روش تزريق بخار آب

روش تزريق بخار آب

اين روش در چاه‌هايي به كار برده مي‌شود كه داراي نفت سنگين با ويسكوزيته بالا هستند. از اين روش كه در اواخر دهه پنجاه ميلادي كاربرد زيادي داشته است، بيشتر در كاليفرنيا و ونزوئلا استفاده مي‌شود؛ زيرا در اين مناطق نفت سنگين بيشتري نسبت به ساير نقاط دنيا زيادي وجود دارد.

عاملي كه در روش تزريق بخار بايد كنترل ‌شود، سرعت تزريق است؛ سرعت تزريق بايد به صورتي باشد كه فرصت كافي براي تبادل حرارتي بخار و نفت وجود داشته باشد تا شيب‌ دمائي درون نفت ايجاد گردد. علاوه بر آن، بايد به فاصله بين مخزن و تاسيسات توليد بخار براي محاسبه درجه سيال تزريقي به مخزن و ميزان خوردگي در مسير بخار تزريقي توجه داشت.

روش‌هاي تزريق بخار

تزريق بخار عمدتاً به دو صورت انجام مي‌شود:.

روش چرخشي: در اين روش، ابتدا مقداري بخار و سپس، آب به‌همراه پليمر به مخزن تزريق مي‌شود. مجدداً بخار آب تزريق مي‌شود و به‌همين ترتيب فرايند ادامه پيدا مي‌كند. از اين روش در سال 1959 در ونزوئلا استفاده مي‌شد و در سال 1968 با استفاده اين روش در كاليفرنيا حدود 130000بشكه نفت برداشت گرديد.

روش تزريق بخار: در اين روش، بخار آب به طور ممتد به مخزن تزريق مي‌گردد و هم نيروي حرارتي و هم نيروي رانش به وسيله بخار آب ايجاد مي‌گردد. تاكنون در آمريكا نزديك به 50درصد نفت مخازن به اين روش استخراج گرديده است.

شرايط لازم براي تزريق بخار آب

در يك بررسي آماري كه در مورد مخازن نفتي در سرتاسر جهان انجام شده، شرايط لازم براي استفاده از روش حرارتي به صورت ذيل گزارش شده است. البته وجود اين شرايط به معني كفايت اين شروط نيست و ازدياد برداشت به عوامل ديگري از جمله عوامل اقتصادي، زيست‌محيطي وغيره نيز وابسته است.