Izvorul Pârâului Aluniş - Pasul Cârlibaba, Munţii Obcina Mestecănişului

articolul continuă de aici 

De la izvorul Pârâului Aluniş putem ajunge la celălalt afluent important al Râului Suceava, respectiv Pârâul Izvor, urmând traseul descris în continuare.

                                                                     1

Urcăm mai departe pe valea pe care am ajuns la izvor. Suntem într-o poiană superbă, departe de civilizaţie. De undeva de mai sus privim spre înapoi (foto 1). Urcăm mai departe şi treptat intrăm în pădure urmând firul aceleiaşi văi (foto 2). Pe alocuri întâlnim ferigi (foto 3). 

                                                                                             2
                                                                                               3

Ceva mai sus găsim o porţiune defrişată pe care o putem ocoli pe una din potecile care se abat lateral de la această porţiune. Imediat deasupra porţiunii defrişate găsim un drum forestier pe care îl vom urma în urcuş. Acesta ne scoate pe o culme, în dreptul unui gard din bârne (foto 4). Depăşim acest gard şi ieşim într-o vastă poiană. Ne abatem spre dreapta faţă de sensul de urcuş. În stânga noastră, spre sud, se vede cel mai înalt vârf din Obcina Mestecănişului şi totodată cel mai înalt din toate obcinile, Lucina (1588 m) (foto 5) (https://sites.google.com/site/romanianatura28/home/carpatii-rasariteni/obcina-mestecanisului/lucina-cel-mai-inalt-pisc-din-obcine). 

                                                                              4
                                            5

Ne deplasăm pe lângă gardul din bârne şi privim spre înapoi (foto 6). Nu mergem prea mult căci în faţă vedem partea superioară a unei păduri în care vom intra (foto 7). În stânga noastră se vede o vale adâncă (foto 8).

                                               6
                                                             7
                                                8

Intrăm în pădure iar poteca urmează curba de nivel (foto 9). Am preferat să urcăm mai departe pe lângă gardul din bârne şi să mergem pe liziera pădurii pentru a admira peisajul. Trecem de un mic vârf şi mai departe, în faţă, în depărtare, se vede alt vârf frumos din zonă, Zubriu (1502 m) (foto 10). 

                                                                                                   9
                                         10

Trecem de o mică zonă de abrupt stâncos (foto 11), alcătuit din conglomerate şi continuăm deplasarea pe culmea muntelui, pe lângă acelaşi gard din bârne (foto 12). 

                                                                                                  11
                                             12

Pe garofiţele sălbatice pe care le întâlnim sunt adesea insecte (foto 13). Traseul este frumos (foto 14). În dreapta noastră, în sensul de înaintare, se desprinde valea Pârâului Volecica ce duce spre nord şi se varsă în Pârâul Izvor la care vom ajunge (foto 15).

                                                    13
                                                            14
                              15

Urcăm o pantă mică şi undeva spre dreapta se vede Vârful Hrobi (1507 m), al doilea ca altitudine din Obcina Mestecănişului (foto 16). Peste tot prin fâneţe găsim flori (foto 17). 

                                                    16
                                                               17

Aproape de vârf întâlnim câteva stânci izolate (foto 18). Pe acestea creşte urechelniţa (foto 19).

                                                                                                 18
                               19

Depăşim aceste stâncării şi ne deplasăm spre vârf, nu înainte de a privi spre înapoi (foto 20). Ajungem pe vârf, de unde avem vizibilitate spre toate direcţiile, imagini spectaculoase spre munţi. Spre nod-est se vede valea pe care am urcat până aici (foto 21). 

                       20
                     21

Spre nord se zăresc alte stâncării izolate (foto 22). Spre vest, Vârful Zubriu cu întinsele sale poieni (foto 23). 

                            22
                            23

Ceva mai la stânga, în zare se văd câţiva din munţii înalţi de la noi din ţară. În ultimul plan se vede o parte din zona înaltă a Munţilor Rodnei (foto 25, http://romania-natura.ro/node/94 ). În penultimul plan se vede zona înaltă a Munţilor Ţibău (https://sites.google.com/site/romanianatura3/home/carpatii-rasariteni/tibau/muntii-tibau-creasta ). Spre sud zărim Vârful Omu din Munţii Suhard (foto 26) (https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei ). Spre est se văd în zare Obcinile Bucovinei (foto 27).

                               25
                                                             26
                            27

 Coborâm apoi spre stâncăriile din imaginea 22. Ajungem în dreptul lor şi constatăm că acolo a intervenit omul, făcând acoperiş din scânduri şi bârne (foto 28). Ceva mai jos de aceste stânci se află un interesant turn (foto 29). 

                                                                                                 28
                                                                                        29

Ne strecurăm pe sub el spre alte stâncării aflate ceva mai sus (foto 30) apoi urmăm spre nord traseul dat de gardul din bârne pe care îl întâlnim (foto 31). Undeva mai la vale găsim din plin afine (foto 32).

                                                       30
                                                             31
                                                                        32

Reluăm traseul şi trecem iar pe lângă stânci cu forme ciudate (foto 33). Apoi poteca începe să coboare mai accentuat. Printre brazi zărim în vale drumul care traversează Pasul Cârlibaba, unind satul Izvoarele Sucevei de satul Cârlibaba (foto 34). 

                                                                    33
                                                       34

Ne abatem spre stânga faţă de sensul de coborâre şi ieşim din pădure în partea superioară a unei pante destul de mari de unde avem minunată privelişte spre Pasul Cârlibaba şi satul Bobeica (foto 35). Zărim şi Vârful Bobeica (1382 m) şi ceva mai spre dreapta un interesant pâlc de pădure în formă de inimă, marcat de săgeata roşie. Din acea pădure izvorăşte Pârâul Izvor, celălalt afluent important al Râului Suceava, spre care ne îndreptăm.

                                      35

Coborâm panta mare din stânga noastră spre câteva gospodării aflate la baza muntelui şi ajungem la un gard pe lângă care se găseşte o potecă. Vom urma această potecă spre vale. Mai zărim câteva stânci interesante (foto 36). Mai jos poteca se abate spre dreapta faţă de sensul de coborâre, spre liziera unei frumoase păduri (foto 37). 

                                                                               36
                                                             37

Noi vom urma gardul din bârne trecând pe lângă un pâlc de bumbăcăriţă (foto 38). Apoi vom traversa un pârâiaş şi ajungem în vecinătatea unei locuinţe temporare prin spatele căreia trecem pentru a ajunge la un drum (foto 39). 

                                             38
                                                    39

Sosim imediat la un drum de ţară care ne scoate în câteva sute de metri la drumul 86A, în Pasul Cârlibaba. În imaginea 40 drumul pe care am ajuns aici este cel din stânga pozei iar drumul mare este cel din Pasul Cârlibaba. Suntem la 1200 metri.

                                                                           40

Coborâm spre satul Bobeica, pe drum (foto 41). Undeva în faţa noastră se află Vârful Bobeica (1382 m), din Munţii Obcina Mare (foto 42, https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/bobeica-al-doilea-varf-din-muntii-obcina-mare ). 

                                                           41
                                                42

Coborâm până drumul face un cot mare spre dreapta faţă de sensul de mers. Acolo, înainte de a face curba, pe un stâlp găsim marcajul bandă roşie (foto 43), de creastă al Obcinii Feredeului. Imediat după acest stâlp, pe partea stângă în sensul de mers până aici, ceva mai sus, se află izvorul Pârâului Izvor pe care îl vom parcurge în continuare.

                                                                               43