Lucina, cel mai înalt pisc din Obcine

                1 

Floriana Boghez (Bucureşti), Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea), Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Ne-am propus „cucerirea” celui mai inalt varf din Obcina Mestecanisului, Lucina, cel mai inalt pisc si din obcine, avand altitudine 1588 m.

Intr-o dimineata de mijloc de iunie 2012 ne-am reunit in gara Pojorata. Inainte de a parasi gara facem o fotografie asupra a doua varfuri reprezentative pentru aceasta localitate, Adam si Eva (foto 1), amintite si aici. Iesind din gara ne deplasam circa 1 km inspre amonte, pe drumul E 576 pana la intersectia cu DJ 175 care duce spre satul Izvoarele Sucevei. Acolo prindem un microbuz care ne duce insa doar o parte din drum, pana in satul Breaza. Din Breaza mai parcurgem inca 11 km pana in satul Moldova Sulita de unde intram in traseul propriu-zis (vezi harta zonei, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987).

Din centrul satului ne inscriem pe drumul care duce spre herghelia Lucina. Se observa „poarta” de intrare pe acest drum, doua varfuri importante situate de o parte si de alta a caii forestiere. In foto 2, in dreapta imaginii este Varful Stirbu (1447 m) iar in foto 3, in stanga drumului fata de sensul de mers, se afla Varful Gaina (1455 m). Dupa circa 15 minute dupa ce ne-am inscris pe acest drum intram in Cheile Lucavei (foto 4) despre care am mai amintit si la. Imediat dupa ce traversam un pod peste Paraul Lucava se afla o masa unde facem un mic popas pentru a admira cheile (foto 5).

2

3

4

5

Facem o fotografie si spre drumul pe care am ajuns pana aici (foto 6) imagine in care, in ultimul plan, se observa o parte din Obcina Feredeului. Avem timp si pentru a ne strecura pe sub unul dintre peretii calcarosi de pe versanul stang geografic al Paraului Lucava pentru a cerceta cateva grote aflate ceva mai sus. Ne inscriem apoi, mai departe, pe drumul forestier inspre amonte, drum care urmareste indeaproape Paraul Lucava. Intalnim doi copii (foto 8) care merg sa culeaga arnica, o planta medicinala des intalnita aici.

6

8

Dupa circa o ora ajungem efectiv la o poarta unde este un indicator care arata ca vom intra in zona celebrei herghelii de la Lucina (foto 9). Imediat dupa ce depasim aceasta poarta ajungem intr-o vasta poiana; flori cat vezi cu ochii (foto 10).  Unele acum infloresc (foto 11), pe malul firavului Parau Lucava care aici se strecoara anevoie printre ierburi (foto 12).

9

10

                                                                11

12

13

De la prima intersectie pe care o intalnim ne abatem pe drumul din dreapta fata de sensul de parcurs pana aici. Urcam domol spre cateva grajduri aflate mai sus (foto 13).        

Imediat dupa grajduri poposim in vecinatatea cabanei Lucina. La aceasta cabana putem lasa bagajele pentru a face un tur in zona. Imediat mai sus de cabana, inainte de a ajunge la un alt grajd pentru cai, tot pe dreapta fata de sensul de parcurs pana aici, se desprinde un drumusor care urca spre o mica culme. Urcam pe acel drumusor. Verdele uimitor al acelei zone precum si florile de toate culorile ne incanta privirea.

Traversam in urcus o mica portiune impadurita si iesim din nou intr-o vasta poiana de unde zarim spre dreapta in departare Varful Lucina (foto 17). Tot pe aici intalnim arnica (foto 18).

17

18

Drumul continua printr-un peisaj de un verde ireal, flancat pe partea dreapta in sensul de mers de un gard pitoresc (foto 19). Ceva mai incolo ajungem la o intersectie de drumusoare unde avem ca reper si o cruce (foto 20).

                                           19

20

                                                           21 

Desi ne-am abatut pe drumul din stanga imaginii, se poate merge si pe drumul din dreapta. In stanga noastra, in departare se observa in toata splendoarea creasta si principalele varfuri din Muntii Tibaului (foto 21). Undeva intr-o balta o multime de mormoloci stau la soare si doar prezenta noastra le tulbura linistea (foto 22). Pe alocuri intalnim din nou arnica (foto 23).

                                                                              22

23

                               24

La un moment dat drumul pe care ne-am inscris se abate spre stanga si coboara. Din acel loc noi ne abatem spre dreapta, pe liziera padurii. Peste tot acelasi verde deosebit si multe, multe flori. Unele merita o atentie deosebita (foto 24) si de aceea le fotografiem cu interes (foto 25).

25

Coboram putin pe niste urme de caruta care undeva mai jos traverseza un mic palc de copaci, spre dreapta fata de sensul de mers. Varful Lucina se vede maiestuos in fata noastra. Incepem un urcus domol, pe o panta plina cu flori, spre lizirea altei paduri care se vede intre noi si varf. Intalnim si plante rare, de o frumusete deosebita, bulbuci (foto 26 si 27).

                                                              26

27

Poteca se strecoara pe langa un gard din lemn. Din loc in loc ne adapostim la umbra unui brad intalnit in cale. Undeva mai sus, dupa ce trecem de un brad rupt de vant, depasim gardul amintit si urcam pe o poteca prin padure. Padurea fiind destul de deasa in acest loc, pentru cateva minute nu mai vedem varful. Dar undeva mai sus copacii incep sa se rareasca si iesim din nou in vasta poiana de sub Varful Lucina. Panta incepe sa fie mai mare si din loc in loc intalnim papadii uriase (foto 28). Depasim cateva mici stanci izolate si ne inscriem pe o panta destul de mare. Apoi panta se mai domoleste iar efortul ne este rasplatit de peisaj si de multitudinea florilor (foto 29).

                                                                     28

29

            31

Ajungem pe o culme, foarte aproape de varf, langa un gard (foto 30). Peisaj exceptional. Mai parcurgem foarte putin si ajungem in varf (foto 31). Acolo facem un popas pentru a admira toata regiunea. Spre sud-vest surprindem aproape toata creasta Muntilor Rodnei cu ale sale varfuri principale (foto 32).

                   32


Ceva mai la stanga, spre sud distingem in penultimul plan Batca Tatarcii (1549 m), al doilea varf ca marime din Obcina Mestecanisului iar in ultimul plan Varful Omului (1932 m) din Muntii Suhard (foto 33).

                      33


Spre sud-est se observa varful Giumalau si ceva mai la stanga sunt Pietrele Doamnei si Varful Rarau (foto 34).

                    34


Facem o fotografie si spre partea cealalta a crestei, respectiv spre nord si nord-est. In foto 35 se observa in vale satul Moldova Sulita; creasta din planul secund este o parte din Obcina Feredeului, cu varful cel mai important, Veju Mare (1494 m); in ultimul plan se observa creasta Obcinii Mari.

                  35


Facem si fotografia de grup pe varf (foto 36). Fotografiem si spre vale, catre sud, spre alte grajduri cu cai aflate mai jos, pe unde vom face coborarea de pe varf (foto 37).

                                          36

37

Cu greu ne putem desparti de peisajul care ni se ofera de aici. Coboram urmand linia de creasta pana langa un mic abrupt stancos iar de acolo spre grajdurile aflate mai jos. In coborare fotografiem panta pe care am urcat (foto 38) si florile mai interesante iesite in cale (foto 39), precum cea din foto 40. O data ajunsi la acele grajduri ne inscriem pe drumul care coboara spre cabana Lucava (foto 41, in spate Varful Lucina). Undeva mai jos parasim drumul principal si ne abatem pe un altul, spre dreapta fata de sensul de coborare. Coboram in valea unui parau si apoi urcam un mic deal in spatele caruia se afla cabana unde am lasat bagajele.

                                             38

                                                                     39

40

                                                  41


Dupa un popas in care comentam frumoasele peisaje vazute de pe Varful Lucina parasim locul si urcam pe un drum care se desprinde exact din fata cabanei si se indreapta spre sud-vest (foto 42). Urcam incet, fotografiem spre inapoi (foto 43, surprinzand astfel zona cabanei si Varful Lucina in ultimul plan).

                                                  42

43

O data ajunsi in varf coboram domol pe partea cealalta urmand alt drum, spre stanga fata de sensul de urcus pana aici, in ideea de a ajunge in portiunea golasa dintre cele doua palcuri de padure de pe creasta dealului din ultimul plan spre dreapta in foto 44. Ajungem si acolo, pe inserate. In acea portiune suntem pe creasta principala a Obcinii Mestecanisului. Imediat dupa acea creasta, ceva mai la vale se afla o casa izolata langa care vom monta cortul (foto 45). Linistea locurilor ne imbie la un somn profund.

                                                               44 

45

                             47

A doua zi ne trezim foarte dimineata. Cerul este senin, fara urma de nori. Din vecinatatea cortului facem o fotografie spre urmatoarea tinta a excursiei noastre, Varful Batca Tatarcii (vezi harta zonei) dar surprindem si Varful Omului din Muntii Suhard (foto 47). Urcam si in creasta principala pentru a face o fotografie spre nord, spre valea pe care am urcat pana aici. Este ceata slaba de partea cealalta a muntelui, in valea pe care am urcat pana aici, valea Paraului Lucina (foto 48), semn de vreme buna.

48

Dupa masa de dimineata strangem bagajele si pornim la drum urmand creasta Obcinii Mestecanisului inspre vest. Peisajul este din nou magnific. In foto 49 in stanga este Varful Batca Tatarcii, in ultimul plan Muntii Rodnei iar in penultimul plan, spre dreapta, Muntii Tibaului.

             49


Urmam liziera padurii din stanga noastra, in sensul de mers si ajungem in curand la un drum forestier care urca din vale de la herghelie (foto 50). Varful Batca Tatarcii pare foarte aproape si piramida sa impunatoare domina peisajul (foto 51).

                                                   50

51

Imediat cum ne inscriem pe acest drum, spre stanga fata de sensul de mers pana aici, ajungem la o intersectie (foto 52) de la care ne abatem spre dreapta si intram intr-o padure de conifere. Urcam pe acest drum unde avem parte de racoarea pe care numai o padure adanca de brad o poate oferi (foto 53).

                                                                    52

53

Undeva mai sus ajungem la o noua intersectie de unde ne abatem din nou la dreapta fata de sensul de mers pana aici. Pe acest ultim drum intalnim un izvor cu apa rece care ne mai domoleste setea. Inca putin si ajungem la intrarea intr-o vasta poiana aflata in partea nordica a Varfului Batca Tatarcii (foto 54). Inaintam cateva sute de metri in poiana si cu Muntii Tibaului in fundal ne imprietenim cu un cal (foto 55).

                                                54

                       55


Mai parcurgem foarte putin pana la o stana unde lasam bagajele pentru a putea urca mai lejer varful. Apoi ne inscriem pe o panta la inceput mai domoala dar apoi accentuata, pe un culoar golas, inspre varf (foto 56). Urcam incet admirand din nou peisajul si ajungem in varf (foto 57).

                                                     56

57

                   58

Daca ne deplasam de la varf ceva mai la vale, inspre sud, spre un varf secundar, vom avea din nou parte de o priveliste de vis. Inspre sud-vest Muntii Rodnei (foto 58); ceva mai spre stanga, in vale se observa satul terminus al calatoriei noastre, Carlibaba si o buna parte din Muntii Suhardului precum si impunatorul varf Omu, cel mai inalt din acest masiv (foto 59). Spre est, din nou Giumalaul si Raraul.

59

Inspre vest, la poalele imensei piramide care este Varful Batca Tatarcii, observam si drumul pe care vom continua traseul (foto 60). Ne despartim cu greu de privelistea de pe acest varf abrupt. Facem cale intoarsa spre stana la care am lasat bagajele (foto 61).

                                                           60

61

De acolo, stand cu fata spre varf ne abatem pe drumul care duce spre dreapta lui, pe curba de nivel, surprins in imaginea 62. Traversam o portiune scurta din padurea aflata pe versantul nordic si iesim in poiana aflata la sud de varf de unde facem o fotografie asupra abruptului sudic (foto 63).

                                                          62

63

Urmam mai departe drumul si imediat intram din nou in padure. Intalnim undeva un imens covor de muschi (foto 64). Nu foarte departe iesim din nou intr-o poiana mai mica dar de unde avem din nou perspectiva spre inapoi asupra Varfului Batca Tatarcii (foto 65).

                                               64

65

Incepem sa pierdem din altitudine ajungand intr-o poiana mare unde pe langa perspectiva pe care ne-o ofera Muntii Rodnei observam si un capat de drum de munte spre care ne abatem, spre stanga, in coborare (foto 66). Acel drumeag ne conduce la stana Rebenciuc (foto 67), unde cativa caini latra cu putere la noi dar ne linistim vazand ca sunt legati.

                                                          66

67

Ciobanul si cateva ajutoare ne intampina si ne poftesc si in stana (foto 68) unde mai schimbam cateva vorbe, dupa ce suntem serviti cu urda si cas. Apoi, pe o latura a stanii coboram mai departe pe un drumeag, inspre sud (foto 69).

                                                    68

                                                   69


Depasim o portiune cu multe tufe de zmeura si ajungem la un parau (foto 70) pe care il vom urma pana in vale.

70

                                                                      71

Dupa aproape 50 minute dupa ce am parasit stana sosim la drumul care leaga satul Carlibaba de Izvoarele Sucevei, pe Valea Carlibaba (vezi harta zonei), la circa 3 km amonte de satul Carlibaba (foto 71). Undeva mai la vale un pui de sarpe negru incearca sa traverseze drumul (foto 72).

72

73    Din loc in loc, praguri artificiale peste Carlibaba.

Ajungem si la intrarea in sat. In foto 74, peste podul din imagine, inspre stanga in aceasta imagine, se afla drumul descris la, alta cale de acces catre Varful Batca Tatarcii.

                                                           74


Noi continuam traseul spre dreapta in foto 74 unde intram in sat si dupa circa 10 minute ajungem in centru sau, la Valea Bistritei, pe DN 18, unde ia sfarsit traseul.