Lacurile glaciare de la cea mai mare altitudine din România, în Munţii Făgăraşului


Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)
 

Dinspre partea estică a Munţilor Făgăraşului (hartă la  ) putem descoperi cu privirea, printre altele:

- circul glaciar cu lacuri superbe aflat la sud de Vârful Moldoveanu (imaginea 1, foto Paul Pătrăţanu, https://sites.google.com/site/romanianatura43/home/carpatii-meridionali/fagarasului/hartopu-fagarasului-mai-inalt-decat-dara-ascensiune-pe-valea-bandea, descrieri amănunţite la );

- Vârful Lespezi sub care sunt peşteri cu gheaţă (imaginea 1, descrieri amănunţite la );

- Lacul Mioarelor (2286 metri altitudine, imaginea 2, foto Paul Pătrăţanu, https://sites.google.com/site/romanianatura43/home/carpatii-meridionali/fagarasului/hartopu-fagarasului-mai-inalt-decat-dara-ascensiune-pe-valea-bandea ), până în anul 1987 ştiut a fi la cea mai mare altitudine din România (toate lacurile din Munţii Făgăraşului sunt amănunţit descrise la ).


            1
          2 

Noi am descoperit 4 lacuri aflate mai sus decât Lacul Mioarelor (numele celor care au participat la explorări, de asemenea date ample despre fiecare lac, inclusiv hărţi, se află la ). 

Lacul 1 din Hârtopul Leaotei (Lacul de Sus, imaginea 3, foto: Ică Giurgiu, Roxana Dumitraşcu). Descoperit de Ică Giurgiu, în 1987, împreună cu Lacurile 2, 3 şi 4 din Hârtopul Leaotei, toate fiind situate la cele mai mari patru altitudini din România.

Lacul 1 se află în partea de nord-vest a circului glaciar, la 2335 m altitudine. Perimetru 55 metri; alimentat subteran, vizibil, de două izvoare; adâncime 0,2 metri. 


3

Lacul 2 din Hârtopul Leaotei. Situat la sud-vest de Lacul 1 din Hârtopul Leaotei, la 2325 metri altitudine. Perimetru 32 metri; alimentat; deversează; adâncime 0,1 metri. 

Lacul 3 din Hârtopul Leaotei. Se află la est de Lacul 2 din Hârtopul Leaotei, la 2330 metri altitudine. Perimetru 47 metri; nealimentat vizibil; adâncime 0,1 metri. 

Lacul 4 din Hârtopul Leaotei. Situat la est de Lacul 3 din Hârtopul Leaotei, la 2330 metri altitudine. Perimetru 41 metri; adâncime 0,2 metri; acoperit parţial cu vegetaţie; nealimentat vizibil. 

Lacul 5 din Hârtopul Leaotei (imaginea 4). Se găseşte la sud-est de Lacul 4 din Hârtopul Leaotei, la 2240 m altitudine. Perimetru 55 metri; alimentat temporar; emisar; adâncime 0,2 metri.


                                     4