VAD Show 2008

Publicatie: Dit verslag is eerst gepubliceerd op het Forum van Hear.nl op 18 Oktober 2008.

http://www.high-endforum.nl/topic/12231-de-vad-show-2008/?hl=hansted#entry324154

Inleiding

Hier dan maar even mijn beleving van de dag:

De dag begon om 6:30 want ookal ging de wekker af om 6:00 mijn lichaam was niet zo snel van geest omdat het pas om 2:00 ‘s avonds in slaap viel. Het ging allemaal niet zoals gepland. Ik had wel een kop koffie op en stapte de trein in, maar ik bleef bijna zitten in de trein te Utrecht Centraal. Gelukkig gaf de conducteur aan dat de trein naar Eindhoven aan de overkant stond te wachten. Dus maar snel overstappen!

Hoe dan ook wakker en wel heb ik ontspannen op de bus gewacht bij Eindhoven. De chauffeur vroeg zich af wat er aan het Koningshof plaats vond, hij had vast zulke rare types niet verwacht. Gelukkig nam hij genoegen met het antwoord en in alle stilte lieten we ons rijden naar Veldhoven, terwijl er geen woord werd gezegd. Vast een soort audio contemplatie om straks goed te kunnen concentreren bij het luisteren. De rij stond er weer als van ouds, maar je had al snel je kaart in handen, het was omtrent 10:30 denk ik.

B&W

De reis begon bij B&W alwaar Phil Collins (Live DVD) zijn drumkunsten liet zien op ingebouwde speakers, die mooi weggestopt waren in de wanden. De uitleg was er kort bij dus ik vroeg me na afloop af hoe diep deze inbouwluidsprekers waren. Misschien toch eens luid op vragen of er nog vragen zijn als dealer/importeur. Daarna werden we meteen verhuist naar de grote speakers. Die me niet zo bekoorden.

Hansted

Jadis had een luidspreker prototype staan, maar werd niet gedemonstreerd. De importeur gaf aan er erg over te spreken zijn, ook al werd het niet opgesteld.

Elektrostaten zijn jammer genoeg niet mijn ding, maar wat een grote eindbakken, dit zouden trouwens niet de grootste zijn op de VAD:

Latham

Bij NAIM knalde het als normaal, ik heb altijd het idee of iemand op audiofiele wijze de Loudness knop bedient heeft, altijd uiterst energiek dat NAIM. Hier hoorde ik de beste draaiende platenspeler een LINN met een ogenschijnlijk simpele arm, dat toch al snel 2,300 euro moest doen. Maar goed klonk het zeker, ik dacht eigenlijk naar CD te luisteren zo stevig, maar niets was minder waar.

Daluso

Bij Daluso zag ik de AMR (Abbingdon Music Research) set staan, de CD-speler staat besproken in het meest recente nummer van Music Emotion. Het klonk zeer goed en ik zag letterlijk een knoeperd van een CD-speler staan, tjee wat een joekel. Dat valt toch ietwat weg op een foto in een tijdschrift.

De platenspeler van het merk Garrard had beter uit kunnen staan, want dat bracht geen meerwaarde mee, want wat klonk de CD mooi op deze set.

JK Acoustics

Een erge plezierige demonstratie, de muziek klinkt zo makkelijk. Niet voor iedere kamer geschikt natuurlijk zulke torens...

Hepta

Bij Hepta was de eerste demonstratie met klassieke muziek dat me echt boeide, bij andere sets had ik het al snel bekeken als de orkestrale CD's werden gedraaid, maar hier bleef ik toch langer hangen. Mooie luidsprekers:

Hifinesse

Hegel was luid en duidelijk, wat de apparatuur uitstraalt zo klinkt het, stevig en solide.

HNNY

Ook Tannoy pakte goed uit. Jaren geleden eens op de VAD show geweest waar de speakers met de losse hoge tonen module, de welbekende supertweeter, aan en uit ging, maar nu speelde daar toch echt een koning onder de Dual Concentric ontwerpen. Mooi hoor.

Leuke Chord apparatuur:

Deze apparaten koppel je aan je versterker begreep ik, dan zou via een WIFI connectie van je computer de muziek van de harde schijf naar deze kleurrijke apparaatjes worden gestuurd en ta da je hebt muziek op je audioset:

TransTec

De KEF speakers met de machtig mooi uitziende McIntosh versterking speelde goed, maar kon me niet overdreven bekoren. Ik viel niet van mijn stoel af, maar misschien kan dat ook weer een goede factor zijn.

Hifinesse II

Ik had nog nooit Nordost kabels van zo dicht bij gezien en gevoeld. Jammer genoeg is de close up niet helemaal gelukt, maar wat een grappig materiaal. Klonk ook goed, ook al was zulk breed lint wel een beetje overdone:

Crystalcable

Ik zag Aby van der Kley door de gangen heen wandelen, dus ik dacht dat Neerlands kabelfabrikanten er toch zeker moesten zijn. Het was even zoeken, maar ik had ze toch snel gevonden. Volgens het opschrift speelde alles via Crystal cable, maar of dat helemaal waar was…

Er stond een nieuwe luidspreker te spelen van Siltech, maar alles en iedereen liep om de set heen inclusief om de speaker. Ik moet zeggen zelfs met dit verschijnsel klonk de speaker goed, niet fantastisch, mind-boggling, maar gewoon goed. Of moet ik zeggen ear-boggling, jammer genoeg weet ik nu nog niet hoe Crystal Cable klinkt…

Erg mooi waren de platenspelers die ze hadden staan van een merk dat ik niet kende. Ik kon zo snel geen brochure vinden op de stand. Dit bleek Clearaudio te zijn.

PV Trade

Een van de eerste indrukken was ook meteen het mooiste de “budget” set van Focal met de Sugden set als back up. Tja, bij zo’n beurs komt je geluidsvoorkeur toch wel boven, ik hou gewoon van klasse A via een transistor versterker, buizen is niet zo spannend en electrostaten kunnen me gewoon niet bekoren. Sorry. De "budget" set was erg indrukwekkend, de high end set, vond ik wat minder spannend, maar misschien klopt het en moet je voor dat beetje extra meer je portemonnee trekken.

Dynaudio

Dynaudio was jammer genoeg dicht, ik had graag de Excite serie willen horen.

Symphony Audio import

Deze heren stonden met de luidspreker Magico te spelen samen met een Zwitsers merk Soulution geloof ik qua versterking. De grootste eindbakken die ik ooit gezien heb...

Viertron

Bij Viertron hadden ze een feestje te vieren Cyrus was namelijk in de What-Hifi prijzen gevallen zowel beste versterker als beste CD-speler van het jaar. Het verschil tussen het oude en nieuwe model CD-speler moest even beluisterd worden. En ja het klonk toch echt als een verbetering. Ik had graag ook nog even de Musical Fidelity A1 willen horen, tjee wat wordt die bakplaat heet.

Audiac

ik geloof dat dit Audiac was met Wilson Audio en Vivid, dat zag er zeer indrukwekkend uit en klonk als een klonk. Wel met hoog design en dames-accepteer-gehalte, WAF, wat ik niet verwacht had, een dame had er wel interesse in:

Wilson Benesch

Wilson Benesch was volledig digitaal gegaan met hun Square serie, NAIM met Linn Akurate DS als bron verzorgde de sprankelende tonen en de luisprekerset de mooie presentatie. Erg gaaf, leuk ook al die albumcovers, die over het beeldscherm gingen. Een soort browsen,waardoor je op ideeen kunt komen wat je nu weer wilt draaien, even wat anders dan voor je platenkast te gaan staan om wat uit te zoeken.

Yamaha Europe

Bij Yamaha liep ik toch maar even naar binnen, ik was verrast! Eigenlijk de eerste set waar ik automatisch bij mee wilde zingen. Geen meetikken met de voet, wat al heel wat was bij een demo, maar gewoon inzetten met die hap, eerlijk is eerlijk George Benson is ook wel erg aanstekelijk. Gelukkig niet gedaan natuurlijk, mijn zangkwaliteiten kunnen beter binnenshuis blijven, maar wat een leuke set, daar heb je echt veel speelplezier van.

Niet voor niets stond er een EISA Award bij deze produkten.

Leuk

Al met al een leuke dag, waarbij ik de snoefende hifi.nl heren, maar even laat voor wat het was, het kwam er op neer, dat een beurs als deze geen geheimen meer voor hen had. Dan moeten ze toch maar eens een andere invalshoek zoeken tijdens deze beurs. Ze hebben daarom vast leuke interviews van VAD-gangers gemaakt, alle merken en apparaten kennen ze toch al, en om wie gaat het nu eigenlijk, de fan toch ;)

Avond

Zoals de dag begonnen was kwam ik weer thuis in het donker en op de fiets met het enige geluid mijn dynamo. Morgen maar eens alle sites af Hifi.nl, Hear.nl etc. wat ze er van vonden!