VAD Show 2009 deel 2

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 18 Oktober 2009.

Link: http://www.hear.nl/forums/index.php?showtopic=13095&hl=

VAD Show 2009 | een fotoverslag, Inclusief korte impressie

MP Audio

Dit was de grootste verrassing voor me, een zeer vriendelijk en ontspannen geluid.

De uitvinder is er 4 jaar mee bezig geweest om een luidspreker te ontwikkelen. Als muzikant was hij met name gericht op de menselijke stem als maatstaf zowel de mannenstem als de vrouwenstem voor deze speakerline. En een line is het zeker.

Hij heeft de klank signatuur door de hele lijn doorgetrokken, zonder dat het ene model meer bas of hoog zou geven. MP Audio speelde met name met het kleinste monitor model Lento M4 en de 3e daaropvolgende de Ossia M6. Om de grotere modellen te laten spelen was er geen 'ruimte', de kamer was er te klein voor. Maar er kwam uit de kleine modellen al een mooi groots geluid. Je geloofde het ook bijna niet. Dat hing samen met de prijzen, die extreem laag werden gehouden vast door de Chinese & Canadese connecties van het merk.

Het bedrijf verkoopt ook kabels:

Rotterdams Radio TV Video - Computer Museum

De vintage fans en doorgewinterde hifi veteranen konden hun hart ophalen bij de kamer van het Rotterdams Radio TV Video - Computer Museum zij gaven ook lezingen. Waaronder zondagmiddag het taxeren van vinyl. Het was leuk om de oude radio apparatuur te zien die ons leven qua communicatie zo heeft verandert. Natuurlijk ging de aandacht meer uit naar de hifi apparaten, zoals de Linn LP12 of deze Garrard 401. Tjee ik draaide even de platter, maar deze is nog best zwaar:

Close Up:

Zo'n mooi afgewerkte Garrard Zero 100SB heb ik hier niet staan, wel in het wit overigens:

Deze speciaal voor onze tuner fans, vooral het design sprak me aan. Het is een Scott T33S Digital tuner FM Stereo:

Guru Audio

Er is ook al wat op dit forum geschreven over Guru. Een indrukwekkende speaker met een overdosis aan bas. Het geluid is mooi, maar wat het aan bas neerzet is voor mijn oren teveel van het goede. Wel erg grappig om te horen dat het technisch mogelijk is. De basreflexpoort kun je voor onderaan en aan de zijkanten zien.

En een kleiner show model:

New TransTec

Het nieuwe bedrijf timmerde aan de weg en bracht het hele assortiment mee om te besnuffelen. Een Quad set versterker en CD-speler met elektrostaten stond opgesteld als demo. Jammer genoeg niet de buizenapparaten uit de Quad reeks, deze stonden alleen in 'de etalage'. Ik vond het merk Wharfedale er weer mooi uitzien. Hier even de achterkant met die wegspringende luidsprekerklemmen.

Hier even nutteloos kwijlen over de zeer mooi afgewerkte Quad buizenmodellen. De Quad II Classic Integrated:

Mono-Eindversterker de Quad II Eighty:

Mono-Eindversterker de Quad II Forty:

Mono-Eindversterker de Quad II Classic:

Sfeerplaatje Quad II Classic:

Niet alleen de Quad apparatuur was mee, ook het hele assortiment van McIntosh met die fantastische lichtjes, die blonken in de donkere demo kamer. Er stond een DVD te draaien inclusief scherm. Maar de oplichtende apparatuur door de buizen en uitslaande wijzers stalen toch de show. Hier een rarity, hun draaitafel de MT10 Precision Turntable. Kost wel € 12.500, het zou magnetisch gelagerd zijn. Toen ik de foto maakte draaide de platenspeler, het viel me niet eens op.

Zo stabiel als een klok gingen we van 45 toeren:

Naar 78 toeren:

Disegnobos

Pimp your speaker, daar komt het opneer. Je zou bij het uitzoeken van een speaker zeggen:

1. Versterker - check

2. CD-Speler - check

3. Software - check

4. Stof stalen - check?!

5. Glas stalen - check?!

Het zou strikt genomen begonnen zijn als luidspreker technisch design pur sang, waarna de toevoeging om het te kunnen bekleden met stof en glas er later bij kwam. Het glas zit voor op (met golven) en de stof of het leer aan de zijkanten. En dat is de extra meerwaarde van dit Nederlandse speakermerk uit Amsterdam. Ik vond de demo modellen qua "glas/stof combinaties" wat minder. Liever had ik even een 'gewone' witte speaker gezien, even een klassiek model, zwart mag ook. Maar erg grappig is het wel. De vrouw kan zich op zo'n manier ook mengen in het design van de speaker. Dan niet geluid technisch, dan wel qua aankleding. Wat de toevoeging is op het audio geluid als je glas of leer of fluweel op de speaker zou verwerken kan ik niet zeggen.

Dit is een opengwerkte bas kast, het onderste deel van de grote speaker. Jammer genoeg stond deze niet aangesloten in de demo opstelling. Nu moet ik zeggen dat ik al veel bas had gehoord deze middag, dus wat minder was goed, maar nu was ik wel benieuwd er zouden 5 of 6 conussen in zitten... De demo muziek was aangenaam, even minder audiofiel en meer evergreens & Arbeidsvitaminen.

Joenit

Men was al aan het opruimen, maar ik heb toch even kunnen luisteren bij Joenit naar hun nieuwste modellen CD-speler en versterker. Maar het was te kort om er iets over te zeggen. Luidspreker, een Totem neem ik aan.

Rega P7

Music 2Audio Import

Zij pakten groots uit. In deze kamer kwam ik ook "te laat". Maar toch enkele plaatjes van hun mooie draaitafels van Acoustic Signature:

Een Sutherland phono voorversterker op Gamma batterijen. Ja, ik zeg het toch! Gamm...

Nog meer platenspelers van Acoustic Signature:

De foto van hun vlaggenschip er naast mislukte. Iemand heeft het vast nog op de foto gezet:

Ik dacht de Nederlandse speaker DSS - Dutch Speaker Systems:

McIntosh Nordic

De importeur vind ik even niet in de VAD Show gids terug. Maar goed. Hier werd even in het donker gedraaid, best prettig eigenlijk:

En nu met lichten aan, voor ze weer uitgingen:

Balanced Audio Technology buizenversterker:

Conclusie

Het was Bass heavy. Of moet ik zeggen gitaarsnaar heavy: demo muziek van de blues en basgitaristen. Niet echt spannend. Soms was de muziek heel rustig, een beetje te rustig. Maar wel afwisselend! Zoals ik al zei heb ik niet alles gezien, jammer, maar ik weet Crystal Cable geeft vast een goede demo net als vorig jaar. Hepta zal vast weer ergens een demo geven van hun nieuwste model en anders tot volgend jaar! (ik lees net dat ze er helemaal niet waren wegens omstandigheden). En als de meneer van Kef uitgesproken was na een ellenlang verhaal moet dat ook heel mooi geweest zijn.

Apparaten

De kamer bij Epos was weer gezellig met mooi beeld en popcorn geur. De beelden van een documentaire over de bio industrie en het harde menselijke leven in een derde wereld stad, waren confronterend, maar in ieder detail en sfeertekening goed te zien. Qua apparatuur viel me op dat veel versterkers een USB ingang hadden. Veel speakers zijn in mooi piano lak afgewerkt. Het lijkt wel een standaard te worden. Een aantal standhouders gebruikten LCD schermen (groot & klein) om teksten op te verschijnen omtrent hun producten. Een 3D TV was ook aanwezig en erg leuk qua effecten.

Lui?

Er waren veel platenspelers en buizenversterkers. Ook al had men toch de voorkeur om veel met de CD-speler te draaien. Luie mensen, die importeurs! LOL :lol: Ik had graag ook een buizen Quad set willen horen in de demo opstelling. Maar de McIntosh frontale aanval maakte veel goed. Ik had de 47 Labs platenspeler ook graag willen beluisteren en de Acoustic Signature met Dynavector arm, maar dat schoot er bij in, opeens was het 17:00... Bij de VAD show 2009 was het in ieder geval gezellig en ik heb genoten van de korte gesprekjes.

Publiek

Ik kwam waarachtig dames tegen in de gangen. Meer dan vorig jaar, zien we hier een opgaande trend? En zelfs jonge kinderen en tieners meegenomen door pa. Zo hoort het even wat quality time en je kind de geneugten van het herkennen van een goede audio set bijleren. Wel contact houden met je kind pa! Al met al vond ik de sfeer gezellig en niet te druk. Maar dat kan ook per kamer verschillen.

VAD Show gids

De gids zag er weer mooi uit met een leuk artikel over het digitaal archiveren van het analoge archief bij grote culturele, radio en televisie instellingen en een artikel over Louis Armstrong, die al aan domotica deed door luidsprekers in zijn badkamer te installeren.

Beste geluid

Ja, ik viel niet direct van mijn stoel. Misschien werd Musical Reality wel gemist dit jaar. Toch blijft dat ik een aantal belangrijke zalen heb gemist door tijdgebrek. Geluid dat me wel bijblijft gaat naar MP Audio. Een mooi geluid met een keurig prijskaartje. Beste nieuwkomer van het jaar!