Langven

ALGEMEEN:

Straat: Langven

Oppervlakte: 77a 30ca

Waterbevoorrading: Schelloop?

Oudste vermelding: 1650 - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Het terrein is deels bebouwd, deels weide.

Lambertcoördinaten: X: 206.617 Y: 200.523

HISTORISCH:

De schans van Langven lag midden in het centrum volledig gevat door omringende wegenis. Er is erg weinig geweten van deze schans. Er zijn slechts een drietal vermeldingen: de voorstelling op de Atlas van De Ferraris, de vermelding op een kadastraal verzamelplan, tesamen met de verwijzing naar de betaling van één sauvegarde.

De sauvegarde (en tevens oudste vermelding) dateert van 1650: "Wim Vertessen gegeven aen die sauvegarde van den colonel Van Plunquet op die Langven schansse tsaemen tot hondert en thien gulden thien stuivers 110-10".

In 1697 werd genoteerd: "Item cort Joris Ooms Wouterssone van de schanshueringe 8-10-0. Was dit het volledige huurbedrag of moest Joris Ooms zijn bijdragen van vorige jaren nog betalen? In ieder geval werd nog datzelfde jaar vermeld: 'Cort Joris Ooms Wouters sone van resterende schanshuere 13-0-0 (uit: Schansen van Ham, Bertrands).

TOPONYMIE: ?

KARTOGRAFISCH : (Google+)

  • Er is bijzonder weinig geweten van de schans van Langven. De schans komt duidelijk voor in de Ferraris-atlas (links), maar in de atlas der buurtwegen (1842-46, kaart rechts) vind je al geen specifieke aanduiding meer terug (de schans was het grote perceel gevat tussen de lusvormige wegenis).
  • Kadasterplan: uit 1844: de schanslocatie is met streepjeslijn aangegeven.
  • Kadasterplan: uit 1960 (hier is de schans opgesplitst in 3 percelen)
  • Overname kadasterplan 2001 + Luchtfoto + topografische kaart met weergave van de waterlopen (kaarten via Marijke Wouters, Ruimte en Erfgoed, Limburg).
  • Satellietbeeld: de site is geel omcirkeld.
  • Kadastraal plan 2012. De schans bevond zich op de percelen rond het weergegeven nr. 1118v.
Digitaal kadasterplan

BIBLIOGRAFIE & INFO:

  • Algemene gegevens en plannen in samenwerking met M.Wouters, Ruimte & Erfgoed, afd. Limburg.
  • Bertrands D. (1994) "De schansen: historische studie der schansen in Beverlo, Meerhout, Oostham, Kwaadmechelen, Olmen, Heppen, Vorst en Koersel": Schansen van Ham: p.25-29