Krvarenje u ranoj trudnoci


Krvarenje u ranoj trudnoci moze biti zastrasujuce,ali na srecu ne najavljuje uvek i problem.Dva najveca uzrocnika krvarenja  u prvom trimestru su ;

  1. Normalno usadjivanje oplodjene jajne celije u zid materice.Takvo krvarenje-do koga ponekad dolazi kada se oplodjena jajna celija usadjuje u zid materice -kratkotrajno je i oskudno i traje dva dana.Do usadjivanja obicno dolazi izmedju 5 i 10 dana posle zaceca.
  2. Hormonske promene u vreme koje je uobicajeno za menstruaciju.Krvarenje je obicno oskudno ,premda kod nekih zena izgleda  kao normalno menstrualno krvarenje.

Cesto nije moguce otkriti pravi uzrok ,ali krvarenje se spontano zaustavi i ,kao i u napred navedenim situacijama ,trudnoca se nastavlja sve do svog srecnog zavrsetka.opreza radi,uvek treba lekaru prijaviti svako krvarenje da bi on mogao da proceni uzrok .Budite precizni kad opisujete krvarenje;Da li je provereno ili stalno?Kada je pocelo?Koje je boje-da li je jarkocrveno ili tamno,braonkasto ili ruzicasto?Da li je tako jako da se za 1 sat natopi jedan ulozak ,da li postoje samo povremeni tragovi krvi ili je kod vas negde izmedju.Da li postoji i neobican miris?Takodje pomenite i sve druge pratece simptome kao sto su jaka mucnina i povracanje,grcevi ili bol bilo koje vrste,slabost itd.


Vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći nije rijetko – smatra se kako će se u jedne od pet trudnica pojaviti, bilo kao oskudna sukrvica bez drugih tegoba, bilo kao nešto jače vaginalno krvarenje ili osobito jako, uz još neke druge tegobe, što u tom slučaju predstavlja vrlo ozbiljnu situaciju.

Kako, dakle, prepoznati, nazovimo to tako, nekomplikovano vaginalno krvarenje u ranoj trudnoći?
Prije svega je potrebno naglasiti kako svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahteva ginekološki pregled. Trudnica ne može znati je li krvarenje iz rmaterice povezano s urednom trudnoćom ili nije i je li uopste povezano s trudnoćom .


Svako vaginalno krvarenje u trudnoći vodi se kao pretecii pobačaj i to je važno istaknuti kako se trudnice ne bi bezrazložno uzrujale.

Naime, prvi korak u zbrinjavanju trudnica s vaginalnim krvarenjem (ne\avisno od toga da li se o krvarenju iz maternice ili iz stijenki rodnice, je li riječ o jednoplodnoj ili višeplodnoj trudnoći; jedino je važno isključiti eventualnu vanmatericnu trudnoću, kada je postupanje bitno drugačije) je preporuka o (strogom) mirovanju, zbog čega se otvara bolovanje radi komplikacija u trudnoći.
Oskudna vaginalna krvarenja u prvom tromjesečju, bez drugih tegoba, uglavnom se povezuju s:
 implantacijom (kada zametak pronalazi svoje mjesto u maternici),
 (relativnim) manjkom progesterona (hormon druge faze ciklusa, tj. žutog tijela, koji se stvara i u trudnoći i podržava uredno održavanje trudnoće),
 rastezanjem mišićja maternice ili
 bezazlenim pucanjem najsitnijih krvnih žilica – kapilara.
Takva krvarenja uglavnom uz preporučene mjere i lijekove prolaze do kraja prvog tromjesečja i nemaju negativnih utjecaja na daljnji tijek trudnoće.

Ono što će ginekolog preporučiti kod svakog vaginalnog krvarenja u trudnoći  (nakon što se isključi izvanmaternična trudnoća ili neprikladan nalaz gestacijskog mjehurića) je slijedeće:
 mirovanje,
 sintetski progesteron – gestagen,
 lijek iz skupine benzodiazepina - diazepam, koji između ostalog smanjuje i tonus mišićja (tako i mišićja maternice) i djeluje smirujuće,
 neki od analgetika (koji se propisuju i ako nema bolova, jer preko nekih biokemijskih procesa smanjuju krvarenje),
 neki od preparata željeza (kojega trudnice i inače trebaju uzimati, jedino će se možda povećati doza, ovisno o laboratorijskim nalazima),
 kontrolni ultrazvučni pregled kroz otprilike tjedan dana (provjeriti nastavlja li se trudnoća uredno) i
 eventualno provjeriti razinu βHCG-a u krvi („hormon trudnoće” – važno je pratiti adekvatan porast njegove razine u serumu).
Jedan od glavnih lijekova je upravo sintetski progesteron - gestagen, koji se dok traje krvarenje uzima na usta, per os, a nakon što krvarenje stane, ili postane oskudnije, isti se lijek stavlja u rodnicu. Doziranje je različito – odluku o tome prepustite ginekologu. Također i nakon što se vaginalno krvarenje zaustavi, preporuča se nastavak liječenja gestagenskim preparatom barem do 12-og tjedna, ili i dalje, što također ovisi o procjeni ginekologa.


Svakako je važno naglasiti kako je potrebno imati povjerenja u izabranog ginekologa, jer kao što je svaka trudnoća, pa i u iste trudnice, doista drugo stanje, tako se i preporuke o mjerama za zbrinjavanje raznih stanja u trudnoći, pa tako i vaginalnog krvarenja, razlikuju od ginekologa do ginekologa (da ne spominjemo kako i svaka država ima svoje postupnike za praćenje i zbrinjavanje raznih stanja).


Comments