Audioshow 2016

Audio Show Alkmaar website

Het jaar 2016 zal voor de Audioshow Studio Alkmaar (ASSA) het jaar zijn van een minieme naamswijziging met grote gevolgen en het grootste bezoekersaantal ooit: 2.500! De naamwijzing naar Audio Show Alkmaar (ASA) houdt in dat de selectie aan importeurs breder kan worden ingezet dan de vaste leveranciers van de winkel Studio Alkmaar te Oterleek. Ben Hoedjes van Studio Alkmaar de organisator van de show is over zijn eigen schaduw heen gesprongen en wil het aanbod breder trekken. Wat bracht deze eerste nieuwe editie? Een kort overzicht in foto's.

De bezoekers worden welkom geheten door de echtgenote van Ben Hoedjes aan de deur. Een loterij wordt gebruikt om de bezoekers in de juiste stemming te brengen. Alle prijzen zijn aangeleverd door de aanwezige importeurs. Menig bezoeker keert vrolijk naar huis met een aandenken aan de show. De winnaar van de Adele LP was er zeer verguld mee, omdat hij deze al op het oog had om aan te schaffen.

Nutters Audio / CD Vinyl 4 U website

Geen editie gaat voorbij zonder de aanwezigheid van de audiofiele CD's, blu-ray's en LP's van Nutters Audio. Ook nu was er weer een ruime keuze voor de bezoekers.

Naast de muziek was er een mooi kabelmerk mee afgewerkt met Wattgate stekkers.

Goldline website

De Goldline HV240 is een bouwpakket van 949 euro. Alleen de kap is niet bij de prijs inbegrepen. Gelukkig stond het apparaat op een verhoging uit de buurt van grijpgrage kinderhandjes. Leuk initiatief zo'n bouwpakket. Er zit geen soldeercursus bij inbegrepen, maar de fabrikant Goldline hoopt een club van bouwers te verzamelen om onder begeleiding ieder zijn of haar pakket af te bouwen.

Hepta Design Audio website

Hepta zal dit voorjaar verhuizen naar een eigen winkel en daarbij ook de Goldline versterkers kunnen demonstreren. Het topmodel Hepta Sublimis Orator met Marantz apparatuur is natuurlijk weer mee.

Zoals bekend is Hepta in staat inbouwspeakers te leveren als complete meubels en kasten. In dit geval heeft Cris Rutgers folie om de kasten heen geplakt, dat deze unieke speaker oplevert. De klassieke speakervorm, maar net even anders.

Puresound website

Onno is aanwezig om mensen te informeren over de hifi nieuws- en recensiewebsite Puresound, maar ook natuurlijk om de producten onder de aandacht te brengen van de online shop.

Simply Audio website

Op de tweede verdieping van de show staat Simply Audio. Deze brachten hun kabels mee en het merk Remton, phonovoorversterkers met een buis. Het merk komt uit Praag, Tsjechië. De Remton 8382 met twee buizen JJ ECC83S en JJ ECC82S.

De Remton 383 MK2 phonovoorversterker.

Het model Remton LCR heeft legio instelmogelijkheden op de achterkant voor MM en MC elementen.

De buizen zijn tweemaal een JJ E88CC en JJ ECC81.

Hihat Audio website

Ben Hoedjes stond met zijn eigen importeursbedrijf HiHat Audio.

De luidsprekers zijn aangeleverd door Musical Reality van het merk Von Schweikert, het Unifield Model 3 Mk 2.

Nederlands glorie wordt vertegenwoordigd door de Metrum Acoustics Pavane DAC.

Terwijl ik boven deze LUA Alborado Mk II buizen eindversterker hing dacht ik dat mijn haar zou verschroeien zoveel warmte kwam er vanaf, maar met het koude weer lijkt me deze verwarming geenszins een probleem.

Analogue Audio website

Ter demonstratie twee grote hoornluidsprekers de Unison Research Max 1.

De draaitafel is een stevig model: Nottingham Analogue Anna Log met een The Cartridge Man Music Maker Master element.

De toonarm is een Fletcher Audio Zero Arm.

Aansturing door een GRAAF GM50-II buizenversterker van 2x50 Watts.

Buisbezetting volgens de fabrikant 4x 6922, 2x 6H30, 4x KT90.

Musical Reality website

Cor Dekker van Musical Reality pakt groot uit op de tweede verdieping van de ASA. Tel ik daar nu 4 of 5 sets met producten uit de stal van

Musical Reality? De grootste set staat in de lengte richting van de kamer.

Speciale gast op de show was het voor mij onbekende merk Atos Audio uit Duitsland. Het topmodel de Atos Audio Thunder.

Analoge front end met Amerikaanse kracht van Modwright, de phonovoorversterker PH 150, voorversterker LS 36.5 met eindversterker KWA 150.

Een aangepaste Oppo BDP-105D deze speelt alles van blu-ray tot SA-CD. En deze warme buizen zaten wel op grijphoogte.

Demonstraties

Bezoekers konden genieten van demonstraties van Ruud Jonker en Theo Wubbolts. Ruud is bekend als recensent van het tijdschrift Music Emotion. Theo is nu importeur, maar menigeen kent hem als oud-redacteur van de HVT.

Ruud gebruikt deze ATC SCM40 speaker met ingebouwde eindversterker om zijn verhaal te ondersteunen over het opnameproces in een geluidsstudio.

Knooppunt Audio website

Veel Amphion luidsprekers natuurlijk bij Knooppunt Audio. Een Amphion Argos3S, de eerste set van de productielijn getuige het serienummer 1.

Een mooie oplossing voor je platen, CD's en DVD's. Een kast van De Meubelmakerij.FRL.

Monitor Audio Nederland website

Een nieuwe luidsprekerlijn wordt getoond, de Platinum series II. Het grote model is de Monitor Audio Platinum series II PL500 II. Het kleine model de PL200 II. De versterking is in handen van de voorversterker/DAC Leema Libra en de Leema Altair IV mono-eindversterkers. Het Nederlandse Audio aan Zee is de digitale bron.

Een Transrotor platenspeler met aangepaste SME toonarm blinkt ons tegemoet.

Viertron website

Meridian met een special edition luidspreker de DSP 5200 SE.

Aangestuurd door de voorversterker de Meridian Reference Audio Core 818.

Servi-Q website

De importeur was aanwezig met een statische opstelling van mooie merken als het betaalbare Advance Acoustic, Audionet en het Duitse luidsprekermerk Elac. Een hele line up aan Elac luidsprekers, waaronder een grote losse rondstralende tweeter unit de Elac 4Pi Plus.2 van 1250 euro per stuk.

Sennheiser Nederland website

Sennheiser heeft een uitgelezen selectie aan betaalbare en toplijn modellen hoofdtelefoons voor de ASA bezoeker, zoals deze HD800. Iedereen mag komen luisteren.

Quad-Raad / RivaSono website

Nieuw op de beurs is Quad-raad met de merken Audiolab en Mission. Wil je meer weten over deze importeur lees dit verslag. Ook RivaSono was mee. Zij adviseren in de akoestiek van ruimtes. Relevant dus voor iedere audiofiel.

Tes Audio website

Blue Aura is een oplossing voor draadloze muzieksignalen. Kleine stereo's voor mensen die klein behuisd zijn.

Een buizenversterker de Blue Aura v40 Blackline met Bluetooth signaal mogelijkheid.

De Blue Aura WS80i speakers zijn klein van stuk en mooi in leer afgewerkt. Ook deze hebben directe streaming mogelijkheid via Bluetooth.

Audioreparatie website

Erg belangrijk is het onderhoud of de reparatie van audio apparatuur en daar was Audioreparatie voor aanwezig om bezoekers in te lichten over de vele mogelijkheden aan service en onderhoud.

Hifinesse website

In de gang zien we de transportkisten van een Oostenrijks luidsprekermerk: Trenner & Friedl.

Net als vorig jaar staat het Deense merk GamuT centraal zowel in de vorm van de luidsprekers als in elektronica.

De GamuT RS5 een twee een half weg luidspreker

Ook hier kunnen mensen genieten van vinyl: Leonard Cohen - Popular problems.

Een Transrotor Fat Bob S.

Lekker onderuit zitten kan in deze audiofiel verantwoorde luisterstoel, de GamuT Lobster Chair.

Alleen als statische demo-opstelling de Trenner & Friedl Pharaoh.

De Trenner & Friedl Ra. De luidsprekerconus heeft de tweeter in het midden gemonteerd. Een eenpuntsbron dus.

Audiac website

Het Britse Arcam met haar Class G versterking verzorgt het geluid in combinatie met de Sonus Faber luidsprekers. Van links naar rechts de versterker Arcam SR250, de irDAC II bovenop de Arcam DAC D33 en daarna een Arcam A39 versterker met Sonus Faber Olympica III luidsprekers aan weerszijde.

Wat zeker niet vaak voorkomt op de ASA is een surroundopstelling. In de hoofdrol een Arcam AVR850 met luidsprekers uit de Sonus Faber Chameleon serie.

Pauze

De broodjes kroket waren niet aan te slepen. Daarom was het maar goed dat er ook gekozen kon worden voor een broodje gezond: wit of bruin? Iedereen wordt geduldig geholpen door het AZ-stadion personeel.

Sbooster website

Een Nederlands ontworpen product gemaakt in China. De Sbooster is een hoogwaardige vervanger voor de sluitpost van menig fabrikant, de losse voeding bij elektronica. Ofwel de "muurwrat" die hangt aan een losse DAC, phonovoorversterker, platenspeler, of andersoortig apparaat. Deze kan in klank verbeteren door de voeding te vervangen met een Sbooster. Verkrijgbaar in 5 tot 19 Volts varianten.

HDPHNS website

De FIIO X3 voor als je dat luxe gevoel nog een keer wil ervaren van zo'n metalcase Sony Walkman uit de jaren tachtig. De muziek gaat overigens op een SD kaart in de FIIO.

De hyperluxe Astell & Kern AK320. Natuurlijk kan de consument Spotify streamen via de mobiele telefoon, maar dit heeft toch ook wat. Verschillende hoofdtelefoons waren te beluisteren zoals van HifiMan, Audioquest en Audeze.

AND Benelux website

Een kamer vol streaming apparatuur van Dali luidsprekers tot een hele Blue Sound set up.

More Music website

Mannen zijn jagers en hier omsingelen ze dan ook hun prooi. Een mooie stereo bestaande uit: dCS streaming apparatuur en Moon versterkers. De set up was een Aurender N10 muziekstreamer, een dCS Rossini DAC met Moon 740P voorversterker en 870A eindversterker met Avalon Compas luidsprekers.

Een Pass Labs INT 250 geïntegreerde versterker met 4 inputs, een 2x 250 Watts bij 8 Ohm.

Het Britse dCS biedt streaming producten aan. Bovenstaand is een dCS Rossini streamer en loopwerk.

Dynaudio Benelux website

Dynaudio pakt groot uit met hun topluidspreker de Evidence. Aangestuurd door een batterij aan T+A apparatuur, zonder iets aan het toeval over te laten. Maar zo is T+A ook ontworpen. Voor de hifi-spotters: een PDP3000HV CD-speler/DAC, de P3000HV voorversterker, A3000HV eindversterker met de PS3000HV als voeding.

De T+A MP2000R streamer met CD mogelijkheid en de PA2000R voorversterker. Jammer dat men de platenspeler niet mee had bij deze kleine set uit de Revolution serie.

Indiana Line website

Indiana Line biedt voor de ASA show al jaren een betaalbare optie in die vorm van luidsprekers en elektronica. De beursaanbieding is deze set bestaande uit de Indiana Line Nota 550 luidsprekers met PURO 800 versterker en CD-speler samen 1.699 euro.

Een nieuw kabelmerk in de stal voor Indiana Line genaamd: Melodika. De kabels komen uit Polen. De kwaliteit van de bevestigingen is gecontroleerd door een bevriende dealer met veel ervaring in kabels en het vlees in de kuip werd goedgekeurd. Nu verkrijgbaar.

Trinnov Audio website

De set is natuurlijk gebouwd om een Trinnov voorversterker. Deze houdt rekening met de akoestiek van de ruimte en de luidspreker waar aan het verbonden is. De luidsprekers zijn van Artos Audio, een EERA CD-speler en de Modwright eindversterker KWA 100.

Music Emotion website

De heren van tijdschrift Music Emotion waren zo succesvol tijdens het weekend dat ze zondagmiddag al konden opdoeken. Ze waren volledig door hun beursaanbieding heen van prettig geprijsde edities.

Bezoeker

De bezoekers waren zoals altijd merendeel man met hier en daar gezellig vrouw en kinderen mee. Mocht deze trend met kinderen doorzetten dan adviseer ik toch hete buizen goed af te schermen. De organisatie moet rekening houden met het feit dat de bezoeker een bepaald luxe verwachtingspatroon heeft, zoals de luidruchtigheid van naburige kamers. Het irriteert. Maar daar valt niets aan te doen, tenzij de demonstraties zijn te klokken. De ene kamer speelt niet, maar geeft alleen uitleg, de ander demonstreert wel. Dat zal in de praktijk niet werken en een goed congrescentrum met geïsoleerde ruimtes zal moeilijk te vinden zijn. Al met al zaten de bezoekers dit jaar op de eerste rang. Mooie sets waren geregeld door de importeurs en de zalen waren goed aangekleed. Soms leek het alsof ik aanwezig was op een soos, zoveel gezelligheid, geouweneel en verbondenheid.

Round up

Het beste geluid van de show kan ik niet aanwijzen. Een aantal sets hoorde ik zaterdag en toen klonk eigenlijk geen set zoals verwacht. De grootste kanshebbers zijn altijd Analogue Audio en Musical Reality. Bij Analogue Audio vond ik de hoornluidspreker te snerpend in het hoog. Het grote systeem van Musical Reality leek een nog grotere luidspreker nodig te hebben om de hal te vullen. Er is nog 1 model na de Atos Audio Thunder en dat is de Hurricane. Misschien iets voor volgend jaar. Op dag twee is alles meer gesettled. Maar alle sets heb ik niet kunnen beluisteren. Tot grote frustratie de set van Meridian niet beluisterd hoe vaak ik ook de zaal inliep er werd niet gedemonstreerd. Ik had slechte timing. Heb ik dan niet genoten van de topsets die aanwezig waren? Natuurlijk wel: More Music met zijn Avalon luidsprekers, Dynaudio met hun topset. Beide zalen waren spaarzaam belicht zou het daar mee te maken hebben? Indiana Line en hun kamercorrectie versterker Trinnov klonk goed. Audiac met hun fluweelzachte klasse G Arcam set. Verbazingwekkend was Monitor Audio met hun Platinum II luidsprekers. Van het grote systeem naar de kleine luidsprekerset bleek geen grote overstap te zijn in karakter.

Nieuwkomers

Bij Quad-raad hoop ik dat ze volgend jaar met een Mission set komen. Mission demonstratiemateriaal van enige allure zij het statisch of spelend werd gemist. De jonge ondernemers bij HDPHNS waren verfrissend en ze hadden alles keurig voor elkaar om de hoofdtelefoons te demonstreren. Over hoofdtelefoons gesproken de Hifiman en de Sennheiser waren mijn persoonlijke favoriet op de show. Bij Sbooster werd een setup gemist om het systeem te testen met de normale voeding en met de Sbooster, maar dat gaan ze volgende jaar vast goedmaken.

Stijl

Over stijl kun je lang twisten. Was de Artos Audio luidspreker bijvoorbeeld iets te licht bruin en te veel pianolak? Wat me echt stoorde was de dCS Rossini. De kast heeft meerdere ribbels op het front en dat geeft het toch iets uit de jaren 1980. Nee, geef mij maar de dCS Vivaldi serie! Opvallende nieuwkomer zijn de art deco stijl luidsprekers uit Oostenrijk Trenner & Friedl. Deze zou ik graag willen beluisteren.

Nieuwkomer

Naast Trenner & Friedl vond ik de betaalbare kabellijn van importeur Indiana Line in vrolijk paars een aanwinst. Een breed palet van phono interlink tot powercable. En Artos Audio met zijn pianolak luidsprekers waar je op lijkt te kunnen schaatsen liet ook geluidsmatig een goede indruk achter. Analogue Audio had een groot reclamebord mee van de Italiaanse luidspreker Diapason Dynamis. Maar hij speelde er niet mee. Frustrerend. Dus hopelijk neemt hij een set volgend jaar mee.

Streamen

Er werd volop gestreamd. Grappig genoeg wil het signaal nog wel eens wegvallen zoals bij Trinnov Audio, gelukkig was de importeur flexibel en een CD was snel opgezet en genieten maar weer! De platenspeler was ook niet weg te poetsen hier en daar vielen de mooie Transrotors op of de stevige platenspeler van Nottingham Analogue: de Anna Log. En het woordgrapje valt me nu pas op.

Consument

Een importeur zweert bij streamingdienst Tidal en is volledig gestopt met het kopen van albums. Leuk was ook een gesprek met een bezoeker, die een andere positieve invalshoek had op het streamen: "Je muziekkennis wordt wel steeds breder." Niet alles is audiofiel goud overigens wat er blinkt, want: "Ik krijg soms beter geluid uit mijn Humax dan mijn [gespecialiseerd streaming merk] dat ik heb." Jonge consumenten waren ook aanwezig zoals een bezoeker die luisterde van Pink Floyd, Eric Vloeimans tot Slayer. Toch mogen bezoekers wat minder praten tijdens demonstraties zeker op de tweede verdieping.

Muziek

De trend om blues als demonstratiemateriaal te gebruiken is nog steeds levend. Nieuw was Arabische wereldmuziek met mooie akoestische instrumenten: een aanwinst. Aardig waren ook de kleine beeldschermen die in sommige kamers stonden om de bezoeker te informeren of om mee te laten kijken naar de digitale albumcollectie. De enige Nederlandse artiest, die ik gehoord heb was de harpist Remy van Kesteren, klaarblijkelijk bekend van de tv-serie Wie is de mol (2016). En klassiek Dire Straits werd natuurlijk ook gespeeld.

Samenwerken

Dat gezegd hebbende leek het wel of verschillende importeurs hun apparatuur deelde ik zag Modwright hier en daar opduiken. Misschien wordt het nog eens wat met de audiowereld.

Succesvol

Het gaat zeer goed met de show mede omdat organisator Ben Hoedjes door verschillende media is geïnterviewd: van krant tot radio en TV. Het succes is natuurlijk ook af te lezen aan de bomvolle zalen bij Dynaudio, More Music of Hifinesse. De show is dusdanig aantrekkelijk dat Alpha Audio met cameraman verslag deed van de show. Andere fotografen liepen er rond met mooie camera's van Nikon en Sony. Dus misschien wordt het tijd voor mij om na 8 jaar mijn camera aan de wilgen te hangen.

Dank

Met dank aan Ben Hoedjes en Marleen Hoedjes voor de perskaart en de uitvalsbasis om mijn spullen te stallen. En natuurlijk de importeurs die met hun mooiste apparatuur de kamers sfeervol inrichtten om de bezoekers te laten genieten.

Meer verslagen