Audioshow 2017

Inleiding

Op zaterdag en zondag 18 en 19 februari 2017 was het tijd voor het Noord-Hollandse hifi-feest in het AZ stadion te Alkmaar. De 9e editie werd zoals gewoonlijk georganiseerd door Studio Alkmaar onder leiding van Ben Hoedjes. Een editie, die mij op verschillende fronten zou verrassen. Ben Hoedjes zelf had ik niet meer kunnen bereiken voor de show dus of er een thema meegegeven was aan de importeurs wist ik niet. In ieder geval stond ik al vroeg op de stoep bij mede-organisator Kevin, die in de buurt woont en mij met zijn auto een vliegende start bezorgt van deze eerste dag, de zaterdag! In luttel tot geen tijd lopen we al op het terrein van het stadion. Daar kan geen openbaar vervoer tegen op. Het is een bewolkte grijze dag en het stadion baadt binnen in een gele mist door de verlichting. Een vreemd gezicht het groene grasveld is volledig ontrokken aan het oog. Normaliter begin ik mijn dag meteen op de drukste eerste verdieping. Maar laat ik de beurs eens anders aanpakken en beginnen op de tweede verdieping.

Musical Reality & Helios Pro Audio Solutions

Ik ben verbaasd. Zie ik nu twee importeurs hun producten mixen tot één stereoset? Dat is bijzonder. Cor Dekker van Musical Reality en Ulmt van der Linden van Helios Audio Solutions staan gebroederlijk samen te demonstreren. Cor doet de versterking met het Amerikaanse Modwright en Ulmt levert de luidsprekers van het Britse merk ATC.

De set zal in de loop van het weekend worden gewijzigd, want dan wordt de Oppo BD 105 multiplayer met buizenmodificatie (zie links) vervangen door de Benchmark DAC3 HGC.

Het merk ATC noemt zichzelf Acoustic Engineers. Akoestische ingenieurs, dat klinkt wel goed. Ik ken het merk alleen van de goede recensies, dus om deze luidsprekers te kunnen beluisteren is een uitgelezen kans. Ulmt heeft de ATC SCM40 luidspreker meegenomen. Er bestaat ook nog een SCM40A met ingebouwde eindversterker aan boord. Maar met Modwright aan onze zijde kan het aan de versterking niet liggen. Uiteindelijk gaat het om de match, zoals een bekend High-end forumlid pleegt te zeggen. Ulmt legt kort uit wat het merk ATC speciaal maakt. De fabricage van de luidsprekerconussen geschiedt met de hand en allemaal in eigen huis - niet in Azië maar in Groot-Brittannië. In de tijd waarin de geruchten naar buiten komen dat Tannoy haar productiefaciliteit sluit in Coatbridge, Schotland is het toch speciaal dat de ATC fabrikant er niet over peinst om het eiland te verlaten.

ATC is gespecialiseerd in de pro audio wereld, dus haar apparatuur is in de geluidsstudio's te vinden bij het masteren of opnemen van muzikanten en artiesten. Waar het merk in uitblinkt is haar bolvormige unit, die het middengebied specifiek weergeeft en mooi afstraalt. De luidsprekers die we hier zien zijn een loot van hun consumentenlijn. Deze zijn vergevensgezinder getuned dan haar pro audio neven en nichten, maar ze blijven hun wortels trouw. Het totaalplaatje zorgt ervoor dat de luidspreker in goede opnames uitblinkt, maar ook de zwakke punten van je favoriete opnames pijnlijk kan uitlichten. Ik ben dus benieuwd. Al met al is het een zeer plezierig geluid. Geen niets ontziende scherpte of transparantie, nee het maakt gewoon muziek. Maar misschien ligt dat aan de goede opnames die worden gedraaid.

Cor en Kevin moeten zich een breuk hebben getild aan deze Modwright schoonheden, want het zijn niet de minste uit de productenlijn. De voorversterker KWA 100 SE, de phonoversterker PH150 en de eindversterker KWA 150 (2x150 Watt). Handmade in the USA. De nieuwbakken Amerikaanse president Donald J. Trump zou het zo goedkeuren.

In deze tijden van streaming op audioshows is het fijn om weer een platenspeler te zien, zie de Acoustic Solid 111 metall met Jelco toonarm.

Het element is een Clearaudio Victory H en zo'n headshell van hout maakt het mooi af.

Ulmt had ook de Benchmark DAC3 HGC meegenomen (rechts). Een nieuwe product uit de Benchmark Media stal. De DAC bevat een ESS Technologies ES9028PRO chip en gaat tot maximaal 24bit/192kHz. Het apparaat verwerkt het reguliere PCM signaal, maar ook DSD. Ze beschikt over vijf digitale inputs waarvan 1x USB, 2x Optical en 2x Coaxial. met een gebalanceerde en ongebalanceerde uitgang. Inclusief de mogelijkheid om er een hoofdtelefoon aan te sluiten. Er naast staat een apparaat van het Duitse merk Mutec. Het blijkt de MC-3+ Smart Clock USB (links) te zijn. Een master clock om de jitter nog beter onder controle te houden.

Van links naar rechts de ATC SCM11, SCM7 en SCM19A.

En elektronische apparatuur maakt ATC ook. Van CD-speler tot versterkers. De geïntegreerde versterker SIA2-150 (2x150Watt).

De Mutec MC-3+ Smart Clock USB staat hier in statische opstelling niet wetende dat het binnen 24 uur onderdeel zou worden van de live demoshow samen met de Benchmark DAC3 HGC.

De Benchmark Media DAC3 HGC op de zaterdagochtend. Tja, als je zulke mooie apparatuur mee hebt waarom zou je het dan niet inzetten?

Cor heeft ook een Europese primeur meegenomen in de vorm van KR Audio. Het publiek laat zich rustig van de ene demonstratie set naar de andere set verhuizen.

Opgesteld staat de nieuwe Von Schweikert Unifield luidsprekers gekoppeld aan KR Audio versterking en een EERA CD-speler als bron.

De eerste primeur die ik zie op de ASA 2017 is de KR Audio Valve Amplifier VA25. Klein maar fijn. De set maakte een vriendelijk geluid met de Unifield luidsprekers. Maar ik ben dan ook een fan van deze versterkers.

Het Franse merk EERA blijft zich vernieuwen, alleen dit is een wat ouder model de EERA CD-speler DL2. Misschien leuk om een nieuwe EERA DAC bij de volgende ASA editie mee te nemen.

Nog een primeur in de vorm van de nieuwe Harmonic Technology digitale USB-2 A-B kabel.

Analogue Audio

Wim van Kraanen van Analogue Audio heeft kosten nog moeite gespaard om van de show een happening te maken. Hij wilde het publiek graag iets speciaals voorschotelen, iets waar ze normaliter niet mee in contact komen. En dat is hem zeker gelukt. Het eerste dat de aandacht trekt zijn de Diapason Dynamis luidsprekers. Wat mooi dat Wim en zijn vrouw deze mee hebben genomen naar Alkmaar. De luidsprekers worden ondersteund door gigantische Pathos Acoustics versterkers: de voorversterker Athos Synapse geflankeerd door twee mono eindversterkers gedoopt met de naam Athos Adrenalin. Het allerbeste wat Italië op hi-fi te bieden heeft wordt aan het publiek getoond. Het enige wat natuurlijk wel miste was een draaitafel, maar een kniesoor die daar op let.

Het blijft druk bij Analogue Audio ook als een andere importeur speelt. Toch even kijken bij deze speciale set up.

Als je een fascinatie voor vlakken, diagonalen en driehoeken hebt, dan is er iets speciaals te beleven de luidsprekers en versterkers vormen een mooie combinatie. Wim weet bij iedere demonstratie grote groepen te trekken en dat strekt zich niet alleen uit tot dit visuele spektakel zijn muziekkeuze is ook weer om te genieten.

De Diapason Dynamis heeft een bereik van 24-20.000 Hz met een gevoeligheid van 89 dB/W/m. De luidspreker van 100 kg is in alle kleuren te leveren.

De zero feedback voorversterker Pathos Synapse is intern dubbel opgebouwd en heeft drie gebalanceerde XLR ingangen. Ze beschikt daarnaast over drie standaard RCA ingangen en vier 6H30 buizen.

De 70 kilogram zware mono eindversterker Pathos Adrenalin levert dus 1x180 Watt en beschikt over de volgende buizenbezetting 2x ECC83/12AX7 en 1x 6H30.

De koelvleugels om de warmte af te voeren blijven een mooi detail bij Pathos Acoustics.

Zeer onopvallend staat deze mooie DAC haar kunsten te vertonen. Misschien wel de ster van de show. Een buizen DAC genaamd CanEVER AUDIO ZeroUno deze maakt gebruik van een SABRE32 ES9018S DAC chip, Lundahl transformatoren en wordt standaard geleverd standaard met PSVANE CV181 MKII buizen. De digitale ingangen zijn USB 2.0, S/PDIF 75 Ohm BNC, S/PDIF RCA, S/PDIF optisch. Het apparaat is van alle markten thuis van PCM tot DSD. Er is bij de ontwikkeling van de DAC niet over één nacht ijs gegaan volgens het blog van Wim van Kraanen.

De Synthesis A100 Titan levert 2x100 Watt en kan worden gecombineerd met iedere digitale bron door haar ingebouwde DAC. Het apparaat beschikt over acht stuks KT66 eindbuizen in ultra-lineaire configuratie. De USB en S/PDIF inputs komen uiteindelijk uit op een 24Bit/192KHz Wolfson WM8740 DAC.

Het voorversterker deel bestaat uit een 12BH7 en ECC83/12AX7 buis per kanaal. De versterker wordt geleverd met afstandsbediening en als de kooi gedemonteerd is krijg je een mooi schouwspel te zien.

Daudio & HiHat Audio

HiHat Audio is het importeursbedrijf van Ben Hoedjes en deze geeft het podium aan Neerlands trots Daudio. Het merk heeft een nieuw model meegenomen een dipoolluidspreker genaamd: Daudio C1. De luidspreker positioneert zich onder het topmodel Daudio W1.

Na een succesvolle demonstratie wordt het volume weer om laag gebracht en delen de bezoekers hun bevindingen. De volgende demonstratie begint al weer snel.

De luisteraars konden verschillende bronnen te horen krijgen van streaming, een CD-speler tot platenspeler.

Het model Daudio C heeft een frequentiebereik van 40-35.000 Hz en een gevoeligheid van 85 dB bij 2,83 V @ 1 m. Toch zou de luidspreker makkelijk zijn aan te sturen door een niet al te zware versterker.

Een vrolijke mix aan merken de versterker van Symphonic Line, een Metrum Acoustics Adagio DAC, een Cocktail Audio music server, een LUA CD-speler met een Acoustic Solid draaitafel met Ortofon element op de tafel langszij.

Het merk Daudio timmert succesvol verder aan de weg.

Centripetal Audioreparatie.nl

Ook Jan Schouten van Audioreparatie.nl is aanwezig om mensen op het hart te drukken om hun hifi apparatuur een onderhoudsbeurt te geven of om deze te laten repareren als er iets aan schort, want zoals Jan zegt "weggooien kan altijd nog". De laatste uitdaging was om een platenspeler Lenco L75 weer in topvorm te krijgen, daarbij werkt hij ook graag aan kleine subwoofers zelfs als de schema's niet voor handen zijn. Het oplossen van problemen vindt hij leuk, waarbij hij natuurlijk steunt op zijn jarenlange ervaring.

Hopelijk neemt Jan volgend jaar één van zijn audioprojecten mee ook al is de meetapparatuur en Philips CD100 altijd leuk om te zien.

De Meubelmakerij.frl

Knooppunt Audio heeft haar connecties in de meubelmakerij meegenomen in de vorm van Rensma Custom Made en verrast bezoekers van de 9e editie met een kast met een soort ingebouwde open haard. Bijzonder sfeervol. Ook al denk ik dat het niet handig is met kinderen in huis.

De hifi apparatuur in de kast is van het Deens merk Densen. Erg mooi strak design. Zelf heb ik nog niet eerder een demonstratie van het merk bijgewoond en jammer genoeg staat het hier ook statisch opgesteld.

Knooppunt Audio

Bernard Knoop van Knooppunt Audio heeft twee nieuwe producten in het assortiment opgenomen, waaronder het merk Sbooster. Het is een hoogwaardig kwalitatieve voeding, die de kleine exemplaren vervangen die standaard worden meegeleverd met uw TV, DAC, beamer, streamer of platenspeler. De fabrikanten Wiebren Draaijer en Karin Hoks van het merk Sbooster waren ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

Het product was alleen niet te testen op gehoormatig verschillen tussen een standaard voeding en zo'n mooie oversized Sbooster product. Een gemiste kans.

Nieuw is het merk innuOS het is een merk dat streamers levert. Koppel er een DAC aan en je kunt muziek streamen vanaf het internet, computer of NAS. Erg mooi vormgegeven.

De Amphion luidsprekers uit de Argon reeks. Ook hifi uit Finland presenteert zich op de Audio Show Alkmaar.

De mooiste Amphion Argon modellen staan opgesteld waaronder de nieuwe Argon7LS. Zowel de voorkant als de achterkant worden getoond, wat opvalt zijn de zilvergrijze units aan de achterkant dat zijn passieve radiators, die volgens de fabrikant het geluid verbeteren.

Mafico & Stage Acoustics

Nieuw op de Audio Show Alkmaar is de aanwezigheid van Mafico die haar Canadese merk Bryston meebrengt. Ook hier werken twee importeurs om één stereoset samen te stellen: Stage Acoustics levert het Britse luidsprekermerk PMC. Je zou verwachten dat de meest bekende gebruiker van PMC de Engelse artiest Robbie Williams toch minimaal een keer te horen zou zijn, maar dat is niet het geval.

Ook de Bryston en PMC combinatie krijgen genoeg aandacht van het publiek.

De set bestaat uit een Bryston BDA-3 D/A converter, een BDP-2 digital player, de BCD-3 CD-player, daaronder de voorversterker BP26 met een MPS-2 high current power supply, met op de onderste plank de Bryston 4B³ cubed serie eindversterker (2x300Watt) en de PMC twenty5.24 luidsprekers. Op de grond naast het stereomeubel staat een Bryston power conditioner.

De PMC twenty5.24 uit de nieuwe twenty5 serie met een frequentiebereik van 27-25.000 Hz en een gevoeligheid van 89 dB/W/m. De twee basreflex poorten hebben een stevige grill.

Van onder naar boven de geïntegreerde versterker Bryston B135 SST³ met daarop de BDP-1 netwerkspeler en de Bryston BDA-1 D/A converter. De versterker doet 2x135 Watt en interessant zijn de digitale inputs optical Toslink en S/PDIF naast de reguliere analoge inputs.

De Bryston 3B³ eindversterker doet 2x200 Watt.

Servi-Q

Eén product - de Cocktail Audio muziekserver - van Servi-Q was ik al tegen gekomen bij de Daudio/HiHat demonstratie. Maar hier stond het gehele assortiment van Elac luidsprekers, Advance Acoustic versterkers en een speciale gast Hans Beekhuyzen, die muziekstreamen met de software Roon demonstreerde via een groot scherm met projector. Roon wordt gebruikt op de Elac Discovery DS-S101-G Music Server.

Hans Beekhuyzen tussen de presentaties door in een gezellig gesprek. Hans is zeer actief op Youtube zie zijn kanaal de Hans Beekhuyzen Project. Er is ook een speciaal kanaal Roon Help by Hans Beekhuyzen.

Elac luidsprekers uit de Concentro serie deze topreeks beschikt over de kenmerkende conus met de kristalvlakken.

Mijn aandacht werd al snel getrokken naar de Miracord 90 Anniversary draaitafel. De platenspeler straalt automatisch een autoriteit en klasse uit. De kast is gemaakt van MDF en weegt 5,5 kilogram. Het aluminium draaiplateau is 6,5 kilogram.

De toonarm is gemaakt van koolstofvezel en wordt standaard geleverd met een aangepaste Audio Technica AT440. De arm is in hoogte verstelbaar.

Twee draaisnelheden 33 en 45 toeren op de Miracord 90 Anniversary draaitafel.

De motor ziet er oerdegelijk en over gedimensioneerd uit. Alles lijkt gemaakt voor de komende 90 jaar aan luisterplezier.

Het Franse merk Advance Acoustic staat op de show met compacte modellen van het merk Advance Paris uit de Smart reeks. De Smart PX1 voorversterker (links) met ingebouwde 24bit/192kHz DAC en zeven analoge en zes digitale ingangen zoals een USB ingang, phono MM/MC en Bluetooth digitale ingang. Rechts staat de Advance Paris Smart BX1 eindversterker deze doet een 2x105 Watt. De versterker is omschakelbaar van klasse A naar klasse AB en beschikt over ongebalanceerde en gebalanceerde aansluitingen voor de voorversterker.

Jong geleerd oud gedaan papa - neem ik aan - vertelt over hifi apparatuur van Cocktail Audio. De aandacht blijft er langer bij dan ik voor mogelijk hield. Hulde!

Yamaha & Allec home-cinema

Ook hier een combinatie van twee importeurs die elkaar aanvullen: Yamaha en Allec home-cinema. Wat direct opvalt zijn de massief grote hoornluidsprekers. Ook hier weer veel geïnteresseerden, want zo'n speaker zie je natuurlijk niet vaak.

De enige hoornluidspreker op de hifibeurs. De Allec 2A-be een sterk staaltje luidsprekerbouw en houtbewerking. Op de eerste dag was de bas alleen niet onder controle, deze stond te hard afgesteld, dat zou beter zijn op de zondag. Meer over dit model is hier te lezen.

Simply Audio

In het foyer op de tweede verdieping vinden we Simply Audio bekend van hun eigen kabels en de buizen phonoversterkers van Remton Audio uit Tsjechië.

De Remton Audio LCR staat opengewerkt om de bezoekers kans te geven om de onderdelen en haar secure opbouw te laten zien. Het apparaat is goed voor moving magnet (MM), high output moving coil (MC) en moving iron (MI) elementen met haar standaard instellingen als impendantie 47 kOhms, capaciteit 100pF en een gain van 38dB. De aanpassingsmogelijkheden zijn uitgebreider in de Remton Audio LCR Mark 2 versie.

De Remton Audio LCR bevat twee ECC88 en twee ECC81 buizen.

Een nieuw merk voor Simply Audio is het Duitse LinnenberG. Het kleine merk heeft een DAC, een hoofdtelefoonversterker en eindversterker in het assortiment. Vandaag heeft de importeur de LinnenberG Vivace 2 DAC mee. Deze DAC kan hoge resolutie signalen streamen van DXD 352.8kHz/24bit, een PCM format blijkbaar, als ook DSD 64/128/256/512. Het hart wordt gevormd door de ES9018 ESS Sabre chip.

De inputs (van rechts naar links) bestaan uit een USB ingang, een gebalanceerde AES/EBU S/PDIF ingang en natuurlijk een standaard S/PDIF RCA ingang. Het uitgaande signaal kan zowel over ongebalanceerd RCA als gebalanceerde XLR aansluitingen.

Simply Audio levert handgemaakte audiokabels van hoge kwaliteit. Persoonlijk vind ik de kabelmantels wat saai, maar daar is vast een mouw aan te passen.

Hepta Design Audio

De Audio Show Alkmaar is niet compleet zonder Nederlandse audio adel en daar behoort Cris Rutgers en zijn merk Hepta natuurlijk wel toe. Dat niet alleen het Nederlandse merk Temporal Coherence verzorgt de versterking. Het was dus een gezellig Nederlands onderonsje op de stand samen met buizenmerk Goldline.

Cris speelt natuurlijk met zijn topmodel de Sublimis Orator, maar daarnaast staat het nieuwe afgeleide model de Hepta Emmerantus afgewerkt met Amerikaans notenhout als frontpaneel.

De Hepta Emmerantus is hier gekoppeld aan de Goldline buizenversterker. Als afwerking van het frontpaneel is hier gekozen voor duurzaam hergebruikt hout uit goederentreinen. Geluidsmatig geeft het geen verschil volgens Cris, maar het is beter voor het milieu.

De Goldline buizenversterker heeft enkele kleine modificaties ondergaan sinds vorige jaar, zoals het met een zelfbouwpakket hoort te zijn. De bouwkit heeft nu drie inputs en een betere IEC inlet, zodat de keuze voor een spanningskabel meer flexibel is.

Puresound

We staan op het punt om de tweede verdieping te betreden voor een welverdiende pauze, maar dan kun je niet voorbij Mister Puresound ofwel Onno Kievit mede-eigenaar van het High-End Forum en eigenaar van hifi platform Puresound. Aan zijn platform is ook een online winkel gekoppeld en deze producten brengt hij graag onder de aandacht.

Het overkomt me vaker maar als ik eenmaal met Onno wil praten op een hifishow is hij of druk bezig met klanten of er staat al snel een nieuwe klant die graag Onno te woord wil staan over de Omicron Magic Dream accessoires, Hiermee kun je trillingen afvoeren van je hifi-apparatuur of kabels, dit zou het geluid positief beïnvloeden. Zelfs de koffie moet er voor wijken, want dit is waar Onno van houdt mensen vertellen over goed geluid en hoe dat mogelijk is te maken.

Enkele vinyl platenborstels en naaldborstels van het Duitse merk Levin Design. Zolang de voorraad strekt.

Music Emotion

Het bekende hifi tijdschrift staat ook dit jaar bij de ingang om mensen te informeren over Music Emotion. Bezoekers kunnen enkele exemplaren kopen voor een vriendenprijs of direct een abonnement nemen en een leuk cadeau uitzoeken.

De Music Emotion tassen staan in rijen opgesteld en zullen hun weg van zelf vinden op de beursvloer.

CDVinyl4U

De online winkel die graag present is op alle grote hifishows is er ook dit jaar weer bij in de foyer. Van LP's, CD's tot kabels en andere hifi accessoires er is voor ieder wat wils. De voorraad leek wat minder groot dan voorgaande jaren, maar er was genoeg in het mooie aanbod. In de ochtend had CDVinyl4U het al razend druk en dat is toch bijzonder te noemen in deze tijden van streaming.

Fijn om door een muziekcollectie heen te struinen of er nog iets moois of nieuws tussen zit.

Deze vinyl platenmeubelkasten leken me zeer nuttig voor in de huiskamer. Ze zijn af te werken naar eigen inzicht en dat zal voor de doe-het-zelvers onder ons geen probleem zijn. Voor vragen neem contact op met CDVinyl4U.

Savor Audio

Savor Audio heeft na het verdwijnen van importeur Audiac de merken Audio Research, Sumiko en Sonus Faber in haar pakket opgenomen. Het nieuwe bedrijf kan dus op de Audio Show Alkmaar haar beste been voor zetten en dat werd dan ook met verve gedaan. Savor Audio trakteerde op comfortabele leren lounge banken, een uitgebreide muziekkeuze en mooie stereosets.

Van boven naar beneden: Een Audio Research REF150 SE eindversterker met daaronder een REF 6 voorversterker. Er wordt gestreamd dus onder de voorversterker staat de Audio Research DAC 9. Op de grond ligt een McIntosh MB50 streaming audio player. De set wordt gecomplementeerd met Sonus Faber Amati Tradition luidsprekers.

De Sonus Faber Amati Tradition met een frequentiebereik van 28-35.000 Hz en een gevoeligheid van 90 dB/2.83V/m, dus erg makkelijk aan te sturen.

De Audio Research eindversterker REF150 SE van 2x150 Watt met twee KT150 buizen en vier 6H30 buizen.

De Audio Research REF 6 voorversterker met vier gebalanceerde XLR ingangen en vier ongebalanceerde RCA ingangen. De voorversterker zou over zes 6H30P buizen beschikken en een 6550WE met 6H30P buis in de power supply.

De Audio Research DAC 9. Deze DAC lijkt te beschikken over bijna iedere digitale input denkbaar USB, RCA, BNC, AES/EBU en Toslink. Het verwerkt signalen van PCM tot DSD en beschikt hoe kan het ook anders ook over buizen, twee wel te verstaan van het type 6H30.

De McIntosh MB50 streaming audio player mét de bijbehorende software heb je iedere muziekservice in huis van Amazon Prime Music, Deezer, KKBox, Pandora, QQMusic, Rhapsody, SiriusXM, Songza, Spotify en TIDAL.

Aan de andere kant van de zaal staat een tweede set. De luidspreker komt ook uit de Sonus Faber Tradition serie. De bron is een Transrotor Fat Bob Plus en de versterker is de Audio Research GSi75. Deze geïntegreerde versterker van 2x75 Watt bevat een phono voorversterker en een DAC, die DSD signalen kan verwerken. De versterker is van alle markten thuis. Naast de vier analoge inputs waaronder een phono bestaan de drie digitale inputs uit S/PDIF RCA, Toslink en USB. Het buizenpakket intern bestaat uit twee KT150 en twee 6H30 buizen.

De Sonus Faber Serafino Tradition met een frequentiebereik van 30-35.000 Hz en een gevoeligheid van 90 dB/2.83V/m.

Het kleine detail in het midden van de luidspreker conus is leuk gevonden en geeft het net meer luxe en cachet.

Detail van het Amerikaanse merk Acoustic Research Minneapolis, Minnesota.

De Acoustic Research phonoversterker PH9. Multi-inzetbaar voor moving magnet (MM) en en moving coil (MC) elementen met impendantiemogelijkheden van 47k, 1000, 500, 200, 100 Ohm, capaciteit 100 pF met een gain van 55 dB. Ook dit apparaat beschikt over een mooie buizen setting drie 6H30P buizen met één 6550WE en 6H30P in de power supply.

De Acoustic Research VT80 eindversterker deze produceert 2x75 Watt en kan werken met verschillende soorten type buizen, zoals de 6550, KT88, KT90, KT120 of KT150.

De Sumiko S.10 is het vlaggenschip in het subwoofer assortiment van Sumiko. Ingebouwd beschikt de sub over een 500 Watt klasse D versterker, maar ook een wireless receiver om het geluidssignaal te ontvangen. Het fiberglas materiaal van de membraan ziet er mooi uit.

Dynaudio Benelux

Dynaudio Benelux pakt groot uit met de luidspreker Dynaudio Contour deze wordt aangedreven door het Duitse hifi-merk T+A.

De T+A PA 3100 HV levert 2x300 Watt en beschikt over vier gebalanceerde XLR ingangen en zeven reguliere RCA ingangen. De bron is een T+A PDP 3000 HV, dat een SACD/CD-speler is met ingebouwde DSD/PCM DAC.

De luidspreker Dynaudio Contour 60 is een driewegsluidspreker met een basreflexpoort achter op. De gevoeligheid is een 88dB/2.83V/m met een frequentiebereik van 28-23.000 Hz.

Een foto doet de T+A apparatuur uit de E-serie geen eer aan. Van onder tot boven de T+A MP 1000 E en de T+A PA 1000 E. De T+A MP 1000 E is een soort super CD-speler met meerdere digitale ingangen om te kunnen streamen. Volgens de fabrikant vijf keer S/PDIF, tweemaal USB Mastermode en één keer een USB Device Mode (PC). Een PCM signaal van 32Bit/384 kHz en DSD tot maximaal 256 (11,2MHz) is te verwerken door het apparaat. De muziekdiensten Tidal, Deezer en Qobuz zijn standaard. Boven op staat de T+A PA 1000 E, dat is een geïntegreerde versterker van 2x140 Watt met twee gebalanceerde XLR ingangen en vijf reguliere RCA inputs. Genoeg lijkt me zo.

Een stijlvolle combinatie de T+A DAC 8 DSD met de T+A AMP 2. De DAC beschikt over vier RCA coax inputs, één TOSLink, één BNC en één AES/EBU. De DAC aangesloten aan de eindversterker T+A AMP 2 speelt dan vrolijk zo'n 2x80 Watt. Alles is absolute overkill in zelfs de kleinste modellen van T+A, want er zitten vier 32-bits converters van Burr-Brown per kanaal symmetrisch ingebouwd in deze DAC. Maar zoals High End Forumgenoot Vintagemod altijd zegt "het gaat om de match", dus het zal wel goed zitten.

Dan kom je bij een set, dat in de verte lijkt op vintage hifi design van Braun. Mooi strak en niet al te hoog de R-serie van T+A. Van boven naar onder de platenspeler G 2000 R, een multi-source player MP 2000 R en de geïntegreerde versterker PA 2000 R.

De T+A G 2000 R platenspeler kan uitgevoerd worden met een Rega of met deze Clearaudio toonarm.

More Music

De mannen van More Music hebben hun audiogrot weer mooi gevuld, maar niet al te vol dit jaar. Hierdoor krijgt ieder product de aandacht die het verdient. Hun sterkste merken staan weer opgesteld: Moon, Aurender en Goldenear Technology. Het geluid is lekker dik aangezet, zeer genietbaar, alleen misschien wat te luid.

Om deze stereoset met de music server Aurender A10, Moon versterking en de Goldenear Triton One luidspreker tot volle wasdom te laten komen heb je thuis een grote ruimte nodig.

De Goldenear Technology Triton One heeft een ingebouwde eindversterker voor de subwoofer Het frequentiebereik is 14–35.000 Hz met een gevoeligheid van 92 dB. Bijzonder makkelijk aan te sturen dus. Ik lees bij de fabrikant dat de Triton-serie ook als surroundset te verkrijgen is. De Goldenear kan niet anders dan een glimlach op je gezicht toveren bij home cinema geweld.

Een kort overzicht van onder naar boven: De Aurender A10 music streamer met Moon 380D digital to analog converter. Deze DAC verwerkt signalen tot maximaal 24bit/192kHz en heeft acht inputs waaronder AES/EBU, S/PDIF, Optical en USB. De Moon 350P Preamplifier beschikt over zeven inputs, waaronder twee gebalanceerde ingangen. De voorversterker kan worden geleverd met een ingebouwde DAC om muziek te streamen, maar ook een phono aansluiting. De twee Moon 400M mono poweramplifiers doen samen 2x400Watt.

De Aurender A10 beschikt over een Dual 768KHz/32bit Asahi Kasei AK4490 DAC chip en heeft een 4Tb harde schijf om muziek op te slaan naast verschillende inputs om te kunnen streamen.

De nieuwe Pass Labs XA25 eindversterker doet 2x25 Watt in klasse A.

Boven staat de geïntegreerde versterker Pass Labs INT-60 van 2x60 Watt met vier inputs, waarvan 2 gebalanceerde ingangen zijn. Onder staat een mono eindversterker de Pass Labs XA100.8 van 1x100 Watt.

De klein maar fijn gestapelde Moon apparatuur: boven op de Moon MiND network streaming music player, de phonoversterker Moon 310LP en de Moon 230HAD een hoofdtelefoonversterker én DSD DAC.

Dune Blue

Dune Blue dan, hadden de heren een vorige ASA editie nog hele mooie hangende luidsprekers mee. Dit keer kwam het Canadese merk Finalé Audio mee in de vorm van twee luidsprekermodellen de Vivace Mini en de Vivace Finalé Vocé samen met de geïntegreerde buizenversterker Niagara. Het geluid deed niet veel met me, maar het uiterlijk was wel zeer bijzonder.

Ook hier veel aandacht voor de versterker Finalé Audio Niagara (2x10 Watt) ondersteunt door de Leema Elements Integrated Amplifier met ingebouwde DAC om te streamen en de Leema Elements CD-speler.

Het grotere broertje de Finalé Vocé, een tweewegluidspreker met een frequentiebereik van 30-20.000 Hz en een gevoeligheid van 90 dB.

Met de afwerking en het zachte uiterlijk van het witte front geeft de Finalé Audio Niagara integrated amplifier direct haar visitekaartje af. De kleine versterker met drie lijningangen heeft een 2x10 Watt push/pull ontwerp met vier 6CM8 / ECL82 buizen in de eindversterker en een 12AX7/ECC83 voor de voorversterker.

De vlakken als trapeziums van de Vivace Finalé Vocé en de Vivace Mini luidsprekers zijn bijzonder te noemen. Ook al spreekt fabrikant Finalé Audio liever niet van luidsprekers maar van instrumenten.

Indiana Line

De heren van de betaalbare audio zijn ook aanwezig en hebben hun Italiaanse Indiana Line luidsprekers weer trefzeker opgesteld in combinatie met een Peachtree versterker met als bron een Musaic streamer. Waarbij het geluid wordt gecorrigeerd met de DSPeaker anti-mode 2.0 Dual Core om de muziek zo optimaal mogelijk in de ruimte te laten klinken.

De Indiana Line Diva 660, Diva 650 en Tesi 542. De Diva 660 en 650 zijn twee nieuwe modellen uit de toplijn.

De witte Indiana Line Tesi 542 heeft de zijkanten geverfd in groen en rood. In dit kalenderjaar 2017 wordt 100 jaar De Stijl gevierd, dus dat is indirect een mooie ode aan de bekende kunstenaarsgroep.

Peachtree Audio is de oplossing voor hifi-fans, die alleen maar digitaal draaien. De 2x300 Watt versterker houdt er verschillende inputs op na van USB, coax en twee keer optical. De ingebouwde DAC is een ESS Reference 9018K2M Sabre chip dat signalen aan kan van 32Bit/384kHz PCM en 5.6MHz DSD. Het ziet er zeer doordacht Brits uit, maar komt toch echt uit Amerika.

Het nieuwe product in het assortiment is het streaming merk Musaic. De Musaic MPL Music Player beschikt over een ESS Sabre DAC. Aansluiten gaat gewoon via je AUX of CD ingang aan je versterker en via wifi of een vaste lijn van S/PDIF of Toslink kun je internetradiostations of bekende muziekdiensten als Tidal, Qobuz en Spotify streamen. De app om alle Musaic apparatuur te bedienen ziet er zeer gebruiksvriendelijk uit. Het merk krijgt goede recensies en zou dus hoge ogen moeten gaan gooien.

De Musaic MP5 Music Player (36 Watt) en grote broer Musaic MP10 Music Player (60 Watt) is ook mee. Deze draadloze muzieksystemen vissen vrolijk mee in de vijver van Sonos en Bose.

Menig bezoeker toont interesse in het nieuwe merk ISO Acoustics. De Aperta 200 moet toch even vastgehouden worden. Het product isoleert luidsprekers en kan dus trillingen opvangen, daarbij kun je de voeten van de Aperta ook in hoogte verstellen. Hiermee is bijvoorbeeld een studiomonitor ietwat schuin naar boven gericht te zetten.

De Indiana Line Nota 550 luidspreker is een driewegsluidspreker met een frequentiebereik van 38-22.000 Hz en een gevoeligheid van 91 dB. De prijs van 538 euro per set lijkt ongeloofwaardig, maar het staat toch echt op de website.

Pauze

Tijd om te rusten in de foyer. Op zaterdag komt de beurs rustig op gang. Eigenlijk erg tam. Alsof de mist buiten alle energie en spanning temt onder de bezoekers. Zelfs de koffie is niet lekker. De koffiemelk in kannetjes zijn ingewisseld voor oplosmelk en mijn broodje kroket is het net niet. Scherp en melig. Nee, die zaterdagochtend was geen succes voor me. Gelukkig komt de beurs in de middag goed op stoom. Ook al zou de volgende dag naar mijn gevoel de meeste mensen het AZ stadion bezoeken.

Op zondag verschijnt de zon en beleefd de show zijn mooiste dag. Er zijn veel vriendengroepjes aanwezig op de beurs, die er een gezellige dag van maken. De biertap lijkt betere zaken te doen dan de koffiebar. Erg mooi vind ik dat beide dagen ook veel andere gezichten laten zien. Alsof de beurs breder gedragen wordt onder hifi- en muziekminnend Nederland. Zelfs de koffie én de kroket zijn beter te pruimen de catering heeft eindelijk haar juiste draai gevonden. Er zijn ook meer twintigers en dertigers op de Audioshow. Het moet niet gekker worden, dacht ik.

Maar dat werd het wel. Het grootste compliment dat gegeven kan worden aan de organisatie en importeurs heeft te maken met het feit dat er bezoekers in rolstoel de moeite hadden genomen om te komen. Van nabij weet ik dat een rolstoel extra inspanning vergt van de bezoeker zelf en de familie, daarom is het een absolute bezegeling van het succes van de 9e editie Audio Show Alkmaar.

Reference Sounds

Uit de as van importeur Audiac verschijnt een bedrijf genaamd Reference Sounds opgericht door oud-medewerker Michael Huigen. De nieuwe importeur beschikt over de merken Mark Levinson, Revel, Wilson Audio en Ayre. Deze editie staan ze met een statische opstelling in het foyer met stijlvol uitgelichte hifi.

De Amerikaanse Mark Levinson Preamplifier No. 526 is een indrukwekkende verschijning. De discreet opgebouwde versterker bevat twaalf inputs van analoog tot digitaal. Ingebouwd zijn een klasse A phonovoorversterker en een 32 bits DAC.

Mark Levinson Audio Player No. 519 heeft zes digitale inputs om alles te kunnen streamen van 32bit/192kHz PCM tot DSD. En zelfs een reguliere compact disc kan het apparaat nog verwerken. Online is er natuurlijk van alles te streamen van online muziekdiensten als Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer, Rhapsody/Napster en internet radio.

Ook deze eindversterker is discreet opgebouwd de Mark Levinson dual monaural amplifier No. 534. De eigenaar heeft een 2x250 Watt tot zijn of haar beschikking.

Getoond wordt ook de nieuwe Revel Concerta2 serie. De Revel Concerta2 F36 is een 2,5 wegsluidspreker en beschikt over een gevoeligheid van 91dB 2.83V @ 1M.

Hifinesse & Monitor Audio Nederland

Ook hier staan twee importeurs zij aan zij elkaars producten voor het voetlicht te brengen aan het publiek. Hifinesse toont haar GamuT Audio apparatuur en Nordost bekabeling. Monitor Audio Nederland levert natuurlijk de luidsprekers, maar ook Leema Acoustics en Transrotor.

De Monitor Audio PL500 II uit de nieuwe Platinum II serie maken vanaf het begin een bijzondere indruk. De afwerking is mooi van het rozenhout en ze tronen zeer rustig de kamer in.

Je moet veel ruimte hebben om het grootste model uit de Platinum II serie te kunnen plaatsen dat is zeker. De Monitor Audio PL500 II heeft een frequentiebereik van 22-100.000 Hz en een gevoeligheid van 91dB/W/M.

De bezoeker wordt getrakteerd op een zeer mooie set up met de Transrotor draaitafel als bron. De versterkerset bestaat uit de Gamut D3i dual mono preamplifier met twee Gamut M250i mono power amplifiers van 1x250 Watt. Onderin staat een CD-speler de Roksan Blak. Onder de draaitafel staat de Leema Libra DAC uit de Constellation serie.

De Transrotor Rondino Bianco. Sommige plaatjes hebben geen commentaar nodig.

Het laatste rondje van het Transrotor element in de SME toonarm. De Transrotor elementen zijn aangepaste Goldring elementen uit Groot-Brittannië.

Er bleken geen nieuwe Nordost kabelmodellen uit te zijn, maar wel deze Nordost Sort Lift. Het houdt je kabels van de vloer en ondertussen heb je ook zicht op een mooi lint door je kamer. Dat er audiofiele eigenschappen aan het product worden toegekend door de fabrikant is evident, maar laten we eerlijk zijn de Nordost kabels zijn wel een plaatje zo.

De Nordost Frey 2 spanningskabel. Deze serie is geheel in paars uitgevoerd.

De volgende twee apparaten zien er in het echt meer indrukwekkend uit dan op de foto: wat een afwerking en kwaliteit! De Roksan Blak Integrated Amplifier beschikt over 2x150 Watt, een ingebouwde DAC, drie reguliere RCA inputs met één gebalanceerde input. Maar er is meer! Een moving magnet MM phono ingang, een Bluetooth ingang, en de USB ingang voor het PCM of DSD signaal. De afstandsbediening is niet van plastic, maar van metaal en erg mooi vormgegeven.

De Roksan Blak CD Player met drie digitale uitgangen - AES/EBU, Toslink en coax - en twee analoge uitgangen gebalanceerd XLR en ongebalanceerd RCA. De digitale uitgangen kunnen handig zijn als je een externe DAC wil uitproberen. Het apparaat is dus niet te gebruiken om muziek mee te streamen. Er zitten geen digitale ingangen op. Het is een klassieke stand alone CD-speler, die hopelijk gekocht wordt in combinatie met de meer digitaal flexibele Blak versterker. In de gebruiksaanwijzing van beide apparaten wordt er overigens met geen woord gerept over de gebruikte DAC. We mogen het doen met de woorden op de site: "Very high quality audiophile standard DAC."

Gaat het Britse Roksan terug naar de basis met de mooie Blak serie, dan toont het Britse Leema Acoustics hoe zij de toekomst met verve omarmen met de nieuwe Leema Quasar uit de Stellar serie. De versterker van de toekomst met 2x200 Watt met ingebouwde 24bit/192kHz DAC. De versterker heeft een Bluetooth én Wifi antenne. Verder nog drie S/PDIF inputs, drie optische inputs en een USB ingang. Daarbij nog drie reguliere RCA ingangen en een XLR gebalanceerde ingang. Als de blijde eigenaar hier niet mee uit de voeten kan, dan zal Leema daar vast ook een mouw aan weten te passen.

De Leema Acoustics Tucana II is een bijzondere versterker. Het is namelijk het eerste model waarmee het allemaal mee begonnen is voor Leema Acoustics. Het model is dus nu in haar tweede incarnatie. De versterker met 2x150 Watt heeft speciale features zoals drie transformatoren ieder voor één kanaal en één voor de 'control circuitry'. Ook is de gain per ingang in te stellen.

AV Tunes

De laatste zaal van de Audio Show Alkmaar zit volgepakt met wel vier importeurs. We beginnen met AV Tunes, die hun Gato Audio apparatuur en Piega luidsprekers mee hadden genomen.

De uit de kluiten gewassen Piega Classic 60.2 luidsprekers met hun oogverblindende afwerking worden aangestuurd door een Gato Audio set.

De driewegsluidspreker Piega Classic 60.2 heeft een gevoeligheid van 93 db/W/m en een frequentiebereik van 24-50.000 Hz.

Gato Audio komt uit Denemarken en de vormgeving van hun apparatuur wijkt een klein beetje af van de andere hifi-fabrikanten. Het ziet er bijzonder mooi uit met de ronde vormen: Made in Denmark. De CDD-1 is een 24bit/192kHz DAC met USB en S/PDIF ingangen waarbij opvalt dat alle ingangen en uitgangen aan deze DAC met goud zijn afgewerkt.

De Gato PRD-3S is een voorversterker met ingebouwde 24bit/192kHz DAC en Bluetooth connectiviteit. Ook hier een groot aantal digitale inputs van coax, USB tot Toslink naast de reguliere analoge inputs.

Twee Gato monoblokken van het type PWR-222 leveren samen 2x250 Watt.

Het Franse hifimerk Elipson wordt hier ook getoond. De Elipson Omega 100 in het wit. De draaitafel is standaard uitgevoerd met een Ortofon OM10 element. Het apparaat kan in rood, wit en zwart worden geleverd. Ook is het mogelijk de platenspeler met ingebouwde RIAA phonovoorversterker te krijgen of met een Bluetooth zender bij de phonovoorversterker. Een ietwat vreemde oplossing voor de puur analoge fan.

Er zijn twee versies van deze toonarm in carbon (zie foto) en aluminium. Het ziet er zeer fragiel uit, maar voelde erg stevig aan. Het is goed om te weten dat er twee Elipson platenspeler modellen zijn de Alpha 100 en de Omega 100. De Alpha 100 heeft de aluminium toonarm. De Omega 100 de carbon toonarm.

Een vintage Elipson luidspreker in de voor hen kenmerkende ronde bolvorm.

Een luidspreker van dezelfde stamouder de Elipson Planet M in goud uitgevoerd.

Hifi Corner Trading

De importeur heeft twee stereosets opgesteld staan waaronder een Sugden Audio versterker met CD-speler aangesloten aan een ProAc luidsprekerset. Het is de enige set op de audioshow waar nog met een compact disc wordt gedemonstreerd. Het merendeel van de importeurs speelt via streaming. De eerste set is niet mijn favoriet. Sugden klinkt lekker donker, maar het laag is me toch te aangezet. Je moet er van houden. Naar de tweede stereoset ben ik nieuwsgierig namelijk North Star Design met ProAc.

Het Italiaanse merk North Star Design ken ik eigenlijk alleen van hun DAC's. Hier staat andere apparatuur opgesteld: de North Star Design Blue Diamond geïntegreerde versterker met de bijbehorende CD-speler. De Blue Diamond CD-speler beschikt over een ES9016 SABRE DAC met coax, Toslink en USB ingangen om te streamen. De USB ingang kan een PCM en DSD signaal verwerken. De geluidsbalans tussen de North Star Design en de ProAc luidsprekers matched beter. Het komt allemaal wat lichter over. Het blijft natuurlijk allemaal smaak. Een oude klassieker van Dire Straits komt ook voorbij. Veel spanning kan de set er niet in leggen, maar ik denk dat de set bij de dealer zeker het proberen waard is.

De versterker North Star Design Blue Diamond beschikt over 2x150 Watt met vijf RCA inputs, en een USB, Toslink, coax input. De ingebouwde ES9016 Sabre DAC kan een signaal aan van PCM 32bit/384kHz en DSD (DSDx4).

Het Britse Sugden heeft ook de Masterclass serie: onder staat de Masterclass HA-5 hoofdtelefoonversterker. Deze is ook te gebruiken als voorversterker. De Masterclass DAC-4 de 24bits/96kHz DAC beschikt over drie S/PDIF coax, twee S/PDIF optisch en een USB ingang.

Audioscript

Laat ik maar met de deur in huis vallen. De Luxman apparatuur en Piega luidspreker combinatie waren mij net te vriendelijk gevoiced om mijn aandacht erbij te houden. Hetzelfde viel mij op tijdens de X-fi show in 2015 met High-End forumlid Jack. Het kan inherent aan het merk liggen of misschien dat ik de juiste combinatie nog niet gehoord heb met het wereldberoemde Japanse merk. Wat het ook is Audioscript pakt fabuleus uit met hun Wall of Luxman. Het leek net alsof ze het gehele assortiment hadden meegenomen naar de Audioshow.

De Luxman apparatuur wordt goed bestudeerd en bekeken door de bezoekers. Je ziet natuurlijk niet vaak zoveel Luxman modellen bij elkaar, van het meest recente design tot apparatuur uit de Classic lijn met een vintage ontwerp.

De nieuwe phonovoorversterker van Luxman het model EQ-500 met een groot aantal buizen: vier ECC83, twee ECC82 en één EZ81 buis. Het apparaat is geschikt voor MM en MC elementen.

De Luxman CL-38uSE heeft een ontwerp, dat herkenbaar is voor de hifi-fans die al een tijdje meegaan. De buizenversterker heeft zowel een MC high als MC low phono instelling. Het aanpassen van de treble en bass is op drie verschillende frequentie kantelpunten te kiezen.

Een mooie platenspeler deze Luxman PD-171A. Het aluminium draaiplateau is 5 kilogram zwaar. De toonarm lijkt me een Jelco hier uitgevoerd met een Grado element.

Nog een model uit de Classic serie de Luxman L-305. De versterker levert 2x50 Watt en beschikt over een MM/MC phonotrap inclusief drie reguliere RCA inputs. In de Luxman voorversterkers en geïntegreerde versterkers zit een DAC niet standaard ingebouwd. Het merk levert welzeker losse DAC's, maar deze waren niet present op de show*. Misschien heeft de Luxman eigenaar ook wel genoeg aan de CD-speler met ingebouwde DAC om te kunnen streamen. * Addendum: De importeur Marc Cluysenaer wijst me er op dat de DAC's wel zeker in volle getale aanwezig waren de Luxman DA-15, DA-250 en DA-06. Ik heb er schijnbaar overheen gekeken zo gefixeerd als ik was op de mooie Classic line L-305 en de Muur van Luxman.

Bloomline Acoustics

Erg bijzonder was deze opstelling van Bloomline Acoustics het lijken wel kleine tonnen met er in een luidsprekerunit omgekeerd gemonteerd. Leo de Klerk geeft een demonstratie aan het publiek over de werking van zijn systeem de Omniwave. Jammer genoeg heb ik de drukbezochte demonstraties gemist. Maar ik heb kort mee kunnen luisteren toen ik de foto's maakte vroeg in de ochtend. En ik moet zeggen dat klonk niet verkeerd.

De opstelling van de Omniwave wordt ondersteund door het Deense Lyngdorf deze apparatuur houdt rekening met de ruimte en zal het muzieksignaal digitaal aanpassen voor een beter geluid.

Leo de Klerk is musicus, componist, opnameleider en dus ook luidsprekerfabrikant. Omniwave belooft dat je een goed stereogeluid ervaart waar je ook zit of staat in de ruimte. Het idee is dat je op basis van het gehoorde geluid niet meer kunt vaststellen als luisteraar, waar de luidspreker zich precies bevindt. Een spel dat ik eigenlijk wel leuk vindt in een concertzaal, winkelcentrum of bioscoop. Het systeem is al toegepast in meerdere theaterproducties en concertzalen.

Dit model is de OmniDrive C. De Omniwave Phantom Two heeft namelijk nog een ingebouwde subwoofer erbij. Wil je meer lezen bezoek de website of lees het verslag van de Stichting Audio Engineering Society - The Netherlands section uit 2007 door Bob Vos.

Opgesteld staat ook de Lyngdorf TDAI-2170 een volledig digitale versterker van 2x170 Watt bij 4 Ohm met het bekende Roomperfect meetsysteem. De versterker is uit te breiden met een hoog kwalitatieve HDMI module, USB en analoge input. Eigenlijk bijzonder dat de HDMI en USB aansluiting niet al geleverd worden bij het basismodel. Standaard kan de gebruiker zich uitleven op twee reguliere RCA inputs, twee digitale coax ingangen, en vier optische ingangen.

De Lyngdorf SDA-2400 onderop is een digitale eindversterker met digitale en analoge inputs. Het apparaat levert 2x200 Watt bij 8 Ohm. Daarop staat de CD-speler de Lyngdorf CD-2. De DAC in de CD-speler heeft een Wolfson WM8740 chip. Het apparaat heeft digitale en analoge uitgangen van XLR en RCA, maar geen ingang om gebruik te maken van de 24bit/192kHz DAC voor het streamen.

Quotes

Op het dieet wordt gelet:

"Ik heb mijn broodje kroket al op. Ik ben aan het compenseren."

De WAF factor speelt nog steeds een rol:

"Je zei gisteren dat ik mijn vrouw moest meenemen, dus hier ben ik."

Het is voor nieuwe deelnemers wennen:

"Het is hier een beetje chaotisch."

Over smaak valt niet te twisten:

"Ik maak me meer zorgen, dat jij het Urker mannenkoor hierin herkent."

Dank je wel, geen slecht idee voor de jongere doelgroep:

"Ga je nu ook K3 draaien!"

Als er een moment van rust is in de stroom aan mensen bij Analogue Audio in de namiddag, dan leest de echtgenote van Wim van Kranen rustig in haar boek.

Contemplatie

Start

Ja, het was een tam begin op de zaterdagochtend. Ik begon me zorgen te maken over de opkomst. Toen de drukte uitbleef begon ik me zelfs af te vragen hoe het AZ voetbalteam presteerde. Het stadion werkte namelijk ook niet echt mee voor een opwekkende vibe of energie. Het zal vast aan de mist gelegen hebben, want al snel was het stadion goed gevuld. Op zondag was de sfeer optimaal - mensen genoten voluit - en zo kwam de Audioshow echt op volle kracht. Uiteindelijk zal op beide dagen de bezoekersaantallen gelijk geweest moeten zijn. De koffie met oplosmelk was geen succes voor mij. Ook de kroket moest met de verandering mee, want deze kreeg concurrentie van de gevulde koek. De koek deed het samen met het bier erg goed in de gezellige lounge van het AZ stadion.

Bezoek

Wat maakte deze editie nu zo'n succes? Allereerst wat opviel waren de samenwerkende importeurs per stand. Een klein mirakel. Misschien mede ingegeven door het delen van de kamerhuur, maar toch de bezoekers krijgen meer producten te zien voor hetzelfde aantal kamers. De Audio Show Alkmaar is overigens al jaren gratis voor de bezoekers. Nu we het toch hebben over de mensen, die de show bezoeken wat was er een diversiteit! Clubs van vrienden voor een gezellige middag, echtparen samen te luisteren, mensen met een rolstoel, jongeren. Ja, ik heb zelfs jongeren mogen spotten. De leeftijd leek ook wat meer naar de dertig en veertig te gaan. Voorheen leek het me meer dat de oude rotten de show wisten te vinden van in de vijftig en zestig jaar. In ieder geval fijn dat een nieuwe groep mensen de show weet te vinden.

Muziek

De muziekkeuze was ook bijzonder. Ik heb gelukkig weinig uittentreure gedraaide audiofiele tracks gehoord. Wel een paar klassiekers van Dire Straits, maar dat was eigenlijk wel weer eens leuk. Nee, de importeurs hadden echt hun best gedaan om met originele muziek te komen. De beste importeurs in muziek waren Dynaudio Benelux Nederland, want met hun eclectische muziekkeuze leerden zelfs de meest volhardende muziekfan nog wat bij. Ook Savor Audio deed het erg goed. Gewoon het minder perfect opgenomen muziek draaien van Metallica tot Talk Talk. En ja zelfs Dré Hazes kwam nog voorbij.

Soundtracks

Meestal is er wel een duidelijke trend in muziekkeuze te bespeuren. Vorig jaar was er de blues en Arabische muziek. Dit jaar was het niet zo duidelijk. Wel bemerkte ik het gebruik van filmscores ofwel soundtracks van films hier en daar. Dat pakte niet altijd zo goed uit. Mooie dramatische muziek, maar niet met die transparantie gemasterd die je verwacht. Het valt me bijvoorbeeld op bij Oblivion of Interstellar dat het orkest niet duidelijker te horen is. Nee, probeer dan eens de soundtrack van Tron 2. En er zullen vast meer zijn, neem anders maar de herkenningsmelodie van Star Wars of Indiana Jones.

Afstoffen

Een dance nummer liet distorsie horen. Leuk voor de artiest. Maar iedereen dacht dat de luidsprekers overstuurd werden. De importeur zorgde meteen voor uitleg, maar geen echt handige demonstratietrack dus. Het zou ook handig zijn als er een stofdoek ging iedere ochtend over de uitgestalde apparatuur, zoals netjes bij AV Tunes. Ik noem geen namen - kuch Advance Acoustics - kuch. Maar de versterkers waren niet te fotograferen zonder een laag stof. Het is een kleine moeite.

Fabrikanten

Streaming is nu dusdanig ingeburgerd, dat iemand die met een CD aan komt zetten om te demonstreren uit een andere wereld lijkt te komen. Nu moet ik wel zeggen ik speel nog steeds thuis gewoon met CD en LP. Maar op een show verwacht je het bijna niet meer. Wat me eigenlijk meer verbaast hoe lang het geduurd heeft voordat je standaard digitale inputs op hifi versterkers ziet. Ze komen nu veel vaker voorbij. Fabrikanten passen zich eindelijk aan. Maar veelal ligt de oplossing toch in een losse DAC, een digitale muziekserver of een CD-speler met ingebouwde streaming mogelijkheden.

Software

Ik begin me eigenlijk af te vragen of we hifi apparatuur demonstreren of een goede app met muzieksoftware waarbij toegang mogelijk is tot alle relevante online muziekdiensten? De software en haar mogelijkheden worden steeds belangrijker. Hoe gebruiksvriendelijk is de app? Welke muziekstations komen er standaard bij? Uiteindelijk blijft het om de geluidsbeleving gaan. Maar misschien zien we in de toekomst meer optredens zoals die van Hans Beekhuyzen omtrent software.

Sociale media

De importeurs leken ook goed bezig te zijn op hun sociale media kanalen. Het merendeel heeft een Facebook profiel, dus dat lijkt goed te gaan. Of het 'liken' van elkaars kroket gaat helpen bij de promotie van de Audio Show Alkmaar weet ik niet. Maar het is een begin. De Facebookpagina van de organisatie zelf was ook goed bezig met het delen van de berichten van deelnemende importeurs. Maar er mag nog een tandje bij met korte live video's om mensen over te halen om te komen.

Inspanning

Na de show komen op de zaterdagavond zo'n 50 mannen en vrouwen samen, alle importeurs en hun teams. Hierbij worden ze toegesproken door Ben Hoedjes met een grap en een grol, die ze als hoofd van de organisatie een hart onder de riem komt steken. Want zelfs na een succesvolle zaterdag moet er met dezelfde energie en toewijding een zondag worden gedraaid. Dat er veel bij komt kijken staat buiten kijf. De mooiste apparatuur wordt meegenomen en dat betekent meestal groot en daarom zwaar. Dat niet alleen, maar met het streamen van muziek nemen importeurs als Indiana Line ook nog hun eigen netwerk mee. Dus er komt meer bij kijken dan alleen het opstellen van de hifi-sets.

Deelnemers

De importeurs lieten echt hun allerbeste apparatuur zien. Daarbij waren er ook nieuwe deelnemers, zoals Helios, Bloomline Acoustics of Audioscript. Maar er valt natuurlijk altijd wat te wensen over. Bryston waar was jullie draaitafel? Luxman plaats eens een DAC in dienst als onderdeel van de actieve set. En Amphion jullie mogen wel weer een keer live gaan draaien. De importeur Savor Audio had met de Audio Research en Sonus Faber een licht verslavende combinatie gevonden. Bij Dynaudio Benelux was het ook genieten, zo ook bij Hifinesse & Monitor Audio. Maar moeilijk blijft het om Analogue Audio te verslaan. Wim van Kraanen en zijn echtgenote hebben krachten nog moeite gespaard om iets speciaals neer te zetten voor de bezoekers.

Editie

Hopelijk weten de deelnemers het niveau te handhaven, want volgend jaar is het de tiende editie een jubileum voor de Audio Show Alkmaar. De eerste aanmelding is al binnen. Maar misschien belangrijker kom met ideeën om deze editie nog mooier te maken. De organisatie staat er open voor.

Dank

Mijn dank gaat uit naar Kevin voor de lift naar het stadion! Zonder Kevin was het verslag een stuk korter geweest. Marleen als gastvrouw en natuurlijk voor de consumptiebonnen. Onno voor het idee om andere opnames te maken. En natuurlijk de bezoekers en de importeurs die de fotograaf tolereerde tijdens hun persoonlijke luistersessies.

Transportkist op wielen van de Diapason Dynamis luidsprekers.

Andere verslagen

Disclaimer

Het blog verschijnt op persoonlijke titel. Fouten of omissies zijn niet met opzet gemaakt.