Deel 2017.2

Deel 2

Vervolg van het verslag van de High End Show in München, Duitsland gehouden van donderdag 18 mei tot en met zondag 21 mei 2017.

Legenda

  • De titels met de hifimerken zijn weblinks naar de websites.
  • Eén overzichtsfoto per bezochte kamer
  • Summiere informatie per kamer

Het fotoverslag editie 2017 bestaat uit:

Oehlbach

Magnat

Heco

Na alle hoogresolutiesystemen komt de Heco lekker rustig over.

De Heco modellen hebben iets weg van vintage muscle cars met die racestrepen op de voorkant. Voor mensen die thuis hun eigen racecircuit met Shelby hebben gecreëerd.

Een coole hoofdtelefoon stand van Oehlbach. Het gaat dus niet om de hoofdtelefoon zelf.

Een Magnat buizenversterker en CD-speler. Buizen zijn hip.

Mastersound

Blumenhofer Acoustics

Cammino

Het is lekker druk bij de Blumenhofer luidsprekers. De standhouders verassen hun bezoek dan ook met een rij aan Rietveld stoelen en dat trekt de lokale hipster van nature aan.

Het klinkt dan ook erg goed via de Italiaanse Mastersound buizenversterker. Forumgenoot Arden is jammer genoeg in geen velden of wegen te zien en het blijft druk dus snel naar de volgende zaal. Maar we komen natuurlijk terug voor Arden.

Albedo Audio

Silente Audio

Faber's cables

Music Tools

VTL

Na een aantal kamers met alleen Deense merken lijken we nu in de Italiaanse zone te zijn gekomen. De luidsprekerconussen van de Albedo Alecta zijn bolvormig of hebben een bolvormige afscherming. Even denk je: "Jullie hebben je speaker opgeblazen?!" Ook hier zijn de luidsprekers met leer afgewerkt. Het systeem maakt geluid zullen we zeggen. Niet erg spannend.

Volgens de website is dit de VTL Siegfried Series II Reference mono buizeneindversterker. Misschien staat zijn maatje achter het gordijn of is dit een stereo versie.

Acoustic Grove System

Artesania Audio

CH Precision

TechDAS

Vivid Audio

Knalgeel, kanariegele speakers van Vivid Audio. We draaien een easy listening klassieker: "Just like me, they long to be close to you..."

Ja, we draaien The Carpenters! Driemaal zelfs.

Eigenlijk de leukste demonstratie van de show. Het gaat namelijk om het houtenrekje voor het meubel en de twee rekken achter de luidspreker. Het zijn akoestische toepassingen van Acoustic Grove System. De demonstratie begint eerst met het luisteren en daarna wordt het rekje voor de stereo geplaatst. De stem van Karen Carpenter krijgt een duidelijke focus en staat nadrukkelijk in het stereobeeld. Dan wordt een rek achter iedere luidspreker geplaatst en schuift het geluid weer in elkaar met dezelfde focus. Welk geluid je prefereert is smaak afhankelijk.

Wiener Lautsprecher Manufaktur

Het klinkt heel ruimtelijk en detailrijk bij de Wiener Lautsprecher Manufaktur. Je hoort goed het puls gedrag van een akoestische gitaar.

Er zitten ook conussen bovenin de luidspreker gebouwd en een losstaande hoge tonen tweeter.

Engström Sound

Marten

Gezellig bij twee Zweedse merken. Er wordt gedemonstreerd met orkestrale muziek dat weer wordt opgevolgd met een singer/songwriter.

Engström kan mooie buizenversterkers bouwen. Het glas is een functionele oplossing, die esthetisch en veiligheidshalve goed werkt. Je kunt de buizen blijven zien en ze toch niet aanraken.

Thrax

Thrax uit Bulgarije hebben hun Thrax Basus luidspreker meegenomen.

Ze spelen Dead Can Dance op vinyl. De Thrax Teres eindversterkers houden goed de controle over de speakers. Het klinkt zo stabiel als de neten en de goede akoestische aanpassingen in de kamer dragen daar vast ook aan bij.

De Thrax audioproducten hebben een front dat eens geen plat vlak is, maar het is 3D en heeft diepte. Leuk bedacht.

EgglestonWorks

Triangle Art

Over de Eggleston luidsprekers wordt er blues gedraaid. Zouden de artiesten ooit hebben geweten dat ze over zulke luxe stereo's gespeeld zouden worden?

The Chord Company

Boenicke

CAD Computer Audio Design

Er draait elektronische muziek en er zit een mooie rust in het geluid.

ik sta verbaasd komt dit grootse geluid echt uit de kleine speaker? Wow. Een aanrader.

Kijk eens aan wat een mooie ontwerp om het geluid intern zijn weg te laten vinden.

De Sarum T is een toplijn in het Chord assortiment. Maar of ik nu wit had uitgekozen als fabrikant? Nee.

Marten

Engstrom Sound

Nog een kamer met de twee Zweedse merken. Via de akoestische maatregelen lijkt de scherpte wat van de Marten speakers afgehaald te zijn.

Deze kamer beschikt over een vintage Thorens TD124.

Ook hier weer zo'n toonarm met een hoge hoek.

Manger

Ja forumgenoot VintageMod is grote fan van het Duitse Manger met zijn stervormige platte conussen. Dus ik ga luisteren. De luidspreker is voor de mensen die klein behuisd zijn. Je lijkt er geen geluidsoverlast mee te kunnen veroorzaken. Het geluid is vol detail, maar blijft dicht bij de luidspreker hangen, maar er weer niet aan. Een soort mini monitor. Er wordt akoestische gitaarmuziek gespeeld.

dCS

Wilson Audio

De Britten van dCS trekken mensen naar binnen als beren naar honing met een Eminem track: "Now this looks like a job for me so everybody just follow me. 'Cause we need a little controversy, 'Cause it feels so empty without me!" De Wilson Audio speakers pompen het geluid overdadig de kamer in en bewijzen: je leeft. "Nobody listens to techno!"

Zellaton

Schnerzinger

YS Sound

Refent Audio

Zellaton hebben als slogan: The legendary speaker. De naam Zellaton heeft ook wel iets van een superheldennaam. De versterking komt van YS Sound. Het geluid is niet laidback, maar ook weer niet upfront.

Achter de versterkers staan vreemde antennes van Schnerzinger. Je verwacht voor het muziekstreamen, maar dan zou je aan één antenne genoeg moeten hebben. Maar het zijn "network protector antennes". De antennes zouden een afscherming zijn tegen lage en hoogfrequente straling (Wifi etc.) en daarmee het audiosignaal in je bekabeling en apparatuur beschermen.

Er was ook geen sprake van streaming, want ik had deze platenspeler van Refent Audio over het hoofd gezien achterin de zaal.

Van den Hul

Diapason

Het Nederlandse merk bekend van haar bekabeling en platenspeler elementen stond met het Italiaanse Diapason te spelen. De muziek heeft de bekende natuurlijkheid als je het Van den Hul signatuur herkent. Het klinkt glad en golvend.

Op de Diapason Dynamis staat een klein apparaat de Van den Hul The Extender. Dit zou de luisteraar positief beïnvloeden, maar er komt geen geluid uit.

PE Perpetuum Ebner

Totem Acoustic

Accustic Arts

Het Canadese Totem staat met het Duitse Accustic Arts te spelen. In Nederland worden ze vaak gekoppeld aan Rega. Maar deze combinatie werkt ook, een goede controle. De Totems worden wel tot het uiterste uitgedaagd met Chris Jones' - 'No sanctuary here'. De conussen staan te trillen. Ze spelen eigenlijk te hard.

Perpetuum Ebner het bekende Duitse merk is als merknaam opgekocht en door een jong bedrijf weer op de markt gezet. De fabrikant geeft aan dat ze met oude specialisten van Dual en Perpetuum Ebner hebben gewerkt om tot dit product te komen. De slogan is dan ook '100% made in Schwarzwald'.

Een totem van Totem. De Canadese fabrikant van Totem was zelf aanwezig en werd aangeklampt door een paar goed uitziende dames om op de foto te gaan. Ik had mijn eerste Hifi Celebrity dus gezien. Forumlid WillieWortel heeft de bekende Britse recensent Ken Kessler gezien met zijn 'posse'. Bijzonder.

De tweede set met zwaardere apparatuur van Accustic Arts. Geen streaming hier.

Davis Acoustics

Hegel

Bij de Franse luidsprekerbouwer luisteren we naar de Dire Straits. Het is een Vive La France moment: Ceci n'est pas un haut-parleur. Wat weet de smalle speaker er een goed geluid uit te krijgen. Er trilt niets aan de conussen. Het geluid wordt groots weergegeven. Het merk is vriendelijk geprijsd. Het grote model is de Renoir.

Apertura Audio

CH Precision

Entreq

Het Franse Apertura Audio heeft haar kamer gezellig aangekleed. Entreq maakt kabels maar ook apparaten tegen hoogfrequente straling.

Even een intiem muziekmoment zo gezellig tussen de lampions, de bloemen en het hout. We luisteren naar een stuk Franstalige muziek. Ook al wordt er een ribbontweeter gebruikt er is geen nadruk op het hoog.

Aanlooproute

Boven op de tweede verdieping wordt je opgewacht door de kaartcontroleurs en van een polsband voorzien.

Lunch

Tijd om wat te eten. Ik was al gewaarschuwd dat het niet goedkoop was, maar de kwaliteit valt alleszins mee. Er lopen veel mensen rond met tassen van SME, Technics, Canton en Isotek, deze worden uitgedeeld bij de stands. Verder op draait een hoornluidspreker keihard. Het gebouw trilt er van. Nee, deze stand zal ik overslaan.

EMT International

Thales Tonarm

We zijn in Zwitserland met EMT en Thales. In de kamer gaat mijn aandacht direct uit naar de draaitafel met Thales arm.

De Thales toonarm corrigeert direct de fouthoek van het element.

De dame van de stand wisselt platen af tussen de twee platenspelers als DJ.

Er staat een reus van een EMT voorversterker de JPA 66 MKII met 4 phono ingangen en 2 AUX ingangen.

Verder op in de ruimte staat een Nagra versterker en een Marten luidsprekerset. Jammer genoeg klinkt het tamelijk rustig, een beetje te rustig: "Nagra!"

Een opengewerkt exemplaar van een Thales platenspeler.

Een zeer kleine snaar en motorpulley.

Elac

Dit vlaggenschip van luidsprekermerk Elac doopte ik ongemerkt als The Smurf. Het lijkt erg veel op het mutsje van de bekende tekenfilmfiguren. The Smurf heb ik niet kunnen beluisteren.

AVM Audio

Fischer & Fischer

Fischer & Fischer maakt luidsprekers van leisteen. Het klinkt alleen erg 'boemerig'. Ligt het aan de opname, de ruimte of de conus? Uiteindelijk bleek het voor een deel aan de opname te liggen.

Fischer & Fischer speakers uitgevoerd met een ribbon tweeter. De Perfect Performers speakers van oud-forumgenoot Spido laten een betere indruk achter.

Progressive Audio

Furutech

De Progressive Audio luidsprekers zijn erg van het vierkant. Het heeft stijl. op de Avid draaitafel ligt een kromgetrokken LP. Maar het klinkt ook nog.

Mooi wit is niet lelijk bij Progressive Audio.

KEF

Bij KEF loopt het storm. De zaal zit tot de nok toe vol.

De KEF Muon speelt jammer genoeg niet. Nee, het is een nieuw model de KEF Q950. Yello klinkt muzikaal en vet via een Arcam versterker op deze nieuwe speaker.

Atoll Electronique

Audium

Audium bouwt luidsprekers met ingebouwde digitale versterkers en DSP technieken, waarmee de luidspreker dus akoestisch rekening houdt met de kamer. Het zou een digitaal plug and play systeem zijn.

Voor nu draaien we met het fraaie Atoll Electronique. Het klinkt mooi. Er is geen nadruk op iets, het gaat om de muziek: Wat hoor ik, wat gebeurd er, en wat is het verhaal?

Zie je een Frans/Duitse combinatie kan zeker succesvol zijn! Atoll Electronique met Audium is een mooie match en ik begrijp nu waarom Atoll van website Puresound goede recensies krijgt.

Q Acoustics

Luidsprekermerk Q Acoustics scoort veel awards en wordt gezien als een prijs/kwaliteit kampioen. We luisteren naar de Concept 500. De brede basis - een hoepel van metaal - ziet er mooi uit. Het klinkt goed met een dames collectief en een vleugel. Zoek je speakers dan moet deze zeker op je lijst komen te staan.

Gang

Verrek, je kunt zo door de kamers doorlopen en komt in een volgende gang terecht met nog meer luisterkamers! Ik had misschien eerst het plattegrond beter moeten bestuderen. Maar zo'n ontdekking is ook leuk.

Audiodata

Falkenohr

Soulution

Chris Rea met het nummer The Road To Hell klinkt super ruimtelijk over de Audiodata luidsprekers heen. Aan de zijkant van de speaker zit een woofer ingebouwd. De zwart witte vlakken op de kast zijn mooi in balans.

Platenspeler op de stand.

Martin Logan

De Martin Logan Expression ESL 13A wordt gedemonstreerd. Er zit een roomcorrection systeem in, maar dat geldt alleen voor de ingebouwde woofer.

Magico

Spectral

EMM labs

Bij Magico zat de zaal vol. Zelf ben ik geen fan van Magico. Maar dat zal een kwestie van smaak zijn.

De introductie duurde naar mijn idee te lang met een oneindig lang verhaal over de akoestische aanpassingen van de zaal. De bezoekers mogen eerst naar een Aziatische instrumentaal stuk luisteren en dan volgt een vocale herengroep in de gospelstijl. De stemmen worden erg mooi weergegeven. Daarna volgt een opname van een dansuitvoering. De diepte in het geluid is leuk om mee te maken.

Cessaro Horn Acoustics

TW Acustic

De Cessaro is voor mij de mooiste luidsprekerset van de show. Je kunt rustig blijven luisteren naar deze set.

De set met erachter de 'woofer unit' van de Cessaro.

De platenspeler is van TW Acustic.

Het Duitse merk Cessaro maakt ook de buizenelektronica.

De draaitafel Obsidian van Continuum Audio Labs.

Ons reisgezelschap verzamelt zich aan het einde van de show bij Blumenhofer, maar de privé demonstratie van forumgenoot Arden kan jammer genoeg niet door gaan. Ondertussen draait men vrolijk door. Gelukkig is het nu minder druk, dus we kunnen zitten.

Blumenhofer luidspreker

De mastersound buizenversterker

Vintage van hoogniveau met deze Technics draaitafel en nieuwe Kuzma toonarm ingebouwd in een Blumenhofer plint.

Zondag

Bij het hotel schiet ik op zondagochtend snel wat plaatjes voor we de auto induiken op naar de tweede dag high End München.

In de omgeving zijn veel kerken te zien met dit Anton Pieck-achtig torenontwerp.

Gryphon Audio

De Denen van Gryphon Audio hielden er een exclusief feest op na. Je moest namelijk kaarten hebben en die waren allemaal vergeven voor alle twee de dagen. Maar zondagochtend kon ik de zaal kort bezoeken. Ik weet dus niet hoe het klinkt.

Gryphon Memphisto eindversterker.

Gryphon Kalliope DAC met Scorpio CD speler.

Om de zaal op te vrolijken staat er een hoofdtelefoonversterker in de vorm van een schedel.

Check de andere delen: