Audioshow 2015

In het weekend van 6 en 7 februari 2015 was het tijd voor een nieuwe editie Audioshow Studio Alkmaar in het AZ stadion. De organisator Ben Hoedjes had de importeurs een thema meegegeven: Klank en Design. Nu zit het meestal met de klank wel goed binnen de hifi, maar wat zouden de importeurs met design doen? Zouden ze allemaal iets meenemen, waarmee de partner makkelijk over de streep te halen is om te investeren in audio. En kwam die partner eigenlijk wel mee?

Zaterdag

Terwijl bus 163 ons afzet loop ik met een echtpaar op, ergens in de 60 die samen helemaal uit Dieren (Gelderland) met het openbaar vervoer zijn gekomen. Een reis van 3 uur, geen probleem want: "Je moet wat over hebben voor je hobby". Beide genieten van muziek en hadden vernomen van het evenement via Hifi.nl en de Music Emotion. Het was hun eerste bezoek aan het hififestijn.

Musical Reality

Cor Dekker van Musical Reality pakt zoals altijd groot uit. Dit jaar draaide hij op zijn hoofdset niet met een versterker van KR Audio, maar met zijn nieuwe merk in het assortiment het Amerikaanse Modwright. De versterkers behoren tot de "muscle class", waar de Amerikanen patent op lijken te hebben: groot en zwaar.

De luidsprekers zijn de bekende Endeavor E-3's, met op de achtergrond een koperen schaal of zoals Cor zegt een boventoon resonator. Het zou de muziek meer natuurlijk en ruimtelijk laten klinken. Er is zelfs een versie om op spelende LP's te plaatsen, als platenspelerpuck.

Onder de CD-speler Helios Stargate een Modwright LS 36.5 buizenvoorversterker met 4 inputs. Deze stuurt een eindversterker aan de Modwright KWA 100SE, een 2x100 Watts bij 8 Ohm.

Wat meteen opvalt is een apparaat dat recent in het tijdschrift Music Emotion (2015-2) is besproken, de Fostac MAXiiMUS P16. Het apparaat wordt aangesloten in de buurt van de stereoset en het zou een natuurlijk geluid bevorderen met meer rust en dynamiek. De werking is binnen een straal van 6,5 meter. Het Zwitserse bedrijf Fostac is gespecialiseerd in oplossingen omtrent elektrosmog.

De beursprimeur van Musical Reality is een nieuwe buizen phonotrap de Modwright PH 150 met PS 150 voeding. De phono voorversterker beschikt over 4 buizen: 2x 6C45 en 2x 6922. Voor MM of MC zijn er de volgende opties via de handige draaiknoppen in te stellen:

- 0, 100 pF, 200 pF, 330 pF, 470 pF en 680 pF (capaciteit - MM)

- 47 kOhm (weerstand - MM)

- 10 Ohm, 50 Ohm, 100 Ohm, 200 Ohm, 500 Ohm, 1K Ohm (weerstand - MC)

- 0dB, 6dB, 12dB (gain knop met voor MC gain: maximaal 72 dB, MM gain: maximaal 57dB mogelijk)

Een klasse AB eindversterker de Modwright KWA 150 (2x150 Watts) werkt in de eerste Watts in klasse A.

De geïntegreerde versterker oplossing van Modwright de KWI 200 met optionele phono ingang of DAC (24bits/192kHz) met een 2x200 Watts.

Modwright is blijkbaar ook in zwart verkrijgbaar. Bovenop staat een Modwright LS 100 een buizenvoorversterker. Ook hier kan een optionele phono ingang of DAC (24bits/192kHz - PCM1794) worden ingebouwd. De eindversterker KWA 100 doet een 2x100 Watts.

Het lijkt alsof Cor zijn tweede set ongewijzigd heeft opgebouwd net als afgelopen jaren, maar de bekabeling is nieuw met de Master Built Purple Line, een nieuw stereomeubel, de Hybrid Solid Tech modulaire tafel én een nieuwe versterker de KR Baby Kronzilla VA833.

Voor het eerst dat ik het meemaak op een hifibeurs, maar ik heb tweemaal Nederlandstalige muziek gehoord bij demonstraties. Cor draait bijvoorbeeld de Nederlandstalige artiest Jeroen Zijlstra.

Creatief met verpakkingsmateriaal bij Musical Reality. De Hy-pe is overigens een filter om de stroomvoorziening te verbeteren.

HiHat Audio

Ja, en daar sta je dan als organisator met als thema Klank en Design en dan blijkt Ben eigenlijk met zijn klassieke set up te spelen ofwel: never change a winning team.

De LUA Con Emozione Mk2 luidsprekers met de Symphonic Line Reference CD-speler, Trinnov Amethyst voorversterker, de LUA Sinfonia GS buizenversterker en een analoge bron.

De analoge bron is een platenpeler: Acoustic Solid 111 Metall met Benz Ace-S element.

Hifinesse

De importeur Hifinesse zet zijn kaarten in op het Deense merk GamuT Audio en neemt meteen de manshoge referentie speaker uit Denemarken mee! Kijk zo hoort het. Ik weet niet of ik de importeur nu ongelooflijk slim vindt of heel lui, maar ieder jaar hebben ze altijd een vertegenwoordiger van één van hun merken om te demonstreren en dit jaar was het de beurt aan GamuT. Voor het publiek erg leuk om iemand van het merk zelf te ontmoeten. In ieder geval voldeed de set prima aan het thema Klank en design!

Was het zaterdag veel hifi en weinig finesse ofwel erg luid. Bleek het zondag lekker strak en stevig te klinken.

De GamuT - The Superior RS9. De afwerking van de speakers is heel mooi. Een dikke pluim voor design.

Enkele specificaties: Impedantie 4 Ohm, ingangsgevoeligheid 89 dB, frequentiebereik 18 Hz - 60 kHz en 185 kilogram zwaar. Als versterker wordt geadviseerd door de fabrikant minimaal 2x200 Watts en maximaal 2x800 Watts bij 4 Ohms. Natuurlijk bekabeld door Hifinesse met Nordost Odin.

Achtergrond GamuT

GamuT begon in de jaren 1980 als pro-audio bedrijf Sirius, om versterkers te maken voor opnamestudio's. Sinds 2005 produceert GamuT zowel elektronica als luidsprekers. In 2010 wordt het bedrijf overgenomen door een fabrikant in design meubilair: Kvist Industries. Dit bedrijf bouwde al eerder de luidsprekerkasten voor GamuT en de kasten van de vroege B&W 800 serie. Dat verklaard meteen ook de mooi afgewerkte luidsprekers. In januari 2014 wordt GamuT weer een onafhankelijk bedrijf met verschillende aandeelhouders, waaronder: Kvist Industries, GamuT werknemers en een kleine groep private investeerders.

De GamuT CD3 als bron met als voorversterker de GamuT D3i en twee eindversterkers M250i. De mono eindversterker doet 1x250 Watts. De CD-speler beschikt over een PCM 1792 converter, goed voor 24bits/192kHz met intern Van den Hul bekabeling.

De GamuT Di150 Dual Mono Integrated Amplifier. De versterker heeft 4 reguliere inputs en 2 gebalanceerde ingangen en doet een 2x180 Watts bij 8 Ohm. Een input voor een streaming oplossing lees ik niet in de handleiding van de versterker noch in die van de CD-speler, dus daar kan nog een ontwikkelpunt liggen. Had ik toch maar even gesproken met de Research & Development man van GamuT. Bij navraag blijkt dat er een GamuT DAC aankomt later dit jaar in 2015 met een ingebouwd loopwerk. Klinkt verdacht veel als een CD-speler met digitale ingang(en) om streaming mogelijk te maken.

De afwerking van de GamuT Phi 5 MKII is erg mooi en met name het design van de metalen voeten van de luidspreker vragen de aandacht.

Detail van GamuT tweeter uit de luidspreker M'inenT-serie.

AND Benelux

Dit jaar had AND Benelux een eigen demonstratiekamer, deze werd goed bezocht. De bezoekers krijgen een algehele streaming oplossing voorgeschoteld in de vorm van de NAD M12 digitale voorversterker/DAC, met de digitale eindversterker NAD M22 en Dali Rubicon 8 luidsprekers.

De M12 voorversterker lijkt een duurzame streaming oplossing, want met modules is het apparaat uit te breiden. NAD noemt het MDC ofwel Modular Design Construction. De standaard aanwezige digitale USB input verwerkt 24bits/192kHz.

De M12 kan zowel de "vinylist" bedienen met haar MM/MC phono input voor een platenspeler, als de "streamer" met de online streaming functionaliteit van PC tot Spotify. Het systeem is uit te breiden met de DD BluOS Module en een HDM-1 HDMI Module voor nog meer digitale mogelijkheden.

De Dali Rubicon 8 heeft een gevoeligheid van 90,5 dB en een frequentiebereik van 38 Hz - 34 kHz. Een makkelijk aan te sturen luidspreker dus. De algehele set klonk goed en hield de aandacht vast van het luisterend publiek. Een geslaagde exercitie voor de importeur, zeker in vergelijking met vorig jaar. De match was aanwezig en er ontstond een mooie holografisch geluidsbeeld.

Een ander merk is Bluesound, een "online versterker" waarmee je muziek streamt naar je luidsprekers. De muziek wordt bediend via een iOS of Android app ofwel via je tablet of mobiele telefoon. Verschillende muziekdiensten draaien standaard op het product zoals Spotify en Deezer. De versterker doet een 50 Watt bij 4 Ohm en de DAC verwerkt muziek van 24bits/192kHz.

More Music

De importeur More Music pakt ieder jaar stevig uit en ook dit weekend kon het publiek zich weer vergapen aan al het moois dat uitgestald staat.

De luidsprekerset Audio Physic Cardeas Plus+ staat aangesloten aan een Pass Labs XP-20 voorversterker met twee Pass Labs XA100.8 mono eindversterkers. De Cardeas Plus+ is een 3,5 wegs luidspreker en dat zou betekenen dat er een extra speakerunit is voor de frequentieband hoog bass en laag-midden. Het heeft een gevoeligheid van 89dB.

De digitale combinatie is een Aurender W20 en dCS Vivaldi DAC. De Aurender is een online jukebox met zijn eigen harde schijf van 12TB en een interne solid state drive geheugen van 240GB om muziek af te spelen. De Aurender heeft wel een DAC nodig en dat is hier in de vorm van het Britse topmerk dCS. De dCS Vivaldi DAC zou PCM data aankunnen van maximaal 24bits/384kHz.

Een mooie aanvulling aan het Aurender assortiment. Onderop staat de Aurender X725 een versterker mét DAC. De versterker doet 2x100 Watt bij 8 Ohm en heeft naast een USB input, ook een digitale ingang om een CD-speler aan te sluiten. De interne DAC doet 24bits/192kHz en heeft Direct Stream Digital (DSD) functionaliteit. Op de versterker/DAC staat de online muziekspeler Aurender X100. Deze kan over een harde schijf beschikken van 1, 6 of 12TB en heeft een solid state drive geheugen van 120GB om muziek af te spelen. Beide apparaten zijn te bedienen met een Apple- en Android app.

Het blijft bij More Music kijken naar mooie apparatuur, zoals hier naar dCS. Op zondag stond de hoofdset in een mooie "flow" te spelen, maar misschien ben ik geen Pass Labs luisteraar het is me te vriendelijk en te 'zacht'. Het gitaarspel klonk mooi in de ruimte. Ik ben benieuwd hoe de Duitse Audio Physic luidsprekers presteren met een ander versterkermerk.

De Primare voor- en eindversterker combinatie de Primare PRE60 en A60, natuurlijk met alle benodigde streaming inputs.

Een nieuw product bij More Music van het Amerikaanse Shunyata de Venom EU7 een mooi stekkerblok met overbelastingprotectie. Om terug te komen op het showthema Klank en Design: mochten de Amerikanen meelezen via Google Translator waarom is de aan/uit knop grijs, dat correspondeert niet met het zwarte plastic gebruikt bij de stopcontacten?

Audiac

Audiac is sinds 2014 importeur van luidsprekerfabrikant Sonus Faber, de bezoekers werden daarom wederom getrakteerd op een demonstratie van deze Italiaanse alleskunners. Maar Sonus Faber moest het podium delen met Wadia, want importeur Audiac had op de Audioshow Studio Alkmaar 2015 dé wereldprimeur met de Wadia Mediaserver M330. Dezelfde week binnengevlogen uit Amerika en dankzij het harde werken van de Nederlandse ploeg stond de Wadia server haar prestaties te vertonen.

De zaal was bij mijn eerste bezoek tot de nok toe vol gevuld met luisteraars, dat geen foto's van de apparatuur te maken was. In de verdonkerde zaal tussen twee staande heren in toch nog één foto kunnen maken, als bewijs van de vele bezoekers. Op een later tijdstip, maar snel terugkomen.

Want wat kon men beluisteren? Een Wadia M330 mediaserver gecombineerd met twee Wadia A340 eindversterkers aangesloten aan een set luidsprekers van het model Sonus Faber Olympica III. De muziekserver is aan te sturen vanaf je webbrowser, tablet of smartphone en heeft een uitgaand signaal van 24bits/192kHz.

De Wadia M330 mediaserver streamt de bekende muziekdiensten en heeft 1Tb aan geheugen voor muziek. De mediaserver kan rechtstreeks aangesloten worden op de Wadia eindversterkers door een interne volumeregeling. De A340 eindversterker is een mono eindversterker en beschikt over 1x400 watts bij 8 Ohm.

De Sonus Faber Olympica III is een drie-wegsluidspreker van een stevige 88 kg, een frequentiebereik van 35 Hz - 30 kHz en een ingangsgevoeligheid van 90 dB. De set speelde de zaal letterlijk vol.

Een Wadia 321 Decoding Computer, een voorversterker/DAC oplossing met vijf digitale inputs, inclusief USB. De reguliere inputs kunnen een datastroom aan van 24bits/192kHz, de USB een 32bits/192KHz.

Wadia maakt haar naam nog steeds waar, als digitale topfabrikant.

Een Britse fabrikant wist me te verassen in de volgende stereoset. We luisterden naar een Arcam CDS27 CD-speler met streaming mogelijkheid en de Arcam A39 versterker aangesloten aan een Sonus Faber Venere 3.0.

De Sonus Faber Venere 3.0 is in drie kleuren te krijgen: zwart, wit en hout.

Arcam heeft me nooit echt kunnen aanspreken, maar deze set maakt wel heel gemakkelijk muziek. Een prima combinatie met de Sonus Faber. De Arcam A39 versterker doet 2x120Watts bij 8 Ohm en beschikt over een phono input voor je draaitafel. De versterker beschikt over een klasse G instelling. Als ik het goed begrijp wordt een tweede voeding ingeschakeld bij grote vermogens, bij lage vermogens werkt de schakeling in klasse A. De CD/netwerk-speler CDS27 beschikt over een TI/Burr Brown PCM1794 chip, het maximale signaal is 24bits/192kHz met digitale inputs als USB 2.0 en een netwerk ingang. Voor de format fans kan de CDS27, ook SACD's afspelen.

Aan de overkant staat een kleine Wadia stereoset: De Wadia di122 Digital Audio Decoder met de eindversterker A102 Power Amplifier en Sonus Faber Venere 2.0 luidsprekers aangevuld met een Sumiko subwoofer.

Nog meer mooie Wadia oplossingen, waarbij deze set het showthema: Klank en Design extra eer aan doet. De kleine eindversterker A102 was de tweede Wadia primeur en doet een 2x50 Watts bij 8 Ohm. De Wadia di122 Digital Audio Decoder, deze voorversterker/DAC beschikt over 5 digitale inputs en kan signalen aan van 24bits/192kHz. Aan de USB input naast de reguliere PCM signalen (32 bits) ook DSD, Direct Stream Digital.

Dit pronkstuk is de Sonus Faber Lilium. Op de show jammer genoeg niet spelend te beluisteren. De schoonheid in afwerking en vorm zijn moeilijk te vangen in een foto.

Indiana Line

Naast de demonstratiekamers met superlatieve prijzen voor mooie hifi apparatuur staat ook importeur Indiana Line weer met vriendelijk geprijsde hifi.

Nieuw dit jaar is het merk Kennerton Audio Equipment. Kennerton is het luxe audiomerk van Fischer Audio. Het merk is gestart in 2006 door een groep enthousiastelingen met ervaring in de hifi-industrie. Fischer Audio maakt hoofdtelefoonsets, dus geen wonder dat het merk met Kennerton dicht bij huis blijft. De Kennerton Magister hoofdtelefoon trekt van nature de aandacht door het mooie hout. Het hout is meer dan 2000 jaar oud, en je verwacht daarom dat de hoofdtelefoon erg zwaar is, maar deze blijkt licht te zijn. Het stond aangesloten aan de buizenhoofdtelefoonversterker Kennerton Ego. Daar zit een DAC in, zodat het aan te sluiten is aan je computer via de USB ingang of aan je CD-speler via AUX. De DAC-chip is een Burr Brown PCM2702.

De in-ears waren niet te beluisteren, maar het zag er goed uit: het in-ear instapmodel Kennerton Laguz.

De importeur was ook te spreken over de Kennerton kabels, een zeer welkome aanvulling op zijn assortiment, bestaande uit voornamelijk luidsprekers.

Want we vergeten bijna de hele batterij Italiaanse Indiana Line luidsprekers, die meegebracht waren naar Alkmaar.

Van grote Indiana Line speakers tot de kleine luidsprekers mooi afgewerkt in wit of zwart pianolak: de Indiana Line Tesi 242.

Hear Everything Audio

De producten van importeur Hear Everything Audio werden gecombineerd met Devialet van importeur D&D Audio. Het Frans versterkermerk Devialet scoort altijd hoog, en ook dit jaar waren er veel positieve geluiden over deze combinatie.

We luisteren naar een indrukwekkend mooi Japans CD-loopwerk, de CEC TL0 3.0 gecombineerd met een Devialet versterker 250 en de luidsprekers Russel K. Red 100. De Devialet fungeert als versterker en DAC in één.

De Britse Russel K. Red 100 is een recht toe recht aan luidspreker. Als er ooit een kunstzinnige ode aan de vierhoek wordt gegeven in een museum of expositie ruimte, dan mag deze luidspreker niet ontbreken. De afwerking is niet met hout fineer maar van kunststof. Dat geeft de speaker een stoer uiterlijk. De Russel K. zou voortbouwen op de bekende BBC monitors.

Bijzonder aan het CD-loopwerk TL0 3.0 van CEC naast de mooie vorm is dat je de hele "puck" ziet meedraaien. De puck sluit de CD volledig af van het licht, om leesfouten te voorkomen.

De Fransen slaan toe in Alkmaar. Niet met hun revolutionaire Phantom luidsprekers, maar met de bekende Devialet versterkers. Ook al waren de bezoekers enthousiast over deze combinatie, ik had wat meer van de set verwacht. Ik ben benieuwd hoe de Russel K's combineren met andere versterkers.

Een nieuwe CD-speler bij CEC mét streaming mogelijkheid ingebouwd, de CEC CD5. De Japanse fabrikant heeft hun beroemde rubberen snaar aandrijving van het CD loopwerk zo gemaakt dat de snaar door de eigenaar zelf te vervangen is. De USB input voor streaming kan signalen aan van 32bits/384kHz PCM en DSD128/5.6MHz.

Russel K. is ook in mooi pianolak zwart te verkrijgen.

Het merk Aëdle komt uit Frankrijk en straalt klasse en kwaliteit uit. De hoofdtelefoon Aëdle VK-1 Classic heeft aan 1 kant het signaalsnoer in plaats van aan de twee oorschelpen. De geluidskwaliteit is goed. Ik ben alleen geen fan van on-ears, het drukt te veel op het oor. Aëdle Fransen zit er ook een over-ear in, in de productielijn?

Pauze

Tijd voor een kop koffie en een broodje. Zowel de kroketten, als de broodjes gezond gingen als een trein in de foyer van het AZ stadion. Het was goed toeven tussen de tevreden bezoekers. Velen haalden eerst een kop koffie, thee of bier na een lange reis voor ze de zalen bezochten.

Tussen de demonstraties door waren er veel geanimeerde gesprekken tussen importeurs en klanten.

Nutters Audio

Ook muziekwinkel Nutters Audio is aanwezig met LP's en CD's. Nieuw waren de single layer SA-CD's van Universal.

Voor ieder wat wils bij dé muziekstand van Audioshow Studio Alkmaar!

Aspera

Aspera, Aspera waar zij gij? Door het slechte weer leken we een importeur te missen Aspera van het merk PS Audio. Een bezoeker liep vertwijfeld rond, waar staat Aspera? Maar, onze Belgische vrienden lagen met griep op bed. Hopelijk zijn ze er volgend jaar weer bij mét hun kleine PS Audio Sprout versterker. Een soort Zwitsers zakmes, waar van alles op aan te sluiten valt door zijn interne DAC, phono ingang en Bluetooth ontvanger.

Naar buiten kijkend kan de bezoeker genieten van het uitzicht op het voetbalveld, waar ieder grassprietje een zonnebad krijgt.

Music Emotion

Het eerste tijdschriftnummer van Music Emotion is het september/oktober nummer van 2005. Dat betekent dat in 2015 het 10-jarig jubileum gevierd kan worden van dit mooie audioblad. Ik ben benieuwd waar de redactie van Music Emotion mee gaat komen!

Een abonnement is zo af te sluiten aan de tafel van Music Emotion. Er is keuze genoeg om een tijdschriftnummer eerst uit te proberen.

Hepta Design Audio

Richting de tweede verdieping wordt mij iets gewaar van on-Hepta-achtige proporties. Er staat een nieuwe Hepta luidspreker, maar deze torent dusdanig hoog boven de standaard modellen uit, dat het opvalt. Het is de nieuwe Hepta Sublimis Orator. Het betekent zoiets als "geweldige spreker". Cris heeft het doek verwijderd van de luidspreker, dit gaat zeer gemakkelijk via de oplossing met kleine magneten.

De Hepta Sublimis Orator is afgewerkt met een dik stuk Amerikaanse notenhout. Maar Cris geeft aan dat iedere houtsoort mogelijk is. Van idee tot realisatie heeft het project toch zeker een jaar geduurd. Daarna volgde een aantal maanden van product-ontwikkeling, van testen en luisteren. De Sublimis Orator is een drieweg systeem met 4 speakerunits, waarvan 2 woofers voor het laag.

Voor de luidspreker fans volgt nu een bekend aantal namen. De tweeter unit is van Scan-Speak, uit Denemarken. De midden en laag units zijn van Seas, Noorwegen. Intern is er gebruik gemaakt van Kimber Kable bekabeling en in het filter zitten Mundorf onderdelen. Een stevige versterker heeft deze luidspreker wel nodig, denk aan een Marantz, LUA of Moon.

Ietwat bedremmeld stonden de andere Hepta topmodellen naast hun grote broer. Eyecatcher blijft de duurzame HeptaSix Eko.

Eltim Audio

Op de tweede verdieping staat een nieuwkomer op de show: Eltim Audio. Ter display enkele onderdelen van bekende merken als Mundorf, maar ook hele versterker-units. Eltim doet dus in audio-onderdelen van Morel, Mundorf tot Puresonic.

Zeer bijzonder om de kwaliteit van een mooie printplaat van zo dichtbij te zien. De vertegenwoordiger van Eltim Audio legt uit dat hij printplaten niet te vol met onderdelen wil zien, dit om magnetische interactie te vermijden. De printplaten moeten ook massief zijn, geen slappe meebuigende platen, dit zou microfonie kunnen veroorzaken. Alles om de geluidskwaliteit, van het originele signaal te waarborgen.

Eltim bouwt ook versterkers op aanvraag. Hier staat een prototype. Het ontwerp is al verder geëvolueerd, bijvoorbeeld met betrekking tot het wegwerken van de interne bedrading naar de onderkant. Maar tijd om het prototype aan te passen was er nog niet. De eindversterker is volledig symmetrisch opgebouwd. Het apparaat zou de klank van klasse A hebben en het duurzame rendement van een klasse D versterker.

Twee onderdelen van een versterker module worden via stevige pinnen met elkaar verbonden.

Naast transformatoren, ook spoelen als voorbeeld. Dit zit dus in je luidspreker als onderdeel van het filter, om het geluidssignaal over de speakerunits te verdelen.

Jan Schouten Audioreparatie - Centripetal

Een bekend gezicht in de zaal, Jan is aanwezig om mensen te woord te staan over reparaties of onderhoud van hun geliefde hifi-apparatuur. Maar natuurlijk ook om tevreden klanten te ontmoeten. Zijn recente uitdagende reparaties betroffen een Quad FM3 tuner. Dat bleek letterlijk door een klein probleem, geen ontvangst meer te krijgen. Of een doos uit Spanje gevuld met audio apparatuur, die door Jan vakkundig weer gerepareerd werden. Een leuke uitdaging, die hij graag aannam.

Audioreparatie vraagt 35 euro onderzoekskosten, veelal blijft een reparatie binnen de 150 euro. Maar een verwachte overschrijding wordt altijd eerst gerapporteerd aan de klant. Het bedrijf zit in Heiloo.

Pickupnaald.nl

Ook het echtpaar De Graaf achter het bedrijf Pickupnaald.nl is aanwezig! Met een ervaring van vele jaren houden zij de draaitafels van Nederland in actie met snaren, naalden en elementen. Ook verkopen ze een hoeveelheid aan accessoires voor vinyl van binnenhoezen tot schoonmaakmiddelen .

Niko de Graaf geniet nog altijd van nieuwe producten of oude producten, die weer opnieuw op de markt komen. Erg te spreken is hij over het element Audio Technica AT150MLX, een MM-element met MC-achtige kwaliteiten in het hoog. De verschillende vormen naaldstyli kwamen ook ter sprake, en de landen waar nog goede naalden gemaakt worden: Amerika, Japan en Zwitserland. Zo leer je als bezoeker altijd iets nieuws.

Nieuw dit jaar waren de Tonar binnenhoezen.

New TransTec

Ook dit jaar was importeur New TransTec erbij: vader en zoon demonstreren met oudgedienden merken: Wharfedale en Quad uit Groot-Brittannië. Maar ook met Gato Audio uit Denemarken.

De kleine set betrof een geheel systeem van Gato producten. De luidsprekers Gato Audio PM-2 met de versterker Gato AMP150 en Gato CDD-1.

Het klokwerk op de versterker geeft de volume aan en op de CD-speler hoe ver het album gedraaid is of het nummer, al gelang je keuze. De Gato AMP150 doet 2x150 Watts bij 8 Ohm. De DAC/CD-speler Gato CDD-1 biedt ook streaming inputs via USB of coax. De DAC kan signalen verwerken van 24bits/192kHz. Erg mooi design uit Denemarken.

Wharfedale brengt de nieuwe Diamant 200-serie uit, een verandering waar lang op gewacht werd. De vriendelijk geprijsde serie krijgt veel positieve recensies in Groot-Brittannië. De afwerking van de Wharfedale speakers is mooi. Hier de Wharfedale Diamant 220 met pianolak front en houtfineer als afwerking aan de zijkant.

De Wharfedale Diamant 250 gekoppeld aan de Quad Vena versterker. Een mooi rustig gedragen geluid, voor zo'n grote speaker.

Volledig verdekt opgesteld bovenop de zilverkleurige Audiolab apparatuur staat de nieuwe Quad Vena de twee Wharfedale Diamant 250's aan te sturen. Een geïntegreerde versterker, die digitaal iedere streaming optie van de muziekminnaar bij de hoorns vat. Denk aan opties als een coax input, twee maal een TOSlink optische ingang, een PC USB ingang, Bluetooth mogelijkheid, en een ingang voor Apple docking. Als je dan je PC of mobile device hebt aangesloten, dan kun je genieten van de ingebouwde Cirrus Logic DAC van 24bits/192kHz, de CS4398 en een versterker vermogen van 2x45 Watts bij 8 Ohm.

De Wharfedale Diamant 250 is een drieweg luidspreker met een gevoeligheid van 89dB en verkrijgbaar in zwart, wit, walnoot en rozenhout.

De Wharfedale Diamant 250 zonder de frontjes. De frontjes zitten met rubberen noppen vast.

Nu zal het met de klank van Quad vast wel goed zitten, maar aan de styling mag nog gewerkt worden. Het komt nog erg jaren 1990 over.

Elektrostaten, daar staat Quad om bekend van de legendarische ESL-57 tot de ESL-63. Ik was daarom zeer benieuwd hoe een klassieke elektrostaatfabrikant het concept kan neerzetten anno nu met de Quad ESL-2912. Bij de eerste tonen lijkt de Quad lichtvoetiger te klinken en de Wharfedale zwaar en donker. De importeur legt uit dat het bewegende vlak/doek in de Quad lichter en preciezer is. Een stuk van dat bewegend vlak, staat ter instructie naast de elektrostaat. Als de techniek wordt uitgelegd kun je alleen maar respect hebben, een bijzondere oplossing voor geluidsreproductie. Met de elektrostaten klinkt het allemaal veel transparanter of zoals een luisteraar zegt "rustiger". De importeur benadrukt dat de elektrostaat niet minder laag weergeeft, maar gewoon meer controle heeft over het laag: Veel "boem" bij een luidspreker betekent geen controle over het laag. Het is een ander soort geluid dan ik normaliter hoor, maar er valt snel aan te wennen.

Zoals bekend heeft een elektrostaat een hele goede stroomtoevoer nodig om de pieken te kunnen weergeven in de muziek en daar heeft Quad natuurlijk ook oplossingen voor in de vorm van versterkers. Hier spelen de Quad Elite Pre voorversterker en de Quad Elite QSP eindversterker (2x140 Watts). De bron de CD-speler Quad Elite CDS met 24bits/192kHz DAC.

Monitor Audio

Een nieuwe deelnemer die geheel voorbereid het thema Klank en Design aanging is importeur Monitor Audio. De naam doet vermoeden dat de importeur maar één merk voert: Monitor Audio. Maar ze heeft vele andere merken in haar pakket. Maar laten we wel wezen het Britse luidsprekermerk staat centraal.

Geïntroduceerd werd de nieuwe Monitor Audio Gold serie.

Er werd zelfs met LP gedraaid. Dat waren maar drie importeurs op de show, die dat aandurfden, de rest was aan het streamen en enkelen durfden nog met CD te demonstreren. De grote speaker is de Monitor Audio Gold 300, daarna de Gold 200 en de monitor Gold 100. Een echte fan van Monitor Audio ben ik niet, het klinkt altijd wat te enthousiast en daardoor druk. Maar de afwerking is bijzonder mooi.

Een topdraaitafel van het Duitse merk Transrotor: de Dark Star Reference .

Voor de elementen en toonarmen past Transrotor een andere methode toe. Ze kopen bestaande producten in en passen deze aan. Het element is bijvoorbeeld een gemodificeerd Goldring element.

Iedereen herkent natuurlijk meteen een SME toonarm. Er staat Transrotor 5009 op, maar het zou een combinatie zijn van onderdelen van de SME309 en SME Serie V toonarm. Transrotor is importeur van SME en Goldring in Duitsland en dat zou de bijzondere samenwerking verklaren.

Een zeer bijzondere draaitafel is ook de Britse Roksan Xerxes 20plus. Jammer genoeg werd hier niet mee gedemonstreerd.

Een splinternieuwe toonarm was gemonteerd de Roksan Pug ofwel Mopshond in het Nederlands. Het wijkt af van wat Roksan eerder gedaan heeft met toonarmen.

De Pug is namelijke gemaakt van carbon en heeft een éénpuntslager. Het product is geen mooie toonarm om te zien, vandaar vast ook de naam. Hopelijk wordt de toonarm nog een keer gedemonstreerd en blijkt het een muzikaal wonder te zijn!

Wat draait en speelt er nog meer? Een Roksan Caspian geïntegreerde versterker met Caspian eindversterker. Daaronder een Isotek EVO3 Aquarius, voor de stroomvoorziening. De glimmende apparatuur op de grond is een Transrotor phono voorversterker met voeding. In het stereomeubel er naast staat een Roksan K3 versterker met K3 CD-speler. Maar daarover later meer. De kabels zijn van het Amerikaanse merk Wireworld.

Monitor Audio Gold 300: twee bass units, een midden unit en een ribbon tweeter. De luidspreker heeft een frequentiebereik van 30Hz tot 60kHz.

De Monitor Audio Gold 100. De afwerking en de conus blijft een sieraad voor het oog.

Een Transrotor hoofdtelefoonversterker met volumeregeling, maar ook knoppen om de bass en treble aan te passen.

Mijn oog werd getroffen door de Roksan K3 versterker met K3 CD-speler. De metaal afwerking is fenomenaal en komt niet echt goed over op de foto. Het front is zwart geborsteld met zilver grijze accenten. Er zijn drie versies van dit geborsteld staal: Opium, Anthracite en Charcoal. Het geeft de apparatuur echt klasse en stijl. De CD-speler doet een 24bits/192kHz met de DAC PCM1730E. De versterker van 2x140 Watts beschikt over 5 inputs, een phono input, en Bluetooth.

Zie Revo als je kleine radio, maar online met duizenden keuzestations, zoals Spotify. De Revo Axis X3 beschikt over een docking station voor je iPhone. Verder heeft het Bluetooth connectiviteit, draadloos streamen van je PC of MAC en kan het radio ontvangen via de standaard FM tot DAB en DAB+.

Daudio

Het tweede Nederlandse product op de show is Daudio. De dipool design luidspreker, waarbij de speakerunits niet in een kast worden gebouwd, want dat zou kleuring veroorzaken. Het geluid van de speaker in de grootste zaal van het AZ-stadion is los, breed en groots. Misschien was het debet aan het hoge volumeniveau, maar de speaker 'bast' wel je huis uit.

De kastloze luidspreker Daudio wordt gecombineerd met Daudio elektronica.

Model: Daudio W1

De Daudio voorversterker/DAC en twee Daudio ASP/AMP eindversterkers, één voor ieder kanaal. Naast streaming mogelijkheden beschikt de voorversterker ook over twee analoge inputs.

De Daudio heeft het concept naar een volwassen niveau gebracht door hard werken en vakmanschap.

Het open baffle concept uitgelegd: een luidspreker unit gemonteerd op een plank, zonder kast. Het wegwerken van de bekabeling in het metalen frame is handwerk, maar het resultaat mag er zijn, het is absoluut niet te zien.

Het blijft bijzonder een dipool air motion tweeter hangend aan draden in de lucht.

Dune Blue

Een speciale oplossing vindt de bezoeker bij Dune Blue, de importeur neemt de omni-directionele luidspreker mee van Francesco Pellisari van NAC Sound. Omni-directioneel betekent dat het geluid de luisterruimte in wordt gereflecteerd. Voordeel zou zijn dat er niet een bepaalde sweet spot is voor het beste geluid. Het is een ontspannen intermezzo, zelfs de kleinste details zijn te horen. De speaker kan alleen niet zeer luid spelen, voor normaal gebruik is dat ook niet nodig. Hopelijk is Dune Blue er volgend jaar weer bij en nemen ze een luidspreker mee van het Duitse Concrete Audio, Finse Aurelia of Siciliaanse Audel, want ze hebben een bijzonder assortiment.

De luidspreker bestaat uit Italiaans handgemaakt keramiek en wordt gehangen vanaf het plafond. Een oplossing voor mensen die hun vloer graag vrij willen houden van objecten.

De hoge tonen unit mooi weggewerkt in de onderkant.

De laag speakerunit vinden we in de grote bovenbouw van de speaker.

Dynaudio

Nog een nieuwe deelnemer op de ASSA 2015 is importeur Dynaudio Nederland. Uitgestald zijn natuurlijk de Deense luidsprekers van Dynaudio, maar ook de mooie producten van T+A uit Duitsland.

Indrukwekkende apparatuur van T+A, het model PA 3000 HV. De versterker (2x300 Watts) is volledig gebalanceerd en dus symmetrisch opgebouwd voor het linker- en rechterkanaal. De zwarte koelribben steken mooi af tegen het grijze metaal.

Een indrukwekkende achterkant met zowel gebalanceerde ingangen, als RCA inputs.

Gedemonstreerd werd er vanaf de CD-speler/streamer T+A MP 3000 HV met 7 soorten digitale inputs. Het signaal komt digitaal binnen en wordt digitaal verstuurd naar de Dynaudio Focus XD luidspreker, dit kan zowel draadloos, als via een snoer.

Het digitale muzieksignaal wordt door de interne digitale versterker van de Dynaudio Focus XD luidspreker omgezet in muziek. Het signaal blijft dus zolang mogelijk in het digitale domein. De muziek bracht me niet in vervoering. Het klonk als een dikke muur van geluid, met een soort gordijn er voor. Alsof je op een geplastificeerde bank zit. Als die laag weg is zou het detail echt naar voren komen. Waar het precies aan lag weet ik niet, want draadloze Dynaudio luidsprekers heb ik eerder gehoord en daar viel het me niet op.

Detail van T+A MP 3000 H. Het merk laat haar visitekaartje achter in bouwkwaliteit en overgedimensioneerde specificaties.

Analogue Audio

Ieder jaar weet Analogue Audio haar publiek te boeien en ook dit jaar lukt het de importeur weer. Een uitdaging gezien de keuze om niet in een eigen zaal te demonstreren, maar om in de grote ruimte op de tweede verdieping te gaan staan samen met andere collega's. De importeur laat de muziek voor zich spreken en dat werkt. Daarnaast had de importeur het goed voor elkaar met een bankstel om een huiselijk gevoel te creëren, waardoor het gezellig en druk bleef bij de stand tot tegen sluitingstijd.

De bezoeker luisterde naar de Living Voice luidspreker uit de Auditorium serie.

De Unison Research Triode 25 is gebouwd ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de fabriek. Het model is eigenlijk het Simply Italy model, met enkele aanpassingen. De versterker doet 2x45 Watts in pentode setting, in triode setting een 2x25 Watts. De buizenbezetting voor de fans is als volgt: 2x ECC83 (12AX7), 1x ECC82 (12AU7), 4x EL34 (6CA7).

Mooie opties aan deze versterker zijn: de ingebouwde DAC voor streaming en de schakelaar pentode/triode om de setting te wijzigen tijdens het spelen.

Nieuw is ook de Synthesis Roma 14DC+. De CD-speler met streaming mogelijkheid heeft een TEAC loopwerk, buizen 2x ECC88, DAC 32bits/384KHz (via USB), 24bits/192KHz (via optische ingang) en DSD (via USB). Digitale inputs zijn: USB 2.0, S/PDIF, optisch en de outputs: analoog (variabel) en optisch digitaal. Indrukwekkende specificaties. De styling vind ik alleen niet erg mooi, maar de hele Roma serie heeft hetzelfde front. Synthesis geeft iedere serie een ander ontwerp. De Prime reeks kan ik dan weer meer appreciëren.

Draaitafel Fletcher Audio Omega Point 1 met Dual Tracer toonarm en MusicMaker element.

Nog een Italiaans merk, bekend om zijn combinatie met buizen is Pathos Acoustics. Nieuw is de Pathos Aurium hoofdtelefoonversterker. Het beschikt over een gebalanceerde ingang en drie RCA inputs.

De nieuwe Pathos DAC met hoofdtelefoon aansluiting is de Pathos Converto. De Delta Sigma DAC doet maximaal 24bits/192KHz en de DAC heeft verschillende digitale inputs: 1x USB type B, 2x S/PDIF RCA en 1x S/PDIF toslink.

Rivasono

In 2014 stond Rivasono voor het eerst op de show. Dat was een groot succes. Rivasono verkoopt alleen geen hifi, het bedrijf verkoopt advies. Akoestisch advies wel te verstaan. Geluidskwaliteit is niet alleen afhankelijk van de match binnen de stereoset, maar ook van de kamer akoestiek. Samen met de cliënt wordt thuis gekeken wat er kan worden verbeterd om negatieve gevolgen van galm en geluid-reflecties tegen te gaan. Rivasono adviseert niet alleen consumenten, maar ook het bedrijfsleven. Want kantoren en vergaderruimtes kunnen ook een boost in goede akoestiek gebruiken. Zoals de vertegenwoordiger van Rivasono zegt: "Het is dankbaar werk. Door het oplossen van akoestische problemen gaan klanten weer opnieuw door hun muziekcollectie heen, om geluiden te horen op albums, die voorheen gemaskeerd werden."

Deze fles wordt niet geconsumeerd met de klant, maar wordt wel gebruikt als start voor een goed gesprek. De luisterpositie dient namelijk op 38% van de lengte van de kamer te zijn. Voor meer tips bezoek de website.

Het bedrijf biedt een keur aan producten om de akoestiek te verbeteren in de woonkamer of werkkamer. Panelen in moderne kleuren of met vrolijke motieven.

Ruud Jonker workshop

Ook dit jaar is Ruud Jonker weer aanwezig op de Audioshow Studio Alkmaar om zijn kennis te delen. Ik liep jammer genoeg halverwege zijn workshop de volgepakte zaal binnen, waarbij het publiek geconcentreerd bleef luisteren naar de "do's & don'ts" van luidsprekerplaatsing en de juiste match in de hifiketen, ofwel de invloed van de luidspreker op de keuze van de versterker en vice versa. Enkele tips: de luidspreker niet in een hoek plaatsen of strak tegen een muur aan. Een gouden regel is om de luidspreker op 1/3 van de kamer vrij te plaatsen. Voor meer informatie omtrent luidspreker en versterker keuze, nodig Ruud eens uit voor een workshop. Ik ben zeer benieuwd waar hij volgend jaar mee zal komen. Naast opnametechniek, lijkt mij een korte introductie over het gehoor en echt laag, midden en hoog, ook wel wat. Een cursus "herken het instrument" wordt wat moeilijker: was dit nu een baritonsaxofoon of bassaxofoon?

De avond begint te vallen in Alkmaar boven het AZ-stadion. De ASSA 2015 loopt ten einde.

Muziek

Op deze editie werden de audiofiele klassiekers gelukkig weinig tot niet gespeeld. De trend op het moment is toch wel blues muziek. Maar ik heb ook dance muziek gehoord, de 1960s band The Doors, en George Michael live op verzoek van een bezoeker. Speciaal was de vaststelling dat er ook Nederlandstalige muziek werd gedraaid.

Diversiteit

Twee mannen, die ietwat onwennig een zaal binnenstapten en opmerkzaam waren op het lage aandeel van het vrouwelijke geslacht: "Wel een mannenwereld, die audio hobby." Toch leken er meer vrouwelijke bezoekers te zijn dit jaar. Een goed teken, om ook de vrouwelijke muziekliefhebber meer aanwezig te zien. Ook kinderen waren meegebracht door de enkele papa's, want je kunt natuurlijk niet vroeg genoeg beginnen. "En wat heb je gehoord? "Gewoon, muziek" Wat voor muziek dan? "Gewoon muziek". Misschien is een gezamenlijk programma onderdeel speciaal gericht op deze doelgroepen mogelijk een optie: "Help, mijn papa heeft een audiohobby" of "Help ik wil beginnen aan deze audiohobby".

Dames

Een snelle blik in de lobby leverde op dat 1 op de 5 bezoekers vrouw was. Met de opmerking dat sommige dames daar ook verbleven met een goed glas wijn, terwijl manlief de hifi-demonstraties bezocht. Maar er waren ook dames, die zich niet lieten 'parkeren' in de lobby, want bij de overvolle Ruud Jonker workshop met een 70 bezoekers kwam de verhouding op een 1 op 7.

Reistijd

Twee heren uit Lelystad hadden dik een uur gereisd om de show in Alkmaar te bezoeken, maar dat hadden ze: "Er dik voor over, want het is zeldzaam om deze apparatuur te zien én om mensen met verstand van zaken te spreken". En zo is het maar net.

Fans

Een man uit Nijmegen vatte zijn bezoek samen: "Of het nu code oranje, rood of groen is een echte liefhebber laat zich niet tegenhouden." Voor degenen die het gemist hadden er was door het KNMI code oranje afgegeven vanwege een gevaar van ijzel op de wegen. Onze Nijmegenaar kwam niet echt voor iets specifieks, maar om "te kijken of het net zo goed klinkt als thuis!". Daarmee humoristisch een voorschot nemend op het soms kritische hifipubliek. Maar dat viel dit jaar alleszins mee. Zijn voorkeur viel dit jaar op de kleinste set: De Devialet en de Russel K. luidsprekers.

Meer bezoekers

Er leek een constante stroom te zijn aan bezoekers, drukker dan vorig jaar. De zaterdag was meer ongedwongen dan de zondag. Op zondag kwamen de meer gedreven heren luisteren en die leken wat minder gezellig. Toch bleef het hele hifi-weekend in een relaxte sfeer. Mensen bleven langer tot het eind en er werd met name op zondag veel geconverseerd. Het blijft natuurlijk een boeiende hobby.

Kennisdelen

Want op een hifibeurs is het altijd handig om weetjes uit te wisselen van hifi tot muziek: "Je moet naar muziekwinkel North End in Haarlem. Het is echt een aanbeveling." Of als je wil streamen naast de standaard optie Spotify, een abonnement op Deezer kunt nemen, deze zou in een hogere resolutie muziek streamen.

Importeurs

Audiac had een goed jaar, een overvolle zaal, maar neem volgend jaar toch ook een ander merk mee uit het assortiment, zoals buizenmerk Audio Research. Verder hadden sommige importeurs de neiging om tijdens een demonstratie in de kamer met klanten of bekenden te praten. Misschien toch handig de conversatie buiten de kamer voort te zetten. Het thema Klank en Design werd door iedere importeur anders ingevuld. Over smaak valt niet te twisten, want stijl is volledig persoonlijk, zo ook klank. Qua styling vond ik de Roksan K3 serie erg mooi. De afwerking van het front is zeer bijzonder. En de combinatie Arcam met Sonus Faber deed het geluidsmatig erg goed. Daarbij mijn dank aan de organisatie en alle importeurs, die met hun inzet de show weer tot een groot succes hebben gemaakt.

Dank

Mijn dank gaat uit naar Ben, Marleen en Kevin voor het mogelijk maken van dit verslag.

Puresound

Het showverslag stond tot en met 21-07-2015, exclusief op Puresound.be in vier delen:

ASSA 2015 show verslag deel 1 - 03-03-2015

ASSA 2015 show verslag deel 2 - 03-03-2015

ASSA 2015 show verslag deel 3 - 04-03-2015

ASSA 2015 show verslag deel 4 - 04-03-2015