Pokreti bebe u 4.mesecu trudnoce


Pokreti ploda


Jos uvek nisam osetila pokrete bebe,mozda nesto nije u redu ili mozda ne umem da prepoznam bebino ritanje?

U ovom periodu ćete početi intenzivno da dobijate kilograme, što će vašu snagu samo da uveća. Ali, ne preterujte sa hranom. Sve te kilograme treba skinuti posle trudnoće, što ponekad uopšte nije lako.

Osetili ste prvi put pokrete bebe, iako je ona aktivna još od drugog meseca. Jedina razlika je što su ovi pokreti sada voljni, dakle beba sama odlučuje kada i koliko će da vas „udara“. Ako do sada niste „razgovarali“ sa svojim čedom, vreme je da počnete, jer vas ono čuje. Mazite ga preko stomaka i pričajte šta ste tog dana radili. Verovatno će se prvo umiriti, a onda vas „pozdraviti“ nežnim udarcem. Bebine ručice i nožice su sada proporcionalnije u odnosu na telo, kosa joj intenzivno raste, a javljaju se i nagoveštaji stalnih zuba.
Pokreti bebe u vasem stomaku donose najvecu radost u trudnoci.Vise nego pozitivan test na trudnocu ili stomak koji se uvecava,pa cak i otkucaji bebinog srca,ovo nezno ritanje i gurkanje potvrdjuje da se u vama razvija novi zivot.
Medjutim,manji broj trudnica,narocito prvorotki oseti prve pokrete bebe u 4.mesecu.Mada embrion pocinje da pravi spontane pokrete vec u 7.nedelji,te pokrete majusnih rucica i nozica majka pocne da oseca tek kasnije.Taj tako jedinstven trenutak kada cete prvi put osetiti pokrete bebe moze se desiti u periodu izmedju 14 i 26.nedelje,ali je po pravilu obicno blizi proseku u periodu izmedju 18 i 22.nedelje.Odstupanja su vrlo uobicajena.Trudnica koja vec ima decu ranije ce osetiti pokrete bebe( jer unapred zna sta treba da ocekuje i jer su misici materice znatno opusteniji,pa se pokreti ploda lakse osete) od prvorotki.Mrsave trudnice vrlo rano osete slabe pokrete ploda ,dok ih gojazne zene osete tek kad postanu snazniji i energicniji.
Ponekad se desava da se pokreti ploda ne osete u ocekivano vreme zato sto vreme zaceca nije tacno izracunato.Desava se,opet,da pokreti postoje,ali da ih zena jednostavno ne prepoznaje.Cesto se rani pokreti bebe pogresno protumace kao kretanje gasova i grcenje creva.
Niko ne moze da objasni prvorotki sta tacno treba da oseti ;sto trudnica opisace ovaj osecaj na sto razlicitih nacina.Najcesci opis je mozda trperenje u donjem delu stomaka i 'leprsanje u stomaku'.Ponekad se prvi pokreti ploda opisuju kao 'gurkanje ili laktanje','grcenje'.krcanje stomaka,rasprskavanje mehurica,'pundravci'.Neke zene to dozivljavaju 'kao da me neko udara u stomak',ili kao da sam okrenuta naglavacke u nekoj ludoj voznji u zabavnom parku.
Premda nije neobicno ako se pokreti ploda ne osete sve do 20.nedelje,pa i kasnije,lekar ce mozda smatrati da je potrebno proveriti stanje bebe ultrazvucnim pregledom ako vi niste osetili pokrete,a on do 22.nedelje trudnoce nije uspeo da ih izazove lupkanjem.Ako su otkucaji srca snazni i sve drugo napreduje kako treba lekar moze odloziti pregled za kasnije.

Comments