Zavaljena materica 
NEDOVOLJNO ILI PREKOMERNO UVECANJE MATERICE

Na poslednjoj kontroli doktor mi je rekao da je marerica nesto manja nego sto bi trebalo da bude.Da li to znaci da se beba ne razvija pravilno?

Roditelji uglavnom ne cekaju da se beba rodi da bi poceli da brinu zbog njene velicine .Ali posto se beba rodi -obicno se pokaze da nije bilo razloga za brigu.Na kraju krajeva ,pokusaj da se velicina materice izmeri spolja i nije bas sasvim pouzdan u bilo kom periodu trudnoce ,a posebno u prvom trimestru.Nije jednostavno ni proracunati kolika bi materica trebalo da bude ,jer datum zaceca moze da varira i po nekoliko nedelja .Vas lekar ce verovatno isplanirati pregled ultrazvukom kako bi tacnije odredio velicinu materice i vreme zaceca ,na osnovu cega se moze utvrditi ima li odstupanja ,sto najcesce nije slucaj.


Receno mi je da velivina materice odgovara 12 nedelji trudnoce ,ali po mojim proracunima, ja sam tek 9 nedelja trudna.Zasto je materica tako uvecana?


Verovatno vam je materica veca zato sto je i trudnoca odmakla vise nego sto vi mislite.Moguce je da ste vi i vas lekar pogresili u datumu ili velicini.Da bi se ovo razjasnilo ,a i zbog toga sto su moguca druga manje verovatna objasnjenja (npr;da nosite blizance,da postoje miomi materice ili prevelika kolicina amnionske tecnosti),lekar ce verovatno predloziti ultrazvuk.Mozda ce vam ova slika pomoći da jasnije percipirate šta znači i kako izgleda kad je materica zavaljena s tim da je polozaj 3 "normalan", položaj 2 je malo zavaljen a položaj 1 zavaljen.
Zavaljena materica se javlja kod 1 od 5 zena i kod njih je gornji deo materice nagnut unazad, a ne unapred.U vecini slucajeva materica se sama vraca u odgovarajuci polozaj do kraja prvog trimestra.
Ako se to ne desi ,mogu se pojaviti odredjeni simptomi kao sto su;
osecaj pritiska na besiku,kao da je pritiska cigla( materica )
nemogucnost da se besika potpuno isprazni
dugi periodi bez mokrenja (4 ili vise sati)
Ukoliko imate neke od ovih simptoma javite se svom lekaru sto pre da biste sprecili mogucu pojavu infekcije mokracnih kanala

Zavaljena materica u uzem smislu nije patoloska stvar i retko pravi tegobe. Nekada bolovi u krstima ili pri duzem stajanju mogu biti neki od simptoma kao i nekada bolnost tokom odnosa ali e i bolnosti tokom menstruacija. Najcesce je sasvim uspesno ostvarivanje i iznosenje trudnoce osim ukoliko materica u tom "zavaljenom polozaju" nije fiksirana priraslicama sto moze ometati trudnocu (ovo su ekstremni slucajevi, nacesce izazivani nekim prethodnim najcesce upalnim procesima u maloj karlici sa posledicnim priraslicama). Terapija za sada nije potrebna kao ni posebni polozaji u toku odnosa.

Da li zavaljena materica može da predstavlja problem za začeće?

Pojava pod nazivom zavaljena materica se sreće kod gotovo 30 odsto žena koje nisu rađale. Predstavlja drugačiju anatomsku poziciju materice i najčešće je urođena. Saniranje uglavnom nije neophodno jer ne izaziva tegobe od posebne važnosti, osim ako su udružene sa nekim drugim ginekološkim problemima.

 

Zavaljena materica u najvećem broju slučajeva ne predstavlja problem prilikom oplođenja. Ali, ukoliko je nastala usled infekcije ili endometrioze (oboljenje koje karakteriše pojava i usađivanje delova sluzokože materice, odnosno endometrijuma van šupljine materice), ili je udružena sa njima - može da pravi problem što se tiče začeća. Problemi najčešće nastaju kada dođe do trudnoće i odgovarajućeg rasta gravidne materice. U jednom momentu je neophodno da se materica ispravi i pređe iz zavaljene u uspravnu, kako bi sa rastom trudnoće i materica mogla da raste uspravno, ka grudnoj kosti. U trenutku ispravljanja može doći do pojave bolova u maloj karlici ili krvarenja iz materice, a u retkim slučajevima i do gubitka trudnoće, odnosno do abortusa.

Comments