Valea Vistorna / Visterna, din Dobrogea, are atoli superbi

Dacă nu urci, nu vezi peisajul! Unul excepţional! Perfect pentru interesanta Vale Vistorna / Visterna, celebră prin peşterile sale.

 

text: Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)

imagini: Ică Giurgiu, Florin Panait (Bucureşti)

 

La particularitatile speologice, arheologice si palentologice deosebite ale fundului de vale vazut de la nivelul drumului care leaga localitatile Târgușor si Gura Dobrogei (vezi material amplu, bogat ilustrat şi explicat la), vom adauga cu imaginile care urmeaza spectacolul peisagistic si geologic al coloniilor de atoli.

Despre atolii stiuti de mult in Dobrogea am vorbit si am venit cu imagini la descrierea Cheilor Dobrogei (vezi). Despre atolii pe care noi i-am pus in evidenta in Dobrogea am povestit cu text si fotografii la descrierea zonei Crucea (vezi). Acum va aratam cativa dintre atolii de pe Valea Visterna, atat de mari ca dimensiune că atunci cand ne aflam pe ei nu-i… vedem!

Ca sa ajungem pe platoul de deasupra Pesterii la Adam (imaginea 1) (descrisa la ) pornim de pe scurta vale (imaginea 12) care se desprinde catre dreapta de la jumatatea extremitatii drepte a imaginii 2, acolo unde autoturismul rosu se afla la baza falezei (vezi si imaginea 11) care are la partea ei superioara intrarile in Pestera Liliecilor (descrisa la). Ajungem deasupra acestei faleze (imaginea 3) dupa 20-30 de minute de urcus lejer, dar serpuit, pentru ca vegetatia locurilor este tepoasa, fie ea de statura omului (imaginea 4) sau ridicata doar pana la nivelul gleznelor; ierburile sunt foarte bucuroase de prezenta noastra: semintele lor lipicioase, agatatoare, cu greu se vor lasa apoi scoase de pe ciorapii sau sireturile noastre.

Pe suprafete intinse, mii si mii de melci s-au catarat pe tulpini tepoase (imaginea 5) si stau (cat timp oare?) in bataia vantului. 

1    La baza falezei, triunghiulara, inalta, intrarea in Peștera La Adam.

2    Accesul pe Valea Vistorna / Visterna este facilitat de prezenta in apropiere a unor mari sosele. 

3

4 

5

Dupa 30-45 minute de la pornire ajungem deasupra Pesterii La Adam si vedem spectacolul atolilor (imaginile 6-9). Pe ei putem intalni si broaste testoase (imaginea 10).

6 

7 

8 

9 

10

Platoul calcaros care se intinde mult de aici pe versantul drept geografic al Vaii Visterna, brazdat de vai interesante, multe cu versanti frumosi, este un obiectiv peisagistic (cel putin!) de luat bine in seama (adica de strabatut!). Noi n-am reusit inca dar ne dorim sa se intample.

De deasupra Pesterii La Adam coboram la nivelul apei, gasim pe unde sa o trecem fara sa ne udam (si daca o sa ne muiem la picioare ce mare nenorocire?) si revenim la drumul pietruit dintre asezarile Targusor si Gura Dobrogei. Mergem la vale, catre Pestera Liliecilor. Daca lumina pica favorabil (imaginea 11) vedem marele atol dezgolit de la baza falezei si observam ca intrarile Pesterii Liliecilor sunt plasate in centrul unei potcoave de piatra, posibil extremitatea unui alt mare atol! 

11

Sa mai privim acum o data cu atentie imaginea 12, pentru a descoperi cercuri de piatra care lasa sa ghicim atolii de pe aici; suntem doar la marginea uriasului platou din malul drept geografic al Vaii Vistorna / Visterna! 

11a    Locurile din poza 11, vedere de pe malul stâng geografic al Văii Visterna / Vistorna. Foto, Ică Giurgiu, Christian Megulete.