Vaginalni sekret
Vaginalni sekret sam za sebe ne predstavlja neko odredjeno patolosko stanje ili oboljenje, vec samo simptom kao sto je naprimer glavobolja, povracanje, povisena telesna temperatura. leci se lokalno ali je uvek potrebno ustanoviti uzrok koji je doveo do pojave ovog simptoma.

Prema osobinama sadrzaja sekreta deli se cistoca vagine na 3 stepena:
 • I grupa sekreta - sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
 • II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrzi izvesne bakterije

  Ove dve grupe sekreta predstavljaju normalan sekret vagine
 • III grupa sekreta - je sekret koji sadrzi bakterije i gnoj
 • IV grupa sekreta - je sekret koji sadrzi gonokoke
 • V grupa sekreta - je sekret koji sadrzi trihomonade
  VI grupa sekreta - sekret koji sadrzi mikoze (gljivice)
 • I i II grupa vaginalnog sekreta predstavlja normalan nalaz. U takvom sekretu se nalaze ćelije sluzokože vagine, Dederlajnovi bacili i leukociti. U drugoj grupi ima malo manje zaštitnih bacila, a više leukocita u odnosu na prvu grupu.
   

  III grupa vaginalnog sekreta je najčešći patološki nalaz kod žena u reproduktivnom periodu. To je infekcija izazvana različitim bakterijama, najčešće stafilokokama, streptokokama i ešerihijom. Sekret je obilniji, beličast, neprijatnog mirisa, a prisutan je i svrab. Tegobe su naročito izražene posle menstruacije i polnog odnosa. Mnoge žene ne osećaju tegobe ili su one tako blage da im ne pridaju značaj. Najefikasnije lečenje ove infekcije se sprovodi antibiotikom po rezultatu antibiograma brisa i preparatima koji sadrže laktobacilus.


  IV grupa vaginalnog sekreta sadrži bakteriju konokok, koja se prenosi polnim odnosom. Infekcija nije naročito česta, jer je bakterija jako osetljiva na antibiotike. Antibioticima se leče oba partnera.  
   

  V grupa vaginalnog sekreta je tipična po prisustvu Trihomonas vaginalisa, koji izaziva svrab, pečenje i peckanje pri mokrenju. Sekret je obilan, žutozelen, penušav, eprijatno miriše. Ovu infekciju ne treba zanemariti, jer može da dovede do steriliteta, tim pre što tegobe ne moraju da budu naročito izražene. Leče se oba partnera  metronidazolom (vaginalete i tablete).
   

  VI grupa vaginalnog sekreta označava veliki sadržaj gljivica. Kandida albikans je gljivica, koja je u manjem broju normalni stanovnik sluzokože vagine. Kod trudnica, žena sa dijabetesom, prilikom korišćenja antibiotika ili pada opšteg imuniteta stvaraju se uslovi za prekomerno razmnožavanje kandide. Tada se javlja uporan svrab i pečenje. Sekret je beličast, liči na zgrušano mleko. Lečenje se psorovodi antimikoticima. Iako nije polnoprenosiva bolest, kod upotne infekcije leče se oba partnera. Muškarci koriste antimikotik u obliku tableta i kreme, žene kao vaginalete i tablete. Korišćenje probiotika pomaže lečenju.

 • Jedna od vaznih uloga vagine je da stvara odbranu protiv prodora spoljnih bakterija u nju i u unutrasnje delove polnih organa. Ovaj zadatak ona obavlja putem biohemijskih procesa kojima upravljaju jajnici. Sluzokoza vagine je uvek vlazna a normalna flora vagine sastoji se iz Dederlajnovih bakterija. Preduslov za odrzavanje flore vagine je kisela sredina koja tokom menstrualnog ciklusa varira ali je kisela u proseku ph 4 -4,5. Harmonicnom simbiozom izmedju zida vagine, Dederlajnovih bakterija pod protektorijatom hormona jajnika stvara se odbrambena moc vagine tj. bakterijalno samociscenje vagine koja je izlozena prodoru bakterija iz spoljasnjeg sveta.

  Svaki poremecaj biohemijskih procesa moze dovesti do prodora bakterija i stvaranje kolpita - vaginitisa, ciji je simptom pojacani i sadrzajem izmenjeni sekret.

  Uzroci mogu biti unutrasnji i spoljasnji.

  Od unutrasnjih uzroka cesto moze biti povecana propustljivost zida vagine za tecnost, zato sto je tkivo slabo ili zid vagine ostecen. Posledica ovoga je da Dederlajnovih bakterije ne mogu da stvore dovoljnu kolicinu mlecne kiseline i time osiguraju sekretu vagine dovoljnu kiselost. Slabi odbrambena moc flore vagine, vise ne moze da se odupire invaziji bakterija ili drugih patogenih mikroorganizama one dobijaju prevagu nad normalnom florom i sadrzaj vaginalnog sekreta cine sve necistijim. Pri ovakvom stanju u razmazu sekreta vagine nalaze se umesto odlubljenog epitela vagine i njene normalne flore, mnogobrojne bakterije kao sto su streptokoke, stafilokoke, diplokoke, grampozitivni i gramnegativni stapici i td. i nesto manja ili nesto veca kolicina leukocita.

  Pojacani vaginalni sekret nije samo prosto povecanje kolicine sekreta vec i izmena njegovih osobina a one zavise od uzrocnika koji ga stvara pa moze biti sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast, trulezan, neprijatnog mirisa.


  Drugi endogeni faktor moze biti poremecaj regulacije sudovno-nervnog sistema. Pri njemu postoji labilnost sudova celog tela koji se ispoljava lakim crvenjenjem lica, hladnim i vlaznim rukama i nogama, brzim zamaranjem, poremecenom sekrecijom zelutca.

  Jos jedan unutrasnji uzrocnik je je nedovoljna funkcija jajnika.

  Najcesci uzrok su opsta oboljenja kao sto su akutne i hronicne infektivne bolesti, grip, angina, secerna bolest.

  Spoljasnji faktori - kolpit-vaginitis nastao usled prodora patogenih mikroorganizama u vaginu , cija je invazija veca od odbrambene moci vagine. Ovaj prodor je mogus polnim odnosom, upotrebom zarazenih predmeta za higijenu. Uzrocnici mogu biti i hemijski, termicki ili neko strano telo uneto i zaboravljeno u vaginu.
 • Vaginalni sekret u trudnoci
 • Redak belicasti sekret blagog mirisa (leukoreja) je normalna pojava u trudnoci.Slican je onom koji mnoge zene imaju pred menstruaciju .S priblizavanjem porodjaja se povecava i moze da postane prilicno obilan ,pa se neke zene osecaju slobodnije ako nose higijenske uloske tokom poslednjeg meseca trudnoce.Nemojte koristiti tampone,jer je tako moguce uneti nepozeljne klice u vaginu.

  Osim sto vam mozda izgleda ruzno ,sekret ne treba da vas brine.Vazno je da genitalni predeo  bude cist i suv .Nemojte ispirati vaginu irigatorom.Ispiranje remeti normalnu ravnotezu vaginalne flore i moze da izazove bakterijsku vaginozu ,ozbiljnu vaginalnu infekciju.Ispiranjem se u vaginu moze uneti i vazduh,sto je veoma opasno u trudnoci..U trudnoci nikada nemojte sami da postavljate dijagnozu niti da se lecite,pa cak ni kad je u pitanju nesto naizgled sasvim beznacajno,poput vaginalne infekcije.Ne cinite to ni ako ste sto puta do sada imali vaginalnu infekciju i dobro su vam poznati simptomi( zuckast ili zelenkast sekret,gust ili pihtijast,neprijatnog mirisa ili pracen peckanjem,svrabom,crvenilom ili bolom), cak iako ste se ranije uspesno lecili kupujuci lekove samostalno-ovog puta se ipak obratite svom lekaru.

  U zavisnosti od infekcije primenice se odgovarajuca terapija.Ako je infekcija izazvana gljivicama koje mogu da se prenesu na bebu za vreme porodjaja (mlecac,bezopasna gljivicna infekcija usne duplje koja se lako leci),doktor ce prepisati vagitorije,gel,masti ili kremove sa aplikatorom.Nevolja je u tome sto lekovi samo privremeno otklone gljivicnu infekciju.Infekcija se cesto periodicno vraca sve do vremena posle porodjaja i mora se ponovo leciti.Ukoliko imate bakterijsku vaginozu ,neophodna je primena najefikasnije oralne terapije.Nelecena bakterijska vaginoza moze da poveca opasnost od prevremenog porodjaja.

  Izlecenje mozete ubrzati i zastititi se od ponovne infekcije strogom licnom higijenom,narocito kad idete u toalet uvek se brisite od spreda ka pozadi.Isperite vaginalni predeo od sapuna i sampona posle tusiranja ili kupanja,izbegavajte upotrebu jakih mirisljavih sapuna,kupki sa obilnom penom i parfema,nosite pamucni donji ves i izbegavajtee tesne pantalone,hulahopke i trikoe za vezbanje(narocito ako nisu pamucni).

  Svakodnevno uzimanje 1 case jogurta koji sadrzi zivu kulturu lactobacillus acidophilus (proverite natpis na pakovanju ) moze znatno da smanji rizik od razvoja vaginalne infekcije.Ako je infekcija seksualno prenosiva,preporucuje se izbegavanje seksualnog odnosa (i bilo kakvih kontakata koji ukljucuju genitalije) sve dok oboje,i vi i suprug,ne budete potpuno izleceni.Preporucljiva je upotreba prezervativa do kraja trudnoce ili 6 meseci po izlecenju.Da biste sprecili ponovnu infekciju,treba da pazite da se zarazne klice ne bi prenele od anusa do vagine (prstima,penisom, ili jezikom).  Zaradite klikom na reklame ClixSense  Comments