Vestacka oplodnja

Cinjenica da je vasa beba zaceta u laboratoriji umesto u krevetu ne umanjuje vase sanse da rodite zdravu bebu.

Veštačka oplodnja je terapijska metoda koja se vrši kod neplodnih zajednica uz uslov da su jajovodi prolazni. Slučajevi u kojima se vrši veštačka oplodnja su sledeći:

  • Smanjen broj, pokretljivost i vitalnost muških oplodnih ćelija uz normalno stanje i funkciju ženskih polnih organa
  • Kod imunoloških problema, a naročito prisustvo antitela na muške oplodne ćelije u sluzi kanala grića materice
  • Kod normalnog stanja polnih organa i jednog i drugog partnera, a do trudnoće ne dolazi u toku 3-5 godina zajedničkog života
  • Kod anomalija muškog polnog organa
  • Kod nemogućnosti izvođenja polnog odnosa iz bilo kojih razloga

Krajnje je neuobičajeno da mlade žene (mlađe od 35 godina) ne zatrudne nakon dve godine prestanka korišćenja kontracepcije. Ipak, normalno je da parovi nakon otprilike godinu dana seksa bez kontracepcije urade spermiogram da bi isključili mogućnost muškarčevih problema s plodnošću.
Ucestalost visestrukih trudnoca povecava se tokom godina neverovatnom brzinom:1 od 41 para moze da ocekuje da ce u porodilistu videti dvojke,trojke ili vise dece,dok je u prethodnoj generaciji ili dve tome mogao da se nada svaki stoti par.Dok su neke od tih trudnoca zacete na uobicajen nacin ,kao rezultat slucajnosti ili nasledne predispozicije,naucnici isticu nekoliko novih cinilaca u objasnjenju ovog fenomena.

Jedan od njih je povecan broj starijih majki:zene starije od 35 god.,cija ovulacija moze da bude nepredvidiva (s povecanom mogucnoscu sazrevanja vise od jednog jajasceta istovremeno),imaju vise izgleda da zacnu vise plodova.Drugi razlog  je koriscenje lekova za lecenje steriliteta(sto je opet cesce kod starijih,jer plodnost opada s godinama),koji povecavaju verovatnocu da trudnoca bude visestruka.Tu je i vestacka oplodnja postupak u kome se veci broj jajasca oplodjenih u epruveti ubacuje u matericu,pa je veca i verovatnoca da ce vise njih prezivetu
Precizno uzevši, ono što se naziva veštačkom oplodnjom, zapravo nije veštačko. Fertilizacija in vitro (IVF) odvija se kao i prirodna oplodnja - samo što se događa u epruveti. Sperma i jajna ćelija se spajaju baš kao u jajovodu. Veštačka oplodnja uključuje sledeće korake:
Pregled spermatozoida: Testiraju se brojnost, pokretljivost, oblik i moguće infekcije muškarčevih spermatozoida. Nakon ovog pregleda će se tačno videti da je li muškarac plodan i u kojoj mjeri.
Hormonska stimulacija: Prvo se pomoću leka zaustavlja prirodna aktivnost jajnika. Potom dnevna doza hormona omogućava paralelno sazrevanje većeg broja jajnih ćelija. Nakon otprilike dve ndelje one su, takođe hormonski uslovljeno, spremne za ovulaciju i time plodne.
Punktiranje jajnih ćelija: Lekar ženi uzima pet do 15 jajnih ćelija koje se stavljaju u hranljivu tečnost.
Oplodnja: Muškarčevi spermatozoidi ciljano se pripremaju i u epruveti se spajaju s jajnim ćelijama. Do tri zdrave oplođene jajne ćelije koje se još nisu podelile, smeju dalje da sazrevaju.
Prenos embriona: Nakon dva do tri dana iz ovoga nastaju embrioni s osam ćelija. Umeću se u matericu putem jedne cevi - oko 48 sati nakon punktiranja.


Savremena dijagnostika bracne neplodnosti trebalo bi da započne nakon jedne godine pokušavanja da se trudnoca ostvari, ali sa punim pravom i nakon 6 meseci kod žena starijih od 35 godina.
Trebalo bi da ova pretraga što kraće traje, da je maksimalno tačna i minimalno invazivna, bez posebog interferiranja sa profesionalnim aktivnostima i da daje što veći broj informacija vezanih za reproduktivne mogućnosti bračnog para.
Jednodnevna dijagnostika
je novi koncept ispitivanja bračne nepolodnosti i podrazumeva sledeće:

Na zakazani termin pacijentkinje se javljaju sa rezultatima hormonskih analiza i spermograma supruga.Hormonske analize koje se traze su:

- folikulostimulirajući hormon (FSH),
- luteinizirajući hormon (LH),
- estradiol (E2) i
- prolaktin (PRL) – od 3. do 5.dana ciklusa
Javljanjem na zakazani termin za jednodnevnu dijagnostiku
bracnog steriliteta, uzimaće se detaljni podaci i nalazi koje pacijentkinja donosi sa sobom. Sve pacijentkinje će dobiti antibiotsku profilaksu (doxycyclin tbl, ukupno pet tableta, započevši na dan intervencije).

Uradiće se transvaginalni ultrazvučni pregled. Potom će se, u operacionoj sali, u trajanju od 5 - 15 min, u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji uraditi histeroskopija i transvagnalna laparoskopija.
Histeroskopija
podrazumeva pregled šupljine materice i uočavanje određenih nepravilnosti u njoj kao što su polipi, miomi, pregrade, priraslice i slično, te istvoremeno i njihovo uklanjanje.
Transvaginalna
laparoskopija podrazumeva vaginalni pristup ulaska u trbušnu duplju i pregled jajnika, jajovoda, materice i peritoneuma trbušne duplje.
Nakon intervencije, (oko 2h) bračni par odlazi sa Klinike sa kompletnom informacijom o stanju genitalnih organa, tačnom dijagnozom i predlogom za dalji način lečenja.

Ova dijagnostika se odnosi samo na one pacijente koji nisu prethodno radili histeroskopiju, standardnu abdominalnu laparoskopiju ili HSG snimanje. Ukoliko su uradili neki od ovih postupaka, moguće je zakazati konsultaciju radi daljeg dogovora o lečenju bračne neplodnosti.
Statistika  pokazuje da je nesto veca ucestalost spontanih pobacaja kod majki koje su zatrudnele vestackom oplodnjom,ali to se moze objasniti cinjenicom da su te trudnice uvek budno pracene,pa jr svaka trudnoca veoma rano konstatovana,a tako i svaki pobacaj.

To u opstoj populaciji nije slucaj i pobacaji se cesto dogode pre nego sto se utvrdi trudnoca,te tako ostanu nezabelezeni.Postoje ipak neke razlike u pracenju vase trudnoce,makar u pocetku.Buduci da pozitivan test ne znaci obvezno trudnocu,da je svaki novi pokusaj emocionalno i finansijski iscrpljujuci,da nije odmah jasno koliko ce se embriona iz epruvete razviti u fetus,prvih 6 nedelja ovakve trudnoce predstavljaju period povecane napetosti.Uz to ako je bilo ranijih pokusaja vestacke oplodnje koji su se zavrsili pobacajem,mogu vam biti ograniceni seksualni odnosi i fizicke aktivnosti,pa cak nalozeno i potpuno mirovanje u krevetu.Mozda ce vam biti prepisan hormon progesteron tokom prva dva meseca trudnoce,da bi se njen razvoj potpomogao.Kada ovaj period prodje mozete ocekivati da vasa trudnoca tece kao i svaka druga-
osim ako ne nosite vise od jednog fetusa,sto je slucaj u 5% do 25% trudnoca nastalih vestackom oplodnjom.Kao i kod svih drugih, i vase sanse da dobijete zdravu bebu bice vece ako imate dobru medicinsku negu,ako se pravilno hranite,ako uravnotezite odmor i fizicku aktivnost i ako izbegavate alkohol,pusenje i lekove koji se izdaju bez lekarskog recepta.

Zakon o lecenju neplodnosti ovde ce te pronaci sve o tome sta je neophodno od dokumenata za vantelesnu oplodnju .
Comments