Krvarenje u drugom i trecem trimestruOskudno krvarenje u drugom i trecem trimestru po pravili nije razlog za brigu.Cesto je posledica traume sve osetljivijeg grlica prilikom ginekoloskog pregleda ili seksualnog odnosa ili se uzrok jednostavno ne zna.Desava se, medjutim da krvarenje bude znak da je potrebna hitna lekarska intervencija.Zbog toga sto samo vas lekar moze da odredi uzrok,trebalo bi da ga obavestite o svakoj pojavi krvarenja-odmah ako je krvarenje obilno i praceno bolom i nelagodnoscu ,istog dana cak i ako je sasvim oskudno i bez pratecih simptoma.Ultrazvucnim pregledom obicno je moguce utvrditi da li problem postoji ili ne.

Najcesci uzroci ozbiljnog krvarenja u 2 i 3 trimestru su;

  • Placenta previja ili nisko smestena posteljica .Krvarenje je obicno jarkocrvene boje i bezbolno.Najcesce se javlja spontano posle kasljanja,a mogu ga izazvati i naprezanje i seksualni odnos.Moze biti oskudno ili obilno ,obicno prestaje ,pa se ponovo javlja u kasnijem periodu trudnoce.
  • Abruptio placente ili prevremeno odlubljivanje posteljice.Krvarenje moze biti oskudno poput lakseg menstrualnog krvarenja ,kao i obilnije ,u zavisnosti od stepena odlubljenosti.Mogu biti izbaceni i ugrusci .Jacina pratecih grceva ,bola i osetljivosti stomaka takodje zavisi od stepena odlubljenosti .Kada je stepen odlubljenosti veliki mogu se javiti znaci soka kao posledica gubitka krvi
  • Drugi moguci uzroci krvarenja .Povremeno se desava da se pojavi rascep u zidu materice,pri cemu dolazi do obilnog krvarenja-kao sto je slucaj sa svakom drugom posekotinom.Moze se javiti i bol pracen grcevima ,koji je posledica nagomilane krvi u predelu grlica.Mirovanje obicno dovodi do isceljenja
  • Pobacaj u poodmakloj trudnoci.Kada je pobacaj preteci ,krvarenje u pocetku moze biti ruzicaste ili braonkaste boje;kada je krvarenje obilno i praceno bolob,to moze znaciti da ce pobacaj neposredno potom uslediti
  • Prevremeni porodjaj.Smatra se da je porodjaj prevremen kada otpocne u periodu posle  20. nedelje ali pre 37. nedelje Sluzavo krvarenje praceno kontrakcijama moze biti znak prevremenog porodjaja

KRVARENJA U PRVOJ POLOVICI TRUDNOĆE1. Implantacijsko krvarenje -uobičajeno je kod većine žena na početku trudnoće, i nije nikakva zabrinjavajuća pojava. Javlja se vrlo rano u trudnoći, već 6-12 dana nakon oplođenja, a posljedica je usađivanja ploda ili zametka (odnosno oplođene jajne stanice ) u stijenke maternice, usljed čega dolazi do laganog krvarenja. Moguće je da se krvarenje poklopi s danom kada treba doći očekivana menstruacija.
Implantacijsko krvarenje nije ni slično menstruaciji.Ono u pravilu traje kraće, samo 3-4 dana, manjeg je intenziteta, i obično je puno slabije od uobičajene menstruacije.
Ako je boja implantacijskog krvarenja svijetlije crvena, može značiti da se krv iz maternice jako brzo sljeva u vaginu, ili čak da se implantacija upravo toga trenutka i dogodila. Krvarenje može biti i tamnije, odnosne skoro pa smeđe boje, što znači da je to stara krv koja se neko vrijeme prije nego je izašla iz rodnice zadržala u maternici. U oba slučaja to je normalno.
Mogu se čak pojaviti i lagani grčevi, tipa menstruacijskih, do čega dolazi usljed usađivanja oplođene stanice u stijenke maternice, te dolazi do kontrakcije mišića maternice.

2. Spontani pobačaj - krvarenje u trudnoći može biti znak prijetećeg spontanog pobačaja, ili spontanog pobačaja koji se upravo dogodio.15-20% svih trudnoća završi spontanim pobačajem. Najrizičniji period pobačaja su prvih 12 tjedana trudnoće, kada se on najčešće dešava.Uz krvarenje, javlja se i oštra bol u donjem dijelu trbuha.Krvarenje je uglavnom obilno i bolno, te nema nikakvih naznaka da će se ono dogoditi. Do pobačaja dolazi zbog nespremnosti organizma na trudnoću, što ne znači da će sljedeće moguće trudnoće biti ugrožene ili nezdrave, te da i sami niste zdravi.Spontani pobačaj uglavnom nema veze sa općim zdravljem žene.Ako se ovakvo krvarenje dogodi, potrebno je odmah se javiti vašem lječniku, ili otići u bolnicu.

Подстранице (1): Krvarenje u ranoj trudnoci
Comments