Audioshow 2014

Op zaterdag en zondag 8 en 9 februari 2014 werd de 6e editie gehouden van de Audio Show Studio Alkmaar ofwel de ASSA. Het evenement wordt georganiseerd door Ben Hoedjes van Studio Alkmaar. Deze winkel in Oterleek beschikt zowel over nieuwe hifi apparatuur als een grote collectie occasions. Ieder jaar is het afwachten voor de hififan welke evenementen doorgang vinden, zo ook voor de hifi-ondernemer. Nu we ons al geruime tijd in de nieuwe werkelijkheid bevinden, dient iedere deelnemer een goede afweging te maken omtrent promotionele activiteiten. Alle inspanningen van zowel de organisator als de importeurs dienen lonend te zijn, maar ook voor het publiek. Staat het concept in zijn 6e jaar nog steeds overeind?

De hifishow wordt gehouden in het voetbalstadion van de Alkmaarse voetbalclub AZ. Genoeg ambiance!

Op zaterdag is het rustig op tempo komen. Normaal zou je zeggen, maar ik vond de sfeer met name aan het begin van de dag tam, ook bij de importeurs. Daar maakte ik me wat zorgen over: spelen we een verloren wedstrijd? Meestal vibreert er iets extra's op de show, een zindering van een gloednieuwe ervaring met hifi. Het weer werkte ook niet mee, het was koud met regen en windvlagen. Daarbij worden er veel schaatswedstrijden gereden op de Olympische Winterspelen te Sotsji, Rusland. Dus de gedachten kunnen afgeleid zijn door gouden schaatsmedailles.

HiHat Audio / Studio Alkmaar

Ben Hoedjes had uit zijn winkel een occasion meegenomen de JMlab Grande Utopia. Ik had er een hard hoofd in want de luidspreker is tamelijk moeilijk aan te sturen en in Ben zijn winkel lijken de luidsprekers wel pilaren en blijft het geluid altijd wat dicht op de luidspreker hangen.

De Grande Utopia bouwjaar 1996.

Maar wonderwel de Grande Utopia vindt deze ruimte uitermate plezierig. Je zou ze bijna klein willen noemen. Als mono-eindversterker per kanaal hangt er de Symphonic Line Kraft 300 aan. Het geluid is mooi vol en rustgevend. Zo zie je maar wat een beetje meer ruimte kan doen.

Vorig jaar stond het merk Trinnov ook op de ASSA, maar ze had nu een hoofdrol. De voorversterker Trinnov Amethyst kan het geluid over verschillende kanalen corrigeren rekening houdend met de akoestiek van de kamer. Om alle Trinnov apparatuur te demonstreren was de heer Arnaud Destinay uit Frankrijk meegekomen.

Een primeur, die te zien was op de ASSA 2014, de Trinnov Audio Altitude32. Dit model komt pas in september 2014 op de markt en is een echt home cinema beest, het kan 8-32 kanalen corrigeren. Het apparaat is getoond op de ISE 2014 (Integrated Systems Europe) een beurs voor de professionele markt en dit is de eerste consumentenshow waar het model te zien is.

De software is ook verbeterd, deze kun je via de iPad inzien. Er zijn betere algoritmes om het geluid aan te passen en de grafische interface is meer gebruiksvriendelijk. Een Trinnov Magnitude32 boven op een Trinnov ST2-Hifi met microfoon en tablet. De Trinnov ST2-Hifi komt tussen je bron en voorversterker te staan. De Magnitude32 is voor homecinema gebruik en kan tot 32 kanalen corrigeren.

Pioneer Benelux

Voor de tweedemaal van de partij Pioneer met haar klassieke stereosets. Een trend die ook bij andere Japanse consumentenelektronica giganten is terug te zien, zoals bij Yamaha. Een heuglijk ontwikkeling.

Ter demonstratie staat de EISA Award 'European Stereo System 2013-2014' opgesteld: de versterker A-70 met CD-speler PD-50. Daar tussen in de bekende netwerkspeler N-50. De verschillende Pioneer sets staan aangesloten aan producten van Mika Distribution ofwel aan Klipsch luidsprekers.

Mika Distribution

Klipsch luidsprekers maken gebruik van het hoornprincipe. Ik ken het merk alleen van hun klassieke modellen.

Uit de stal van Studio Alkmaar was zo'n model meegenomen: een Klipsch La Scala 2.

Het viel me pas later op dat de koperkleur van de badge ook terug te vinden is op de conus van de recente luidsprekermodellen.

Klipsch heeft zeer betaalbare luidsprekers. Een en ander komt alleen erg plastic over op het eerste gezicht. Het model is de Klipsch RB61 II, een 498 euro per set. De speaker heeft een gevoeligheid van 95 dB. Dat zou voor geen enkele versterker een probleem mogen vormen.

Klipsch zal genoeg aandacht krijgen dit weekend. Niet in het laatste geval door de samenwerking met importeur New Transtec en haar frontale aanval om het publiek voor zich te winnen met de meest mastodonten producten uit de audiowereld: McIntosh, USA. Het ultieme mannenmerk.

De hoogste serie van Klipsch is Palladium. En daar mochten we dan ook naar komen luisteren.

Klipsch heeft een naam hoog te houden op cinema gebied en had ook enkele home cinema producten mee, zoals deze center speaker: RC-64 II.

Een perfect afgewerkte subwoofer uit de Palladium serie: Klipsch P-312W van 1x1000 Watts.

Trend van het moment onder audiofabrikanten zijn de wireless luidsprekers en handige 'mobiele' audiosets. Dit is de Klipsch Stadium en werkt via Bluetooth en Apple Airplay. Ze stonden niet actief opgesteld, dus hoe het klinkt kan ik niet zeggen. Het fenomeen wireless vind ik op zich grappig, want zolang de spanning 220 volts aan elektriciteit nog niet via de lucht wordt getransporteerd naar het apparaat toe, zullen ze nog een netspanningskabel nodig hebben.

De demonstraties op de ASSA konden rekenen op genoeg aandacht van de bezoekers.

New Transtec

Een nieuwe deelnemer op de hifishow is New Transtec. De importeur neemt enkele mooie merken mee.

De McIntosh MC275 beschikt over 2x75 Watts. Er is een handige gimmick: onder de kleine buizen zijn led-lampen weggestopt deze kleuren rood bij het opstarten en groen als de versterker klaar voor actie is.

McIntosh MC2301, eindversterker 1x300 Watts.

Gewicht 52,6 kilogram schoon aan de haak. Het buizenpakket bestaat uit 2x 12AT7's en 8x KT88 of 6550's.

De McIntosh MCD550 SACD/CD-speler met 32bits/192kHz PCM/DSD DAC.

De McIntosh C500 voorversterker bestaat uit twee apparaten, begrijp ik: een controller unit en een voedingsunit. De voedingsunit is zowel met buizen of als transistor variant te leveren. In de buizenvariant wordt gebruik gemaakt van de 12AX7a buis.

De C500 Controller beschikt verder over een MM en MC phono ingang.

Tja, wat is er te zeggen over Britse merken op de Nederlandse markt? In de Britse tijdschriften krijgen ze natuurlijk genoeg aandacht, op het chauvinistische af, maar op Nederlandse hifishows en in de winkels is het zoeken naar Britain's finest. In ieder geval was Audiolab mee, om te laten zien dat Britse producten ook nog leverbaar zijn op de Nederlandse markt.

Boven op de Audiolab Q-DAC met ESS Sabre DAC chip, een 8 kanaals 32-bits processor met USB en coaxiale ingang: 192kHz. Een soort digitale voorversterker met hoofdtelefoon ingang. Daaronder een versterker voor je digitale bron of DAC: de Audiolab M-PWR, van 2x40 Watts. Een klein digitale stereoset dus.

Een stevige Audiolab stereoset bestaande uit:

  • 8200P - stereo eindversterker van 2x100 Watts.
  • 8200CDQ - CD-speler.
  • 8200DQ - 32 bits DAC/voorversterker met ESS Sabre32 9018 chip.
  • 8200T - AM/FM/DAB stereo tuner.

Importeur New Transtec heeft een nieuw paard op stal, het merk Gato Audio uit Denemarken.

De Gato DIA-400 is een geïntegreerde Class-D versterker van 2x400 Watts met ingebouwde DAC. Dus alle soorten digitale apparaten is er op aan te sluiten.

De Gato CDD-1 is een CD-speler met 24bits/192kHz DAC en verschillende digitale inputs om vanaf digitale apparatuur te streamen.

De versterker AMP-150 beschikt over 2x150 Watts.

Als de apparatuur aanstaat is de LED verlichting rood, en dat doet wel iets af aan het rustige voorkomen, maar alles staat of valt bij je persoonlijke voorkeur.

AMAA/Pickupnaald.nl

Nederlands beste vinyl accessoire leverancier was ook aanwezig met verschillende nieuwtjes, allereerst de trots op de vernieuwde website.

Van universele stofkap voor je platenspeler tot de verschillende platenspelermatten van rubber, leer, perspex tot kurk er is voor ieder wat wils. Lencoclean blijkt weer in productie te zijn genomen door Analogis. Oude platen die nat zijn afgespeeld kunnen weer spettervrij worden afgespeeld. Zelf ben ik geen fan van het natspelen van LP's, er blijft altijd residu achter, en elektronica en vloeistof zouden niet samen moeten gaan. Voor de getrouwe fans zullen we maar zeggen.

Ook het assortiment plastic hoezen is gewijzigd een dunne cellofaan hoes is de nieuwste variant. Denk maar aan de beschermhoes om een Japans album heen. Hiermee bescherm je je LP's en wordt er minder ruimte ingenomen dan door de reguliere plastic hoes.

Trackmate is weer in productie genomen. Dit merk ken ik wel. En werkt eigenlijk best handig.

Servi-Q

De nieuwe lijn van Advance Acoustic was mee. Het Franse merk, die haar apparatuur in China laat bouwen zorgt altijd voor vriendelijke prijskaarten.

Advance Acoustic X-Preamp met X-A160 eindversterker, 2x160 Watts in class AB en 2x45 Watts in class A. De voorversterker beschikt over een DAC met Burr Brown PCM 1796 chip, 24bits/192kHz met natuurlijk verschillende digitale ingangen.

Mono-einversterker X-A220 van 1x220 Watts in class AB en 1x45 Watts in class A.

Kleine oplossingen zijn er ook voor bestaande stereosets om te gaan streamen met de WTX-1000 of WTX-500. Vanaf een bluetooth device streamen naar je stereo kan met de wireless receiver WTX-500 (witte doos). Zo ook met de WTX-1000 die je kunt aansluiten aan een DAC of andere digitale ingang.

Cocktail Audio brengt een alles-in-één streaming oplossing mee, de X30 of zoals ze zelf zeggen een "All-in-One HD Music Server/Network Streamer/CD storage". Je kunt ieder digitaal apparaat er aan koppelen, CD's rippen, het beschikt over een harde schijf van 4 Tb, 24bits/192kHz DAC, FM tuner, en 2x50 Watts versterker class D.

Het merk Audionet uit Duitsland, 'gründlichkeit-er' dan dit kan een apparaat niet worden. Je mag je aan het apparaat vertillen, maar als het eenmaal staat dan krijg je er veel degelijkheid en hardware voor terug. De demonstratie bij Studio Alkmaar vorig jaar heb ik gemist, dus ik kan niets zeggen over de geluidskwaliteiten. De Audionet - DNA Digital Network Amplifier: een versterker met DAC aan boord, dat te besturen is via Mac en PC om alle streaming mogelijkheden te benutten. De versterker doet een 2x165 Watts.

Voorversterker Audionet PRE I G3 stereo amplifier met losse voeding EPS Enhanced Power Supply. Klanten kopen meestal later een voeding om hun Audionet-apparatuur te upgraden.

Sennheiser Nederland

Voor het eerst aanwezig is ook Sennheiser. Een van de meest bekende hoofdtelefoonmerken ter wereld. Maar de koning heeft het zwaarder gekregen met concurrentie uit onverwachte hoek zoals het Amerikaanse merk Beats By Dr. Dre. Ook lijkt ieder luidsprekermerk een eigen hoofdtelefoon te maken van B&W tot Focal. Maar hoe staat de koning van de hoofdtelefoon er voor?

Sennheiser beschikt over mooi promotiemateriaal. Van links naar rechts de Sennheiser HD-598 en HD-650. Meegenomen waren twee hoofdtelefoonversterkers, de HDVA-600 met ALPS volume potmeter.

De HDVA-800 is een speciale hoofdtelefoonversterker, namelijk met ingebouwde DAC, om streaming mogelijk te maken. De ingebouwde Burr-Brown digitaal/analoog converter (DAC) doet een 24bits/192kHz.

Sennheiser HD-800, één van de topmodellen. Het beluisterde uitstekend.

Nu kreeg ik een snelcursus hoofdtelefoon. Er zijn verschillende soorten: naast de in-ear, is er de on-ear, letterlijk de hoofdtelefoon op het oor, en de over-ear, waarbij de hoofdtelefoon over het oor valt. Deze laatste heeft mijn voorkeur ook al zaten de on-ears best zacht. De nieuwe on-ear collectie heet: MOMENTUM.

Hepta

Cris van Hepta is ook aanwezig met enkele mooie modellen.

De beursprimeur is de HeptaTEN, een 2-wegs luidspreker met een ground firing bass reflex. Daarom staan de luidsprekers op hoge poten, prijs 1198 euro.

Een ander nieuw Hepta-product is een hifimeubel voor de modules uit de Musical Fidelity V90-serie. Deze zijn voor vintage Quad apparatuur ook verkrijgbaar, maar alleen via Armand van Ommeren.

Ook Goldline is aanwezig bij Hepta. Een Nederlands met de hand gebouwde buizenversterker lijn van Ingenieur Cees Kreuger. De apparatuur bestaat uit een voorversterker, eindversterker en DAC. De DAC dient alleen een upgrade te ondergaan, deze verwerkt alleen 16 Bits op het moment, CD kwaliteit.

Sinds de X-fi 2013 zag ik een kleine verandering aan de Goldline apparatuur de knoppen zijn voorzien van Nederlandse teksten. Verder is er een LED lamp verwerkt in de bron-knop, deze verandert van kleur per apparaat. Er zitten twee phono ingangen ingebouwd, een voor 78 toeren en een voor 33/45 toeren, ofwel de standaard RIAA correctie. Er is een mogelijkheid om oudere RIAA correcties in te bouwen van Columbia, Decca etc.

De Goldline buizen eindversterker (2x32 Watts) beschikt over een stille ventilator om de warmte af te voeren. Ik hou mijn hand boven het apparaat en het klopt de warmte wordt netjes afgevoerd. Het idee is om de voorversterker boven op de eindversterker te plaatsen, dat moet dus kunnen. Cees Kreuger vertelt graag over zijn ontwerp en de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn product, dus als er nog audioclubs geïnteresseerd zijn. Ik ben erg benieuwd hoe de set klinkt, maar dit weekend was het display only.

AND Benelux

Ook dit jaar waren er weer mooie NAD en Dali producten meegenomen.

De hoofdset bestaat uit de luidspreker Dali Epicon. De NAD stereoset bestaat uit een M50 (bron), M51 (DAC), M52 (opslagruimte), en de M22 eindversterker. Als bron de streamer/mediaspeler M50 met DAC M51. De M50 is een CD-speler/netwerkspeler met ingebouwde ripper, het dient aangesloten te zijn aan een NAS of PC als opslagruimte voor de muziek. In dit geval de mediavault van NAD, de M52 met 3x1Terabyte HDD harde schijven. De DAC M51 is zoals NAD het omschrijft "een digitale voorversterker met 7 digitale ingangen".

Meer nieuws aan het digitale front waren deze plastic ogende versterkers, van links naar rechts: De NAD D 3020 hybride digitale versterker en de D 1050 USB DAC. De NAD D3020 beschikt als versterker over veel digitale inputs, maar ook analoge inputs en heeft Bluetooth mogelijkheid. Hiermee kan de versterker geluid streamen van tablet, PC, en smartphone. De versterker doet 2x30 Watts. De D1050 USB DAC kan een signaal aan van 24bits/192kHz.

The Quest Group

Het merk liet alle mooie kabels zien van Audioquest. Ook dit jaar heb ik jammer genoeg geen tijd gehad om de kwaliteit te bepalen van dit bekende merk.

Detail van Audioquest luidsprekerkabel GO-4.

Sound E-motions

De beste set van Sound E-motions was dit jaar weer mee en dat betekent de luidsprekers van MBL.

De Radialstrahler MBL 111 F, natuurlijk aangesloten aan MBL elektronica.

Van links naar rechts de CD-speler MBL C31 en de versterker MBL C51.

Detail van een MBL Radialstrahler.

Audioreparatie.nl

Bij het naar beneden lopen kom ik Jan Schouten tegen van Audioreparatie.nl. Hij repareert hifi-apparatuur. Een duurzaam gebruik van apparatuur dat na reparatie of een service beurt weer jaren vooruit kan. Zijn laatste reparatie ging over een 'sputterende' versterker, waar een oud fabricage fout zich nog liet gelden. Het was wat puzzelwerk, maar de versterker kan weer voor jaren mee.

Ook de vintage CD-speler Philips CD-100 uit 1982 was er weer en draaide haar rondjes.

Music Emotion

Hifimagazine Music Emotion was van de partij in de gang voor de lobby. Voor de heren was het daarom flink afzien vanwege het koude weer. Misschien moet Ben ze volgend jaar toch maar een plek binnen geven.

Nutters Audio

LP's en CD's konden gekocht worden bij Nutters Audio. De winkel bleek een nieuwe website te hebben CDvinyl4u.com, waar ieder item porto vrij verzonden wordt. De online store is nog niet volledig gevuld, maar alles wat distributeur Sieveking Sound kan leveren zal Nutters Audio opnemen in haar catalogus.

Men had genoeg te kiezen van klassiekers als Jazz at the pawnshop tot meer recente audiofiele klassiekers zoals van Hugh Masekela.

Art's Excellence

In de lobby stond ook Kees Jan van Art's Excellence.

Meegenomen was het hoofdtelefoonmerk Hifiman, maar deze keer geen hoofdtelefoonversterker. Maar de Hifiman Portable HM-901.

De HM-901 beschikt over een 256 Gb geheugenkaart en Dual Saber ES9018 32-bits DAC en kan worden uitgebreid met drie versterkermodules om gebruik te maken van de verschillende hoofdtelefoons van Hifiman. Standaard wordt de speler met in-ear oordoppen geleverd. Het is even wennen, maar ik ben geen in-ear fan, je moet ze toch flink je gehoorgang induwen. Dus geef mij maar één van de mooie reguliere Hifiman hoofdtelefoons. Voor dit jaar staat verder de HM-802 gepland om als nieuw model te worden geleverd.

Pauze

Tijd voor een pauze. De koffie was weer goed. En men had het assortiment veranderd naast het broodje kroket, kon men op de gezonde toer: een broodje kaas, ham óf gezond.

Genoeg om de ASSA bezoekers even te laten ontspannen voor ze de volgende zalen bezoeken. De ASSA bestaat normaliter uit twee verdiepingen met importeurs.

RivaSono Akoestiek

Ook hier een gecombineerde kamer waar twee leveranciers de ruimte delen: RivaSono en Analogue Audio. Alleen dit jaar ligt het accent op muziekweergave niet via de apparatuur, maar via de akoestiek van de luisterruimte en daar komt RivaSono om de hoek kijken.

RivaSono komt voor 250 euro bij de cliënt thuis om metingen te verrichten, maar ook om meteen aanpassingen te maken, hiermee demonstreert het bedrijf misschien wel de belangrijkste invloed op de muziekweergave en dat is de kamer-akoestiek.

Er is keuze aan verschillende materialen die het geluid verstrooien of absorberen. Er is zelfs materiaal dat bedrukt kan worden, zoals met de artwork van een Simon and Garfunkel album.

Eén van de drukste zalen, als het niet dé drukste zaal was waar mensen af en aan liepen.

Analogue Audio

Er waren twee kleine zitruimtes gemaakt waar RivaSono haar materialen goed kon laten zien van akoestische panelen tot gordijnen. Maar in iedere kamer stond een set van Analogue Audio. Had deze importeur gedemonstreerd op reguliere wijze, dan was het dé beste demonstratie geweest van de ASSA, zoals normaliter het geval is. Maar deze editie zat de importeur op de achterbank en leek het helemaal niet erg te vinden.

Italiaanse hifi-apparatuur van Pathos in de eerste kamer, De Pathos Musiteca is een muziekbibliotheek: een beeldscherm, CD-speler, DAC en harde schijf in één. Je kunt er CD's mee rippen en via het touchscreen afspelen. Het beschikt over een 24bits/192KHz DAC en FET-transistorversterker gebruikmakend van ECC88 6922 buizen voor het uitgangssignaal.

De Pathos Ethos geïntegreerde versterker van 2x100 Watts met ingebouwde 24bits/192KHz DAC voor digitale signalen.

Detail van een Rosso Fiorentino luidspreker: logo en tweeter.

In kamer 2 stond een mooie buizenversterker van het Italiaanse merk Graaf te spelen met Norma Audio CD-speler.

Een mooi model van Synthesis, de Synthesis Nimis Limited Edition van 499 stuks, 2x20 Watts met de buizentype EL84/6BQ5.

More Music

De grot van Ali Baba, More Music had haar ruimte weer volgestouwd met alle mooie producten die het de consument aanbiedt. Erg donker, maar leuk uitgelicht bleef het een fotografische uitdaging.

Er wordt gespeeld met de nieuwe voor- en eindversterker Primare 60 series, Aurender music server en een set Audio Physic luidsprekers.

Audio Physic bedacht iets nieuws om een LED lamp in te bouwen aan de voorkant van de Classic 10 luidspreker onder het glas, zie speaker uiterst links. Ook nieuw is de Audio Physic Classic On-Wall voor naast je televisie.

Versterker Moon Neo 250i (2x50 Watts), Moon Neo 260D DAC (32bits/192kHz) en nieuw luidsprekermodel GoldenEar Triton 7 met ribbon tweeter.

Audiac

Het bedrijf heeft het importeurschap van Sonus Faber per februari 2014. En liet meteen een groot deel van het assortiment zien van het Italiaanse merk. Niet alleen de nieuwe Olympica lijn, maar ook de instapseries Toy en Venere waren meegenomen naar Alkmaar.

Dit jaar dus geen Revel luidsprekers gekoppeld aan Ayre, maar Italiaans raffinnement in de vorm van Sonus Faber.

Jammer genoeg stond er geen vlaggenschip opgesteld van Sonus Faber, denk aan een Aida of een Amati Futura, The Sonus Faber of geheel over de top een Elipsa. Maar met een Sonus Faber Guarneri Evolution 343 was het ook goed leven.

Een Ayre Evolution CD-speler en we draaien gezellig Daft Punk: Do we get lucky?

De nieuwe Ayre voor- en eindversterker: de KX-5 preamplifier en VX-5 stereo amplifier met QB-9 DAC met DSD mogelijkheid.

Detail van een Sonus Faber Olympica center.

Voorkant Sonus Faber Olympica center. De center speaker is een absoluut sieraad in de huiskamer. De afwerking en het ontwerp zoals alle Sonus Faber modellen in deze serie is heel mooi.

Ook Wadia heeft een alles-in-1 apparaat genaamd de Wadia Intuition 01 Power DAC. Standaard via de reguliere digitale inputs goed voor een 24bits/192kHz, en 32bits/384 kHz via USB. De chip is een 32bits ESS 9018. De ingebouwde versterker doet 2x190 Watts in class D+. Het beschikt over 2 analoge inputs en 7 digitale inputs.

Ik herinner me nog dat Arcam apparatuur groot nieuws was en vaak besproken werd in de hifitijdschriften, veelal Engelstalig. Het lijkt allemaal wat stiller om het merk te zijn geworden. Een primeur is mee: de geïntegreerde versterker Arcam FMJ A49, 2x200 Watts en 2x50 Watts in klasse A.

Een Cyrus primeur of is het een wonder, want de Britse fabrikant is van zijn kleine grootte af. Voor het eerst sta ik oog in oog met een 42 cm breed apparaat met het Cyrus logo er op. Het model komt uit de nieuwe Lyric serie, er zijn twee types de Lyric 05 en de Lyric 09. Naast de vele digitale inputs voor streaming beschikt het over tuners als FM en DAB+. Maar ook een 24bits/192kHz DAC. De Cyrus Lyric 09 heeft een versterker van 2x170 Watts, de Lyric 05 doet 2x80 Watts.

Guru Audio Benelux

In samenwerking met Dynamic Solutions staat Guru Audio haar producten te demonstreren. Normaliter ken ik het geluid van de Guru luidsprekers als vet en stevig, maar met de versterkers van Mirror Image klinkt het allemaal een stuk slanker en onder controle. Wat blijft is de intensiteit van het Guru-geluid en dat is een persoonlijke voorkeur of dat je ligt.

Een win-win situatie Guru met Mirror Image. Er wordt gedemonstreerd met de witte Guru QM60. Guru Audio komt uit Zweden.

Als bron is het Japanse merk CEC. Bekend om haar CD loopwerken, die gebruikmaken van een snaar. Opgesteld staat de Belt drive CD transport TL3N bovenop een USB Sound System - Digital to Analog Converter DA3N. De DAC is een ESS ES9008 chip, dat een signaal kan verwerken van 24bits/192kHz.

Als je Dynamic Solutions zegt, dan zeg je Rick Paap, zeg je Rick Paap, dan eindig je met de conclusie: best of the show. Alleen Rick Paap was een onderdeel van de demonstratie. Guru Audio Benelux miste namelijk versterkers en vroeg Rick zijn exclusieve elektronica lijn mee naar Alkmaar te nemen. Dynamic Solutions is eigenlijk bekend om haar eigen geproduceerde Master Luidsprekers. Meegenomen waren een Mirror Image buizen voorversterker met 3 RCA inputs én...

Een Mirror Image buizen eindversterker, een prototype, stereo push pull 2 x 40 watt met EL34 buizen.

Ter display was een CD-speler mee, een bovenlader met een 16 bits DAC, dat ook als externe DAC gebruikt kan worden.

Guru Audio Benelux laat er geen audiofiel gras overgroeien met twee stevige koffers vol muziek om de Guru QM60 te laten spelen.

Indiana Line

De ASSA heeft niet alleen hifi staan met een heftig prijskaartje. Dit jaar was ook Indiana line weer van de partij met betaalbare luidsprekers, die er fantatisch mooi uitzien. Het zou geen probleem moeten zijn voor de Nederlandse doorzon woning om iets van je gading te vinden.

Er waren twee nieuwe producten mee. Het eerste nieuwe product is de Indiana Line Diva 552, de middelste luidspreker. De nieuwe speaker heeft een gevoeligheid van 90 dB. Van links naar rechts: Indiana Line Diva 655, Diva 552 en Tesi 542 (wit).

Het tweede nieuwe product bleek een elektronica lijn te zijn bestaande uit de Indiana line Puro. De versterker is de Puro 800 (2x80 Watts) en de CD-speler de Puro CDP. De versterker heeft een ingebouwde DAC voor streaming. De DAC doet een 24bits/192kHz en de geïntegreerde versterker beschikt zelfs over een phono ingang.

Een kleine 2.1 set voor bij de TV van Indiana Line, de Mio kit. Uitermate schattig en mooi in afwerking. Piano lak all around.

Pauze

Het is goed toeven om een kopje thee of een broodje te nemen na enkele luistersessies. Sommige kamers werden me wat te warm vanwege de vele bezoekers en apparatuur. Tijd voor een welverdiende pauze.

De sfeer is uitstekend op de ASSA, zelfs als het grijs bewolkt is en het buiten regent met gevaarlijke windvlagen. De bezoekers bleven komen.

Hifinesse

Hifinesse deelde een kamer met Monitor Audio Nederland en dat betekende dat er met componenten werd gewisseld, behalve met twee vaste ingrediënten de Nordost bekabeling en de Monitor Audio luidsprekerset. De importeur Hifinesse had ook dit jaar een buitenlandse gast meegenomen de heer Rune Skov om het Amerikaanse Nordost te demonstreren, waaronder de nieuwe kabellijn de Valhalla 2. En dat is altijd leuk om te zien.

Nieuw product van Nordost: Sort Füt. Deze voeten dienen vibraties op te vangen van zware apparaten als luidsprekers, racks, en eindversterkers. Het zou zorg dragen voor betere laagcontrole en luidsprekers verdwijnen nog meer in het geluid. Je schroeft de Sort Füt aan het apparaat vast, de isolatie geschied door keramische ballen.

Biwire Reference Jumpers, hiermee kun je je biwire terminals van je luidspreker beter aansluiten, dan de metalen plaat die er normaliter tussen zit. Hoe het zich geluidsmatig verhoudt de jumpers met de standaard oplossing het gebruik maken van een extra stuk luidsprekersnoer weet ik niet.

De nieuwe Nordost Holo stekker met goud gepatineerd.

Op zaterdag mocht een Leema Pyxis het harde werk doen, deze werd zondag vervangen door een Neodio versterker. Een ouderwetse partij Engelsen tegen de Fransen dus. Leema wordt gemaakt in Wales, UK en de Pyxis II voorversterker beschikt over alle soorten inputs van digitaal tot phono. Het heeft een hoofdtelefoonversterker ingebouwd, maar ook een 24bits/96kHz DAC.

De Leema Hydra II stond dus op display op zondag. De eindversterker doet 2x148 Watts.

Monitor Audio Nederland

Komt dan eindelijk de 'British invasion' op gang tijdens de ASSA? Nee, er wordt geen Beatles afgespeeld, maar er zijn wel twee Britse merken prominent aanwezig: Monitor Audio, maar ook Roksan stond statisch opgesteld.

De laatste keer dat ik Monitor Audio op een hifibeurs heb zien staan was de VAD Show in 2009.

Op zondag stond de Neodio set opgesteld uit Frankrijk met als weergevers de Monitor Audio Platinum PL200. Meegenomen als bron was een mooie platenspeler een Transrotor Zet 1.

De Monitor Audio Platinum PL200 met 2 bass units, een mid unit en ribbon tweeter.

Een Monitor Audio luidspreker uit de nieuwe Silver serie. Het speciale oppervlak RST staat voor Rigid Surface Technology, door de ronde vormen in de conus aan te brengen, wordt het materiaal steviger. Hierdoor kan men de conussen nog lichter maken en dat zou positief zijn voor de snelheid en accuraatheid van de speaker. Op de conus is een dun keramische laag opgedampt.

Roksan Oxygene set, de versterker met CD-speler. De versterker doet 2x75 Watts en heeft 3 analoge inputs en 16 Bluetooth input kanalen. De CD-speler beschikt over een 24bits/192kHz, Burr-Brown PCM1796 DAC.

Een Roksan Caspian M2 series systeem: geïntegreerde versterker van 2x85 Watts, met CD-speler dat beschikt over een 24bits/192kHz, PCM1798 DAC en de eindversterker van 2x85Watts.

Revo is een fabrikant uit Groot-Brittannië voor de 'mobiele' audiofiel zullen we maar zeggen. Van links naar rechts de Revo SuperConnect en de Revo SuperSignal. Beide apparaten hebben tuners aan boord van DAB, DAB+, FM, tot internetradio. Ze kunnen wireless streamen vanaf verschillende digitale systemen, PC's, tablets, en smartphones.

Knooppunt Audio

De importeur Knooppunt Audio deelde een zaal met Aspera Audio uit België.

Knooppunt Audio had een mooie luidspreker mee de vloerstaande Amphion Argon 7L. De Finse luidsprekers houden er een modern vriendelijk ontwerp op na, zoals de foto laat zien een Amphion monitor Argon 1.

Nog een ASSA primeur was de Antelope Zodiac Platinum DSD. Deze DAC/Hoofdtelefoonversterker heeft vele digitale inputs en kan dus het hoge resolutie signaal verwerken DSD - Direct Stream Digital. De USB ingang kan een signaal aan van 24bits/384kHz. Van links naar rechts een Voltikus voeding, de Zodiac Platinum DSD en de Antelope 10M rubidium atomic clock. Deze laatste had ik nog niet eerder gezien in deze vormgeving.

Een andere primeur is dat Knooppunt Audio haar assortiment heeft versterkt, namelijk met elektronica ofwel versterkers. Ze is distributeur geworden van het Deense merk Densen, dat een goede match bleek te zijn met Antelope. Boven op staat de CD-speler Densen B-440 en de geintegreerde versterker Densen B-100.

Musical Reality

Ook Cor Dekker was aanwezig, hij is altijd goed voor één van de beste demonstraties op de hifishow.

Dit keer geen bassist Dean Peer, zoals op de X-fi 2013, maar wel de luidspreker E-3 van Endeavor Audio.

Een mooi aanbod aan Musical Reality producten: een Eera CD-speler, voorversterker van KR Audio, maar ook eindversterkers van de nieuwe loot aan de stam CI Audio of te wel Channel Islands Audio.

Nieuw van CI Audio is de Transient MKII USB Audio Converter met de voeding VDC 5 MKII. De USB DAC kan maximaal 24bits/192kHz verwerken.

Seminar Ruud Jonker - streaming

Het vriendelijk sonore stemgeluid van Ruud Jonker vult de zaal. Zijn seminar zal gaan over streaming en hij begint met enkele trends en vaststellingen over de hifi- en muziekmarkt. Naast de opkomst van streaming ziet Ruud in de toekomst nog steeds de formats CD's en vinyl naast elkaar bestaan. Ook het gehoormatige verschil tussen gelijk geprijsde DAC's is minimaal. Een echte verschil hoor je pas tussen DAC's van 1.000 euro en 4-5.000 euro. Het vasthouden aan je hifi-apparatuur is een keuze wacht zeker 5 jaar met het kopen van een nieuw apparaat. Hierna zet hij uiteen waar een standaard streaming set up uit bestaat. Wil je meer weten? Nodig Ruud Jonker uit voor een presentatie, je steekt er altijd iets van op.

Ruud Jonker leidt zijn gehoor door de schimmige wereld van hifi, muziek en streaming, en komt met enkele mooie handreikingen.

Demonstraties

De demonstraties gaan door op de ASSA en de importeurs blijven publiek trekken. Maar voor mij is het tijd om het evenement af te sluiten en naar huis te gaan.

Conclusie

De Nordost demonstrateur Rune Skov vindt kritiek niet erg zolang het maar constructieve kritiek is. Dus laten we daar eens een gooi naar doen. Staat het ASSA concept nog overeind? Op zaterdag begon alles mij ietwat te rustig, ik miste enige drive onder de importeurs en het publiek. Uiteindelijk bleken er veel 40+ en 50+ heren en enkele stellen te komen. En ook al was het minder druk, de sfeer was toch fijn. Op zondag kwam er veel meer publiek met aan het begin van de dag veel 30+ en 40+ heren. Toch bleef het ontspannen op de showvloer. Uiteindelijk kwam de hifishow dus goed op gang. De muziekkeuze mag wat vrijer, naast de audiofiele klassiekers, gelukkig heb ik ze toch nog gehoord: Lionel Richie, Cameo, Daft Punk, en Robbie Williams. Of zoals een importeur zei: "Het moet even knallen, anders klinkt het voor geen reet". Echt luisteren naar alle sets heb ik niet kunnen doen. Maar de sets waren over het algemeen van goede kwaliteit, sommige importeurs klonken alleen wat minder dan voorgaande jaren. Zo zie je maar dat de juiste match tussen apparatuur alles is. Akoestiek vind ik dit jaar de grote winnaar ofwel RivaSono! Zowel het concept van de kleine luisterkamers als het idee om bij mensen thuis te komen meten. En er was veel publiek in deze ruimte te vinden, als bewijs.

Importeurs nemen vaak producten mee die niet helemaal binnen het stereo of high-end concept vallen. Soms zijn het accessoires of home cinema producten. Ik heb er geen problemen mee, als ze de producten ook zouden demonstreren van TV soundbar tot handige wifi zender om muziek mee te streamen. De kleine kamers van RivaSono zijn misschien een leuk idee voor dit soort producten. Er waren trends zoals de alles-in-1 apparaten met streaming mogelijkheid. Ook viel me op dat veel DAC's een chip van ESS Technology bevatten, weer eens wat anders dan de bekende namen.

De samenwerking van importeurs in sommige zalen was mooi om te zien en brengt voor de bezoeker zeker meerwaarde. Per demonstratie ziet men meer producten dan als de importeur alleen kwam. Ik miste wel de hand-outs wat er per zaal draaide. Als het gemêleerde publiek en het aantal bezoekers van de 6e editie iets duidelijk maakt is dat de ASSA volwassen is geworden en haar publiek gevonden heeft. Dus ja het concept staat overeind, een aangename omgeving om op een ontspannen manier in aanraking te komen met high-end apparatuur. Bij deze bedank ik Ben Hoedjes & Co voor de goede organisatie en de importeurs voor alle mooie primeurs! Hopelijk komt er een 7e editie met meer deelnemers en leuke hifi verrassingen.

Na sluitingstijd zullen de importeurs en hun collega's enkele uren zoet zijn met het vullen van alle lege dozen.

Verslagen

Voor meer verslagen van andere websites lees en bekijk:

Dit verslag is mede mogelijk gemaakt door: Marleen, Kevin en Onno.