1-mesec-trudnoce‎ > ‎

Grudi (promene na grudima)Naviknite se na bujan izgled grudi.To nije uvek u modi ,ali je svakako jedno od glavnih obelezja trudnoce.Grudi su vam takve zbog povecanog nivoa estrogena i progesterona koje vas organizam proizvodi.Isti mehanizam funkcionise i pred menstruaciju ,kada mnoge zene osecaju promene na grudima ,samo su u trudnoci mnogo vise izrazene.Te promene nisu slucajne ,cilj im je da vas pripreme da hranite svoju bebu kada se bude rodila.

Na grudima cete primetiti i druge promene ,pored toga sto su porasle.Areola (pigmentirani deo oko bradavice) potamni,prosiri se i moze da dobije jos tamnije pege.Moguce je da se tamnija boja po porodjaju povuce ,ali nece u potpunosti nestati.Mala ispupcenja koja zapazate na areoli su zlezde .One su u trudnoci izrazenije ali ce se kasnije povuci.Slozeni splet plavih vena ,kojim su grudi prosarane ,cesto vrlo vidljiv kod zena sa svetlim tenom ,jeste put kojim majka hrani svoju bebu hranljivim materijama i tecnoscu .Posle porodjaja odnosno posle prestanka dojenja one ce izgledati kao i ranije.Ono na sta srecom necete morati trajno da se naviknete jeste osetljivost grudi koja je nekad nepodnosljiva.Mada ce grudi nastaviti da se povecavaju tokom cele trudnoce ,prestace da budu osetljive na dodir posle treceg ili cetvrtog   meseca.Delimicno zavisi i od vas da li ce vam se grudi opustiti posle porodjaja.Opustanje grudi posledica je nedostatka potpore zbog nenosenja grudnjaka,a ne same trudnoce,mada sklonost tome moze biti i nasledna.Ako vam se grudi povecaju u ranoj trudnoci i potom naglo smanje ,narocito ako i drugi simptomi trudnoce nestanu bez objasnjenja, javite se lekaru.Zene s malim grudima ,koje prizeljkuju da im se grudi u trudnoci dosta povecaju ,u drugoj ili trecoj trudnoci ponekad dozive razocarenje, bar privremeno.Kod nekih zena grudi se povecaju isto kao u prvoj trudnoci, ali se to ne desava kod svih zena ,mozda zbog toga sto na hormone trudnoce reaguju manje dramaticno.Kod njih se grudi postepeno uvecavaju tokom cele trudnoce ili se uvecaju tek po porodjaju ,posto se napune mlekom

Uzroci osetljivosti grudi u toku trudnoće
Osetljive grudi u toku trudnoćeOsetljivost grudi se dešava u toku trudnoće kao posledica promena kroz koje organizam prolazi. Vaše grudi se moraju pripremiti na dojenje bebe, i stoga moraju rasti i razvijati se, i zato obično nastaje bolnost i oteklost. Osetljivost grudi je prouzrokovana porastom nivoa hormona u toku trudnoće. Kako bi se pripremio za bebu, organizam pospešuje lučenje hormona estrogena i progesterona. Porast ovih hormona ubrzava cirkulisanje krvi u grudima tako da su osetljive na dodir.


Tkivo u grudima će takođe početi da se menja. Mlečni kanali i mlečne žlezde počinju da se razvijaju i uzrokuju rast i promenu oblika grudi. Više slojeva masti se takođe razvijaju ispod grudi, i uzrokuju porast grudi u veličini. Svi ovi faktori dovode do osetljivosti, bolnosti i oteklosti grudi koju osećate.

Simptomi osetljivih grudi u toku trudnoće
U zavisnosti od Vaše starosti i od broja dece koju ste rodili, simptomi se razlikuju u učestalosti i jačini. Mlade mame i prvorotkinje obično osete tešku nelagodnost u grudima. Evo nekoliko simptoma koje ćete možda osetiti:

- dva puta veće grudi u veličini
-
upadljive vene koje se ukrštaju na grudima
-
veoma osetljive bradavice
-
osećaj gorenja i pulsiranja u grudima
-
otežalost grudi
-
osećaj peckanja i svraba na bradavicama i grudima
-
osećaj peckanja i pulsiranja u grudima u toku seksualnog odnosa

Nega osetljivih grudi
Osetljive grudi mogu Vas prilično deprimirati, tako da evo nekoliko saveta koji Vam mogu biti od velike pomoći da Vaše grudi budu lepe i da se osećate prijatnije.

-
Nosite brushalter koji Vam savršeno odgovara.
-
Kupite brushalter od pamuka, tako da koža na grudima može lako da diše.
-
Izbegavajte nošenje brushaltera sa fišbajnom – fišbajn može useći grudi i ograničiti krvotok u tom delu tela.
-
Kada vežbate, nosite brushalter koji vam odgovara i koji Vas ne steže.
-
Ako su Vam grudi bolne u toku noći, obavezno nosite pamučni brushalter.
-
Kupite brushalter koji je nekoliko brojeva veći kako biste se osećali prijatnije.
-
Uživajte u toploj kupki kako biste ublažili oteklost grudi.
-
Ako su Vam grudi vrele i pulsiraju, stavite hladnu oblogu na grudi.
Comments