Hifishows en events 2017 round up

Inleiding

Het leek me interessant om nogmaals te kijken hoe het jaar vol met hifi events er uitziet voor de hifiwinkelier en de hifi-fan. In het jaar 2017 kon de audiofiel genieten van nog meer shows, workshops en demonstraties dan in 2016. Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op de Hifi Agenda van het High End Forum.

Aantal events Nederland

Het totaal aantal hifi events van 198 in 2017 toont een significant toename ten opzichte van 2016, een 30 data erbij. Meer hifi winkels bedenken dus momenten om hun clientèle te bereiken met een mooie hifi ervaring.

Events grafiek Nederland

De maanden april, september en december in 2017 laten een stevige groei zien ten opzichte van 2016. De maand augustus is toch echt de vakantiemaand voor de hifiwinkelier, maar ook juli doet het minder in 2017.

Aantal events België

België laat flink van zich horen met 33 shows in 2017. Een toename van 9 shows ten opzichte van het jaar 2016. Onderstaande lijst zijn de shows die de Nederlandstalige media bereikt hebben.

Events grafiek België

De maanden januari, juni en december waren in 2017 het meest populaire om een show te organiseren in België. De maanden juli, augustus en september zijn net als in 2016 volledig zonder show.

Hifiwinkel 2017

De meest actieve hifiwinkel van Nederland in 2017 is Rhapsody. De winkel stelt frequent events samen en heeft dit jaar zelfs een audiofiel muzieklabel gelanceerd. De Hilversumse winkel wordt gevolgd door stadsgenoot Beter Beeld & Geluid met een tweede plaats. Volledig weggevallen uit de Top 5 is de winkel It Harkstee, deze winkel laat na zijn herrijzenis als RealFineAudio vast weer van zich horen in 2018. De bekende winkels van Alpha High End in België deden het ook goed met maar liefst negen events. Een vaste waarde blijft de winkel Koetsier in Noord Nederland met de maandelijkse hifi demonstraties al of niet met een glas wijn. Onderstaande lijst laat alleen de hifiwinkels zien met minimaal drie shows.

Grafiek hifiwinkels

Onderstaande grafiek laat de winkels zien met minimaal 5 hifi events in 2017, daarnaast staat hun score voor 2016. De winkel Beter Beeld en Geluid laat een stevige groei zien en heeft in 2017 events georganiseerd waarbij een bekend muziekalbum of muziekstijl in de belangstelling stond.

Merken Nederland

Als een hifiwinkel haar event aanprijst zal het vaak gepaard gaan met een luidsprekermerk. Soms is er een nieuwe lijn te promoten zoals de B&W 700 serie, maar vaak ook gewoon om een bekend luidsprekermerk onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld KEF. Dit jaar heeft luidsprekermerk Harbeth in Nederland de meeste events op haar naam staan om haar 40 jarig bestaan te vieren tijdens de Harbeth Road Show. De merken Naim, Luxman en Hegel zijn de hoogst genoteerde electronica fabrikanten. Waarbij opgemerkt moet worden dat Naim naast elektronica ook luidsprekers produceert. Het streamingformat MQA met drie events is de vreemde eend in de bijt tussen de elektronicamerken en de luidsprekermerken. De lijst laat alleen de merken zien met minimaal drie shows.

Grafiek Nederland hifi merken

Harbeth heeft dus een goed jubileumjaar in 2017. Merken als TAD, Luxman en Isotek staan ook stevig in de belangstelling als een winkelier achter het product gaat staan of als de importeur aan het promoten slaat. Het merk McIntosh houdt een mooie vaste waarde van vijf events. Magico en Rega zijn een stuk minder aanwezig dan in 2016.

Merken België

Het streaming merk 432EVO heeft stevig aan de weg getimmerd in eigen land. Gevolgd door de luidsprekermerken Sonus Faber, JM Reynaud en Tingsha Audio, maar ook Harbeth heeft België aan gedaan met haar jubileum roadshow. De lijst toont alleen de merken die twee maal genoemd zijn.

Grafiek België hifi merken

Het merk 432EVO begon het jaar 2017 met een tour langs Belgische hifiwinkels en heeft de winst niet meer uit handen gegeven.

Soorten shows

Enkele feiten vielen op in 2017: de zeven jubileumshows van winkels die vijf tot vijftig jaar bestonden in Nederland of België. Zeker negen events waarbij een album of muziekstijl centraal stond met dank aan Beter Beeld en Geluid en Rhapsody. Drie events die de hoofdtelefoon centraal stelden waaronder een grote headfi show in Rotterdam. Vijf openingsshows om een verbouwing, een nieuwe vestiging of concept te vieren. Er waren ook enkele special events waaronder Music2 die een concertpianist een show liet opluisteren. Of Audio TV Centrum die artiest Mathilde Santing als special guest had. Als we het over speciale gasten gaan hebben dan zien we veelal importeurs die aanwezig zijn of de fabrikant, merkambassadeur zelf. Peter McGrath van het Amerikaanse Wilson Audio zal daar het hoogtepunt van zijn. Nieuwe trend zijn de workshops over streaming. Een enkele uitzondering daargelaten over de akoestiek van de luisterruimte en de analoge set up van de platenspeler. Verder zijn er ook bijzondere locaties afgehuurd van een schouwburg in Den Helder tot een spiegeltent in Gouda.

Conclusie jaar 2017

De meest actieve winkel met hifi events in Nederland is Rhapsody. Voor België staat de winkel Alpha High End bovenaan. Harbeth is het meest gepromote merk in Nederland met zijn eigen Road Show in 2017. In België staat 432EVO aan kop door haar voorjaarsshows. Zowel Nederland als België laten een stijging zien in het aantal events. De audiofiel is dan ook zeer verwend geworden in 2017 met meer shows, nieuwe concepten en bijzondere locaties. Of shows ook daadwerkelijk tot hogere verkopen leiden is niet bekend. Wel goed is het om te zien dat de hifi-sector nog steeds alive and kicking is.

Uitleg

  • Events tellen één keer mee voor de maand waarin het event begint.
  • Compleetheid is niet te garanderen. Het overzicht geeft een indicatie.
  • Events zijn opgenomen als deze bekend zijn gemaakt op de bekende hifi sites en in de Nederlandse hifi-tijdschriften.
  • Een event kan een show, workshop, of demonstratie zijn waar hifi voorop staat en georganiseerd wordt door winkelier(s) of importeur(s).
  • Afzonderlijke events bekend gemaakt via de eigen kanalen zoals sociale media kunnen gemist zijn.
  • Een merk kan ook als onderdeel van de show genoemd zijn en niet als voornaamste onderwerp.