Vârful Ţapul Mare, Munţii Ţibău

73

articolul continuă de aici


Ne departam apoi de Varful Tapul Mic si ne indreptam spre Tapul Mare. Stancariile de pe Tapul Mic, vazute de la o oarecare distanta au forme interesante (foto 73, 74).

74

75

Coboram putin trecand pe langa alte grupuri de stanci si dam peste ceea ce pare un aven surpat (foto 75). Ceva mai incolo gasim o grota ce pare sa fie naturala (foto 76). Insa avem parte de un eveniment neplacut. 11 caini de la o stana aflata in apropiere, ne-au incoltit. Ne-am refugiat pe varfurile unor stancarii in asteptarea ciobanilor (foto 77).

76

77

Dupa ce i-au linistit, am pornit mai departe. Din nou am descoperit o grota de dimensiuni destul de mari (foto 78). Din aceste locuri am fotografiat piscul cel mai inalt din Obcini, Varful Lucina (foto 79), descris la.

78

79

Peisajul este feeric luminat de soarele care se indreapta spre apus. Mai aveam cativa metri pana in varf (foto 80) cand cinci caini de la aceeasi stana iar si-au facut aparitia. Pe patru dintre ei i-am surprins in imaginea 81. De data asta a trebuit sa ne descurcam singuri deoarece ciobanii nu au mai venit. Le-am dat din putinele noastre alimente dar tot latrau la noi. Nici pe varf, la 1661 metri nu ne-au lasat in pace (foto 82) si au venit dupa noi cateva sute de metri spre vale, la intoarcere. S-au potolit insa pana la urma, cand ne-am departat suficient de stana.

80

81

82

83

Coborarea am facut-o pe acelasi traseu. Seara se apropia cu repeziciune asa ca peisajul era luminat altfel acum (foto 83). Inainte de a reveni pe Varful Iedu am facut o poza la un mic popas (foto 84). Intunericul ne-a surprins dupa ce am coborat si ultima panta, in vecinatatea caselor de unde am luat apa. Norii aveau un colorit rosu, nefiresc (foto 85). Am ajuns la cort pe intuneric; dupa un ceai cald somnul a pus stapanire pe noi imediat.

84

85

A doua zi ne-am trezit destul de greu dar dornici de a vedea si alte parti ale Tibaului. Desi era trecut de ora 7 cortul inca nu era luminat de soare deoarece eram in umbra unei stanci (foto 86). Alt brad avea conurile expuse (foto 87). Soarele si-a facut aparitia iar dupa masa de dimineata am decis sa coboram spre valea Raului Tibau (foto 88 si harta zonei). Domnul pe domeniul caruia am pus cortul ne-a insotit o vreme aratandu-ne drumul despre care spunea ca a fost facut in Primul Razboi Mondial (foto 89).

86

87

88

89

Facem o fotografie spre nord, catre un munte invaluit in legenda, Zimbroslavele (foto 90) (din Muntii Maramuresului). Bureti cu multi spori, atunci cand sunt copti, gasim pe aici prin iarba (foto 91).

90

91

Coboram dupa ce traversam curtea altei gospodarii iar in vale iesim langa un mic perete stancos (foto 92). Traversam pe un pod Raul Tibau si parcurgem cateva sute de metri in aval, spre una din celebrele stanci de aici, Piatra Tibaului (foto 93).

92

93