Munţii Ţibău, creasta

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Participanţi: Dinu Boghez - Râmnicu Vâlcea, Floriana Boghez - Bucureşti, Bouaru Vasile şi Costică Martinescu - Rădăuţi 


Un masiv spectaculos, indepartat desi usor accesibil, putin strabatut de turisti este Tibaul. Am pornit la drum intr-o dimineata rece, septembrie 2013, dupa ce ne-am reunit toata echipa in satul Carlibaba din judetul Suceava (vezi harta, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987). Am mai descris cai de acces in acest sat, cel mai recent la https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei

Vremea era minunata, nici un nor pe cer, numai buna pentru ascensiune. In centrul satului, chiar peste drum de podul de unde am inceput traseul spre creasta Suhardului (imaginea 1 de la https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-omu-muntii-suhard), se afla un pinten stancos, abrupt, in varful caruia se gaseste o pensiune. Imediat dupa acest perete stancos, daca ne deplasam cateva zeci de metri in amonte pe drumul principal care traverseaza satul Carlibaba, respectiv pe DN 18, se desprinde spre dreapta un drumusor. Pe acest drumusor ne inscriem in urcus domol (foto 1); ne va conduce spre muntele din ultimul plan din imaginea 1, numit Fluturica, a carui altitudine maxima este de 1345 metri.

1

2

Ajungem la o mica intersectie, langa o biserica din lemn, de unde ne abatem la dreapta in sensul de urcus (foto 2).  Ceva mai incolo, tot pe dreapta, zarim Varful Batca Tatarcii (1549 m, imaginea 3), descris la si la. Dupa cateva sute de metri drumul nostru devine poteca si incepe sa urce spre stanga. Undeva mai sus intalnim ciuperci (foto 4 si 5).  Urmeaza o panta ceva mai accentuata (foto 6). Intalnim clopotei (foto 7) si ciuperci frumoase, dar otravitoare (foto 8). 

3

                                        4

5

6

                                                                             7

8   Munte si Flori

Ciupercile nu sunt otrăvitoare, ci comestibile; sunt cunoscute sub diferite nume: piciorul-căprioarei, pălăria-șarpelui, popenchi/poplenci etc. (Macrolepiota procera).

Ajungem la un mic platou de unde avem o frumoasa perspectiva asupra zonei inalte a masivului (foto 9). 

9

capitolul I:   Muntele Fluturica, peșteri

capitolul II:   Vârful Iedu

capitolul III:   Vârful Ţapul Mic

capitolul IV:   Vârful Ţapul Mare

capitolul V:   Piatra Ţibăului