Tim Knol - Record Store Day 2011

Inleiding

Record Store Day is een Amerikaans initiatief, dat ook navolging vindt in Europa. Op deze dag wordt de onafhankelijke muziekwinkel in het zonnetje gezet en speciale albums, singles en EP's in gelimiteerde oplage uitgebracht op vinyl of CD. Ofwel reden genoeg voor de ware muziekfan om zijn of haar muziekwinkel te bezoeken. In Amerika werd de dag voor het eerst georganiseerd in 2007, het feest wordt in Nederland sinds 2010 gevierd. Ik wilde Record Store Day op zaterdag 16 april 2011 nu ook wel eens meemaken en had daar een goede reden voor, een limited edition vinyl single van de BBC tv-serie Doctor Who. In de ochtend vertrok ik naar Pop-Eye in Alkmaar. Daar bleken ze geen enkel exemplaar van de single te hebben ontvangen, wat ook niet zo verwonderlijk is, want wereldwijd is de oplage 500 stuks. Wel vond ik een single van de Nederlandse Record Store Day Ambassadeur Tim Knol. Het nummer heet "Gonna get there" en staat op zijn tweede album "Days", dat op 20 mei 2011 uitkomt.

Niet te missen de banner van Record Store Day, die boven de straat hing bij muziekwinkel Pop-Eye.

Optreden

Ik begreep dat Tim Knol ook Alkmaar zou aandoen, zijn laatste instore optreden voor Record Store Day zou om 16:00 bij Pop-Eye beginnen. En dat betekende dat ik de winkel nog een keer kon bezoeken, ditmaal met een fotocamera op zak en natuurlijk de vinyl single om te laten signeren. In de middag pakte ik weer de bus en hoopte dat, zoals met ieder instore optreden, dat deze ietwat verlaat zou zijn. Maar het ging gelukkig snel met de bus en ik was reuze op tijd.

Op de poster: Exclusief optreden van Tim Knol. Duidelijker kan het niet, natuurlijk stond het programma ook op de website van Record Store Day Nederland genoemd.

Tim Knol is in the building

De winkel stond vol met wachtende mensen dus de opkomst was goed. Tim Knol was aanwezig, maar hij bleek een telefonisch interview te geven, dus er was sprake van enig uitstel. Terwijl mensen stonden te wachten werden de platenbakken vol CD's en DVD's even bekeken of maakte men een praatje.

Wachtende mensen op het optreden van Tim Knol in Pop-Eye.

Het bekende "crate-digging" bij de vinyl-sectie ging gewoon door. De limited edition platen van Record Store Day werden goed bekeken.

Tim Knol - Live

En opeens was hij daar, Tim Knol schoot uit een zijdeur, want het interview was afgerond en natuurlijk had hij nog een optreden voor de boeg staan. Zijn gitaar werd hem overhandigd en hij snelde de winkel in, op zoek naar de juiste plek, want waar zou hij gaan staan? Het beste leek hem in het midden van de zaak.

De laatste voorbereidingen aan de akoestische gitaar. Tim heeft geen geluidssysteem nodig zijn stem en gitaar zullen de ruimte met gemak vullen.

Een artiest blijft beweeglijk, hier gaat de gitaarsolo dermate snel dat zijn arm "verdwijnt" op de foto.

Hij speelt veel rustige nummers, maar het kan er toch nog stevig beweeglijk aan toe gaan.

Tim weet zijn publiek aan hem te kluisteren met zijn stem en voordracht.

Bij een mooi rustig nummer krijgt het publiek ook een introvert moment. Tim met zijn ogen dicht en de bezoekers geconcentreerd of met de ogen naar beneden.

Eén snaar overleeft de Record Store Day niet en breekt. Tim lost het snel op en draait de snaar aan een stemschroef vast, want veiligheid boven alles!

Tijdens het optreden werd de show gestolen door een kleine jongen, dat een grote fan bleek te zijn en een stukje van het refrein overnam in het nummer Sam: Sam’s leaving town, klonk uit de kleine kindermond mee gezongen.

Tim beëindigde zijn optreden en riep als goed ambassadeur op om muziek te kopen in de winkel. Na het optreden was het natuurlijk tijd om fans te ontmoeten en om albums te signeren.

De gitaar van Tim Knol had weer zijn werk gedaan en werd snel opgeborgen in de koffer. Nu nog een nieuwe snaar en het instrument kan er bij een volgend optreden weer tegenaan.

Deze foto is niet scherp, maar toch leuk. De ouders van de kleine jongen lieten de speelgoedgitaar signeren. Hun zoontje kan dus meezingen op zijn gitaar met de nieuwste CD "Days" van Tim Knol, dat in mei 2011 uitkomt.

Souvenir

Terwijl Tim optrad en ik naar de mensen keek zag ik al die albums van grote artiesten op de schappen liggen, rijen lang, alsof ze mee keken en zagen dat het goed was. Standing on the shoulders of giants, zoals men zegt, want je moet toch maar respect hebben voor een artiest om nog muziek te willen maken, omdat het inkomen niet altijd verzekerd is en natuurlijk voor al die winkels die in het straatbeeld willen blijven om al deze muziek onder de aandacht te blijven brengen. En dat is waar Record Store Day allemaal om draait: muziek onder de aandacht brengen van artiesten in je favoriete muziekwinkel.

Een gesigneerde Tim Knol single met de leuke katoenen Record Store Day tas, die iedere klant vandaag mee kreeg.

Bronnen:

Pop-Eye, Alkmaar

http://www.pop-eye.nl

Record Store Day : Nederland

http://www.recordstoreday.nl

Record Store Day : United States

http://www.recordstoreday.com

Tim Knol

http://www.timknol.nl