Buizenversterker Kanzy KAAM-1000

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 11 oktober 2010.

http://www.high-endforum.nl/topic/13561-lancering-buizenversterker-kanzy-kaam-1000

Lancering Buizenversterker Kanzy KAAM-1000

Op zaterdag 9 oktober 2010 werd het nieuwe Nederlandse audiomerk Kanzy gelanceerd. Dit gebeurde bij niet de minste opnamestudio's in de wereld ofwel bij Polyhymnia aan de Prinses Marielaan nummer 10 te Baarn. Polyhymnia is bekend om haar klassieke opnames, waaronder die met het Concertgebouw orkest. Het bedrijf was vroeger bekend als Philips Classics tot het door ging in 1998 als zelfstandige studio. Ofwel we zouden in dedicated luisterruimtes gaan zitten.

De Polyhymnia Studio aan de Marialaan nummer 10 gelegen in een mooie villawijk te Baarn.

Het was duidelijk dat we bij een opnamestudio waren aanbeland! Oude Neumann microfoons in de vitrine!

Ik kon het niet nalaten deze foto's te schieten. Leuk al die oude technieken!

We waren duidelijk in het rijk van de klassieke muziekopnames!

Kanzy

Het merk had kosten nog moeite gespaard om er een happening van te maken. Je werd welkom geheten aan de deur, waarbij je uitnodiging even gecontroleerd werd en mijn naam kon op de bezoekerslijst worden afgetekend. Daarna kon je je verpozen aan de receptie, waar broodjes, thee & koffie goed geregeld waren. Hier kon je ook de ontwerper ontmoeten: Paul Dam. Paul zette uiteen hoe hij al enkele jaren bezig was zijn versterker te ontwikkelen. Hij koos voor de buizentechniek omdat de technologie met de hedendaagse materialen tot een hoger niveau kan worden getild. Dat één en ander voeten in de aarde had bleek wel uit de verhalen om de juiste leverancier voor het body-werk te vinden ofwel de metalenkast. Met name het niet laten zien van schroeven was een uitdaging voor de ingenieur zelf, die ook werkervaring heeft bij de Nederlandse Spoorwegen. Zijn zoon Lars Dam is de directeur van Kanzy, hij zou de introductie verzorgen tijdens de luistersessie en het hoofd verkoop Farzad Madjdian was ook aanwezig, hij stond de bezoekers te woord in de receptie ruimte.

In de gang stonden de dozen van de versterker, de Kanzy KAAM-1000!

Aangekomen bij de receptie was alles perfect geregeld voor de wachtende gasten. De donker bruine kist vond ik beter bij audio passen, dan de lichtere versie.

Naam

De naam Kanzy is geïnspireerd op de primaat genaamd Kanzi, deze bonobo wordt gebruikt voor onderzoek en kan met behulp van een toetsenbord communiceren met mensen. Ofwel het audiomerk Kanzy wil ook graag de muzikale essentie communiceren. Dit is ook terug te zien in het logo van het merk. De punt staat voor het signaal, dat versterkt wordt door het merk Kanzy naar geluid.

Budget

Er is al online één en ander geschreven over de prijs van € 53.550. Voor velen een heel hoog bedrag en daar is ook de ontwerper zich terdege bewust van. Aan de andere kant wordt er tijdens audiobeurzen vaak met referentiemodellen gedemonstreerd, waarbij het prijskaartje je laat steigeren. En daar hoor je naderhand weinig over. Het gaat namelijk om de algehele indruk. Volgens de brochure begon het audiomerk in 2006 en zoals Paul Dam vertelde was het eerste prototype met een budget van € 1.000 euro in elkaar gezet. De onderdelen van hun meest recente model, de Kanzy KAAM-1000, zijn van een andere prijsklasse, de weerstanden lopen al op naar € 65 euro per stuk. Eisen worden niet alleen gesteld aan de onderdelen, maar ook aan de leveranciers, zoals de Amerikaanse leverancier van de luidsprekerverbindingen, deze bleken niet altijd consequent aan de specificaties te voldoen. Na 2 metaalfabrikanten werd eindelijk de juiste leverancier gevonden, die kon voldoen aan de verwachtingen van de nieuwbakken audiofabrikant. Ik mocht de metaalbewerking-heren ontmoeten en het was erg leuk om hen te horen praten over hun product, dat onderdeel is geworden van de Kanzy KAAM-1000. Ze waren niet "thuis" in de audiowereld, maar wel trots dat zij een bijdrage konden leveren aan het product.

Ter gelegenheid van de lancering van de KAAM-1000 kreeg Kanzy ontwerper Paul Dam een plaquette aangeboden.

Bescherming

Het enige wat de buizenversterker-kenner en fan meteen zal opmerken zijn 2 feiten: de verhoging waar de buizen opgesteld staan, en het missen van een beschermkap ofwel de bekende kooi, die de buizen beschermd tegen grijpgrage vingertjes van kinderen en misschien ook wel volwassenen. De kooi dient nog ontwikkeld te worden en het idee is om dat te doen van koolstofvezel. De leverancier voor dit product kent Kanzy al, ze maken normaliter racesturen, maar zij leveren ook een stang voor in de KAAM-1000, waarmee de knoppen worden bediend. Er is gekozen voor koolstofvezel in plaats van metaal, om hiermee statische ladingen te voorkomen. De buizen zijn geen New Old Stock (NOS), maar nieuwe buizen van Genalex "made in Russia" Gold Lion. Paul Dam is groot voorstander van het implementeren van nieuw gemaakte materialen.

Specificaties

Hieronder volgt in het kort de specificaties, zoals deze terug te vinden zijn in de brochure en het artikel "Meten aan de Kanzy KAAM-1000" van de hand van Menno van der Veen en de recensie "Begerenswaardig Exclusief" door Jan de Jeu, beide te lezen in het audio-tijdschrift Music Emotion, 2010, nummer 9, blz. 68-75.

Aantal Ingangen 3: CD, MM, MC

Maximum output in ultra lineair (UL) mode per kanaal (RMS) 45 W

Maximum output in triode mode per kanaal (RMS) ` 26 W

Harmonische vervorming (HD) < 2 %

Overall slew rate 7 MV/s

Amplitude linearity at max. power UL (frequentie bereik 20 Hz – 22 KHz) -0,5 dB

Amplitude linearity at max. power UL (frequentie bereik 5 Hz – 40 KHz) -3 dB

Amplitude linearity at max. power UL (frequentie bereik 5 Hz – 100 KHz) -12 dB

Energie consumptie (totaal max.) 660 W

Dimensies KAAM-1000 (WxHxD) 40 X 29 X 50 cm

Gewicht (netto) 43 kg

Prijs KAAM-1000 € 53.550

Prijs KAAM-1000 met 24 karaat vergulde onderdelen € 59.500

De Kanzy KAAM-1000!

Aangesloten voor het grote moment.

Het logo is mooi verwerkt achter op de kast, waar enkele buizen nog oplichten in het donker.

Luistersessie

Ik stond ingetekend voor de sessie om 15:00 's middags en deze bleek te worden gepresenteerd door Jan Douwe Kroeske. De bekende presentator van het TV- en nu radioprogramma "2 meter sessies". Hij maakt dit muziekprogramma al sinds 1987. Het houdt in dat hij artiesten en bands uitnodigt om in een studio binnen 2 uur met enkele muziekopnames te komen. Zoals hij zelf stelt duurt het zeker 1 uur, voor de artiesten gesettled zijn en weten welke nummers er gespeeld gaan worden en dan komt het er op aan. Minimaal 50 minuten voor de 2 uur studiotijd om zijn geeft hij aan dat het opnemen nu toch echt gaat beginnen. De tijdsdruk is de belangrijkste factor vindt hij om goed te presteren. Er is sprake van een soort rendement, des te beter de band ingespeeld is op elkaar met des te meer opgenomen songs zij de studio verlaten. Het gaat ook om het vast te leggen van "het moment".

Kamer 1 had dus Jan Douwe Kroeske als master of ceremonies!

Met als hoofdgast de buizenversterker de KAAM-1000, serienummer 1.

Interessant om zo'n luisterruimte bekijken, vooral de muren en deze panelen achter de luisterset.

Muziek

Ofwel we hebben te maken met iemand, die zowel luistert naar muziek, als iemand die weet wat er achter de knoppen gebeurt, de opnametechniek achter de muziek. Jan Douwe is een begenadigd verteller, die de muziek introduceert met een anekdote of een verhaal achter het album. Zoals hij ook vindt dat je muziek moet introduceren bij de luisteraar. Zijn muzieklijstje bevatte zowel audiofiele opnames, als "2 meter sessie" nummers en reguliere artiesten. De luistersessie begon met Michael Franti, deze sociaal bewogen Amerikaanse muzikant, maakte een opname in 2000 tijdens het programma "2 meter sessies". Het zou de dag zijn vlak voor de inval van Amerika in Irak. Iets waar hij zich ongerust over maakte en hij 's nachts in zijn hotel een nummer over had geschreven, dat later genoemd zou worden "Bomb the World" met de poetische tekst: We can bomb the world to pieces, But we can't bomb it into peace. Dit emotionele moment wilde Jan Douwe die middag in 1 take opnemen, zonder soundcheck door de opnameleider. En dat lukte wonderwel in hun provisorisch ingerichte opnamestudio, dat ter plekke gemaakt was van zwart doek in een kamer, dat dienst deed als vergaderruimte. Het was een lo-fi opname voor "2 meter sessies", maar de emotie was de essentie. De opnamekwaliteits-lat werd hoger gelegd door een volgende "2 meter" opname te laten horen van Los Lobos. De zanger zit op een stoel, zodat er rust in de stem is, de meeste artiesten willen staand zingen en dus ook bewegen, hiermee wordt de "onrust" in hun stem onderdeel van hun sound. Ook het album Gaucho (1980) van Steely Dan wordt in de CD-speler gelegd, hier wordt de muziek en de muzikant bijna ondergeschikt gemaakt aan de opnametechniek om een ultieme stereo ervaring te bewerkstelligen. Aan iedere opname is maanden gesleuteld.

Volume

Hierna was het de beurt aan een klassiek stuk van Shostakovich. Overal was een muziekinstrument te horen, maar het klonk wel wat tam voor een full blown orkest. Ik had me er al enigszins over verwonderd. Want ik zat uitermate rechts op de 1e rij en vond het geluid ietwat "plakken" aan de luidspreker, de B&W Nautilus 802. Daarbij leek ik ook alleen maar de rechter-speaker te horen. De ruimte waarin we zaten wordt gebruikt voor de mastering van opnames. De Nautilus leek me daar perfect voor, want je hoort ieder geluid heel perfect en precies. Maar echt lekker muziek maken leek het niet te worden. Ja, ik genoot wel, maar het viel me wat tegen. Gelukkig was het tijd voor Miles Davis, het album Some kind of Blue (1959), waarbij Jan Douwe er op stond dat het volume omhoog moest om de "gaten" in het geluid te horen, ofwel de opname was niet dicht geplamuurd met instrumenten. Gelukkig er kwam wat leven in de brouwerij! Je moet die B&W's wel op hun staart trappen. Het kwam allemaal wat los van de luidspreker, en ik hoorde de linker speaker nu ook beter. Daarna kwam Diana Krall met het nummer "Temptation" (2004), de audiofiele klassieker, die heel upfront en close klonk en niet zo bedompt als ik hem ken van andere sessies op audiobeurzen. Nee, er viel goed met het overbekende nummer te leven! De persoonlijke sessie met Jan Douwe Kroeske eindigde met Radiohead, een track van OK Computer (1997). De presentator zal begin 2011 weer met een ‘2 Meter Sessies’ theatertour beginnen en neemt dan de Ierse artiest Luka Bloom mee. Misschien toch maar in de gaten houden, want hij doet het toch wel erg fijn.

De Set

Er stond dus in de Jan Douwe luisterzaal een Kandy KAAM-1000 opgesteld met aan weerzijden de Bowers and Wilkins Nautilus 802. De bron was jammer genoeg alleen een CD-speler. Terwijl de buizenversterker ook een phono-voorversterker heeft. De bekabeling was speciaal voor Polyhymnia gemaakt door Van den Hul.

De enige bron een Esoteric CD-speler. Wel zo handig als je presentator een grote CD collectie heeft.

Een belangrijke onderdeel in de luisterketen, de B&W Nautilus 802.

Een stevige jongen, de KAAM-1000. Ietwat kaal, geen tekst aan de voorkant, maar je went er wel snel aan.

Tweede luisterruimte

Als ik niet de luisterruimte gevonden had, waar Leo Blokhuis zijn presentatie deed, had ik met een ietwat dubbel gevoel de Polyhymnia Studio verlaten. Terwijl ik mijn aantekeningen bijwerkte op de gang, ik was namelijk vergeten mijn notitieboekje mee naar binnen te nemen tijdens de Jan Douwe Kroeske luistersessie, zag ik mensen een deur induiken. Verdorie, daar stond een tweede set te spelen. De ruimte had nog maar enkele luisteraars, daar de luistersessies al voorbij waren en het tijd was voor de staande receptie, maar er werd nog gedemonstreerd. Ik ging naast Leo Blokhuis zitten uiterst links op de eerste rij. Krijg nou wat ik hoor stereo! Beide luidsprekers zetten duidelijk een stereo-beeld neer. Ookal was het "überdetail", misschien minder volgens een luisteraar, hier werd wel muziek gemaakt! Het was meer één geheel. Deze luisterruimte vond ik veel beter! Ik werd er verder op geattendeerd, dat de ruimte een vloerbedekking had ten opzichte van de houten vloer in de andere zaal en dat er nog een andere factor mee kon spelen, het CD-speler model. In beide ruimtes werd er met hetzelfde merk gedraaid Esoteric, maar wel met een ander type. Misschien zat ik ook niet al te best in luisterruimte 1, als je kijkt naar een foto in het Polyhymnia Anniversary boekje, dan zitten de Polyhymnia-heren om te masteren meer in het midden van de zaal.

Leuke Quotes

Enkele leuke quotes van de presentatoren. Bijvoorbeeld die van Jan Douwe Kroeske, pin me niet op het woord voor woord gehalte vast, ik had mijn aantekenblok niet bij me: "De band Radiohead wordt door sommigen gezien als dé Pink Floyd van de 21e eeuw, maar dat wil ik nog niet zeggen." Natuurlijk is hij een fan van de muziek van Radiohead, maar bovenal gaf hij aan, dat deze band met de hegemonie van de muziekindustrie heeft gebroken door hun label te laten vallen. Veel Europese artiesten breken niet door, niet door een gebrek aan talent. Maar door de kortzichtigheid van de muziekindustrie, die hun zwaartepunt hebben in de Verenigde Staten & Groot-Brittannië. Leo Blokhuis was zeer te spreken over het geluid van de Kanzy KAAM-1000: "Het klinkt fantastisch, hoe installeer ik dit in mijn auto?". Terwijl we met zijn drieën keken naar de grote versterker van 43 kilo kregen we toch al snel het bange vermoeden, dat dit niet mogelijk was.

Luisterruimte 2 met Leo Blokhuis leek toch een stuk beter te klinken.

Hier draaide de KAAM-1000, serienummer 2.

Met als bron de Esoteric P-05 (loopwerk) & D-07 (DAC).

Eindoordeel

De Kanzy KAAM-1000 is een indrukwekkende versterker om te zien. Toch had ik het idee, dat de set nog niet optimaal was. Nu blijft het in een vreemde luisterruimte altijd moeilijk om een set te beoordelen. Maar in ieder geval was het niet "mijn" match met de B&W Nautilus luidspreker. Een model waar ik ook enigszins aan moest wennen, qua geluid. En misschien speelt de voorkeur voor de luisterruimte ook duidelijk mee! Leo leek de betere te hebben. Daarnaast vond ik de bron, de Esoteric CD-speler als enige muziekmaker, een gemiste kans, want ik was erg benieuwd naar een platenspeler op de phono-ingang. Het buizenversterker model zelf is een mooi product, maar hier en daar miste ik wat basics. Bijvoorbeeld het merk en type nummer voorop de versterker of de naam van de knoppen: volume met een schaalaanduiding en ingangselector. Je moet maar raden, dat de twee uiterste knoppen, de volume knoppen zijn. Een optie om aan 1 volume knop te draaien, waarmee de ander automatisch mee gaat lijkt me wel een leuke gimmick. De verpakking, de hout gemaakte kist, met zwaluwstaart verbinding is mooi, maar ik kreeg meer het idee van een soort laatste rustplaats. Het Kanzy logo en de naam bovenop de deksel in het groot uitfrezen zou daar al mee breken. Het moet luxe uitstralen. Daarnaast waren op de goudkleurige knoppen al lichte krasjes te zien, ik weet niet of daar wat aan te doen is, behalve het uitvoeren in een ander materiaal. Het feit dat de buizen op een verhoging staan heeft niets met demping te maken, maar is meer voor het design, dit brengt dus een veiligheidsrisico met zich mee. Waarom de ruimte eigenlijk niet dusdanig dichtmaken dat je er geen vinger tussen krijgt? Al met al een versterker met stevig wat volume en detail. Maar ik mis nog dat beetje extra in het geluid. Het echte gouden randje, waarbij je van je stoel valt.

De versterker kan nogmaals worden beluisterd tijdens de AV-NU 2010 in Utrecht. Ik ben benieuwd waar Kanzy dan meekomt. Misschien een wat makkelijker aanstuurbare luidspreker, zelf dacht ik aan een Tannoy uit de Prestige reeks. Maar goed eenieder heeft zo zijn eigen voorkeur om het geluid van een versterker te testen. Hoe zou de versterker bijvoorbeeld varen met een Perfect Performer? En wat zou het model doen met een platenspeler als bron of met een streamer? Het Kanzy verhaal begint nog maar net!

Het leren etui voor de buizen, je krijgt 2 sets, bestaande uit de KT88 en de EL34.

Jan Douwe Kroeske draaide met de KT88 geïnstalleerd in de versterker. Jan de Jeu van het Music Emotion artikel recenseerde met het type EL34.

Een rijk gezicht dat wel en netjes verpakt! Ik neem aan de EL34 buizen.

De Generaal

In ieder geval een enerverende dag met 2 bekende Nederlanders en een tot in de puntjes geregelde lancering van het audiomerk Kanzy. Bij het verlaten van het pand kreeg ik nog een goodie bag mee met daarin een Kanzy brochure en het jubileum boekje met SACD van Polyhymnia Ten Years Anniversary (1998-2008). Het was tijd voor een cappuccino bij eethuys-cafe De Generaal. Het woord cappuccino was eigenlijk een belediging voor wat ik kreeg, maar desalniettemin kon het doorgaan voor een kop koffie. Na deze cafeïne-stoot was het tijd om op huis aan te gaan en om het mooie bosrijke Baarn te verlaten.

Terug wandelen van Polyhymnia naar het NS station, nog even omkijken dan maar.

Naschrift [11-09-2013]

Na het model Kanzy KAAM-1000 wordt een relatief goedkoper model gelanceerd de KAAM-800 op 1 Maart 2011.

Het mocht niet baten per 16-10-2012 werd Kanzy BV jammer genoeg failliet verklaard. Enkele buizenversterkers zijn door Puper internetveiling in 2013 verkocht.

Op de website van Kanzy is de informatie rond de versterkers nog te lezen.

Bronnen

2 meter sessies

http://nl.wikipedia.org/wiki/Twee_Meter_Sessies

B&W 800 series Diamond (luidspreker)

http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=4621&terid=4622

Dmitri Sjostakovitsj (componist)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Sjostakovitsj

Esoteric (CD-speler)

http://www.servi-q.nl/

Jan Douwe Kroeske

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Douwe_Kroeske

Kanzi (Bonobo)

http://en.wikipedia.org/wiki/Kanzi

Kanzy (Buizenversterker)

http://www.kanzy.eu

Mastering

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mastering

Miles Davis - Some kind of Blue

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kind_of_Blue

Polyhymnia International (Studio)

http://www.polyhymnia.nl

Radiohead - OK Computer

http://nl.wikipedia.org/wiki/OK_Computer

Steely Dan - Gaucho

http://en.wikipedia.org/wiki/Gaucho_%28album%29