Vanmatericna trudnocaPovremeno imam grceve.Da li je moguce da imam vanmatericnu trudnocu?


Retko se desava da dodje do vanmatericne trudnoce ,to jest do implantacije oplodjene jajne celije izvan materice,a najcesce u jajovodu.To se desava ako u jajovodu postoji neka anomalija koja ometa spustanje jajne celije do materice.Retko se desava da se oplodjena jajna celija implantira u jajniku ,stomacnoj duplji ili grlicu materice.Dijagnoza se u vecuni slucajeva postavi pre nego sto zena i shvati da je trudna
.Pod vanmateričnom trudnoćom podrazumevamo usađivanje i razvijanje oplođenog jajašca izvan materice, najčešće u jajovodima, a u vrlo retkim slučajevima negde u donjem trbuhu ili na jajniku. Pošto ni jedno od ovih mesta ne pruža oplođenoj jajnoj ćeliji sve potrebne uslove za razvijanje, dolazi ranije ili kasnije do prekida trudnoće.


Ima vise cinilaca koji mogu da povecaju mogucnost za nastanak vanmatericne trudnoce, a medju njima su
 • Prethodna vanmatericna trudnoca
 • Ranija zapaljenja organa male karlice izazvana seksualno prenosivim bolestima
 • Ranije operacije stomaka ili jajovoda s postoperativnim oziljcima
 • Podvezivanje jajovoda, neuspesno podvezivanje jajovoda ili rekanalizacija( obnavljanje prethodno podvezanih jajovoda )
 • ako u vreme zaceca postoji spirala ( spirala ce spreciti zacece u materici, ali ne i van nje )
 • veci broj namernih prekida trudnoce
 • Uzroci trudnoće izvan materice su najčešće razne nepravilnosti na putu kojim oplođeno jajašce treba da prođe do materice. Nedovoljno razvijena, iskrivljena materica ili prirasli jajovodi, sa odebljalom, neravnom sluzokožom, mogu da budu prepreka da oplođeno jaje dođe u matericu. Ove nepravilnosti su najčešće posledice zapaljenja unutrašnjih polnih organa.

Da li i u kojoj meri hormoni utiču na pojavu vanmaterične trudnoće? 


- Rani hormonski poremećaji dovode do prevremenog usađivanja oplođene jajne ćelije: u jajovodu, ili zakasnelog usađivanja: u  grliću materice - u ovom slučaju oplođena jajna ćelija prođe celu šupljinu materice i ugnezdi se u grliću, a takva trudnoća se zove  cervikalna.

Koliko je cervikalna trudnoća česta pojava? Gde sve može da se (pogrešno) smesti oplođena jajna ćelija?

- Cervikalna trudnoća je toliko retka da se javlja u samo 0,1 odsto vanmateričnih trudnoća. U 95 odsto slučajeva se javlja u jajovodu, a četiri do pet odsto otpada na sve ostale lokacije (rog materice, jajnik, abdomen i grlić materice)

Iako je retka, ipak ste u fazi rane kontrole trudnoće, kakve besplatno sprovodi Klinika «AnaLife», dijagnostikovali i cervikalnu trudnoću.

- Pored toga što je izuzetno retka, takva trudnoća je i teška za dijagnostiku. Na ekranu se video majušni prstenčić trudnoće, koji se spuštao u grlić materice. Pacijentkinja je hitno upućena u bolnicu «Narodni front» i, na sreću, operisana bez ikakvih posledica (operaciju je izveo dr Stanojević). Koliko je situacija bila ozbiljna, biće vam jasnije kada čujete podatak da u slučaju cervikalne trudnoće važi pravilo da se uglavnom završava vađenjem materice.

Iako su vanmatericne trudnoce retke, sve trudnice, narocito one kod kojih postoji visok rizik treba da poznaju simptome.Povremeni grcevi ,koji najverovatnije poticu od implantacije , povecanig priliva krvi ili istezanja ligamenata zbog sirenja materice, ne spadaju u takve simptome.Medjutim ukoliko se pojavi bilo koji od dalje navedenih simptoma ,ili pak svi zajedno , odmah se javite lekaru.
 • ostri, grceviti bolovi i osetljivost u donjem delu stomaka, u pocetku na jednoj strani mada bol moze da se prenese na ceo stomak.Bol se pogorsava pri praznjenju creva,kasljanju ili promeni polozaja.Ako jajovod prsne bol je nakratko veoma ostar i jak , azatim se siri na ceo karlicni predeo
 • braonkaste tackice na rublju ili neznatno vaginalno krvarenje koje nekoliko dana ili nedelja moze da prethodi bolovima ,mada ga nekada i nema ako ne dodje do prskanja jajovoda
 • obilno krvarenje usled prskanja jajovoda
 • mucnina i povracanje
 • vrtoglavica ili slabost,kod nekih osoba.Ako prsne jajovod, puls je slab ,koza je hladna i vlazna i dolazi do nesvestice
 • bol u ramenu
Ako je u pitanju vanmatericna trudnoca, brza medicinska pomoc cesto moze da spase jajovod i plodnost zene .Istrazivanja pokazuju da vise od 50% zena koje su imale vanmatericnu trudnocu spontano zatrudni i ima normalnu trudnocu u toku sledece godine.
Vanmatericna trudnoca postoji kada se oplodjena jajna celija usadi izvan materice, najcesce u jajovodu, i to je obicno posledica odredjenog stanja koje sprecava ili usporava kretanje oplodjene jajne celije.Zene kod kojih postoji mogucnost da se razvije ovakva trudnoca jesu one koje su imale zapaljenje organa donje karlice,endometriozu ,operaciju jajovoda a i one koje puse.
Vanmatercina trudnoca se utvrdjuje ukoliko je test na trudnocu pozitivan ,a ginekolog pri pregledu na ultrazvuku ili putem sonde ne vidi zametak..Pracena je jakim bolovima u stomaku i krvarenjem i obicno se osobe radi toga upute u bolnicu gde ne retko tek tad posle tih simptoma i otkriju trudnocu..Operacija je jedini vid jer se plod ne moze normalno razvijati ukoliko nije u materici i moze da ugrozi vitalne organe...To je ono koliko ja znam o tome iako nisma imala iskustva sa tim..
kod vanmaterične trudnoće žena primeti da joj je izostala menstruacija, što je navodi da veruje kako je u drugom stanju. Katkada oseća i druge znake trudnoće, kao gađenje, jutarnje povraćanje, nesvesticu itd., ali u manjoj meri nego kod pravilne trudnoće. Obično dve do tri nedelje posle izostale menstruacije, katkada i kasnije, dolazi do raznih teškoća koje su jasni i ne sumnjivi znaci da nije bilo pravilne trudnoće i da je došlo do prekida vanmaterične trudnoće. 

U tom slučaju žena iznenada oseti jak bol u donjem trbuhu, jako prebledi, često se onesvesti, puls (bilo) joj je slabo i ubrzano, povraća ili je muči na povraćanje. Iz polnih organa nastaje krvarenje, ali ne jako. Međutim, unutrašnje krvarenje, tj. krvarenje u trbušnu šupljinu koje nastaje usled prskanja krvnih sudova u jajovodu, može biti veoma obilno, tako da život žene dolazi u opasnost. Svi opisani znaci nastaju usled naglog i velikog gubitka krvi u trbušnoj šupljini.

Prekid vanmaterične trudnoće može da nastupi i postepenim stezanjem jajovoda. Žena oseća na mahove jače i slabije bolove, pomalo krvari, a znaci trudnoće, koje je eventualno u početku osećala, postepeno se gube. Krvarenje iz polnih organa proteže se duže vreme, isto tako i bolovi, koji katkad postepeno i uminu.

Comments