Lainici - Piatra Argelelor - Vârful Parângul Mare, marcaje, Munţii Parâng

Ică Giurgiu (Bucureşti)

 

30 noiembrie 2009. Pe soseaua Targu Jiu - Petrosani, imediat amonte de manastirea Lainici, in parcare, este un panou cu o harta mare a Judetului Gorj, anuntata ca fiind realizata in anul 2006, de catre Editura Grai din Targu Mures.

La doar un kilometru in amonte de acest panou, in dreptul bornei kilometrice 33+700 pana la Targu Jiu, trecem Jiul pe fostul pod al soselei nationale, acum interzis circulatiei auto. La baza versantului apare un stalp indicator cu sageata (imaginea 1), debutul marcajului triunghi rosu spre Parangul Mare (10 ore), pe la Piatra Argelelor (vezi harta 2, extras din lucrarea semnata de Nae Popescu, Editura Sport-Turism, fara an de aparitie imprimat), realizat de Salvamont Gorj. (La dreapta fata de inceputul traseului se afla un mic monument, cu o inscriptie departe de adevar.) 

1

2

In anul 2006, impreuna cu Mircea Vladulescu, Emilia Marinescu si Radu Calinescu, am pornit pe punctul rosu (traseu acum anuntat ca temporar desfiintat, vezi imaginea 1) care urca de la Lainici spre Parangul Mare. Noi am altimetrat 360 metri la baza traseului, dar este posibil ca in realitate sa fie o eroare de cativa zeci de metri fata de aceasta valoare, pentru ca ziua era innorata, cu cer des schimbator si vant. Poteca urca abrupt (nu este comoda pe udatura sau zapada), de-a lungul unei tevi, printr-o padure de stejar si corn. Dupa circa ¾-1 ore iesim din padure, la 500 metri altitudine, la locuri cu perspective largi spre Defileul Jiului.

Intram intr-o poiana cu multi si diversi pomi fructiferi (nuci, meri, ciresi). Vegetatia a inghitit urmele locuirii care a ingrijit livada, se mai vede doar o stana darapanata (spre stanga), care nu poate oferi nici macar adapost temporar. Pe vreme fara vizibilitate, in aceasta poiana sunt sanse mari sa pierdem directia marcajului (daca nu renuntam, trebuie sa urcam pe marginea din dreapta a poienii). Mai sus de poiana, semnele vor duce tot de-a lungul tevii, dar printr-o zona cu hatis de plante si pomi, lunga de circa 150 de metri. In fine, la 580 metri altitudine iesim pe platforma de beton a primei antene releu, dupa circa 1¼-1½ ore de la plecare; un drum forestier continua de aici spre dreapta si stanga.

Pe drum, in dreptul antenei, sunt o sageata si o inscriptie al caror sens te pun in deruta privind locul pe unde continua semnele turistice. Noi am mai mers pana la al doilea releu, situat nu prea sus fata de primul, dar nu am gasit alte marcaje.

Am mai avut vreme atunci sa mergem pe drumul forestier, inspre amontele Jiului (pana la 790 metri altitudine), ocazie de a admira spre stanga culmea Muntilor Valcan, iar spre dreapta creasta care duce spre Piatra Argelelor.

Harta 2 ne permite sa ne orientam in teren, ajungand astfel in zona Pietrele Albe - stana Mormantul Florii, despre care am citit/ aflat ca are si un interesant areal dezvoltat pe calcare.