Samoprovjera‎ > ‎

Veliko i malo slovo

sastavila: Nataša Sajko, prof.

Ovim se testom provjerava tvoje pravopisno znanje i njegova funkcionalna uporaba.


Pozorno pročitaj tekst i napiši ga u skladu s pravopisnim načelima hrvatskoga standardnoga jezika. 

ishod: pravilno pisati veliko i malo početno slovo, pravilno sastavljeno i nesastavljeno pisati riječi, točno uporabiti pravopisne znakove


tko su kurdi

Tko su Kurdi?

kurdi su etnička skupina na bliskom istoku i najviše nastanjuju regiju poznatu kao kurdistan, koja se prostire preko irana, iraka, sirije i turske. Riječ je o iranskom narodu koji govori kurdskim jezikom i njegovim dijalektima. kurda ukupno ima oko 30 milijuna, a većina živi u zapadnoj aziji. kurdi predstavljaju većinu u autonomnoj regiji iračkog kurdistana te su značajna manjina u susjednoj turskoj, siriji i iranu. kurdi su se posljednjih mjeseci pokazali kao jedina sila koja vraća udarac džihadistima islamske države, piše BBC.

 


SVJETIONIK TAJER

 

tajerske sestrice dva su otočića udaljena 15 nautičkih milja od zadra i do njih se plovi kroz pravi labirint otoka i hridi. danas predstavljaju granicu između np kornati i parka prirode telašćica na dugom otoku. svjetionik tajer sagrađen je 1876 na većem od dvaju otoka sestrici veloj. izgrađen je da bi pomorcima označio pri stup dvama prolazima proversi veloj i proversi maloj koji znatno skraćuju put do zadra s otvorenog mora.

 

njegova čelična kula visoka 26 m i prepoznatljiva po crveno bijelim spiralnim prugama spojena je zatvorenim kamenim mostom sa svjetioničarskom zgradom. svojom neobičnom konstrukcijom podsjeća na svjetionike sa sjevera atlantskoga oceana. zapadno od nje nalaze se klifovi telašćice a južno se prostire otvoreno more.

 

tajerske sestrice geološki su dio kornata što se vidi po isto vjetnom hridinstome dnu. predstavljaju neobičnu turističku atrakciju ne samo zbog ptica selica koje se zaustavljaju u gustoj borovaj šumi u jesen i rano proljeće nego i zbog okolnog akvatorija koji je jedinstven po mnoštvu otočića hridi morskih prolaza i uvala te je vrlo bogat ribljim i pod morskim biljnim vrstama.

 

na sjevernoj strani otoka nalazi se obnovljeno kameno pristanište a do svjetionika vodi uređena stazica kroz šumu. jednokatna svjetioničarska zdrada jedna je od naj prostranijih na jadranu. okružuje je velika kamena terasa s gustirnom s koje se pruža pre krasan pogled na sve strane pa tako i na hrid taljurić uz dugi otok.


 TEMELJNA CIVILIZACIJSKA DJELA I ANTIKA

Ishod:pravilno pisati veliko i malo slovo

(društveni i kulturni pokreti, povijesna razdoblja; pripadnici i sljedbenici društvenih i kulturnih pokreta, crkvenih redova; imenice koje znače zanimanje, položaj, titulu; vlastita imena - ljudi, naroda, djela)


Zadatak

Napiši ispravno velikim i malim početnim slovima.

 

KNJIŽEVNA EPOHA KOJA SLIJEDI NAKON SREDNJOVJEKOVLJA ZOVE SE RENESANSA.

 

GILGAMEŠ JE SUMERSKO-BABILONSKI EP. GOVORI O KRALJU GILGAMEŠU KOJI JE VLADAO U GRADU URUKU. ON JE TUGOVAO ZA SVOJIM PRIJATELJEM ENKIDUOM.

 

ZNAMENITI PRIJEVOD BIBLIJE NA LATINSKI JEZIK, VULGATU, SASTAVIO JE SV. JERONIM A NIJE SV. AUGUSTIN.

 

PRVIH PET KNJIGA BIBLIJE, PETOKNJIŽJE, ŽIDOVI ZOVU TOROM.

 

PSALME DIJELIMO NA HIMNE, ZAHVALNICE I TUŽALJKE, A PRIPISUJU SE ŽIDOVOSKOME KRALJU DAVIDU.

 

EVANĐELJA, DJELA APOSTOLSKA, POSLANICE I OTKRIVENJE KNJIGE SU NOVOG ZAVJETA.

 

UDOVICA JUDITA SPASILA JE SVOJ GRAD BETULIJU. ONA JE ZAVELA ASIRSKOG VOJSKOVOĐU HOLOFERNA I ODSJEKLA MU GLAVU.

 

SVETA KNJIGA ISLAMSKIH VJERNIKA ZOVE SE KU'RAN.

 

ANTIČKA SE KNJIŽEVNOST DIJELI NA RAZDOBLJE GRČKE I RIMSKE ANTIKE. 

RAZDOBLJA RIMSKE ANTIKE SU: ARHAJSKO, ZLATNI VIJEK, SREBRNI VIJEK I DOBA KASNOG CARSTVA.

 

DRUGOG GLUMCA U STAROGRČKOJ DRAMI UVODI ESHIL A NE SOFOKLO.

 

SLAVNU TRILOGIJU O KRALJU EDIPU ČINE DRAME: KRALJ EDIP, ANTIGONA I EDIP NA KOLONU.

 

KOMEDIOGRAF PLAUT STVARAO JE U ARHAJSKOM RAZDOBLJU RIMSKE ANTIKE.

 


DUBAI – GRAD IZ MAŠTE

 ishod: pravilno pisati veliko i malo početno slovo


dubai je sastavni dio ujedinjenih arapskih emirata (emirat je područje kojim vlada emir, nešto kao europski knez). nalazi se na obali perzijskog zaljeva i broji oko milijun i pol stanovnika. nafta, gusta, crna i smrdljiva tekućina, jedno je naselje od blata i trske u trideset godina pretvorila u blještav, elegantan i čudesan grad.Podstranice (1): Rješenja vježba
Comments