Audioshow 2013

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 22 februari 2013.

http://www.high-endforum.nl/topic/14047-audioshow-studio-alkmaar-2013-az-stadion/

Inleiding

Het stond al weken in de agenda op zaterdag en zondag 16 en 17 februari 2013 wordt de Audioshow Studio Alkmaar (ASSA) weer georganiseerd, dat niet alleen het was zelfs de vijfde editie van het audiofestijn gehouden in het voetbalstadion van AZ.

Voor mij betekent het weer ouderwets de bus pakken naar Alkmaar om de overstap te maken op Bus 163 richting Uitgeest en deze belooft je netjes af te leveren op de Stadionweg dichtbij het sportcomplex.

Een gezellige rit zo kort door het Alkmaarderhout om al snel uit te komen bij de grote rotonde en zie daar het stadion. Bestemming bereikt!

De vlaggen wapperen vrolijk mee met de wind. Het was alsof het mooie weer er rekening mee hield dat de 5-jarige jubilaris iets te vieren had. Deze keer geen vrieskou of mist, maar een vriendelijke bries.

Vanwege de spannende aankondigingen van de organisatie verwachtte ik drie etages vol hifi, maar desalniettemin zou ik mijn handen vol hebben aan de twee reguliere verdiepingen!

Aspera Audio & TingshaAudio

Het is altijd prettig om de afvaardiging vanuit België te zien van Aspera Audio. Daar ik hun stand als uitvalsbasis gebruik om het evenement te kunnen verslaan!

Aspera Audio had al haar paradepaarden meegenomen omtrent streaming en stroom-purificatie naar Alkmaar!

Importeur TingshaAudio heeft de luidspreker Transmission Audio M1i opgesteld met de herkenbare ribbon tweeter in de uitstekende baffle, want de membranen zijn geen onderdeel van de luidsprekerkast.

Speciaal voor de show was de bescherming verwijderd zodat je achterop een kijkje kon nemen.

Nog voor ik mijn camera en bescheiden had uitgepakt viel de muziek en haar klank mij op van de Transmission Audio M1i luidsprekers. Dat klonk goed! Wat was er anders dan het voorgaande jaar? Dat bleek de versterker te zijn van GrandiNote. Het model de GrandiNote Shinai bestaat uit twee mono versterkers en dat betekent dus ook twee voedingen met natuurlijk twee netsnoeren!

Achterop moest ik daarom toch even kijken en ja met recht een stereo-versterker! De Italiaanse versterker levert 2x37 Watts in klasse A met een dempingsfactor van 150. En zelfs een moeilijke luidspreker als een B&W 800 Diamond zou er moeiteloos door worden aangestuurd! De prijs is 10.000 euro. Op de volgende Café Engels Show 'Analogue Extrema' op zaterdag en zondag 23 en 24 maart 2013 te Rotterdam zal de phono-voorversterker van GrandiNote gedemonstreerd worden en dat belooft wat!

Aspera had een primeur mee van PS Audio ofwel de nieuwe NuWave DAC. Prijs 1.199 euro. Het kleinere broertje van de PerfectWave DAC.

De PS Audio set up is natuurlijk niet compleet zonder de PerfectWave Power Plant 10!

En hier zit menig apparaat aan verbonden om van stroom te worden voorzien inclusief de iPad!

Het echt grote nieuws van Aspera is dat ze sinds september 2012 het Japanse merk Oyaide distribueren. Van kabels tot stekkers Oyaide heeft het in haar pakket!

Een close up van een Oyaide stekker of te wel een Schuko connector.

Nutters Audio

Wat is een hifishow zonder muziek? Een erge saaie bedoening en daarom is natuurlijk Nutters Audio weer aanwezig om de muziekliefhebbers te voorzien van de beste muziek op LP, blu-ray en CD.

De voorraad leek dit jaar in kwantiteit minder te zijn, maar in kwaliteit zeker niet! Er waren nog volop mooie titels te scoren bij Nutters Audio, zoals deze unieke uitgave van Reference Recordings op vinyl langspeelplaat 'From the age of swing'.

Op SACD leek de hele catalogus te zijn meegenomen van het platenlabel Mobile Fidelity inclusief één van mijn favoriete albums: Billy Joel - Turnstiles.

Ook Puresound is aanwezig bij Nutters Audio in de persoon van Onno Kievit, die de demonstratie ter hand nam van de hoofdtelefoons van het merk Hifiman.

Analogue Audio

Importeur Analogue Audio staat altijd garant voor een goede demonstratie en ook dit jaar was dat weer het geval.

De eerste set waar mee gedemonstreerd wordt is de luidspreker Livingvoice Auditorium 3 Walnut (4800 euro per paar).

Deze stond aangesloten op de buizenversterker Unison Research Simply Italy van 2x12 Watts (1790 euro).

Met als digitale bron de CD-speler Norma Revo CDP-IR (3590 euro). En zoals af te leiden aan de apparatuur-benamingen zijn zowel Norma, als Unison Research van Italiaanse afkomst, alleen Livingvoice komt uit Groot-Brittannië.

Audio Analogue houdt er een unieke demonstratie methode op na, tijdens het draaien gaan de lichten uit! Daarom deze ietwat spookachtige foto gemaakt in het donker met een lange sluitertijd.

Stereoset 2 dan van Audio Analogue! In het hart stond deze Synthesis A40 Virtus centraal.

Met als bron de platenspeler Nottingham Analogue Space 294 met Ace Space toonarm.

Zeer herkenbaar aan het goudkleurige vlak een The Cartridge Man Music Maker II inclusief Isolator.

De diepte van de buizen phonovoorversterker kun je niet zien op de foto, maar het is een groot apparaat: de Unison Research Simply phono met PSU (1700 euro).

Ster van de set was de luidspreker Rosso Fiorentino Volterra, vanaf 9500 euro per paar.

Een statische opstelling van de Synthesis 50w integrated stereo amplifier Roma 753AC. De prijs 2.490 euro. De 80 Watts versie met KT-88 buizen kost 2.990 euro.

Nog even terug naar de buizenversterker Unison Research Simply Italy en dan naar de afstandsbediening van hout. Wat een rustig gevoel, geen koud metaal of plastic, maar solide en toch licht.

Conclusie

De tweede set klonk fantastisch. De importeur gaf aan dat de analoge bron daar mede verantwoordelijk voor is. De platenspeler geeft makkelijker een muzikaal plaatje weer, dan een digitale bron. Interessant om vast te stellen is dat de muziekbeleving intenser wordt als het licht gedimd is. Daar zijn geen geblindeerde brillen voor nodig, zoals de MusicMask.

More Music

De importeur, die ieder jaar groot uitpakt is natuurlijk More Music met dit jaar veel 'on display' met twee mooie actieve sets én een speciale gast.

Bij binnenkomst valt meteen de nieuwe lijn van Audio Physic op, genaamd de Classic Line. Deze luidsprekers zijn geprijsd van 1.330-2.450 euro in meerdere uitvoeringen. Speciaal aan deze serie is de afwerking van de zijkanten met glas.

De Spectral voorversterker DMC-30SS met de eindversterker DMA-260 (2x200 Watts). Ook dit jaar jammer genoeg alleen in statische opstelling.

Met modelnamen als Puccini en kijkende naar het design, dan lijkt dCS een op en top Italiaanse fabrikant te zijn, maar niets is minder waar. Het merk dCS komt uit Groot-Brittannië. Straks meer van dit mooie merk! Bovenop de dCS Puccini CD/SACD-speler staat de dCS Puccini U-Clock om het digitale signaal nog beter weer te geven en jitter absoluut geen kans meer te geven.

En dan opeens zijn we in Primare Nirwana terecht gekomen. Foto's kunnen geen eer doen aan de bouwkwaliteit van deze apparatuur.

De zilveren Primare set staat van boven naar beneden uit een Primare phonostage R32 voor MM en MC elementen, een Primare CD-speler CD22, waarmee de eigenaar zelf de sample frequency kan kiezen 44.1 kHz, 48 kHz, 96 kHz of 192kHz en de Primare I22 versterker van 2x80 Watts.

Mijn favoriete merk als het om groot en stevig gaat, het is Pass Laboratories. Twee monoblokken de Pass Labs XA60.5 samen goed voor 2x60 Watts in klasse A.

En de klasse A specificatie verklaart ook meteen de mooie koelribben aan de zijkant van de versterker.

Het Canadese merk Moon biedt een nieuw concept aan genaamd MIND, dit staat voor Moon Intelligent Network Device. Bovenop de geïntegreerde versterker Moon 340i staat de 180 MIND met antenne en de 100D DAC. De 180 MIND streamt muziek van je computer of muziekopslagapparaat naar een DAC toe. Via de MIND app kun je het systeem besturen en je muziek uitkiezen.

De grote set bestaat uit een Aurender muziekstreamer met dCS Debussy DAC. De versterker is een Pass Labs INT-30A voor de stroompurificatie is gekozen voor een Shunyata Hydra Triton. Interessant is de speciale gast het Amerikaanse luidsprekermerk GoldenEar.

De luidspreker GoldenEar Titon Two is omkleedt met een soort spons, daardoor lijkt het kwetsbaarder dan reguliere luidsprekers. Het is het topmodel van deze Amerikaanse fabrikant. Prijs 3.000 euro.

Een eerste keer voor mij een spelende Pass Labs! Het model INT-30A. De geïntegreerde versterker beschikt over een 2x30 Watts in klasse A.

Het tweede systeem bestaat uit een Moon 380D Digital to Analog Converter (DAC), een Moon 360D CD player met een Moon 330A power amplifier. De stroom wordt gereguleerd door een Shunyata Hydra Talos. De luidspreker is een zwarte Audio Physic Classic Model 20.

GoldenEar maakt ook inbouw luidsprekers, deze twee komen uit de Invisa serie.

De meest grote TV-soundbar is ook meegenomen, lengte een 124-125 cm lang. Op de foto is er een klein stuk van te zien. Het is de GoldenEar SuperCinema 3D Array. Het beschikt over 6 bass-mid conussen en 3 tweeter units. Haar prijs 1.000 euro. De kleinere unit is de SuperSat 3C.

Meer domotica luidsprekers komen van het merk Cornered Audio uit Denemarken. Van links naar rechts de C6TRM (zwart) en de C5 (zilver). De kast is van aluminium, de baffle is van MDF. De C6TRM is het werkpaard van de serie. Het dient veel geluid te produceren en beschikt daarom over een neodymium woofer met goede koeling.

Terug bij het merk Audio Physic waar we de kamer mee begonnen. Het monitormodel uit de hoogste lijn van Audio Physic de Step25 met achterop de kast een kleine baspoort. De afwerking is geweldig mooi.

Als klap op de vuurpijl stond bij More Music de nieuwe dCS Vivaldi reeks. De stilering spreekt boekdelen denk ik. De serie bestaat uit een DAC, Upsampler, Masterclock en CD/SACD transport. De dCS Vivaldi DAC is in Nederland ook verkocht aan een blijde klant, via hoe kan het ook anders Studio Alkmaar, prijs 25.900 euro.

Conclusie

Ik heb alleen de grote set gehoord met de GoldenEar luidspreker Titon Two. Het merk heeft zijn uiterlijk niet mee, kunststof met een kwetsbaar uitziende afwerking. Het geluid verraste me, als je niet op de eerste rij zit klinkt het goed, speel niet te hard en ga er niet te dicht boven opzitten, maar hou afstand en geniet. Toch lijkt het merk meer gericht op de cinema surround markt met zijn uiterlijk en geluid, dan de hifi markt. Volgend jaar hopelijk met het grootst mogelijke TV scherm om de GoldenEar SuperCinema 3D Array van 124 centimeter uit te testen?

Audiac

Importeur Audiac heeft een Ayre primeur meegenomen in de vorm van de nieuwe versterker de Ayre AX-5 van 11.490 euro. Deze wordt gecombineerd met de universele speler Ayre DX-5 en de luidspreker Revel Ultima Studio 2.

Natuurlijk beschikt de set over Transparent bekabeling. Deze kabel zou vervuiling op de lijn wegfilteren. Een voordeel is het upgradebeleid, als je de kabel upgrade ontvang je korting.

De Revel Ultima Studio 2 luidspreker is mooi afgewerkt. Op de tweede verdieping zullen we meer Revel producten zien.

De voorversterker model Ayre KX-R opengewerkt voor het publiek. Het apparaat beschikt over "Variable Gain Transimpedance" technologie. Ik begrijp in ieder geval, dat de reguliere volume knop niet meer nodig is.

En dat verklaart ook meteen het schakelende geluid als de volume wordt gewijzigd, want binnenin is het bewijs te vinden met de raderen.

Conclusie

Bij de eerste keer luisteren bij Ayre zat er een piano in het muziekstuk. En omdat ik bekend ben met het geluid van een piano vond ik het niet levensecht overkomen. Het geluid is genietbaar, daar niet van! Bij de tweede keer luisteren op zondag kwam de set beter over. De kracht van Ayre en Revel is om letterlijk een geluidswolk te creëren, die de hele ruimte omvat. Een soort geluidsnevel, zonder tastbaar te worden. Het blijft een speciale audio-ervaring, die letterlijk "in the Ayre" blijft hangen.

Wil je Ayre apparatuur ook een keer meemaken dan kan dat bij Studio Alkmaar te Oterleek op zaterdag en zondag 2 en 3 maart 2013 tijdens het Ayre weekend.

Hear Everything

Bij Hear Everything stond een zeer gemêleerd gezelschap te spelen. Een CEC als CD-speler in de vorm van de CEC TL3N snaar aangedreven transport met CEC DA3N Digitaal Analoog Converter uit Japan. Een muziekserver de Ultra Flow van AudioAanZee uit Den Helder, Nederland. Een passieve voorversterker de Baby Reference Pre amplifier van Music First Audio uit Groot-Brittannië. En dan natuurlijk het Zweedse luidsprekermerk Guru.

De stereoset met Guru bleef publiek trekken. De line up was dan ook zeker uniek te noemen.

Recent is een model van dit Britse merk gerecenseerd, en ik was zeer benieuwd of een passieve versterker nu anders klinkt dan een normale voorversterker.

De Music First Audio voorversterker: Baby Reference Pre amplifier.

Conclusie

Nu ben ik met Guru een volle vette bas gewend en dat was nu ook aanwezig, alleen het klonk allemaal wat 'droger' alsof de Guru's meer in toom werden gehouden. Of dit aan de voorversterker ligt weet ik niet, maar het was leuk om een passieve voorversterker te kunnen beluisteren als onderdeel van een set.

Indiana Line

Ook dit jaar was Indiana Line aanwezig met haar assortiment van betaalbare Italiaanse luidsprekers.

Van rechts naar links, de grote Diva 655, de monitorspeaker Diva 255 en de vloerstaander Tesi 542 naast het audiomeubel.

De Indiana Line Diva 255.

De versterker was de LUA Sinfonietta Stereo Tube Amplifier met als voorversterker de Trinnov Amethyst, deze beschikt over een geluidscorrectie-functie.

Want dit is dus de primeur van Indiana Line een nieuw product genaamd Trinnov in haar catalogus dat ook aan roomcorrection doet, naast de DSpeaker Anti-Mode 2.0. Trinnov lijkt haar wortels te hebben in de pro-audio en surround cinema wereld. Het product wat hier op display staat is de Trinnov Magnitude 32 met de Trinnov ST2-Hifi. Beide apparaten kunnen een ruimte analyseren en de kwaliteit van het geluid ten goede aanpassen.

Het meten levert een mooie grafiek op en als het op een iPad staat moet het wel serieus zijn! Het maakt het probleem wel lekker tastbaar.

Een stereomeubel van het Zweedse Solid Tech met waterpas bubble verwerkt in de bovenste plank. Handig!

De Indiana Line Mio Kit in zwart of wit. De actieve 2.1 luidsprekerset kun je op de analoge uitgang van je MP3-speler of smartphone aansluiten via een kleine jack-plug. Prijs 499 euro.

Conclusie

Indiana Line draaide met de Diva 655 en bij de sessie waar ik bij aanwezig was met de geluidscorrigerende voorversterker van Trennov Amethyst. De importeur schakelde de corrigerende functie constant aan en uit, zodat het publiek goed het verschil kon horen. Met 'roomcorrection' wordt de stem meer gefocussed en krijgt het mid-hoog een boost. Zonder geluidscorrectie kan ik ook best leven, het geluidsniveau zakte wel terug, maar de Indiana Line luidspreker blijft haar kwaliteiten tonen en die zijn goed. Ik hoopte natuurlijk op een shoot-out tussen de Trennov Amethyst en de DSpeaker Anti-Mode 2.0 maar het feest ging niet door tussen deze geluidscorrigerende titanen. Want wilde je de DSpeaker horen dan moest je wachten op de volgende sessie.

Pauze

En dan is het tijd voor pauze. De catering van het AZ stadion was goed voorbereid op zaterdag.

Koffiekopjes check!

Theebekers check!

Broodjes kroket? Ch... Wat zijn er geen broodjes kroket?! Op zaterdag bleken die er niet te zijn, menig bezoeker was in zak en as en deed het er maar mee: De AZ-show zonder broodje kroket! Gelukkig was er genoeg ander rantsoen voor de bezoekers om te bekomen, van een broodje ham, kaas tot een broodje gezond. Op zondag was de natuurlijke orde herstelt in het broodjes aanbod en dat was te zien aan de grote rij voor de bar!

Hifinesse

De demonstratie van Hifinesse wordt gegeven door Lars Kristensen van Raidho Acoustics. De Deen is rap van stof in het Engels, niet altijd even verstaanbaar, maar wel gepassioneerd. Hij speelt met het Franse merk Neodio en natuurlijk met zijn Raidho luidsprekers!

De bekabeling was in handen van het Amerikaanse Nordost.

De Raidho Acoustics D-1 is de eerste Raidho luidspreker waarbij de keramische conus een dun laagje 'diamant' heeft, dit zou de conus stijver maken en daarmee tot een nog betere ongekleurde weergave leiden. Ze noemen het bij Raidho: Cutting Edge Diamond Technology. Het frequency bereik van de Raidho D-1 is 50 Hz - 50 KHz.

Als versterker wordt de Neodio NR 1200V2 gebruikt, als bron de CD-speler Neodio Origine.

Het absolute vlaggenschip de Neodio Origine van 26 kilo met ingebouwde DAC 24 bits/192KHz.

De Neodio NR 1200V2 (2x150 Watts) is een 22 kilo schoon aan de haak.

Onherkenbaar als CD-speler. Het is zoeken naar de CD-lade, maar die zit er toch echt. De CD-speler Neodio CD 22 van 11.200 euro.

De QRT producten om orde op zaken te stellen binnen je stroom huishouding van stekkerblokken tot filters. De 'vaatjes' Qv2 AC Mains Harmonisers (299 euro) ken ik nog niet en ik ben benieuwd naar hun uitwerking.

Het bekende lint als luidsprekerdraad, dat kan niet anders dan Nordost zijn. Hier de Nordost Frey 2.

Conclusie

De Raidho luidspreker laat zeer veel detail horen en heeft een nadruk op het hoog, dit kan mede veroorzaakt zijn door de ribbon tweeter. Het model heeft een zeer duidelijk geluid en zal binnen een line up meteen opvallen. Lars Kristensen legde ook uit dat het hem ook gaat om het horen van verschillen en als je meer geld investeert in je luidsprekers dan moet je muziekbeleving ook significant verbeteren.

Workshop Ruud Jonker

Er waren meerdere workshops tijdens de Audioshow Studio Alkmaar, waaronder één over akoestiek en vintage audio! Heeft de muziekliefhebber Leo Blokhuis voor een mooi verhaal over artiesten en muziek, hifiminnend Nederland heeft Ruud Jonker over mooie audio-apparatuur en geluidsopnames. Zijn onderwerp vandaag is vintage audio. Of te wel oude hifi apparatuur, dat nog steeds goed presteert.

Inleiding - audiogeschiedenis

Vintage audio heeft altijd zijn fans gehad, maar het staat door de economische crisis meer in de belangstelling. Daarbij is vintage hifi altijd te repareren en kan het weer voor jaren mee gaan. Ruud begint zijn presentatie over de geschiedenis van audio. In de jaren 1877-1930 ligt de ontstaansgeschiedenis van de belangrijkste audiotechnieken. In 1906 bijvoorbeeld de radiolamp (vroege elektronenbuis) van Lee De Forest. In 1898 de eerste magnetische opname. In 1937 de ontdekking van PCM (Pulse Code Modulation) door Alec Reeves, dat de basis legt voor latere digitale communicatie en mediadragers, zoals de CD, DVD etc. Pochen we heden ten dage over 'portable devices', muziek overal waar je bent via je smartphone of MP3-speler. Eind jaren 1920s ging men al uit van het idee dat je je muziek graag bij je wilt hebben met de HMV Portable Gramophone. Geen nieuw concept dus. In de jaren 1940-1950 kwamen de radiograms in de huiskamers, hifimeubels met radio en een platenspeler. Het moest er vooral mooi uit zien. In de jaren 1950 komt de high end audio in opgang door radio-amateurs, die zich ook nog eens kunnen uitleven op zelfbouwkits van Dynaco en Heathkit. Hier wordt de basis van de hifi gelegd. Veel producten van toen kunnen nog de concurrentie aan met hedendaagse producten. In de jaren 1945-1960 wordt de open reel recorder populair met in Amerika zelfs voorbespeelde tapes. De jaren 1960-1970 ziet de introductie van de transistorversterker en het stereogeluid. Het decennium van de jaren 1970 maakt de hifi-massaproductie mee, waarbij Japan een grote rol speelt met hun betrouwbare en degelijke transistorversterkers. Ook de muziekcassette doet zijn intrede als populaire medium en drukt de open reel recorder weg. De jaren 1980 is natuurlijk het begin van het digitale tijdperk met de eerste Philips CD-speler. De 'kabelcultuur' rukt op in de vorm van het merk Monstercable, maar ook de hoogvermogen versterkers verschijnen op de markt. En de eerste buizenversterker revival is een feit. Een grappig gegeven is dat Japanse audiofielen toentertijd menig buizenversterker van McIntosh in Amerika heeft opgekocht. Het land dat de transistorversterker 'en mass' aan de wereld schonk wist vintage kwaliteit beter te appreciëren. Met de opkomst van de CD-speler verdwijnt ook de platenspeler en daarmee het audiorack uit de leefruimte. Alles moet kleiner en design in audio is belangrijk geworden. Die trend zet door in de jaren 1990, waarin lifestyle relevant is. In de jaren 2000s neemt de verkoop van het fysieke muziekmedium (lees CD en LP) af onder invloed van muziekbestanden. Als we dan in ons tijdsgewricht zijn gekomen de 2010s dan is er een sterke belangstelling voor vintage. De aanwezigheid van fysieke winkels voor hifi en muziek wordt steeds minder en high-end hifi is een niche markt geworden...

Ruud is één van de weinige personen, die met zijn rustige aanwezigheid en zonder er zelf om te vragen het publiek stil kan krijgen. We kunnen van start! Tijd voor een mooi verhaal over hifi.

Waarom vintage?

Oude hifi-apparatuur kan nog steeds goede geluidskwaliteit leveren, want er is bijvoorbeeld niet veel veranderd in de techniek van een goede versterker. Veel luidspreker ontwerpen uit de jaren 1940-1960 klinken nog superieur ten opzichte van nieuwe ontwerpen. Ook al is met name op het gebied van de luidspreker met hun nieuwe materialen, voor weinig geld nu een mooiere luidspreker te kopen. Daarbij is vintage ook makkelijker te onderhouden. Een buizenversterker kan 100 jaar meegaan als het maar op tijd onderhouden wordt. En daar zegt Ruud iets belangrijks, bij het kopen van een vintage item moet je altijd een bedrag reserveren voor de reparatie. Vraag er naar bij de verkoper is dit apparaat gerenoveerd? Anders betaal je bovenop de hoofdprijs ook nog eens de onderhoudskosten.

Mooie voorbeelden

Ruud Jonker komt met mooie vintage voorbeelden van unieke en speciale apparaten. Van Acoustic Research versterkers tot het Denon DL103 element. Van de Dynaco ST-70 versterker tot de Leak Stereo 20. Zelfs een bioscoopversterker van Philips wordt genoemd de EL6463. Sony ooit als baken van vooruitstrevende hifiapparatuur komt ter sprake met de CD/SACD-speler DVP-S9000ES en haar platenspeler Sony PS8750. Meer analoge legendes in de vorm van de toonarm SME 3009 en de onbereikbare studioplatenspeler EMT 927.

Masteropname

Ruud eindigt zijn seminar met een opname van een koor met orkest recent opgenomen in het Muziekgebouw aan 't IJ met als bron een vintage klassieker de Sony TC 510-2 geleend van een Sony-apparatuur verzamelaar. Het was een aangename presentatie en het eindigt dan ook met applaus voor onze audioprofessor.

HiHat

Ben Hoedjes organisator van de Audioshow Studio Alkmaar is ook importeur en bekend onder de naam HiHat Audio. Weken van te voren wordt er geëxperimenteerd in de winkel te Oterleek om tot de juiste set te komen, die acte de presence mag geven op de audioshow.

Dit jaar mocht de versterker LUA Sinfonia mee.

LUA is natuurlijk een buizenmerk en dit model geeft 2 x 60 Watts.

Er waren twee bronnen mee. Een Symphonic Line CD-speler.

En een analoge bron in de vorm van de Acoustic Solid 111 Wood met Grado element.

Meer Symphonic Line producten stonden aan de zijkant opgesteld, zoals de CD-speler Symphonic Line Vibrato.

En één van mijn persoonlijke favorieten een versterker van het merk, de Symphonic Line RG 14 Edition.

Niet geluisterd

Van luisteren is het jammer genoeg niet gekomen, omdat als ik in de zaal aanwezig was er met een andere set werd gespeeld of gedemonstreerd, dan de stereoset van HiHat Audio. Maar wie waren dat dan?

Musical Reality

In dezelfde zaal als HiHat Audio stond namelijk Musical Reality samen met Kemp Elektroniks. Deze laatste had de fabrikant uitgenodigd van de Creaktiv Systems producten, om de gevolgen van electrosmog op je geluid te voorkomen. Daar ik al verslag heb gedaan van deze producten tijdens de demonstratie op de X-Fi Show 2012, verwijs ik daar graag naar. Wil je de producten thuis testen er zijn bij Kemp 6 demokoffers te leen. Maar wat had Musical Reality nu eigenlijk meegenomen?

Op de gang stond er al een hint in de vorm van een krat met als verzendadres: Riverside, California.

In al zijn schoonheid de Von Schweikert VR44 active! Het laag heeft een eindversterker ingebouwd en de versterking van de mid-hoog unit wordt verzorgd via de KR Audio Kronzilla.

De Von Schweikert VR44 active met een frequentiebereik van 16 Hz - 40 kHz en gevoeligheid van 90dB, volgens de fabrikant.

Een mooie draaitafel in de vorm van de Acoustic Solid Analog.

Met Benz Ace element.

Het mid-hoog van de VR44 wordt versterkt door de KR Audio Kronzilla SX-Eco goed voor een 2x50 Watts.

KR Audio is bekend om zijn gigantische buizen, de T-1610.

Conclusie: grote set

Het is een stevig aangezet fundament met de Von Schweikert en even ben ik bang dat de actieve luidspreker (laag-unit) meer richting het home cinema geluidsgeweld gaat dan hifi, maar dat blijkt bij langer luisteren niet het geval. Het geluid is vol en maakt lekker muziek. Zoals te verwachten met KR Audio. Maar eigenlijk vreemd dat de fabrikant niet gekozen heeft om de Von Schweikert VR44 luidspreker geheel 'active' te maken met ingebouwde versterkers.

De tweede kleine set blijkt een voltreffer te zijn. Weggestopt in de hoek van de ruimte zien we een Von Schweikert Unifield Two luidspreker staan met KR Audio VA350 versterker met een CD-speler model EERA Initial.

De KR Audio VA350 geïntegreerde versterker doet een 2x30 Watts.

Het mooie audiomeubel uitgevoerd in zwart/wit is van Solid Tech de Rack of Silence F1, gemaakt van carbon. De CD-speler staat letterlijk geveerd.

De Von Schweikert Unifield Two luidspreker, deze beschikt over twee units. Haar frequentiebereik is 32 Hz - 25 KHz met een gevoeligheid 88 dB.

De eerste unit doet zowel het midden als het hoog, de andere unit is de woofer.

Conclusie: kleine set

De set is klein, maar fijn. Het is het beste geluid tot nu toe. Het trekt de aandacht van de luisteraar. Wel horen we door de muziek heen een soort van statische tikken, dat blijkt aan de stroom van het stopcontact te liggen.

Musical Reality heeft een oude bandenrecorder meegenomen als display item.

Einde dag één

De eerste dag zit er op! De zaterdag was mooi gevuld met veel bezoekers, die gezellig en ontspannen genoten van alles wat de show te bieden heeft.

En de Belgische heren van Aspera zagen dat het goed was.

Music Emotion

Ook op de tweede dag - zondag - was het tijdschrift Music Emotion aanwezig. Bij het afnemen van een abonnement krijg je een mooi cadeau mee naar huis.

Een tafel met leuke hifi-goodies en het tijdschrift Music Emotion!

Hifi.nl

Hifi.nl heeft ook een stand op de Audioshow om verslag te doen, en dat niet alleen je kan ook lid worden van het nieuwe initiatief de Hifi.nl Community. Tegen betaling van 10 euro ben je lid en krijg je een dubbeldik Hifidelity jaarboek mee.

Het Community initiatief belooft je door het hifi-oerwoud heen te loodsen.

De tweede verdieping

Zijn er nog steeds mensen die na 4 jaar Audioshow Studio Alkmaar niet weten dat er een tweede verdieping is. Ja, er is een tweede verdieping en mis hem niet! Want anders loop je een hele hoop andere leuke producten mis.

Pickupnaald.nl

Zoals de analoge accessoirespecialist Pickupnaald.nl. Er was veel moois meegenomen in de vorm van elementen, schoonmaakmiddelen, apparaten en alles wat je maar kunt bedenken bij analoog.

Zelfs de meest unieke jubileum elementen kan Pickupnaald.nl leveren, bijvoorbeeld uiterst rechts, de Audio-Technica AT150ANV vanwege het 50-jarig bestaan van het merk.

Van schroeven tot vinylcleaner het staat er allemaal! Pickupnaald.nl adviseert het Nederlandse merk vinyl cleaner aan van QS Audio. Het schoonmaken van je naald met alcohol raadt Pickupnaald.nl af, daarmee zou de diamantenstylus wel eens los kunnen komen, omdat alcohol de lijm oplost.

Goed nieuws voor mensen, die een toonarm lift missen op hun draaitafel en er toch graag één willen hebben. Het product is opnieuw op de markt gebracht door een bedrijf in Canada.

Denon-elementen productie

Maar er was ook slecht nieuws. Klaarblijkelijk houdt misschien het merk Denon op met het produceren van haar wereldberoemde elementen. De fabriek stond namelijk in het gebied waar de tsunami heeft plaatsgevonden in 2011. Men heeft de machines weg mogen halen van de plek des onheils. Alleen men is niet meer tevreden over de kwaliteit van de machines en nieuwe machines maken is kostbaar. De productie van Denon elementen is daarmee misschien wel volledig stopgezet door de tsunami.

Servi-Q

Importeur Servi-Q heeft producten mee van Audio-Technica, maar ook Oehlbach.

Bij Pickupnaald.nl stond een Technics SL1200 clone in de vorm van de AT-LP120 USB Direct Drive voor 329 euro. Aan de overkant bij Servi-Q stond een unieker uitziend exemplaar de AT-LP1240 USB voor 599 euro.

Deze hoofdtelefoons stonden niet aan toen ik bij de stand was, dus ik heb niet kunnen luisteren. De houtkleurige Audio-Technica hoofdtelefoon is de ATH-W1000X prijs 769 euro en daarnaast (zwart) staat de ATH-A700X voor 279 euro. Wat me opviel was de draagband over het hoofd, dat zijn nu twee losse delen. Goed te zien bij de zwarte ATH-A700X. Het zat comfortabel.

Centripetal

Ook dit jaar draaide de Philips bovenlader CD-speler CD-100 zijn rondjes bij Centripetal en zal dat volgend jaar vast ook doen! Of te wel we zijn bij de reparatie en onderhoud stand van Jan Schouten. Het werk biedt nog steeds vele uitdagingen voor hem, zoals de reparatie van een Lexicon apparaat. Veel vintage apparatuur kan hij gewoon repareren, maar met nieuwe apparatuur blijven er spanningsvelden tussen het vinden van het kapotte component op de printplaat versus het vervangen van de gehele printplaat, waarbij ook gehoopt dient te worden dat de fabrikant deze nog op voorraad heeft. Het is een afweging in kosten, maar het vinden van het probleem kost nu eenmaal tijd. Uiteindelijk gaat Jan altijd voor een tevreden cliënt.

Hepta

Dit jaar is voor het eerst de luidsprekerbouwer uit de Zaanstreek aanwezig of te wel Hepta in de persoon van Cris Rutgers.

De aandacht gaat uit naar de nieuwe HeptaSix direct geplaatst naast het stereorack en aangesloten aan de Jadis Orchestra Reference.

Een nieuw initiatief bij Hepta een workshop luidspreker bouwen onder de ervaren leiding van Cris Rutgers zelf natuurlijk.

De absolute kwaliteit voel je als je dit filter even in je handen mag houden met haar mooie componenten. Of ik zo goed de onderdelen op de printplaat krijg betwijfel ik.

Home-4you

Achter de naam Home-4you verschuilen zich een groot aantal importeurs die hun producten onder de noemer lifestyle presenteren. Dat zou bijna verbloemen dat het hier meer om stijl gaat, dan om hifi maar niets is minder waar. Ook hier waren grote hifimerken te vinden, gelukkig ook voor de kleine beurs.

We staan hier op de helft van de zeer ruime zaal, waar alles door elkaar heen schettert, maar het toch leuk is om alle stands te bezoeken. De foto is genomen op een rustig moment vroeg in de ochtend.

In 2012 mochten we ze voor het eerst verwelkomen op de show AND Benelux met merken als NAD en Dali.

Je kijkt naar een NAD Direct Digital Integrated Amplifier C 390DD met de NAD Blu-ray speler T 567. Later op de dag wordt aan de versterker een laptop gekoppeld. En dat is toch wel makkelijk van een digitale versterker je kunt er alles aankoppelen op streaming gebied.

De Dali Epicon 2.

Voor als je het niet weet DALI staat voor Danish Audiophile Loudspeaker Industries.

Conclusie

NAD brengt al sinds jaar en dag de beste budget versterkers en audioproducten op de markt. Alleen als ik luister naar de digitale versterkers dan blijk ik maar geen NAD-fan te worden, en dat is jammer. Maar toen ze dance-muziek van de laptop streamde over de Dali Epicon 2 klonk het bijzonder strak en onder controle. Dus misschien is er nog hoop!

AVTunes

AVtunes nam ons naar een heel speciaal land mee. Het land van luidsprekers verstopt in bolvormige objecten.

We waren beland in Elipson-land. Het witte model is de Elipson Planet LW. Het rode en zwarte exemplaar op de kast is de Planet L.

De aandacht door de bezoekers wordt gezogen naar deze plek, mede door de muziek en de luidspreker verantwoordelijk voor het geluid op feestniveau: de Elipson BS 50 Tribute. Prijs 2000 euro.

De platenspeler Victor QL-V1 is niet te koop in Nederland, maar alleen in Japan. Je kijkt naar een JVC draaitafel.

Uit Italië komt het merk Monrio, zie hier de voorversterker Monrio Asty Line, deze staat aangesloten op twee Monrio MP11 monoblokken.

De muziekkeuze van AVtunes is bijzonder aanstekelijk van fusion, soul tot funk en zelfs nog wat Level 42.


Elipson ICE music center. Aan dit alles-in-1-apparaat, zijnde een versterker, tuner, en CD-speler kun je wireless een apparaat aansluiten bijvoorbeeld je MP3-speler via een dongle. Ook met USB input.

Deze subwoofer de Elipson Planet Sub hoort bij de kleine bol Planet M en zo complementeren de twee elkaar.

Ietwat verdwaalt stond deze streaming set up met als powerhouse een McIntosh Audio/Video Multizone Control System CR16 met McIntosh 8 Channel Power Amplifier MC7108.

Smart Audio

Deze importeur had Focal producten mee van de grote luidsprekers tot de kleine meer op domotica gerichte luidsprekers en ook enkele producten van het merk Inakustik.

Ken je het Franse Focal alleen van de luidsprekers men heeft ook een Focal hoofdtelefoon op de markt gebracht.

Uiterst rechts de Focal 714 V Black Ash. Een tijd niet gezien dit luidsprekermerk.

Pioneer Nederland

Het Japanse merk timmert maar weer mooi aan de weg met hifi-componenten waar je 'U' tegen zegt!

Van onder tot boven de versterker Pioneer A-30 (2x70 Watts), de netwerkspeler N-30 en de CD/SACD speler PD-30, dit te samen met een mooie slanke afstandsbediening.

Er naast staat het topmodel de Pioneer versterker A-70 met ingebouwde MM/MC functie voor je platenspeler. De versterker is klasse D en beschikt over 2x90 Watts. Daaronder de netwerkspeler N-50 met CD/SACD speler PD-50.

Alle componenten zijn aan elkaar gekoppeld met Audioquest interlinks. Alleen de netsnoeren zijn van het reguliere soort. Dat is dan weer een gemist kans.

Onkyo Europa

Ook Onkyo pronkt met haar mooie stereocomponenten. Ik denk zelfs even van doen te hebben, met een digitaal uitslaande meter op de eindversterker, maar nee het is toch werkelijk waar een echte naald. Volledig nutteloos, maar het ziet er wel stoer uit.

Van boven naar onder een Onkyo tuner T-4070, een CD-speler C-7000R, een voorversterker P-3000R en de eindversterker M-5000R (2x80 Watts).

De Quadral Montam Aurum Phonologue. De woofer staat schuin gemonteerd om staande golven in de luidsprekerkast te voorkomen. Het geluid kwam "bassig" over.

Audiac

Stond Audiac een verdieping lager te spelen met Ayre en Revel op de lifestyle afdeling stonden meer merken van Audiac, zoals dit dockingstation van Ferrari voor je Apple product.

Ferrari by Logic3, de Cavallino GT1.

Een Revel F208 bijzonder mooi afgewerkt stond aangesloten aan...

Een Arcam set met de Arcam versterker A38 (2x105 Watts) en de Arcam D33 DAC.

Mijn blik wordt getrokken naar een versterker met bijzonder veel mogelijkheden zij het dicht op elkaar geplaatst. Het is de Cyrus 8A. Deze geïntegreerde versterker beschikt over 2 x 70 Watts en 6 inputs.

Hier staat een Cyrus 8 (links) met een Cyrus loopwerk (rechts).

Een spelende set was er ook, zij het bijna onhoorbaar. De Cyrus Streamline musicplayer met Cyrus CD T loopwerk verbonden aan een Revel Performa M22 luidspreker.

Op een kast staan de mooie producten van het Duitse T+A. Hier de T+A K2 Blu. Een versterker (2x95 Watts) met ingebouwde blu-ray speler om je films en muziek af te spelen. De versterker kan een stereo luidsprekerpaar aansturen met eventueel een center unit. Natuurlijk is streaming ook mogelijk en beschikt het systeem over drie analoge inputs (TV, Aux and Tape) en twee digitale audio inputs (optical and RCA). Een mooie handigheid is als de televisie wordt aangezet, de T+A K2 Blu zichzelf ook activeert.

De T+A Music Receiver (E-serie) heeft een zeer indrukwekkende verschijning, de afwerking is fenomenaal. Maar wat is het nu? Klaarblijkelijk zit er een stroompurificatie systeem in (power plant) met een streamingfunctie, versterker en CD-speler. Het heeft 3 analoge inputs en 5 digitale inputs. Alle soorten digitale randapparatuur kan er op worden aangesloten en de DAC kan het signaal ontvangen tot 24-bits/192 kHz. De versterker is 2x100 Watts bij 8 Ohm.

De T+A KS300 luidspreker is het topmodel in de KS-lijn. Ze beschikt over twee bass-units, een mid-unit en een tweeter. Gevoeligheid een 86 dB.

Audioquest

Het kabelmerk Audioquest pakt groot uit met zijn eigen stand. Het is goed om aandacht te geven aan kwaliteitsbekabeling. Maar het blijft moeilijk om met een statische opstelling de kwaliteit van je merk duidelijk te maken. De producten zien er in ieder geval uitstekend uit.

Ik heb nog even naar phono interlinks zitten kijken, maar deze stonden niet op display.

StageAcoustics

In de linkervleugel van de tweede verdieping stonden twee importeurs één van hen is StageAcoustics.

Opgesteld als streamingbron is de Nederlandse AudioAanZee Ultra Flow gekoppeld aan de DAC - Antelope Zodiac Gold met de losse voeding Voltikus.

De PMC PB1 in zwarte uitvoering.

Naast het feit dat er geluidscorrectie wordt toegepast via de DSPeaker Anti-Mode 2.0 Dual Core valt er nog iets op. Twee kleine monoblokken van het luidsprekermerk PMC staan onopvallend op tafel. Het is de Klasse D monoversterker van 1x200 Watts, de PMC DS-001.

De Ultra Flow van AudioAanZee is een muziekserver, dat draait op Linux. De bediening is met een app op je smartphone of tablet. Er zit een volautomatische CD-ripper ingebouwd om je CD collectie heel snel op te slaan.

Van de UltraFlow gaat het muzieksignaal naar de DAC in dit geval de Antelope Zodiac Gold met Voltikus.

Conclusie: grote set

Het geluid is zoals te verwachten van een PMC luidspreker energiek en stevig! Maar ernaast staat een kleinere set, die het beter gaat doen, want daar staat ook een speciale beursprimeur!

De kleine set van StageAcoustics bestaat uit de PMC twenty.24 met een Cary buizenversterker.

De Cary SLI-80, in de ultra-linear modus een 80 watts per kanaal, in push pull modus 40 Watts per kanaal.

De phonovoorversterker verraadt het merk van de platenspeler, de AVID Pulsus Phono met phono power supply.

Meegenomen door StageAcoustics is een Europese primeur, de AVID Ingenium, zoals de platenspeler hier staat exclusief element mét Project 9 carbon toonarm een 1.715 euro. Als los loopwerk een 1.125 euro.

De Project 9 carbon toonarm met Denon DLA-100 element.

De platenspeler is uit te breiden met de optie om twee toonarmen aan iedere kant te plaatsen. Daarbij heeft de fabrikant ook naar zijn klantenbasis geluisterd en kunnen naast de standaard SME montageplaat, ook Jelco armen gemonteerd worden op de platenspeler.

Conclusie: kleine set

Het is heerlijk luisteren naar deze set. Waar de sterke eigenschappen ook liggen het werkt. De Cary buizenversterker heeft de PMC luidspreker wonderwel onder controle. De AVID houdt het geluidsbeeld mooi stabiel, zonder het leven uit de muziek te halen. En PMC met haar pro-audio afkomst geeft de essentie van de muziek weer. Petje af!

Sound E-motions

Zoals ieder jaar is ook Sound E-motions van de partij met het Duitse merk MBL. Nu is de MBL luidspreker niet iedereen zijn favoriet vanwege het "radiahl" karakter of te wel de rondstraling van de midden en hoge tonen. Maar wat klinkt de set toch heerlijk ontspannen. Sound E-motions doet het merk eer aan door klassieke muziek te spelen van Johann Sebastian Bach. Het orgelconcert klinkt goed, maar blijft vriendelijk klinken, wil je het echte werk horen ga dan naar een kerk of bezoek de concertzaal. Voor de absolute plaatsing en focus in het stereobeeld hoef je de MBL niet aan te schaffen, maar wel als je een weldaad aan muziek ontspannen wil beluisteren.

De witte set bestaat uit de Corona lijn: de luidspreker MBL 120, met als versterker de MBL C51 en de CD-speler de MBL C31.

De CD-speler MBL C31 beschikt over drie digitale ingangen USB, Toslink en S/P-DIF.

De geïntegreerde versterker MBL C51 heeft de phono input optioneel.

In het wit mag de MBL 120 luidspreker er zeker zijn.

Close up van de bovenkant van haar Radiahl unit.

Tara Labs

Nieuw bij importeur Sound E-motions is het kabelmerk Tara Labs. Het Amerikaanse kabelmerk is drie of vier jaar van de Nederlandse markt geweest. De fabrikant contacteerde Sound E-motions omdat in Amerika MBL gedemonstreerd wordt met Tara Labs bekabeling en dit tot goede resultaten leidt en of de Nederlandse importeur ook geen interesse heeft? En het bleek te kloppen MBL en Tara Labs gaan bijzonder goed samen. Daarmee heeft Sound E-motions ook meteen het merk in haar pakket opgenomen. Tara Labs is van de school "less is more" in haar kabels. Haar Zero Cable Series bestaat uit een kabel met drie losse koperen kernen, dus geen gevlochten koperen snoer. Deze drie kernen worden uit elkaar gehouden binnen de kabel en afzonderlijk verpakt in een vacuüm buis. Het klinkt allemaal prijzig, maar het Tara Labs assortiment bevindt zich in de prijsklasse van 100 euro tot 40.000 euro. Voor ieder wat wils. De kabels worden per order met de handgemaakt.

Uit de Reference Line de MBL 9007 mono-eindversterker 1x440 Watts.

Mooi zwart is niet lelijk dachten ze vast in Berlijn, de MBL 111F.

Een bekende gast op de Audioshow de MBL 1511 DAC.

En het loopwerk de MBL 1521.

Na al dat moois gaat de tijd snel om en eindigt ook deze zondag op de Audioshow Studio Alkmaar.

Conclusie ASSA 2013

Natuurlijk heb ik niet alles kunnen horen en dien je apparatuur altijd thuis te testen. Maar wat viel er op? Natuurlijk de analoge set van Analogue Audio met de gouden greep om het licht te dimmen, waardoor je nog beter gaat concentreren op de muziek. StageAcoustics met haar nieuwe platenspeler de AVID Ingenium. Een set zonder poespas gewoon muziek maken en spelen. Audiac met haar Ayre set dat een soort geluidswolk creëert in de grote demonstratieruimte. Hoe dat in je huiskamer klinkt? Ik weet het niet! Musical Reality dan met haar kleine set de KR Audio VA350 en Von Schweikert Unifield Two luidspreker, dat muziek maakt waar je naar blijft luisteren. Snel en dynamisch zonder dat het irritant is. Waren er leermomenten? Ja, bij Pioneer kon je makkelijk om de apparatuur heen lopen, zo had men de sets ook opgesteld. Heel fijn! De importeur van Inakustik was aanwezig, maar bracht alleen de verkoopmand mee met enkele afgeschreven interlinks, maar geen rollen kabel van dit mooie merk. Een gemiste kans! Brochures dan, sinds tijden niet zulke mooie brochures in handen gehad. Ik noem de mooiste, die van Elipson met een geschiedenis artikel en oude foto's. En de brochure van MBL, ook al staan daar weinig tot geen technische specificaties in. De beste nieuwkomer is misschien wel de Lifestyle-afdeling als geheel, waar je kunt kijken naar apparatuur en vragen kunt stellen aan de vertegenwoordigers. Je moet wel tegen de kakofonie van geluid kunnen, maar gezellig was het wel! Een bezoeker stelde vast dat er geen trends waren te ontdekken dit keer. De importeurs gebruikten alle media van streaming, LP tot CD. Misschien was er één trend, die hopelijk doorgang vindt, om soms even uit het keurslijf te breken. Want hier en daar werden er verschillende muzieksoorten gedraaid van orgel, dance, rock tot funk en dat was verfrissend! Even voorop stellen het plezier dat muziek je brengt in plaats van de absoluut perfecte opname te draaien om een stereoset te beoordelen. Voor bezoekers was het soms een feest der herkenning van het platenspeler assortiment bij Pickupnaald.nl tot je eerste audiofiele liefde bij Onkyo. Ik kwam er ook achter dat sommige audio-apparatuur zo mooi is, dat het moeilijk blijkt vast te leggen op de foto, denk aan Primare en T+A. En dat betekent vooral dat je de Audioshow zelf eens moet bezoeken. En wat al helemaal niet is vast te leggen blijft de sfeer en gezelligheid, en dat is misschien wat de Audioshow Studio Alkmaar ook zo uniek en succesvol maakt. Daarom op naar de volgende 5 jaar! Met dank aan Ben Hoedjes en zijn team voor het mogelijk maken van de Audioshow Studio Alkmaar 2013!

Evert van StageAcoustics kiest nog één nummer uit voor zijn twee laatste bezoekers, hierna is de show afgelopen. Het wordt Louis Armstrong en hij blaast met zijn trompet de vijfde editie van de Audioshow Studio Alkmaar uit!

"It don't mean a thing, if it ain't got that swing... Dooh wappah, dooh wappah, dooh wapphaa.... "