Miracle wraps

Miracle wraps

Op mijn koffietafel ligt al geruime tijd een envelop. Audio heeft even niet mijn aandacht. Ik draaide afgelopen week wel een paar CD’s. Genieten van de muziek, maar met mijn nieuw tapijt vind ik het geluid wat aan mijn speakers plakken. Daarbij heb ik ook net een platenspeler-wissel gehad, de snaar aangedreven Thorens rust en de Direct Drive Sony mag het nu doen. Veel tijd heb ik niet aan vinyl kunnen besteden. Het audio-plezier staat de laatste tijd op een laag pitje. Al met al geen goede start voor een test.

Zappen

Het is zaterdag en ik had dus al een tijdje niet meer met de platenspeler gedraaid, maar vandaag had de set aangestaan. Na een rondje zappen op TV viel mijn oog op de dichte envelop. Toch maar eens openmaken en daarin vond ik een A4 als handleiding met daaraan geplakt drie rijstpapier zakjes, daar zitten de wraps in. Ik pulk de zakjes van het briefpapier af. Eén zakje voor een interlink en twee voor een powercable. Uit de zakjes trek ik een soort gevulde pleister met veters. De wraps dienen aan de interlinks van een uitgaand signaal te worden gebonden ofwel aan een bronapparaat. Er is geen informatie over wat er in de wraps zit, maar het zou iets biologisch kunnen zijn, want plastic dicht verpakken zou het effect van de wraps stoppen.

De envelop werd geopend en daarin vond ik verpakt in rijstpapier deze "Miracle wraps".

Bronkeuze

Ik vraag me af welk audio-apparaat het meest nuttig is om mee te testen. Mijn keuze valt op digitaal. Het signaal is dusdanig duidelijk, dat als er een verschil te horen is, dan met dit apparaat. Maar achterop de CD-speler zitten de interlink stekkers te dicht op elkaar. Daar gaan die pleisters met hun katoenen veters niet om heen. Ik krijg één pleister er zelfs niet tussen, laat staan twee. Daarna de phonoversterker achterop bestuderen, daar is ruimte genoeg tussen de stekkers. Eerst de uitgaande interlink maar eens ombinden. Daarna pak ik een powercable pleister, en bind die om de dikker IEC stekker heen. Daarna bezin ik me. Als ik dit doe weet ik niet wat de interlink pleister doet, laat staan de powercable pleister en deze wordt dus weer verwijderd.

Phono-voorversterker

De eerste plaat ging er op Moloxyloto (2011) van Coldplay. Geen geluidsmatige uitschieter vind ik zelf, dus maak hier maar wat van, dacht ik zo. Het geluid is voller, minder dun, meer coherent. Ik dacht ik wordt genept. Meteen resultaat? Het moest toch 24 uur inwerken? Laat me de pleisters van de stekkers afschuiven. Het geluid veranderde meteen. Het werd dunner en ijler. Nee toch? Mmm, misschien is er een versterkende werking tussen de Van den Hul D103 Mk III interlink en deze homeopatische audiopleisters. De eerste vaststelling het doet iets. Maar wat? Bij de soundtrack TRON 2 (2011) van Daft Punk herhaal ik de oefening weer, ik schuif de pleisters er vanaf, maar een groot verschil lijkt er niet te zijn. Wel luister ik gebiologeerd naar de stem van Jeff Bridges, die heb ik nog nooit zo gehoord. Een perfecte kleine afbeelding van de acteur. Dan nog maar een plaat Kayak met Phantom of the night. De stem van Max Werner lijkt wel anders, dan dat ik het ‘s middag hoorde. Alsof een bekend laagje van zijn stem is afgepeld? Of lijkt het geluid nu makkelijker geprojecteerd van de luidsprekers af, waardoor ik zijn stem niet herkenbaar vind? Er valt alletwee iets voor te zeggen. Maar als er iets veranderd aan een stem en ik wil weten of het echt is, dan wordt het tijd voor de zangstem waar ik het meest vertrouwd mee ben: Michael Jackson. De plaat Thriller (1983) moet maar even uit zijn hoes gehaald worden. Maar vooralsnog geniet ik van Kayak. Paul McCartny wordt als eerste toch nog even gedraaid, een stem uit duizenden. Alles lijkt wel een soort boost gehad te hebben: detail, afzonderlijke separatie van instrumenten, zijn stem, het geluidsniveau. Een rare gewaarwording. Dan staat Michael Jackson op. Er is iets met zijn stem, er mist een herkenbaar laagje over zijn stem heen. Maar het dichtslaan van de deur na de voice-over van mr. Price klinkt toch wel heel mooi. Of zoals een familielid zegt, toen die kwam luisteren: “Er verdwijnt een bepaalde helderheid uit de stemmen.” Voor mij klinkt het alsof de toplaag wordt afgekapt. De wraps werden dus weer verwijderd van de phono-voorversterker.

Platenspeler

Dan wordt het kiezen, gaan we dan maar verder met de wrap voor de power-cable en laten we het interlink verhaal zitten? Nee, de Van den Hul interlink is met zijn carbon mantel misschien niet zo geschikt, wat gebeurt er als we de wraps bij de platenspeler als bron gaan gebruiken? Een super dunne koperen kabel van Rothwell The River, een snelle kabel met een nadruk op het hoog. Niet altijd even fijn dus. En verrek dat werkt beter, het geluid wordt vriendelijker en de Michael Jackson plaat trekt de aandacht op een positieve manier naar zich toe. Het geluid is zo heerlijk jaren 1980 herkenbaar. Het imponeert niet zoals aan de phono-voorversterker maar het swingt ontspannen en open. Na Thriller, Daft Punk dan maar weer even. Het geluid lijkt wel gecomprimeerd te worden tot een fijn bijna perfect stereobeeld, dicht bij de speakers. Helderheid en projectie van de luidsprekers af blijven dus inboeten, maar in mijn kleine kamer is het eigenlijk best prettig.

Miracle-wraps Power

Dan gaan we alleen de power wrap testen om de netsnoer stekker van de phono-voorversterker. Het geluid krijgt iets gedragen en rustigs. Alsof de snelheid er ietwat uitraakt, gedempt. Maar alles klinkt mooi en gevat. Het blijft als een wolk dicht rond de speakers plakken. Omdat het geluid me ietwat irriteert probeer ik het eens anders, waarom niet aan de stekker van het stekkerblok waarop de hele set aangesloten staat? Het effect is hetzelfde, maar minder irritant. Een soort gedempt mooi stereo-beeld, met gedempt bedoel ik alsof het hoog onder controle wordt gehouden.

Risico’s

Tja, je denkt nog, ik neem een risico met deze pleisters, wat als er iets gemagnetiseerd raakt of veranderd in je set? Maar belofte maakt schuld. Daarnaast zat ik eigenlijk al een tijd te bedenken hoe je dit product kunt testen. Je wilt toch een gefundeerde vaststelling kunnen doen. Om geen vooringenomenheid te ontwikkelen heb ik de thread op het forum van Hear.nl, waarop het product door andere testers werd besproken gelaten voor wat het is, toen de eerste reacties binnen kwamen. Er zou namelijk geen verschil te horen zijn. Ik dacht: “Dan ben ik ook snel klaar.” Maar wacht even zo wordt je geconditioneerd en toen ben ik gestopt met lezen. Het vervelende alleen is, als je test, dat er toch enige mate van vooringenomenheid bestaat. Je verandert iets in je set, dus een verschil zou of wil je vast stellen. Er helemaal aan ontkomen lukt dus niet.

Testmethode

Achteraf gezien had ik eerst de platen een paar keer moeten draaien zonder de pleisters, zodat ik precies een verschil kan aanwijzen in één nummer. Maar het geluid verandert meteen door de wraps en aangezien je het geluid van de muziek en je stereoset kent kun je er toch iets over zeggen. Ook was het aardig geweest te kijken wat een power wrap doet aan een netsnoer van een televisie. Dit laatst heb ik niet gedaan.

Conclusie : wraps

De wraps maken geluidsmatig een verschil en hebben bij mij invloed op de geluidsketen. De pleisters zorgen voor een vriendelijk geluid, waarbij helderheid en projectie van de luidsprekers vandaan afneemt. De interlink-wraps hebben een soort Van den Hul effect, het maakt er een natuurlijk muzikaal plaatje van, misschien dat de wraps daarom ook niet combineren met dit kabelmerk. Geluidsmatig klopt het dan niet. Bij een koperen kabel zijn de wraps meer op hun plaats. De power wraps hebben een vergelijkbare invloed en zou ik sneller om de hoofdstroomkabel hangen, dan alleen de phono-voorversterker. Een wonderlijk geval, die Miracle wraps.

Advies

Kun je zonder de wraps? Vast, maar het is een bijzondere ervaring om dit mee te maken. Je knoopt iets om je kabels heen en het geluid verandert. Maar het lijkt alsof het hoog afneemt of het midden meer accent krijgt en dat ligt me niet zo. Wel interessant is dat wonderlijke stereo-beeld dat gevormd wordt dicht bij je luidsprekers. Het is meteen een klein muzikaal plaatje. Het verschil is extra hoorbaar nu de wraps verwijderd zijn. Het lijkt alsof de wraps de stereo-keten gekalibreerd heeft, maar misschien heb ik nu echt last van auto-suggestie. Hierbij bedank ik Miracle Wraps voor het mogen testen van dit bijzondere product!

Ik bedenk me net: wat als je zo´n power wrap om je pols heen bindt?

Bronnen:

Miracle Wraps

http://www.referencetweaks.com/