Muntele Fluturica din Ţibău, peșteri

                                              10

articolul continuă de aici


Ne inscriem apoi pe o poteca care duce spre varful Muntelui Fluturica (foto 10). Pe aceasta parte muntele este golas, doar ici colo intalnim palcuri izolate de brazi (foto 11). Intalnim din plin tufe de merisor (foto 12). Stam destul de mult adunand fructele rosii cu gust acrisor. Spre inapoi fotografiem satul Carlibaba si ceea ce se vede din Valea Bistritei Aurii (foto 13).

                                             11

                                          12

13

                                            14

Treptat ajungem in creasta si putem fotografia spre Muntii Suhard. In imaginea 14 am marcat intrarea in traseul de creasta descris la https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-omu-muntii-suhard. Mai parcurgem in urcus cateva sute de metri pe creasta Fluturicai, strecurandu-ne printre cei cativa brazi de aici si la un moment dat zarim Muntii Rodnei  (foto 15), partea care cuprinde Varful Ineu. In Valea Bistritei stau insirate casele din satul Tibau (foto 16). Un brad cazut la pamant este napadit de licheni (foto 17).

                                     15

                              16

17

                             18

Aproape de varful muntelui facem popas pentru a admira imprejurimile (foto 18 - in dreapta se observa din nou Varful Batca Tatarcii iar in ultimul plan Obcina Mestecanisului). Ceva mai la vale, dintr-un minunat punct de belvedere, avem perspectiva spre Muntii Rodnei (foto 19).

19

                              20

Cu greu ne-am desprins de asemenea privelisti. Ne inscriem pe o poteca, in coboras usor, a carei directie este inspre partea inalta a masivului (foto 20). Dupa ce strabatem un foarte mic palc de copaci observam mai jos cateva case (foto 21). Ne indreptam pe langa un gard din lemn (foto 22) spre ele. Incep sa apara stanci izolate, calcare albe, spectaculoase (foto 23). 

                                                                   21

                                                                  22

23

                                                    23a

In coborare intalnim un izvor, inainte de a ajunge la casele vizate (foto 23a). Casele sunt parasite dar locul pare totusi ingrijit, semn ca mai este cineva prin apropiere. Langa prima stanca intalnita se afla un covor violet de branduse de toamna (foto 24) iar pe stanca creste scorus de munte (foto 25). Pe un scaiete, un fluture (foto 26).

                                                 24

                                                                      25

26

                                                    27

Imediat dupa ce trecem de aceasta stanca intalnita in drum, spre stanga fata de sensul de mers mai observam un palc de case, acestea locuite (foto 27). In dreapta lor se afla un mic abrupt interesant. Cu permisiunea localnicilor, in vecinatatea acestor case am instalat tabara intr-un loc mirific, numit Prislop (foto 28). Aproape de aceste case se gaseste un izvor cu apa foarte rece (foto 29).

                                                     28

29

Pana sa plecam spre zona inalta a Tibaului am dorit sa cercetam putin imprejurimile acestor locuinte. Prima data ne atrage atentia un zid de piatra, cu inaltime de sub un metru, care se intinde pe o lungime foarte mare (foto 30). Se pare ca scopul acestui zid este si de a delimita anumite parcele dar si pentru a nu trece animalele. Un brad isi etaleaza conurile (foto 31).

                                                                30

31

Coboram pe la baza abruptului si ne deplasam de-a lungul acestuia. Intalnim cateva goluri subterane. Prima pestera poarta numarul 17 (foto 32). In dreapta intrarii se afla o mica cavitate (foto 33). Am patruns cat am putut in interior, nefiind echipati pentru explorare, interior de forma unui tunel nu prea inalt (foto 34). Am gasit si cateva concretiuni, foarte slab dezvoltate (foto 35).

                                                                                                        32

                                        33

                                         34

35

                                                                       36

Mai departe gasim pestera numarul 16 cu intrare destul de scunda (foto 36); interiorul se vede in imaginea 37. Mai parcurgem cativa metri si gasim un gol subteran nemarcat (foto 38).

                                                                            37

38

Revenim in vecinatatea zidului de la care a pornit mica noastra cercetare si urcam o mica panta, spre padurea din fata in sensul dat de sageata, cu scopul de a merge spre varfurile principale ale muntelui (foto 39). Nu urcam foarte mult si din varful pantei fotografiem spre inapoi (foto 40), catre Fluturica. Apoi coboram pe o poteca, printr-un palc de padure si ajungem intr-o portiune defrisata. In dreapta, cum coboram se afla un frumos perete alb de calcar (foto 41). Mai jos ajungem la o intersectie de drumuri si ne abatem pe cel din dreapta (foto 42).

                                                         39

                                  40

                                                              41

42

Dupa ce trecem de o poarta din barne ne abatem din nou spre dreapta, pe un drumusor care duce la alte case pe care le zarim inainte de urcusul spre primul varf important din masiv, Iedu (foto 43). Drumusorul acoperit cu iarba, aflat intr-un peisaj deosebit, conduce catre o gospodarie de unde ne alimentam cu apa (foto 44). Apoi ne deplasam aproape pe curba de nivel catre partea de jos a crestei care se vede in ultimul plan din imaginea 45, de unde vom incepe urcusul. 

                                              43

44

                                                                     Donează 30 de lei