Audioshow 2018

Inleiding

In het weekend van 3 en 4 maart 2018 werd de tiende editie van de AudioShow Alkmaar gehouden. Een feestelijk feit waar organisator Ben Hoedjes van Studio Alkmaar zeer nuchter op reageert en er niet al te lang bij stil wil staan: "Wat heb je aan een mijlpaal, iedere show moet goed zijn." Hij loopt de zalen langs en maakt snel contact met de importeurs zijn we er klaar voor, staat alles gereed? Maar niet alleen Ben is onderweg. Gebeurd er iets op de beursvloer dan is zij er bij: uitvoerend manager Marleen Hoedjes is er om alles organisatorisch op te lossen van de catering tot de perspassen. Mede-organisator Kevin heeft zijn krachtdadige inspanning al geleverd bij de opbouw en straks bij de afbouw van de show. Als oor van de Audioshow Alkmaar gaat hij de verschillende zalen af en weet hij al snel de mooiste demonstraties er uit te pikken.

Importeur Reference Sounds

De installatie staat te spelen met mooie Revel Performa F206 luidsprekers het geluid van dit merk heeft altijd iets luchtigs en los. Als bron is er de digitale hub Ayre Acoustics QX-5 Twenty.

De ruimte beschikt over één grote luisterset.

De eerste beursprimeur staat op naam van Ayre met de EX-8 versterker. De versterker is 2x100 Watt en is modulaire uit te bouwen tot een digitale alleskunner.

Omschreven als de digitale hub deze Ayre Acoustics QX-5 Twenty kan ieder signaal aan van PCM tot DSD.

De Transparant Reference powerisolator. Een stekkerblok met filters en protectie tegen overbelasting.

De Revel Performa3 F206 luidsprekers heeft een gevoeligheid van 88 dB.

In de hoek staan de grote zusters de Revel Performa3 F208.

De Mark Levinson Integrated Amplifier No. 585 heeft een 2x200 Watts onder de kap.

De voorversterker Mark Levinson No. 526 met eindversterker Mark Levinson No. 534. De laatste doet een 2x250 Watts in klasse A.

De Mark Levinson audioplayer No. 519 kan draadloos streamen tot CD's afspelen.

Een surround versterker de Lexicon RV-9 met Dolby ATMOS en DTS:X 3D surround geluid. De gebruikte DAC is een Cirrus CS42528 24Bit /192kHz.

De Ayre KX-5 voorversterker met vier gebalanceerde inputs en de Ayre VX-5 eindversterker van 2x175 Watts.

Magistraal afwezig in de live set up de Wilson Audio Sabrina (oranje), daarnaast de grote Alexia series 2 en de Wilson Audio Yvette. Ook al hadden we met de Revel luidsprekers natuurlijk niets te klagen.

De Wilson Audio Sabrina heeft een gevoeligheid van 87 dB. Het luidsprekermerk moet je een keer gehoord hebben. Erg bijzonder.

Groot nieuws voor Reference Sounds zij zijn sinds kort de importeur van het merk Dan D'Agostino. De importeur nam de D'Agostino Progresssion eindversterker mee een 2x300 Watts vervat in mooi steampunk design.

Detail Dan D'Agostino Progresssion- made in Arizona, USA.

De bijbehorende D'Agostino Progression voorversterker beschikt over digitale ingangen met een 24 bit/384 KHz DAC, die DSD signalen kan verwerken tot 4xDSD (11.2 MHz). Het apparaat heeft 4 gebalanceerde XLR ingangen en 2 reguliere RCA inputs.

Op de gang staan twee JBL luidsprekers. Niet duidelijk was of het nu om een heritage product ging of een vintage product. Het is heritage - nieuw dus van JBL Synthesis: de JBL model 4312SE (links) en de JBL Model 4429 Studio Monitor.

Importeur Monitor Audio Nederland

De zaal werd gedeeld door Monitor Audio Nederland en Hifinesse.

Monitor Audio pakt uit met een mooie kleine set met Roksan Blak apparatuur en natuurlijk nieuwe luidsprekers van Monitor Audio uit de Studio serie. Het geluid was zeer toegankelijk.

Tijdens de demonstratie mogen mensen de ribbon tweeter in de handen nemen. Er zit een geribbeld effect in als bij een harmonica en werkt daarom net anders dan een normale ribbon. Het zou hierdoor vijf keer meer lucht verplaatsen. De Monitor Audio Studio is leverbaar in grijs, wit en zwart.

Deze set heb ik niet kunnen beluisteren met Leema Acoustics electronica en Monitor Audio silver series luidsprekers in het wit als vloerstaander de Silver 300.

De Monitor Audio Silver model 50 of 100.

Boven de Leema Quasar de versterker met ingebouwde DAC en onder de Leema Libra een losse DAC unit.

Een voordeel is de stalenkaart van Monitor Audio, want de luidsprekers kunnen in verschillende kleuren worden geleverd.

Net voor ik de deur uit loop zie ik de nieuwe lijn van Monitor Audio verdekt opgesteld onder de tafel staan de serie heet Monitor. het 'tafelmodel' is de Monitor Audio Studio 200.

Importeur Hifinesse

Ik was te vroeg in de zaal bij Hifinesse want er werd nog snel het een en ander opgebouwd en aangepast op zaterdagochtend. Daardoor mis ik de foto van de hoofdset met GamuT. Kun je net zien. In ieder geval heb ik wel de de platenspeler te pakken.

De Transrotor Rondino FMD platenspeler met SME toonarm.

Transrotor past bestaande producten aan zoals de toonarm en het element waarna het eigen merk er wordt opgeplaatst.

Het schakelen tussen de 45 en 33 toeren platen gaat via deze chromen kastjes. Jammer dat er nooit 45 toeren singles worden gedraaid op een show.

De Monitor Audio Platinum PL300 II luidspreker heeft een gevoeligheid van 90 dB.

In de ochtend wordt vliegensvlug een nieuw product geplaatst: de QRT Qkore6 van Nordost. De finishing touches van Hifinesse zijn net op tijd, want de eerste bezoekers lopen de zaal al in.

De QRT Qkore6 moet werken als een soort aarding voor je hifi apparatuur. Wellicht ten overvloede: Het apparaat is niet bedoelt als alternatief voor de aarding van je huis. Dus aard hier je badkamer en keuken niet mee.

De QRT Qkore6 zou hoogfrequente interferentie-, storing- en afwijkende magnetische velden die tot AC-vervuiling leiden neutraliseren.

Er was een demonstratie gewijd aan deze Nordost Soft Kones van de types AS, AC, BC en TC. Deze Kones moet je onder je apparatuur zetten en dit zou het geluid positief beïnvloeden. Het neutraliseert de interne vibraties van de elektronica. Advies omtrent de plaatsing is van meerwaarde om tot het juiste resultaat te komen.

Importeur Savor Audio

De importeur pakt mooi uit met drie sets rond Sonus Faber. Op zaterdag vond ik de match tussen de McIntosh set en de Sonus Faber luidsprekers niet erg spannend, maar op zondag klonk het al een stuk beter.

De grote McIntosh stereoset met de Sonus Faber Amati Tradition.

De Sonus Faber Amati Tradition kost per set 26.000 euro.

De McIntosh C52 voorversterker heeft 16 inputs. Digitale signalen kunnen ook worden afgespeeld van PCM maximaal 32-bit/384kHz tot DSD en DXD.

Het model is de McIntosh MCT450 SACD/CD Transport.

Als je geen CD wil draaien kun je de McIntosh MB50 streaming audio player aan zetten.

De eindversterker McIntosh MC601 Quad balanced power amplifier, die zeker met twee personen op zijn plaats moet worden gezet. Sorry, de eindversterker die je tweemaal gaat uitpakken en neerzetten het is namelijk een mono eindversterker van 1x600 Watts.

Detail van de Sonus Faber Amati Tradition luidspreker.

De platenbak van Savor Audio. We zouden electro muziek draaien en nu eens geen Yello of Kraftwerk.

De Audio Research installatie. Vorig jaar één van de betere installaties. Dit jaar vond ik het een tikkeltje minder spannend.

Phonovoorversterker de Audio Research PH9.

De eindversterker Audio Research VT80SE levert een 2x75 Watts.

De Audio Research LS28 voorversterker met vier gebalanceerde en vier reguliere inputs.

De analoge bron is de Rega RP10. Voor deze prijs speelt de Rega elke gelijkwaardige Pro-Ject platenspeler tot en met 1.500 euro weg volgens de importeur. Het geluid is erg stabiel, maar ik raak niet echt betrokken bij de muziek.

De RB2000 toonarm.

De toonarm is uitgerust met de Rega Apheta 2 een moving coil element.

Bovenaanzicht van de Rega RP10 met RB2000 toonarm.

De Sonus Faber Guarneri Tradition vormen de set luidsprekers.

Het hoofdtelefoonmerk van Sonus Faber heet Pryma en wordt handgemaakt in Italië. Er is op het moment één model de Pryma 01.

Er staat nog een derde set in de ruimte met als bron de McIntosh MB50, deze is draadloos te koppelen aan het wifi netwerk thuis en streamen maar.

De McIntosh MA252 is een hybride versterker met een buizen voorversterker en een transistor eindversterker. De versterker doet een 2x100 Watts. In de voortrap zitten twee sets aan 12AX7a en 12AT7 buizen. De eigenaar beschikt over 2 reguliere RCA inputs en 1 gebalanceerde XLR input en een moving magnet (MM) phono input.

De luidspreker Sonus Faber Venere S completeert de set.

Importeur More Music

Een luisterkamer vol primeurs zo kun je More Music wel omschrijven.

De grote GoldenEar Triton Reference luidsprekers stonden op hun plek.

De GoldenEar Triton luidspreker heeft een hoge gevoeligheid van 93,25 dB.

Het Britse dCS maakt apparatuur omtrent digitale geluidsreproductie. Deze dCS Rossini DAC speelt alles via een USB, AES en S/PDIF digitale input en streamt van bronnen af als een NAS tot muziekplatforms à la Tidal en Spotify.

De dCS Rossini Clock hiermee zou elke vorm van jitter uitgesloten zijn in het digitale signaal van de DAC of CD-speler.

Vandaag wordt er gestreamd vanaf een Aurender W20 muziekserver.

De Moon Evo 740p voorversterker is gebalanceerd opgebouwd.

De Moon voorversterker is aangesloten aan de Moon Evo 860A Dual Mono eindversterker van 2x200 Watts.

Bekabeling en stroomproducten van Shunyata staan ook weer opgesteld. De Shunyata Denali is een stekkerblok met hoogwaardige filtering.

De mooie apparatuur van Pass Labs staan alleen statisch opgesteld. Van links naar rechts een eindversterker de Pass Labs XA25, daarnaast de voorversterker Pass Labs XP-12. Er onder de phonovoorversterker Pass Labs XP-17 met de geïntegreerde versterker Pass Labs INT-60.

De primeur de Pass Labs XP-22 voorversterker.

Bovenop staat de Moon Neo Ace een all-in-one oplossing, deze versterker is inclusief ingebouwde DAC voor DSD signalen en phono input. Het kan overweg met alle soorten muziekplatforms zoals Tidal, Deezer en Spotify. Er onder staat de Moon Neo 240i ook met DAC en phonovoorversterker.

Gevolgd door de primeur de geïntegreerde versterker Moon 600i V2 met een 2x125 Watts.

Een hele grote primeur - zowel letterlijk als figuurlijk is de dCS Vivaldi One. Gezien de grootte van de kast vraag je je af wat er zoal inzit.

De Vivaldi One is dé CD/SACD- en netwerkspeler van dCS. Het speelt iedere digitaal signaal af, maar ook Roon, Tidal, Apple Airplay en Spotify.

De Vivaldi Master Clock.

In een hoek van de More Music ruimte is er een mogelijkheid om met een topklasse Focal Elear hoofdtelefoon verschillende hoofdtelefoonversterkers aan de tand te voelen. De Moon 230 HAD geeft de stem de belangrijkste focus. Het blijft wat moeilijk luisteren als de grote stereoset draait.

De hoofdtelefoonversterker MIT Vero 50ex. Een versterker dus van MIT Cables. De Vero klinkt meer helder met een breed en rustig geluidsbeeld.

De hoofdtelefoonversterker Pass Labs HPA-1. De Pass Labs klinkt zoals je verwacht van het merk fluweelzacht. Een mooie volle stem. Geen vermoeidheid of stress in het geluid. Een keuze tussen de drie versterkers zou smaak en budgetgebonden zijn.

Fabrikant Bowers & Wilkins

Voor het eerst op de show staat de Britse luidsprekerbouwer B&W met haar nieuwste modellen uit de 700 serie en Rotel elektronica. De muziekkeuze was goed. Maar de zaal zag er wat leeg uit aan producten. Het B&W geluid heeft een mooi midden, maar klinkt in de grote zaal wat krampachtig.

Rotel geflankeerd door het kleinste model uit de 700 serie: de B&W 705 S2.

De luidspreker is leverbaar in zwart, wit en rozenhout. De gevoeligheid is een 88 dB.

De tweeter is een "koolstof versterkte, dubbele dome-tweeter".

De stereoversterker Rotel RC-1572 met Blue tooth ontvanger, een phono ingang en ingebouwde DAC 32 bit/768kHz. Onder staat de eindversterker Rotel RB-1582 van 2x200 Watts.

Tja aan de zijkant staan de grotere modellen van B&W in statische glorie opgesteld. Een grote ster uit de 800 serie opstellen was misschien aardig geweest.

De B&W 803 Diamond met een gevoeligheid van 90 dB.

B&W subswoofers zoals de DB4S.

Een mooi subwoofer exemplaar in plexiglas.

De Rotel RA-1572 is een geïntegreerde versterker met iOS control app van 2x120 Watts. Ook hier een Blue tooth ontvanger, een phono ingang en ingebouwde DAC 32 bit/768kHz. Een compleet pakket voor de muziekliefhebber.

De Rotel RSP-1576 is een surround voorversterker.

De draadloze hoofdtelefoon de B&W PX met noise cancelling.

Importeur Indiana Line

De kampioen van de betaalbare audio is natuurlijk ook aanwezig: Indiana Line.

De kleine luidsprekers met subwoofer de Indiana Line Tesi 424 tonen veel detail met de Basso 922.

Primeur op de beurs is de DSPeaker Anti-Mode X4. De Finnen komen met een nieuw model voorversterker om de kamercorrectie nog completer uit te voeren. DSD signalen behoren nu tot de mogelijkheden. Op het moment is er een omruilactie gaande voor eigenaren van de AM2.0 Dual Core.

Een Amerikaans product van de buurman geleend de mono eindversterker Thor van Merill Audio. Heel mooi afgewerkt. Het levert 1x200 Watts. De versterker is gebaseerd op een Hypex module.

Naast de DSPeaker staat hier nog een primeur. Zij het onopvallend tussen de grote Artos luidsprekers: het Zweedse Bohmer Audio met de Wavelet een DAC, Preamplifier en Crossover in één. De luidsprekers zijn overigens de Artos Rainbow Cell.

De Bohmer Audio Wavelet is een voorversterker met drie digitale en vier analoge ingangen. Deze apparatuur corrigeert niet alleen voor de akoestiek van de kamer, maar houdt ook rekening met de psycho akoestiek of te wel de werking van het menselijk gehoor. Het menselijk oor is gevoelig voor tijdsverschillen en dat corrigeert de Wavelet als 'time domain controller'. Dit zou volgens de importeur de transparantie van het geluid verbeteren. Hij benadrukt dat de Wavelet géén equalizer is. Alle geluidsaanpassingen gebeuren via een app en meetapparatuur.

Ter display staan ook de anti-vibratie producten van isoAcoustics hiermee isoleer je luidsprekers en audio apparatuur, dat tot een verbetering van je geluid moet leiden. Het is mooi dat deze importeur extra service verleent door voor ieder merk een afzonderlijke website te bouwen met extra informatie in de Nederlandse taal.

Importeur Hear Everything Audio Import

Bij Hear Everything genieten we van de muziek. Alleen sommige luisteraars weten niet naar welke luidspreker ze luisteren?

Is het nu de grote hoornluidsprekers van Avantgarde Acoustics of de kleine Guru Q10? Het bleek de Q10 te zijn verbazing al om vanwege het grootse geluid.

De Avantgarde Acoustics Zero 1 XD heeft een gevoeligheid van 104 dB. Een mooie unieke luidspreker op de show. De importeur van het product X-Fi leek niet aanwezig.

Ook van X-Fi is de DAC van Chord Electronics genaamd Dave. Het topmodel beschikt over 8 digitale inputs waaronder een USB.

Natuurlijk toont Hear Everything het Japanse merk CEC met haar digitale spelers. Zie de snaar aangedreven CD-speler CEC CD5.

Nieuw in het assortiment van Hear Everything is het merk Merrill Audio dat furore maakt met goed klinkende klasse D ontwerpen. Dit is de Merill Audio Christine voorversterker. Het apparaat heeft vier gebalanceerde inputs ieder met een variabele gain instelling. De prijs € 12.995.

De Merill Audio Thor mono eindversterker van 1x200 Watt.

Nederlands trots van tuning producten Akiko Audio toont de nieuwe Akiko Audio Power Conditioner Corelli. Het verbetert de kwaliteit van de stroom en daarmee de muziekbeleving van de luisteraar.

Pauze

Op tijd een pauze nemen is een must en ik heb het dan ook regelmatig gedaan. Erg leuk waren de gesprekken aan tafel of in de zaal. Verhalen als een opa en oma wiens kleindochter een dusdanig hard hoofd heeft dat de kleuter een zware luidspreker thuis omstootte tot schrik van opa. Of de studiofotograaf met pensioen, die nog geniet van het fotograferen in de duinen en het fotograferen van de kleinkinderen. Natuurlijk werden ook de beste sets besproken of welke kamers de bezoekers nog snel moesten beluisteren.

Rustig keuvelen aan tafel.

Muziekhandel CD Vinyl 4 U

Natuurlijk wordt er veel door de platenbakken en CD's gesnuffeld van CD Vinyl 4 U.

Er was weer veel keuze voor de bezoekers.

Een bijzonder waarschuwing op deze producten: Purest Audio Natural Dynamics Playback Carefully!

Nog meer pauze

De kroketten vlogen er door heen. Zo ook de broodjes gezond bij de catering, maar er was meer.

Gevulde koeken.

En naast de kopjes koffie: bier en fris.

Muziekplatform Roon Labs

Roon, Roon en nog eens Roon. Of zoals Kevin zegt: spreek uit als 'Roen'. Ok. Roen. De hoeveelheid bordjes met het logo Roon was niet te missen in de luisterkamers. En daarom stond er gelukkig een stand in de restauratie, waar tekst en uitleg wordt gegeven over het naar ik dacht een muziekplatform.

Maar Roon Labs koppelt je digitale muziekcollecties ongeacht de bron met aanvullende informatie over de artiest en het album. Zo heb je een interface waarmee je makkelijk muziek zoekt en vindt. Natuurlijk werkt Roon ook met streamingdiensten als Tidal of andere online radiostations.

De actieve Meridian M6 luidspreker zorgt voor muziek tijdens de pauze.

Roon Labs timmert sinds kort ook zelf aan de weg met hardware. De Roon Nucleus server.

Uitgever Tijdschrift Music Emotion

Ieder jaar staat het hifi magazine op de beurs: Music Emotion.

De eerste stand die de bezoekers te zien krijgen op de Audioshow Alkmaar. De aspirant abonnees en lezers kunnen kiezen uit verschillende tijdschriftnummers of welkomstcadeaus. De tassen gaan er gretig doorheen.

Fabrikant Hepta

Ook Cris van Hepta staat op de beurs samen met Temporal Coherence en buizenversterkermerk Goldline. Samen houden ze klassieke tracks als die van de Dire Straits in ere.

Het topmodel de luidspreker Hepta Sublimis Orator speelt op de hoofdset.

Hans van Maanen was aanwezig om vragen te beantwoorden omtrent de Temporal Coherence stuurversterker en eindversterker.

Het topmodel van Hepta de Sublimis Orator heeft een frequentiebereik van 38 Hz tot 40 kHz.

De Hepta Emmerantus (links) en de Hepta One (rechts).

Detail van Hepta One.

De beursprimeur is de Hepta Spring Next Generation hier in het zwart.

De Hepta Spring Next Generation in onbewerkt Europees eiken hout.

Iedere uitvoering is op aanvraag mogelijk zelfs luidsprekers afgewerkt in leer.

Cees Kreuger van de Goldine buizenversterkers toonde zijn bouwpakket. Misschien volgend jaar een spelend exemplaar of de mogelijkheid om via een hoofdtelefoon te luisteren?

Fabrikant Allec Home Cinema

De tweede editie voor deze imposante hoornluidsprekerbouwers, van Allec Home Cinema uit Den Helder.

De luidspreker in haar nieuwe incarnatie de Allec 4A-be.

De Allec 4A-be. Houtbewerking in topvorm.

Een Fostex Supter tweeter maakt de Ellac af.

Detail van de hoornunit van de Allec 4A-be.

Een Prima Luna Dialogue Premium Poweramplifier staat boven op het stereomeubel.

De Cocktail Audio muziek server fungeert als online bron. Daaronder de Allec PA-1 voorversterker met de Allec EA-6500 eindversterker.

Detail van de Allec EA-6500 eindversterker deze doet 2x500 Watts.

Het stereomeubel is meteen een stekkerblok. Handig.

Er gaan veel snoeren naar de luidspreker toe - dit lijkt geen bi-amping te zijn, maar tri-amping.

De Prima Luna Dialogue Premium Integrated Amplifier. In ultra-linear stand doet het apparaat minimaal 2x36 Watts en in triode stand minimaal 2x20 Watts. De vermogens zijn afhankelijk van de gebruikte type buis.

De Prima Luna Prologue Premium Integrated Amplifier. In ultra-linear stand doet het minimaal 2x35 Watts. Het vermogen is afhankelijk van de gebruikte type buis.

Detail van Prima Luna buizenversterker.

Importeurs Mafico & Stage Acoustics

Evert is ingevlogen uit het centrum van Alkmaar en dan zit het met de muziek wel snor. Er wordt van alles gedraaid van Phil Collins, Dire Straits tot Paul Simon. Veel audiofiele klassiekers uit vervlogen tijd passeren de revue.

Brain Box wordt uit de muziekkoffer getoverd bij Stage Acoustics. Het is gezellig plaatjes draaien.

Mafico brengt haar Bryston versterkers mee en Stage Acoustics de PMC luidsprekers. En als je PMC zegt dan krijg je pompende energie te verduren.

Het Britse merk PMC wordt goed vertegenwoordigd van links naar rechts de vloerstaande PMC Twenty.26, de PMC Twenty5.23, en de monitor PMC Twenty5.22.

Het PMC Twenty5.22 model heeft een gevoeligheid van 89 dB.

Dé full package deal als digitale bron of te wel een Bryston BCD-3 CD-speler met de Bryston BDP-3 digital player om te streamen en de bijbehorende DAC BDA-3 D/A Converter. De DAC beschikt over een legio aan digitale inputs en een 32 bit chip set van het merk AKM - Asahi Kasei Microdevices.

Als versterker staat de Bryston B135³ aangesloten. Deze heeft een vermogen van 2x135 Watts. Het model beschikt over analoge én digitale inputs.

De primeur van Stage Acoustics is de Zwitserse platenspeler Holborne.

Het merk Holborne maakt naast deze draaitafel een aanvullende phonovoorversterker, een reguliere voorversterker en een eindversterker.

Ook de toonarm is van eigen Holborne makelij.

Het Canadese Bryston beschikt ook over een losse phono module de BP2 MM/MC-20 met PS3 power supply.

De Bryston hoofdtelefoonversterker BHA-1 Balanced Headphone Amplifier.

Importeur Servi-Q

Servi-Q serveerde haar bezoekers een grote set met de Duitse luidspreker Elac en de Franse versterker van Advance Acoustic.

Het grote systeem had wat sneller mogen klinken van mij. Er zit een soort donkere sluier over het geluid. Complimenten voor de muziekkeuze overigens.

De nieuwe serie Adante. De Elac Adante AF-61. Deze heeft een gevoeligheid van 87dB.

Op de grond: Een groot model van Torus Power uit de AVR serie zorgt voor de schone stroomlevering. De twee mono eindversterkers links en rechts leveren samen 2x450 Watts. De bron is een Cocktail Audio muziekserver met de X-Preamp voorversterker van Advance Acoustic. Deze beschikt over een ingebouwde 24 bits/192kHz DAC van Burr Brown PCM 1796 chips.

De mono eindversterker de Advance X-A1200.

Nieuw in het assortiment de Advance Acoustic Smart BX2. Een mono eindversterker van 1x215 Watts.

De WTX-microstreamer van Advance Acoustic is een kleine plug and play streamer. Hiermee kun je, je versterker upgraden om muziek te streamen aan je analoge input. Met de bijbehorende app kun je verschillende muziekplatforms streamen zoals Spotify, Tidal, Qobuz,etc.

Een nieuw model platenspeler is de Elac Miracord 70.

De platenspeler komt met toonarm en element.

Het model waarmee Elac de nieuwe stap naar analoog maakte de Miracord 90 Anniversary.

Detail van de Miracord 90 Anniversary.

De Elac Adante AS-61

Een Elac monitor de Debut D5 by Andrew Jones. Meneer Andrew Jones heeft gewerkt voor Pioneer USA en het bekende TAD. De afwerking van de kast leek wel metaal. Het materiaal voelde erg mooi aan en zag er strak uit.

Kijk naar deze muziek server van Cocktail Audio zonder te denken: Oh ye! Pdupupupu poi poi...tjiki tjika, tjiki tjika...

Importeur Audio Innovations

Er is een nieuwe ruimte open in het stadion, die ik nog niet eerder gezien heb. Het lijkt op een luxe skybox. Daar staat Audio Innovations, samen met Legend Speakers en Quad-raad.

Audio Innovations heeft een speciaal product mee. Luidsprekers zo dun als een lat. Het geluid is erg goed. De AI-120 staat opgesteld naast een groot televisiescherm. Op het moment kun je de luidspreker als kit kopen met een subwoofer.

Het is vaak te zien een laptop gekoppeld aan het geluidssysteem hier een Audiolab M-One. Een versterker met ingebouwde DAC.

Fabrikant Legend Loudspeakers

Een man met een imposante grijze baard vraagt de aandacht voor zijn demonstratie.De demonstratie wordt begonnen met een echte triangel. Waarna het geluid door het systeem opnieuw wordt afgespeeld. De Legend is erg goed in het weergeven van geluiden in de ruimte. Perfect voor een surround systeem of een groot orkest.

De Legend 4000 Precision Sound Reproducer door John Watkinson is een actief omni-directioneel luidsprekersysteem met een gevoeligheid van 105 dB. Het geluid van de luidsprekerunit wordt gereflecteerd tegen een conusvorm aan en verspreidt zich zo door de ruimte heen. De luidspreker heb ik eerder gezien op de X-Fi editie 2013.

Ook hier een laptop gekoppeld aan een Antelope Zodiac+ DAC om muziek te streamen.

Quad-raad

In dezelfde skybox staat Quad-raad met enkele producten.

De Sonoma hoofdtelefoon klinkt heel rustig en ontspannen.

De Sonoma Model One met bijbehorende versterker. De makers achter het product zijn oud-medewerkers van Sony. Het membraan van de hoofdtelefoon is van Britse makelij. Het design en eindproduct van de hoofdtelefoon is Amerikaans.

De hoofdtelefoonversterker beschikt over digitale en analoge inputs, maar ook een ESS Sabre Reference DAC.

Uit Taiwan komt de hoofdtelefoon O'Bravo HAMT-1. Jammer genoeg niet te beluisteren.

Isotek Systems is een nieuw merk voor Quad-raad en staat sinds jaar en dag bekend om haar vele producten omtrent de stroomvoorziening. De Isotek EVO3 Aquarius.

Stekkerblok de Isotek EVO3 Polaris voor zes powercords.

Quad-raad grossiert in speciale hoofdtelefoons een tweede elektrostatische hoofdtelefoon met bijbehorende power supply de Float QA.

Een kleine loot aan de stam van de nieuwe Mission serie. Dit is de Mission QX 1. De QX serie zou hoge ogen gooien op het oude niveau van Mission. De afwerking is erg mooi en er is gebruik gemaakt van een papieren luidsprekerunit. De gevoeligheid is een 87 dB.

Importeur Knooppunt Audio

De importeur pakt op de overloop van de tweede verdieping weer breed uit met onder andere Amphion luidsprekers en de Innuos netwerkspelers.

De achterkant van de nieuwe Amphion Argon7LS met de zilverkleurige 'passieve radiatoren'.

De luidsprekersnoeren moeten beschikken over banaanstekkers en krijgen zo te zien nog een extra afscherming mee van Amphion.

Het Duitse BMC Audio heeft mooi ontworpen apparaten.

De BMC PureAmp doet 2x100 Watts en heeft twee gebalanceerde XLR en twee reguliere RCA inputs.

Een digitale alles-speler met hoofdtelefoonversterker de BMC UltraDAC.

De ruimte wordt afgerond met Densen apparatuur. De Densen Oxygen Cast. Een versterker met streaming mogelijkheid via Google Cast.

Importeur KlankBart

Een primeur op zichzelf was importeur KlankBart die aanwezig was om zijn projectoren te demonstreren met mooie Planet Earth natuurfilms in High Definition kwaliteit. Aangesloten aan een home cinema AV receiver kun je alles kijken wat je wil van het NOS journaal, Netflix tot Youtube video's. Youtube heeft 4K kanalen dus zo'n projector komt dan ook uit de verf. Bart van Vreedendaal beantwoord rustig iedere vraag die hem wordt gesteld. Zo leer je dat een filmdoek niet helemaal wit moet zijn, maar dat met een beetje grijs het de zwartheid van het beeld ten goede komt. En wat heeft hij meegenomen naar de audioshow?

Een gigant van een laserprojector de Barco Medea. Een primeur van het merk Barco.

De lenzen zijn te verwisselen en de projector doet een 5.500 lumen.

Een kleiner model de Orion projector uit de Barco Residential serie mocht ik optillen en het klopt het materiaal is geen plastic, maar solide aluminium met mooi glaswerk. Dit zijn topklasse projectoren.

Een tweede merk is meer entry level en dat betreft Optoma, marktleider op 4K projectoren, en dit model doet 1.500 euro.

Bart kan ook bioscoopstoelen leveren voor je privé bioscoop in alle soorten stijlen. Een klein model en brochure toont aan wat mogelijk is. Nederlanders kiezen alleen al te vaak voor het standaard model. Mag ik opteren voor het Art Deco ontwerp of doe toch maar het Casablanca model?

Importeur Simply Audio

De importeur staat ook dit jaar met een tafel vol statisch opgestelde apparatuur.

De Remton 383 Tube Phono Stage met power supply. Geschikt voor MM/MI en high outpunt MC elementen.

De Remton LCR tube phono stage. Deze is leverbaar als een versie alleen geschikt voor MM elementen, als ook voor MM en MC elementen.

Detail van Remton LCR tube phono stage.

De Graham Slee Majestic DAC heeft zeven digitale inputs en een analoge input. Ze beschikt over een Wolfson chipset. De twee Graham Slee Proprius monoblokken leveren samen 2x25 Watts.

Importeur Musical Reality & fabrikant Kemp Elektroniks

Cor van Musical Reality neemt zijn favoriete merken mee waaronder een mooie draaitafel.

Platen gaan in stijl mee.

De grote set staat opgesteld met de Amerikaanse luidsprekers Endeavor E3 met als digitale bron een audiostreamer van Lumin. De platenspeler is een 440 Audio.

De Endeavor E3 van Von Schweikert met een gevoeligheid van 89 dB.

De Tjechische platenspelerfabrikant heeft wel tien modellen in het assortiment. Dit is het topmodel de 440 Audio G6. Deze bestaat uit verschillende materialen van steen tot hout.

Een mooi element draait haar rondjes de Hana SL Moving Coil cartridge.

De phonovoorversterker is het Amerikaanse Modwright Instruments met de PH150.

De audiostreamer de Lumin D2 uit Hong Kong. Het speelt van DSD128 5.6MHz tot PCM en beschikt over de Wolfson WM8741 DAC chips.

De Modwright Instruments buizenvoorversterker LS 36.5 met de eindversterker KWA 100SE een 2x110 Watts.

Kemp Elektroniks levert niet alleen het stekkerblok maar ook twee apparaten die electrosmog tegen gaan, dit zou het geluidsbeeld ten goede komen. Hier staat de Maxiimus P40 die direct op de stroomtoevoer staat aangesloten. Bij de stereoset staat de kleine Maxiimus P16. De techniek zou ook worden toegepast in ziekenhuizen.

Na het demonstreren moet alles nader worden geïnspecteerd.

Een tweede set bestond uit een nieuw model van het Italiaanse buizenmerk Tektron. De fabrikant was aanwezig, maar zijn rol was niet groot gezien hij de Engelse taal niet machtig was. Toch fijn dat hij ons koude kikkerland aandeed ter promotie.

Het nieuwste model de Tektron TK211-I REF.

Een te mooi object de Tektron TK211-I REF om er maar 1 foto van te maken.

De buizen gloeien alsof het een lieve lust is. Niet aanraken!

De buizenkenner kan de typenummers vast dromen.

Een detailopname van de knoppen.

Een mooie afwerking en er hoort natuurlijk wel een kooi overheen ter veiligheid.

De Von Schweikert Unifield 1 met een gevoeligheid van 87 dB.

Een geïntegreerde versterker de ModWright Instruments KWI 200 doet 2x200 Watts.

Optioneel is de inbouw van een phonovoorversterker. Ik zeg doen.

Een eindversterker de ModWright Instruments KWA 100.

De afwerking ook aan de achterkant ziet er mooi uit van de KWA 100.

Kleine buizenversterker de Tektron One -1 van 2x19 Watts met 3 ingangen.

Importeur Helios

Stond de importeur vorig jaar nog gezamenlijk vrolijk met Cor van Musical Reality te demonstreren.

Nu staat Helios zelfstandig te draaien met de mooie Britse ATC luidsprekers en elektronica. Het ATC geluid is een direct geluid en levert stevig geluidsdruk.

Naast het ATC hart als versterking - de voorversterker is een ATC SIA2-150 en de eindversterkerprimeur is de ATC Dual Mono Power Amplifier P2 - beschikt Helios over een batterij apparatuur als digitale bron met een Benchmark DAC3 HGC en de Mutec Ref 10 een 10 MHz masterclock.

Van links naar rechts de ATC SCM40 in het wit en het bruin, daarnaast de SCM19A vloerstaander met ingebouwde eindversterker en de SCM19 monitor.

De ATC SCM19 monitor heeft een mooie geronde zijkant.

De akoestische panelen van Artnovion.

Een diffusor de Lugano W van Artnovion.

Fabrikant Daudio & YN Audio

Daudio staat op de show met twee nieuwe luidsprekermodellen. Het publiek geniet van de mooie demonstraties van een Nederlands product.

De Daudio S1 en de veel kleinere Daudio M1. Dit alles aangestuurd door een UbiqU Audio versterker met ingebouwde DAC en er wordt gestreamd vanaf de Lumin L1 music library.

Daudio S1 heeft een gevoeligheid van 87 dB en een frequentiebereik van 30 – 22.000 Hz.

De Daudio M1 heeft een gevoeligheid van 89 dB.

Een mooi afgewerkt product: de achterkant van de Daudio M1.

Een aanvullende subwoofer is aan te schaffen bij de Daudio M1

De hardware van Daudio geleverd door importeur YN Audio: stroomconditioner van LAB12, Lumin streaming producten, Albedo Silver bekabeling en een UbiqU versterker.

Wie jarig is, trakteert!

Op zaterdag aan het eind van de show - als alle bezoekers het stadion hebben verlaten - trakteert de organisatie op een drankje en een bitterbal. Ben Hoedjes spreekt de verzamelde importeurs en deelnemers toe na een succesvolle zaterdag. Dimitri van Hoven van Simply Audio hoort het allemaal ontspannen aan.

Quotes

In tijden van streaming toch echt problematisch:

  • "Ik ben mijn iPad vergeten. Heb jij de jouwe bij je?"

Een echtpaar die samen een luisterzaal ontvluchten:

  • "Muziek die je draait als je in je kist ligt!"

De beste stuurlui hebben soms een punt:

  • "Als je een subwoofer er bij zet hoef je 'm niet zo hard aan te zetten."

Kijk dat horen we graag:

  • "Een Hemaprijsje daar gaan we naar luisteren."

Ken je klassiekers:

  • "Ik heb het obligate broodje kroket al op."

Je had bij de radio moeten werken.

  • "Dan mag ik niet draaien wat ik wil."

Nog meer klassiekers

  • "All in all it's just another brick in the wall"

Zo zou ik audiofielen nu ook willen noemen:

  • "Mede-lotgenoten"

Conclusie

Op zaterdag voelt de show wat leeg aan. Gedempt en grijs komt alles rustig op gang. De griep had enkele lege plekken opgeleverd en vanwege omstandigheden moesten we dit jaar demonstratiekampioen Analogue Audio missen in de line-up. De koude temperatuur leek niet in de show haar voordeel te werken. Mensen zouden nog willen gaan schaatsen voor de dooi intreedt. Maar wie het grijze weer trotseerde kreeg een mooie show te zien. Op zaterdag klonk alles nog niet op volle kracht, maar op zondag waren alle systemen beter gesetteld. Veel dingen werden telefonisch geregeld door de bezoekers en importeurs tot in het toiletten aan toe. Eén persoon maakte zoveel geluid, dat ik dacht dat een AZ training gaande was waarbij de manschappen streng werden toegesproken. Ik liep de zaal uit, maar de wanden bij AZ zijn zo dun, dat het een telefonerende importeur op de gang bleek te zijn. Jammer. AZ had overigens een uitwedstrijd. Er was relatief veel Nederlandstalige muziek te horen. Zelfs Clannad en Bono kwamen voorbij met In a lifetime. Het klassieke nummer hoe mooi ook, mag van mij een audiofiele remaster krijgen van de Universal Music Group. De catering was goed en het broodje gezond was top. Ook nu waren de dranken en de broodjes kroket niet aan te slepen. Alleen op zaterdag ging men ten onder aan het eigen succes en werden de tafels en vloer wat groezelig. Op zaterdag heb ik de meeste foto's gemaakt, maar het licht was door de bewolking niet zo mooi als op zondag toen de natuur zich leek te ontdoen van haar winterse grijsheid. Dankzij twee gezellige heren die in conclaaf gingen tijdens de pauze wat er beter klonk digitaal of analoog heb ik een voor mij nieuwe term gehoord het "handkerchief orchestra" of te wel het systeem klinkt erg gedempt. Alsof de artiesten een zakdoek voor hun mond houden. Verder hadden ze misschien een punt: er wordt te weinig klassieke muziek gespeeld dit jaar. Wat me opvalt aan de hardware is dat veel versterkers standaard een ingebouwde DAC ofwel digitale inputs hebben. Iedere DAC daarbij kan nu PCM en DSD streamen en een nieuwe afkorting komt nu voorbij DXD. Het schermen met muziekplatforms van Tidal, Roon en Spotify is een must. Er zijn ook veel stekkerblokken die de ruimte innemen van een officieel audio apparaat. Een blok wegmoffelen achter de stereo is er niet meer bij. Het moet gezien worden. De bezoekers die een rolstoel nodig hebben blijven de show trouw bezoeken en dat is alleen maar goed. De zaterdag was de mannendag en op zondag waren er meer echtparen en vrouwen op de show. Het aantrekken van een diverser publiek blijft moeilijk. Wel zou ik wat meer interactie wensen met de bezoekers of zelf-doe-dingen met hoofdtelefoons. Maar goed zo blijft er altijd iets te wensen over.

De torenhoge verwachtingen betekenen ook voor een hifishow en importeur dat alles met een vergrootglas wordt gevolgd. Misschien is een voetbalstadion daarom al tien jaar de perfecte locatie voor de Audioshow Alkmaar. Toch blijft alles gemoedelijk en sfeervol in het Alkmaarse voetbalstadion. De deelnemers kunnen op een succesvol weekend terugzien. Bij deze bedank ik de importeurs en de ASA organisatie: Ben, Marleen en Kevin voor een mooie show. En Kevin natuurlijk extra voor de ritten naar het stadion.

Foto slideshow

Andere verslagen

Disclaimer: de informatie is zo correct mogelijk beschreven, als er fouten in zitten dan is het niet opzettelijk gedaan. Meningen zijn daarbij op persoonlijke titel en altijd subjectief.