 2x350 Watts bij 4 Ohm en de CD3.2 CD-speler. Mooi design. Heftig prijskaartje.

Een Chario 513, iets strakker qua ontwerp.

Stage Acoustics

Het bedrijf pakte uit met Cary buizenversterkers, een AVID draaitafel en veel PMC luidsprekers, veel PMC luidsprekers. Er stonden maar liefst 3 sets in de kamer opgesteld.

De eerste set stond netjes opgesteld aan de kant, maar trok niet van nature de aandacht in de kamer.

Dat was namelijk de set met de meer dan manshoge PMC luidsprekers, de PMC BB5 XBD-A.

Zoals je kunt zien horen ze meer thuis in een concertzaal dan in de huiskamer. Maar een statement was het wel. Ik begrijp dat ze voor studiogebruik zijn en dat het album Beatles ´Love´ er op afgemixed is.

En ja ik heb deze conus zien uitslaan... Was dat hard? Ja, dat ging tamelijk luid...

De luidsprekers zijn gebalanceerd aangesloten.

Er werd gestreamd met behulp van de iPad. Een studio-opname deed het minder, een live muziekopname klonk relatief beter. Maar finesse hoef je er niet van te verwachten. De opnamestudio´s waar deze monitoren in worden gebruikt moeten zeer groot zijn, denk ik dan.

De speakers zijn geflankeerd door twee kasten, ieder met 4 `Engineered by Bryston` audio-apparaten: één PMC 10b Active Crossover, één 4b SST Bryston en twee 7b SST Bryston mono-eindversterkers. Per kanaal dus.

In hoeverre de AVID draaitafel met Jelco toonarm is gebruikt, weet ik niet, zo lang ben ik niet gebleven, maar hoe de naald in de groef is gebleven met dit soort luchtverplaatsing is mij een raadsel.

De derde set bij Stage Acoustics was meer een succes en dé beste set van de kamer.

Gebruikt werd een buizenvoorversterker van Cary. Model: SLP-98 met 4 buizen 6SN7 erin verwerkt. Er was ook plaats voor 4 keer 12AX7 buizen. Zie de ronde afdekplaatjes.

Aan beide zijden staan er twee mono buizenversterkers, de Cary CAD-805 Anniversary Edition.

Er zijn twee knoppen, de één voor Tube Bias (211/845) en de ander voor het instellen van de feedback level tussen 0-10 dB.

De bron een Cary buizen CD-speler, de CD 303T SACD met HDCD decoding, CD en SA-CD. Er zitten vier 12AU7 buizen in.

De luidspreker de PMC 1B2. Gelukkig klinkt deze set een stuk meer binnen de juiste proporties.

Ceelen techniek

Bij Ceelen werd het Duitse Fonel gedemonstreerd en het luidsprekermerk Manger.

Bij welke set hoort deze mooie afstandsbediening?

En dat was deze set, mooi afgewerkt met hout. Na de `Stage Acoustics`-kamer een oase van rust.

Er werd een plaat gedraaid met een direct drive platenspeler van JVC. Ik vond het geluid tamelijk dof overkomen. Het klonk als het geluid van een `vol automatische draaitafel`, die kunnen ook iedere sprankeling ontberen door het mechaniek. Dit controleren heb ik niet gedaan, maar ik zou er liever met een Thorens TD150 Mk II hebben gestaan. Als het dan toch vintage style `wood` moet zijn. De CD-speler als bron leek het beter te doen met een jazzy upbeat versie van John Lennon´s Imagine gezongen door een zangeres.

Toen werden de stoelen omgedraaid en mocht luidsprekermerk Manger zijn kunsten vertonen. Manger is zoals bekend de producent van die ultra dunne luidsprekerconussen.

Hier staat de Manger MSM s1, een actieve luidspreker met twee versterkers de een van 250 Watts voor de woofer en een versterker van 180 Watts voor de Manger unit. Ook hier wordt digitaal gespeeld met de DAC `Antelope Zodiac Gold` met Voltikus voeding. Ik had verwacht dat het geluid erg analytisch zou zijn en snel, maar het is allemaal heel rustig. Echt overdonderen doet het niet. Een beetje een teleurstelling.

BD-Design

De volgende zaal heeft een grote banner met de tekst: High-end loudspeaker system, Value for money en Do it yourself.

De open baffle `Do-it-yourself` hoornluidspreker bestaat uit 4 grote conussen en 1 hoorn unit.

Als je dan toch een grote luidspreker wil aanschaffen dan maar deze, denk ik met de PMC BB5 monitor in gedachten. Het is de eerste speaker op de audioshow, waar ik enigszins opgelucht naar luister. Lekker muzikaal.

De muziek is volledig digitaal. Naast de BD-Design luidspreker is Phasure meegekomen met een PC die de muzieksoftware XXHighEnd kan afspelen en een DAC in de vorm van een grote letter H. Design technisch al een mooie blikvanger.

Zowel BD-Design van Bert Doppenberg als Phasure met Peter Stordiau zijn Nederlandse bedrijven. De DAC NOS 1 van Phasure kost 3.440 euro en is bedoelt voor PC en Mac én om met de XXHighEnd muzieksoftware te werken. Input is maximaal 24 bits/705.6 kHz. Er zitten 8 multibit 24 bits D/A chips in van het type PCM1704U-K en de DAC heeft een bereik van 1 Hz-384 kHz.

En dan gebeurt er iets onverklaarbaars de techniek houdt er mee op ofwel mijn BIC pen houdt op met schrijven, nadat ik de pen op een stuk glad papier heb gebruikt. Ik verlaat de X-fi show om naar de hotelreceptie te gaan, daar hebben ze vast een pen. Maar voor ik dat doe is het tijd om te genieten van het mooie weer buiten. Het blijkt binnen toch tamelijk klam en benauwd te zijn en buiten is het heerlijk verkoelend. Voordat ik de receptie bereik check ik de pen nog eenmaal en verrek het schrijft weer...

Hepta Design Audio

Terug in de Gelderland foyer tussen al het drinkende en rustende publiek vinden we de stand van Hepta Design Audio. Dit jaar had Chris Rutgers geen zin om een zaal te huren, maar had liever een semi-statische stand van waarachter hij zijn audioproducten kon verkopen. Het had weinig gescheeld of het bekende Nederlandse merk was van het toneel verdwenen. Chris Rutgers had namelijk zijn fabriek en alle machines verkocht. Het was genoeg geweest, maar na vier maanden begon het toch weer te kriebelen. Gelukkig maar want nu kunnen alle Hepta eigenaren bij zijn bedrijf aankloppen voor modificatie of reparatie. Maar ook luidsprekers van de merken Driade, Translator, Impuls en BNS kan hij onder handen nemen.

Van links naar rechts: op de stand staat de monitor luidspreker de Hepta Eight, daarnaast een Hepta OneA (wit), een Hepta Seven (wit) en nogmaals een Hepta OneA afgewerkt in het bruin. Als bron stond de Marantz CD-speler SA-15S2 en de versterker PM-15S2 te spelen.

De beursprimeur van Hepta was het studiemodel Tympanum. Vanaf 1900 euro.

Mafico & Number 4 Audio

Het bedrijf pakte weer groot uit met een grote zaal gevuld met hun aanbod van Stax hoofdtelefoons tot Avantgarde hoornluidsprekers.

Het vermaarde Canadese merk Bryston was weer present met de krachtpatsers onder de versterkers.

Ook analoog stond er weer veel moois, maar zoals vaker bij Mafico niet ter demonstratie en dat blijft jammer. Hier een Michell Engineering Gyro SE van 1900 euro.

Ik wordt aan de hand genomen door de eigenaar van Nederlands oudste hifiwinkel, Snijders Hifi uit Rotterdam, anno 1971. Meneer John Snijders laat mij de vering zien van een Michell Gyro. Ongelooflijk gevoelig, maar ook mooi afgewerkt hangt het chassis van de platenspeler aan de vering. Hoe gevoelig zou ik later op de X-fi show merken, want er was één exposant die wel met een Gyro SE demonstreerde.

Ook de Michell Orbe was weer mee met SME arm.

Naast de mooie Avantgarde speaker werd mijn oog getrokken door een audiocomponent, dat nu eens geen Bryston versterker was.

Het was de versterker Avantgarde uit de XA-serie: de XA-Pre amplifier en de XA-Power amplifier (2x150 Watts). Met deze versterker zegt Avantgarde oplossingen te hebben gevonden voor de basale problemen zoals: crossover-vervorming (cross zero distortions), netvervuiling (mains power contamination) en het trillen van de componenten (microphonic effects). De voorversterker werkt op een accu. Een nummer van Trijntje Oosterhuis rolde door de zaal heen en er viel mee te leven, zowel de opname als haar stem. Een vergevingsgezind geluidsysteem dus.

Koopwaar

Er was dit jaar veel koopwaar op de X-fi en dat is altijd handig. Soms kun je pinnen bij de standhouder, maar soms ook niet en dan is het snel een geldautomaat vinden in het Veldhoven, als je iets moois hebt gevonden.

HifiSupply was aanwezig om haar accessoires en kabels aan de man of vrouw te brengen.

Een cablecooker had ik nog niet eerder gezien, de Audiodharma cable cooker 2.5, hiermee brand je dus je nieuwe kabels sneller in zonder deze aan je stereoset te hoeven koppelen om deze ettelijke uren non-stop te laten spelen.

Bij Nutters Audio viel mijn oog op een leuk nieuwtje, de datum van de Audio Show Studio Alkmaar in het AZ stadion staat al vast voor zaterdag en zondag 16 & 17 februari 2013.

Nutters Audio had ook weer de hoofdtelefoons van Hifiman mee. Ik beluisterde de Hifiman HE-500 en HE-6. Beide hebben hun kwaliteiten. Het geluid van de HE-500 klinkt alleen net meer aangedikt, alsof de loudness knop aanstaat. Een lekker geluid, maar wat is deze hoofdtelefoon zwaar. Nee, dan maar de HE-6 met zijn lichte gewicht en ontspannen transparante geluid.

De Hifiman HE-6 heeft écht een hoofdtelefoonversterker nodig werd verteld en deze werd dan ook geleverd in de vorm van de Hifiman Amplifier EF6.

Er werd gretig met aanbiedingen gestrooid op de X-fi, dus dat was leuk voor de bezoeker. John van Gent gaf bijvoorbeeld 10% korting op zijn kabels.

Music2 Audio Import

In een zee van licht werd zowel kunst getoond, als het audio gamma van Music2 in de vorm van het Duitse merk Octave en de Blumenhofer hoornluidsprekers. Het geluid had veel power en leek makkelijk nog meer te kunnen geven, qua headroom. Eigenlijk geen opmerkingen, veel muziek ongeacht de bron of muzieksmaak van hard rock tot klassiek.

De artist-in-residence was meneer Rene Visker. Hij schilderde waar je bijstond en één van zijn schilderijen was als decorum meegenomen. Niet echt mijn smaak. Maar de design stoelen vielen dan weer goed in de smaak.

De Blumenhofer Acoustics Gioia.

De luidspreker liet in de grote ruimte zijn kunnen zien. Ik bedoel natuurlijk horen.

Achterop de hoorn zien we een stevige luidsprekerunit.

Monoblok de Octave MRE 220 met een vermogen van 220 Watt. Bron was of de Acoustic Signature draaitafel, de Meitner MA 1 DAC of een SACD-speler de Emmlab XDS1 via de Octave HP 500SE voorversterker.

De akoestische oplossing de kubussen van Noisebusters hingen aan het plafond door de zaal heen. Levering in verschillende kleuren, zelfs in Doe-Maar-kleuren.

HanzeHifi

Het leek even of HanzeHifi op safe speelde met zijn set up. Want zoals gewoonlijk bij de Zwollenaren maakte het weer muziek in de kleine ruimte!

Een Swissonor BACH luidspreker stond zijn kunsten te vertonen.

De Swissonor voorversterker was casual neergezet.

De klassieker TD124 draaide zijn rondjes met een EMT element.

Een andere Thorens TD124 wachtte in de coulissen tot het zijn beurt was.

Maar niets was minder waar, want HanzeHifi had een nieuwe loot aan de HAT stam. Meegenomen was de HAT buizenversterker GP-10 met de HAT voeding GP-10PS, onder de vlag `Tribute to Unitran`. Een dubbel mono opgebouwde versterker van 2x9 Watts zonder feedback. De versterker was ontwikkeld om de meest stille buizenversterker te maken voor een klant met een hoornluidspreker met een gevoeligheid ver voorbij de 100 dB. Brom moest dus volledig afwezig zijn. Zoals HanzeHifi klassiekers eert in de vorm van de Thorens TD124 werd met deze versterker de Nederlandse transformator/voedingsfabrikant Unitran in het spotlicht gezet. Deze fabrikant maakte in de jaren 1950 en 1960 furore met name in de studiowereld. Jaap heeft meerdere transformators verzamelt van dit Nederlandse merk om een zeer gelimiteerd aantal van deze `Tribute to Unitran` versterker te kunnen bouwen.

De HAT Clean Power Supply CPS-3 zou wonderen doen voor de Thorens TD124. Deze platenspeler draait het beste op 200 Volt. En HanzeHifi houdt woord de CPS-3 staat precies op 200 Volt. Tijdens de Black Magic Vinyldagen in november zal HanzeHifi deze voeding ook loslaten op de tussenwiel draaitafels van Lenco. Ook deze spelers laten meer van hun kunnen horen met een clean power supply.

Het geluid bij HanzeHifi deed me denken aan de elektrostatische hoofdtelefoon van een paar luisterzalen eerder, de Hifiman HE-6, transparant en vriendelijk. Tijd om verder het gebouw in te trekken.

Foto: Een schoonheid van een EMT toonarm.

Daluso

Aan het einde van de gang in de hoek was een leuk kamertje ingericht en daar vonden we Daluso met een audioset van Reimyo gecombineerd met een luidspreker van het Finse merk Bravo. Misschien is de importeur Daluso beter bekend om zijn Harmonix tuning producten. Die natuurlijk ook in deze ruimte waren toegepast.

Het is een mooi stevig geluid met een gouden randje, een rijk geluid, noteer ik.

Er staat een Reimyo CDT-777 CD transport, vacuum tube control amplifier CAT-777 MK-II en een power amplifier KAP-777.

Heel mooi afgewerkt liggen er ook de producten van het Italiaanse Black Noise, producten van mains filter tot stekkerblok.

Pauze

Even op adem komen via een openstaand raam met uitzicht of een kop koffie doen met broodje in het Gelderland foyer.

Marantz

Een eigen afzonderlijke zaal had ook Marantz samen met STS Digital van Fritz de With.

Opgesteld stond een set met een Marantz PM-11S3 versterker en SA-11S3 CD-speler gecombineerd met een Boston luidspreker M-350.

Ik zag een licht paarse kabel van een merk dat ik niet kende Live Cable heette het. Een dag later zou ik de fabrikant ontmoeten.

Het geluid viel me eigenlijk tegen, terwijl ik toch zelf een Marantz eigenaar ben. Het klonk allemaal makkelijk, maar niet om over naar huis te schrijven. Misschien zijn toch de Boston luidsprekers niet van hetzelfde kaliber als het bronmateriaal.

Onda Ligera

Ik hoorde een vreemd diep stemgeluid dat op de lachspieren werkte, zeker op een hifishow, waar de meeste muziek zuiver en liefelijk is. Ik moest even naar binnen gaan om te luisteren naar Rammstein. Het Onda Ligera systeem laat veel bass horen en het ritme komt goed over. Voor het eerst wordt er geapplaudisseerd bij een hifidemonstratie, maar was het nu voor de muziekweergave of toch voor het luchtgitaarspelen van één van de aanwezigen? Rammstein gromde lekker, zoals het hoort.

De bron is een Meridian CD-speler. Tegen de wand staat een televisie, dat een videomontage laat zien hoe de luidspreker wordt gemaakt.

Het bedrijf bestaat uit twee pilaren, de één heet Sacha en hij is verantwoordelijk voor de versterker en DAC. De ander heet Roland en hij ontwerpt en bouwt de luidsprekers. Samen matchen ze de componenten tot één geheel.

De luidsprekers zijn gevuld met zand om de resonantie laag te houden. Er worden geen schroeven gebruikt, alleen maar lijm. Per stuk kan het gewicht tot 100 kg oplopen. Het model op de X-fi is het grootste model luidspreker dat Onda Ligera bouwt. Ze maken vier modellen. Het bedrijf fabriceert hun producten officieel nog maar één jaar. Maar Roland heeft al 30 jaar ervaring met hifi. Het ziet er fantastisch uit voor zo´n jong bedrijf.

Icon Audio

In een zaal dat gedeeld werd met enkele producten uit Rik Stoet´s assortiment stond het merk Icon Audio. Het merk dat in Groot-Brittannië ontworpen is, maar in China gebouwd wordt. Bij de vorige X-fi had ik een kort gesprek met de ontwerper en eigenaar. En ook nu was hij aanwezig om zijn producten te demonstreren.

Uniek hoe dit merk ieder jaar weer met nieuwe modellen weet te komen.

Van rechts naar links: de luidsprekers Icon Audio FRM 3 en FRM 2. Twee monoblokken naast elkaar de MB30m (2x16 Watts in triode of 2x27 Watts in push-pull), LA5 TX transformer pre-amplifier en de CD-speler, CD X1. Icon Audio kan luid spelen zonder irritant te worden. Muziek was een Hammond orgel en misschien niet geheel eerlijk om daar de kwaliteiten op te beoordelen, maar het klonk wel erg lekker.

Alle apparatuur heeft eenzelfde soort design een zwarte kast met koperen topplaat. Hier de Icon Audio ST40 MKIII. Een 2x33 Watts push-pull versterker met 6SN7 en 6SL7 buizen.

Hier staat de Icon Audio MB90 MKIIm. Deze monoblokken hebben een vermogen in ultralineare stand van 2x110 Watts en in triode 2x60 Watts.

Deze kleine phonovoorversterker had ik graag meegenomen, alleen al het ontwerp ziet er schattig uit naast al die grote versterkers. Het is de Phonostage PS1 MKII voor MM en MC elementen.

Een gigant van een buizenversterker de Icon Audio 60 MKIII pre-power amplifier. 80 Watts per kanaal in ultralineare modus of 35 Watts per kanaal in triode modus met een KT120 buis. Of 65 Watts per kanaal ultralinear met een KT88 buis.

Sometimes you get lost... De gangen van het NH Koningshof, zelfs met bewegwijzering, zorgen er voor dat de bezoeker soms even moeten kijken waar ben ik ook al weer?

Solosound

Het was het einde van de eerste dag, de gangen lieten de laatste bezoekers in het audiodoolhof toe om nog snel enkele kamers te zien voor de show sluiten gaat. Als ik de kamer van Solosound binnentreed zit er een enkeling vooraan te luisteren. Mark Huinder draait wel met een hele speciale set, één die zowel analoog als digitaal met elkaar verbindt tot een eenheid. Meegenomen heeft hij een elektrostaat, de solostatic 200 Swiss edition. Ik kijk hier dus naar een Nederlands luidsprekermerk, dat al bestaat sinds 1974! Zijn set up begint bij een platenspeler de Michell Gyro SE. Dit analoge signaal wordt omgezet naar een digitaal signaal via een Lyngdorf combinatie: een voorversterker DPA-1 met RoomPerfect technologie, de eindversterkers SDA-2175 van 2x200 Watts bij 8 ohm. Ook een CD-speler staat opgesteld de Lyngdorf CD-1. De directeur van Solosound heeft een puristische mening over hifi. Hij is zelf contra-bassist en wil de muziek overbrengen, zoals het in het echt ook klinkt. Bij projecten neemt hij alleen mensen aan, die zelf ook muzikant zijn. Hij draait een oude jazz opname, het klinkt strak en mooi. Hij eindigt met een weergaloos stukje klassieke muziek.

Solosound levert dus ook Lyngdorf producten met de room correction technologie. Deze technologie houdt rekening met de akoestiek van je luisterkamer en past het geluidssignaal daar op aan. Mark Huider heeft al vele jaren ervaring met het afstellen van de parameters binnen deze technologie, dat hij er zeker van is dat hij `dit geluid` in iedere kamer kan reproduceren.

De Gyro SE in actie met Benz Micro Ace element. Bij het opzetten van een plaat zie je de draaitafel zacht heen en weer veren, terwijl het element de groef bereikt. Het apparaat is supergevoelig. Dat werkt ietwat op de fijngevoelige analoge zenuwen, maar je wordt beloond met een strak muzikaal geluid.

Zondagochtend

Het is een mooie zondagochtend en ik loop het terrein op van het NH Koningshof. Aan het einde van het grote parkeerterrein is een klein gebouw te zien in dezelfde bouwstijl als het klooster. De Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus waren naar Veldhoven gekomen, nadat hun klooster in Moerdijk door de oorlog verwoest was. In 1952 lieten ze het klooster bouwen en men nam het officieel in gebruik in 1954. Zie hier een oude foto van het complex. Het klooster kende een begraafplaats, schoolgebouwen en een boomgaard. Dit alles is verdwenen nadat de nonnen 25 jaar precies het klooster verlieten in 1979.

Het gebouw is een kleine kapel geweest. De ingeslagen ramen zijn uitgevoerd in geel en groen glas en er zijn enkele verhogingen tegen de muur, waar misschien een Maria beeld op heeft gestaan. Op de achtergrond achter de omheining stonden de schoolgebouwen, daar komt een huizenbouwproject Koningshoeven, waar het kapel, lees ik in de plannen, deel van uitmaakt.

Op het parkeerterrein kom ik een ambulance tegen van de Event Medical Service - evenementen ondersteuning. Ze geven medische en brandtechnische ondersteuning. Gelukkig was geen van beide nodig tijdens het X-fi evenement, behalve misschien enkele uitgebrande oren. Of waren ze toch ingehuurd voor een ander evenement in de buurt, wie zal het zeggen?

Door het gebouw vind je enkele gigantische glas-in-lood ramen. Erg mooi, zo vroeg in de ochtend met het juiste licht!

Riverside Audio

Het is tien uur openingstijd van X-fi dag twee, we mogen weer! Ik ga verder waar ik zaterdag gestopt ben en kom uit in de kamer van Riverside Audio.

Enkele analoge producten van hoog niveau in de uitstalling: een SME 309 en SME-2.

Twee speakers van Penaudio van links naar rechts: de Cenya en de Sara S.

Er draait een LP en er ontstaat een mooi ruimtelijk geluid voor me, `stuiterend` noteer ik. De set is een AVID draaitafel met Avid Reference PSU, daaraan gekoppeld een Sonneteer Sedley phonostage met Alabaster versterker (2x55 Watt).

De AVID draaitafel met SME Series V toonarm. Het model de Acutus Reference SP.

Ook hier zie je de platenspeler zacht ´wiegen´, als er een plaat wordt opgezet. De vering is goed te zien bij deze fabrikant, de oplossing, geen metalen veren, maar een rubberen band.

Een Grado element uit de Reference of Statement series.

En dan wordt er een CD opgezet op de Sonneteer Byron CD-speler en dan gebeurt er iets vreemds. Het geluid komt volledig los van de luidsprekers en staat als een onzichtbare muur voor me. Het is genieten. Maar ik kijk onwillekeurig omhoog waar komt het geluid nu vandaan? Is er nog een derde set luidsprekers in de kamer vast gehangen aan het plafond of verstopt achter het zwarte doek. De vertegenwoordiger heeft me klaarblijkelijk even alleen gelaten. Ik buig me voorover naar één van de Penaudio speakers. Het is de Sara S die speelt. Miraculeus, geluid volledig los van de speaker en dat bij een audioshow, waar de omstandigheden verre van ideaal zijn.

X-fi

De mannen van Audio-Life hadden natuurlijk ook hun eigen assortiment mee en een super-set.

Furutech producten voor de audiofiele Doe-het-zelver.

De eerste set was een Audionote voorversterker met CD-speler AMR CD-777 en Luxman L507u eindversterker geflankeerd door de luidspreker DeVore Fidelity Orangutan O/96. De prijs voor deze mooi afgewerkte speakers 10.995 euro. Toch was het niet mijn geluid.

Een kamer verder had X-fi een indrukwekkend GIP Laboratory hoornluidspreker systeem staan. Uit Japan komen deze luidsprekers gebaseerd op de geroemde Western Electric hoorntechnologie uit de jaren 1920.

Een hoge women´s acceptance factor hebben ze niet, maar je staat wel te kijken naar een apparaat in de lange traditie van de audiogeschiedenis: hoornluidsprekers met een magnetische spoel om het geluid mogelijk te maken.

Natuurlijk werden de luidsprekers door Audio Note buizenversterkers aangestuurd.

Van links naar rechts: Een Audio Note M5 voorversterker, een CD loopwerk en de DAC 5 Special.

Per kanaal lagen twee stevige luidsprekerfilters op de grond, maar één bleek er aangesloten te zijn. De ander was ter display. Het was een ander model filter.

De muziek die ik beluister lijkt wel zonder geluidsdruk. Heel ontspannen. Het lijkt een optreden op zich.

Western Electric maakte dit soort speakers voor het gebruik in bioscopen. Er zit stevig wat hout in verwerkt. Kijkende op de website van GIP Laboratory (Global Intelligence Planning Accoustic Division) kun je uit meerdere soorten luidsprekerkasten kiezen.

Ik begrijp dat de spoel een magnetisch veld opwekt waarmee de conus in beweging wordt gebracht. De techniek was toen al erg duur. Jammer genoeg is dat nog niet verandert. Maar erg uniek is het wel. GIP Laboratory: standing on the shoulders of giants. Op de schouders van Western Electric in dit geval.

De spoelen zijn loeizwaar. Ik dacht dat het wel meeviel, maar het klopt. Je krijgt ze bijna niet van hun plaats.

Puresound

Meer muziek was er te vinden in de kamer verder op waar Puresound zijn domicilie hield.

Onno Kiviet bekend van de Puresound website en straks ook online webstore, had een verscheidenheid aan CD´s en LP´s mee

Daar tegenover stond Record Pal met een zeer indrukwekkende collectie vinyl in verschillende muziekstijlen.

Rik Stoet

In een kleine maar stijlvol ingerichte ruimte vinden we Rik Stoet. Hij heeft een set bij zich met zijn eigen draaitafel. Volledig analoog draait hij muziek via een Icon Audio buizenversterker en de Kudos Cardea 1 luidspreker.

De platenspeler genaamd Rik Stoet Takumi TT level2 met ProJect Carbon toonarm en Ortofon 2Mred element is een eigen ontwikkeld product. Prijs van de speler is 595 euro compleet. Zoals het klinkt is het eigenlijk een koopje. Het is genieten met Pink Floyd´s Darkside of the Moon. De platenspeler bestaat uit PMA, akoestisch dood materiaal. De voeten zijn afgewerkt met rubber. Het lager van de Project carbon arm is gemodificeerd. De speler wordt afgeleverd met stofkap.

Design accenten had Rik Stoet ook in de luisterruimte geplaatst. Het ene werkte, de mooie lamp met stoel, maar het nieuwe karpet bleek stof op de LP´s achter te laten.

Aspera Audio

Er werd gestreamd bij Aspera Audio meegenomen waren de Wadax Pre-1 met Hermes streaming en phono module, de luidsprekers ASI Tango en de ASI Grand Stereo (2x650 Watt). ASI staat voor Acoustic System International. Natuurlijk waren de apparaten verbonden aan de netstroomapparaten van PS Audio de P5 en P10.

Zoals veel kamers was het stemmig donker en werd er gebruik gemaakt van kleurige verlichting.

Analoog was er in de vorm van het merk Acustic Raven. Dit is de grootste phono voorversterker, die ik ooit heb gezien. De TW-Acustic Raven Phono. Voor de schaal had ik er even een CD doosje bij moeten zetten.

De TW Acustic Raven GT.

Het merk met het raaf-embleem zie je niet vaak. De fabrikant komt uit Duitsland en maakt platenspelers, armen en de phonomodule.

Het element de Lyra Kleo was aan de arm gemonteerd. Ik heb de platenspeler niet horen spelen. Alleen het streaming gedeelte. Het geluid was schoon, maar `te clean`. Ik verdenk de PS Audio stroomapparaten ervan, net even te goed hun werk te doen.

Polk Muziek en boeken

Aan het aanbod lag het niet muziekfans konden in iedere hoek van de audioshow wel een aanbieder vinden voor muziek van hun gading.

Eén van de sterke kanten van de LP komt in deze kamer wel erg goed tot uiting: het grafische van de platenhoes.

Bijzondere LP´s voor een bijzonder vriendelijke tweedehands prijs.

Dutch Audio Masters

Verenigd onder de naam Dutch Audio Masters kwamen de volgende merken samen: Van de Leur Audio, DSS, LiveCable en Tentlabs.

De zon viel binnen zoals het alleen op een zondagochtend kan. Er wordt in het begin een stuk drums gespeeld. Het is net echt. Daarmee heeft deze demonstratie eigenlijk de standaard gezet. Daarna volgt nog een klassiek werk, zoals het hoort op een heerlijke zonrijke ochtend als deze.

De versterking is in handen van de voor- en eindversterker respectievelijk de Van de Leur 002 en 402. De voorversterker beschikt over een phono-ingang en gebruikt buizen. De eindversterker bevat UcD Klasse D techniek en beschikt over 2x400 Watt. De maker van dit moois is Pim van de Leur.

DSS staat voor Dutch Speaker Systems.

Wat met name opvalt zijn de mooie conussen.

Het merk Live Cable kwamen we ook tegen in de Marantz zaal. Ik vraag er naar bij de vertegenwoordigers en het blijkt een Nederlands merk te zijn. Het zijn handgemaakte kabels. De kabel onderscheidt zich volgens de fabrikant door het materiaalgebruik, de afscherming, de manier van twisten met de hand en de andere manier van vlechten. De kabel zou andere merken verslaan die drie of vier keer zo duur zijn. Live Cable daarentegen is ook niet goedkoop, maar het klinkt allemaal wel erg goed. Niet alleen kabels worden geproduceerd door Live Cable, maar ook verdeeldozen met een oneerbiedig woord gezegd stekkerblokken. De foto laat de Signature zien, maar er is ook een model genaamd Extreme. Ze zijn gemaakt van aluminium met een koperen afscherming. De doos is gevuld met hars om vibraties te voorkomen. Er zit geen filter in. De apparaten worden per opdracht vervaardigd op de klant zijn specificaties.

Het eerste Van den Hul element wat we zouden zien op deze zondag.

Kemp Elektroniks

Er werden demonstraties gegeven bij Kemp Elektroniks op gezette tijden. Dus ik verwachtte een presentatie omtrent de Kemp producten. Tot een vertegenwoordiger van Creaktiv in het Duits het woord nam. We zouden kort naar een zelfde muziekstuk luisteren en iedere keer iets aanpassen en daarna nogmaals luisteren. Ik ken Creaktiv alleen maar van de audioracks dus ik was benieuwd.

Er stond een Acoustic Signature Storm te spelen voor de demonstratie begon. Het wachten was dus aangenaam.

Tijdens de demonstratie maakte we gebruik van de CD-speler. Dat was jammer van deze analoge set-up.

Een SME 309 met Van den Hul element. Een bezoeker tuurde nog even welk model het was, maar ook dit Van den Hul element was een `naked` variant ofwel waar laat je het modeltype als er geen behuizing is?

De Kemp Elektroniks producten stonden deze keer niet in de schijnwerpers, maar waren ter ondersteuning, zie de Powerstation 75 en het stekkerblok, de Power source.

We luisterde een paar keer naar het intro van het nummer van Jennifer Warnes - `I Can't Hide` van het album The Hunter (1992). Ik dacht eigenlijk met een lekker rijk jaren ´80 productie te maken te hebben, maar het komt uit 1992. Het klinkt allemaal lekker rond, stevig en ruim. De vertegenwoordiger van Creaktiv gaf aan dat CD´s gemaakt zijn van polycarbonaat en daarom statische lading kunnen vasthouden. Dit kan de elektronica in de CD-speler beïnvloeden en daarmee de geluidskwaliteit. De CD van Jennifer Warnes werd op een stukje marmer gelegd, de naam van het product: Hybrid CD-Optimizer Granit. Ik begrijp dat er ook een LP-versie van is. En nogmaals werd het stukje muziek gedraaid. Er kwam meer rust in noteer ik. Aan het publiek wordt gevraagd of men verschil hoort. Een sceptische bezoeker zegt dat je wel verschil moet horen, omdat er zo expliciet naar gevraagd wordt. De Creaktiv vertegenwoordiger leent even een iPhone van zijn collega houdt deze boven de CD om het weer statisch te maken en speelt nogmaals de CD af. Ik moest eerlijk bekennen dat ik de statisch geladen CD fijner vind klinken, zo lekker rond en niet zo audiofiel echt. Dan komt de vertegenwoordiger met een plug en en dicht daarmee één van de ingangen of uitgangen van de CD-speler.

Vanuit mijn ooghoek kijk ik naar een kubus op een houten statief en een computerscherm waar drie meters variabel uitslaan. Ik dacht even dat ik onderdeel was geworden van het Global Consciousness Project, een wetenschappelijk project zoals te zien is in de documentaire serie Through the Wormhole: Is There a Sixth Sense? Hierbij wordt op de één of andere manier de activiteit gemeten van grote groepen mensen die dezelfde ervaring ondergaan en zo een gezamenlijk bewustzijn lijken te creëren, alsof we toch met elkaar in contact staan. Maar niets blijkt minder waar, van de audiowereld komen we in de wereld van de straling. Dit apparaat meet namelijk elektrische, (elektro)magnetische en hoogfrequente straling, bijvoorbeeld je GSM. Ze leggen uit dat ieder elektrisch apparaat straling uitzend, ook als het uit staat. Hierdoor onstaat er `elektrosmog` in je leefomgeving, je slaapkamer, huiskamer, keuken, etc. Een lamp naast je bed geeft nog straling af, zelfs als het uitstaat. Op basis van het Gabriel Objekt Beratung kun je dit gaan meten per ruimte. Jammer genoeg gaat dan ook de teller lopen. Hier moet natuurlijk voor betaald worden. Terwijl dit wordt uitgelegd zie ik een meter op ééns van rond de 5 naar 7.7 uitslaan. Misschien is er toch sprake van een collectief bewustzijn en voelen we ons als publiek `gesnapt`: worden we gemeten? Ook al kan er ook een SMSje net op iemand zijn iPhone zijn binnengekomen.

Nu komen er mooie kleine stukken gepolijst marmer te voorschijn en na iedere aanpassing wordt er even geluisterd. De steentjes worden op de ramen geplakt, achter de tweeter van de luidspreker, op het luidsprekersnoer, en een grote plak (TwisterStop Maxi) komt op de CD-speler. Daarna worden ook de ongebruikte ingangen van de stekkerdoos afgesloten. In de muziek van Jennifer Warnes komt steeds meer rust, haar stem wordt echter. Creaktiv stelt, dat door de storing weg te halen, horen we de muziek beter. Maar mijn gouden randje van de muziek verdwijnt nu wel, het geluid wordt meer en meer audiofiel. Uiteindelijk wordt alles weg gehaald en we komen weer terug bij hetzelfde muziekstuk. Alles is dikker aangezet en het gouden randje is terug. Minder audiofiel, maar het klinkt wel lekker. Toch stemt het tot nadenken al die straling in je huis. Een kistje met alle Creaktiv spullen is te lenen bij Kemp Elektroniks om thuis uit te proberen.

Klik alsjeblieft voor het einde van dit verslag DEEL 2 Hier.

Bronnen pagina 1:

Anthem

http://www.anthemav.com

Antelope Audio

http://www.antelopeaudio.com

ASW

http://www.asw-loudspeaker.com/start.php?sprache=english

Audio Note

http://www.audionote.co.uk

Avid

http://www.avidhifi.co.uk

Audiomaat

http://www.audiomaat.nl

Audio Block

http://www.audioblock.de

Audio Zone

http://www.audio-zone.ca

Avantgarde XA Amplifier

http://www.avantgarde-acoustic.de/xa/_en/video.html

AVM Audio

http://www.avm-audio.com

BD-Design

http://www.bd-design.nl

Blumenhofer Acoustics

http://www.blumenhofer-acoustics.com

Ceelen techniek

http://www.ceelen.nl

Chario

http://www.chario.it

Creaktiv

http://www.creaktiv-hifi.com

http://www.creaktiv-hifi.com/twisterstop-optimizer.html

http://www.creaktiv-hifi.com/twisterstop-glaskoerper.html

Daluso

http://www.daluso.nl

DeVore Fidelity

http://www.devorefidelity.com

DSPeaker

http://www.dspeaker.com/en/home.shtml

Dutch Speaker Systems

http://www.doumois.nl

Elac

http://www.elac.com/en/index.php

Emmlabs

http://www.emmlabs.com/index.html

EMS Speakers

http://www.emspeaker.com

Fonel

http://www.fonel-audio.de

GIP Laboratory

http://www.gip-laboratory.com

http://audio-life.nl/blog/western-electric-gip-laboratory

Global Consiousness Network

http://noosphere.princeton.edu/

http://gcp.grama.co/

Grado

http://www.gradolabs.com

HanzeHifi

http://www.hanzehifi.nl

Hepta Design Audio

http://www.hepta.nl

Icon Audio

http://www.iconaudio.com

Indiana Line

http://www.indianaline.nl

John van Gent

http://www.jvg-kabels.nl

Kemp Elektroniks

http://www.kempelektroniks.nl

Koningshof

http://nl.wikipedia.org/wiki/Koningshof

http://www.geheimenvanveldhoven.nl/geheimen-van-veldhoven/historisch-veldhoven/

http://www.veldhoven.nl/Inwoners/OnderwerpenAZ/Bestemmingsplan/Bestemmingsplan-Koningshoeven.htm

Mafico / Number 4 Audio

http://www.mafico-av.nl/bryston_intro.html

Manger

http://www.manger-msw.de/index.php?scope=portal&id=&pid=rpZYHtlPZMVAkbSI6PInTbJe0XCjm69O&language=en

Music2 Audio Import

http://www.music2.nl

Musical Affairs

http://www.musicalaffairs.com

Noisebusters

http://www.noisebusters.nl

Nutters Audio

http://www.nuttersaudio.nl

Onda Ligera

http://www.ondaligera.com/en

Paradigm

http://www.paradigm.com

Penaudio

http://www.penaudio.fi

Penhold

http://www.lookenlisten.nl

Peter van Willenswaard

www.audiomagic.nl

Phasure en BD-Design op X-fi 2012

http://www.hifi.nl/artikel/19188/Phasure-en-BD-Design-op-X-fi-2012.html

PMC Loudspeakers

http://www.pmc-speakers.com

Polk muziek en boeken

http://www.antiquariaatpolk.nl

Rik Stoet

http://www.rikstoet.nl/index/home.html

Riverside Audio

http://www.riversideaudio.nl

Puresound

http://www.puresound.be

Recordpal

http://www.recordpal.nl

Solosound

http://www.solostatic.com

Sonneteer

http://sonneteer.co.uk

Stage Acoustics

http://www.stageacoustics.nl

Swissonor

http://www.swissonor.ch

TW Acustic

http://www.tw-acustic.de

Van de Leur Audio

http://www.vandeleuraudio.nl

X-fi audioshow

http://x-fi-audioshow.nl