M3.T4 Color i paletes

Principis teòrics

Tal com ja s'ha vist amb l'aquarel·la, el color es defineix per tres característiques:

El to: popularment conegut com el color (vermell, verd, groc ...)

La lluminositat o valor: que és la quantitat de blanc que té un color i l'aquarel·la s'aconsegueix afegint més aigua al pigment

La saturació: o intensitat, que és la puresa del color. Com menys barrejat està, més pur es considera.

També s'ha vist que cada to té el seu valor propi, és a dir, hi ha colors més lluminosos que altres com per exemple el groc, i aquest valor és independent de la quantitat de blanc que s'hi afegeixi.

Selecció amb contagotes

Prement el requadre que es troba entre les barres de desplaçament d'opacitat i mida, el punter es converteix en un cercle que es divideix en dues parts. La part inferior conté el color actualment seleccionat i la part inferior conté el color que s'està seleccionant. Al separar el llapis de la pantalla, queda seleccionat el nou color

Mètodes de selecció de color

Procreate ofereix cinc maneres diferents de seleccionar un color. A totes elles s'hi accedeix a través del cercle que està al costat dret superior de l'entorn de treball de la taula de dibuix.

En el moment en que es selecciona un color, amb alguna d'aquestes cinc maneres que s'expliquen a continuació, s'haurà de prémer dues vegades sobre el llenç perquè aquest quedi definitivament seleccionat.

Disc

És l'opció que apareix per defecte al prèmer el cercle del color. es mostren tres discs concènctrics:

  • Disc exterior: serveix per seleccionar el to desitjat

  • Disc interior desplaçant-se de dalt a baix es modifica la lluminositat

  • Disc interior desplaçant-se de esquerra a dreta es modifica la saturació

Dividint visualment el cercle central (el de color gris) en vuis parts, al prémer dues vegades seguides en el cercle interior en una zona propera a alguna d'aquestes parts, es seleccionarà algun d'aquests vuit punts que defineixen vuit valors possibles de lluminositat i saturació.

Clàssic

Les tres barres de desplaçament centrals de nou ofereixen la possibilitat de modificar directament el tó, la lluminositat i la saturació.

El quadre superior a aquestes tres barres, permet modificar lluminositat i saturació del to escollit directament.

Harmonia

A partir del color seleccionat, es suggereix el color que pot combinar bé seguint diferents criteris.

El color seleccionat en l'exemple seria l'encerclat amb un cercle més gran, l'altre, el petit, és el color suggerit ( color en harmonia)

Els diferents criteris suggerits es poden trobar picant amb el dit sobre el títol (Colores). En aquest moment apareixerà un menú amb les següents opcions:

  • Complementaris

  • Complementaris dividts

  • Anàlogs

  • Triàdica

  • Tetràdica

Aquesta eina no s'utilitza gens en pintura realista, però si que s'utilitza molt en disseny, disseny de logotips o fins i tot il·lustració.

Valor

Es pot definir el color de tres maneres diferents:

  • Tres primeres barres de desplaçament: la primera pel to, la segona per la saturació i la tercera per la lluminositat

  • Les tres segones barres de desplaçament: Tal com s'ha treballat amb l'aquarel·la, la mescla additiva, la que es fa servir amb la llum, permet definir tots els colors a partir dels tres colors primaris vermell (Red), verd (Green), blau (Blue)

  • Cada color té associat un valor numèric (hexadecimal). Coneixent aquest valor definim amb exactitud un color

La modificació del color a través de qualsevol dels tres mètodes anteriors provoca que els altres dos indicadors també es redefineixin

Color primari i color secundari

Fins aquí, tots aquests mètodes contenen en la part superior dos requadres que corresponen al color primari i al color secundari.

El color primari és el que s'utilitza habitualment per dibuixar. El segundari no s'utilitza massa sovint, per exemple, alguns pinzells permeten canviar el color al final del traç amb el color secundari. Per canviar el color primari o secundari, només caldrà punxar prèviament algun d'aquests dos requadres

Paleta

Aquest mètode s'ha practicat també amb les aquarel·les. La idea és definir tots els colors de la il·lustració, abans de començar a pintar-la.

Si amb la Paleta de l'aquarel·la, cada compartiment s'omplia amb la mescla de colors corresponent a un dels colors a pintar, en la paleta digital, cada requadre és l'equivalent a aquest compartiment.

El Procreate ofereix algunes paletes predefinides per ser utilitzades lliurement. Cadascuna d'elles ofereix una sensació (sentiment) diferent.

Per seleccionar una paleta, caldrà prémer els tres puntets que estan just a sobre de la paleta desitjada i seleccionar l'opció "Predeterminada". A partir d'aquest moment, aquesta paleta apareixerà en qualsevol dels cinc mètodes de seleccionar color explicats.

Definir una paleta de colors

Creació de la paleta

  • Des de l'eina de color, seleccionar l'opció paleta.

  • A continuació prémer el botó "+" situat a la part alta de la mateixa i del desplegable triar la primera opció: Crear nueva paleta".

  • Indicar el nom de la nova paleta.


Com afegir un color a una paleta

Fer que la paleta a la que s'afegirà el color sigui la predeterminada

Seleccionar un color, utilitzant qualsevol dels cinc mètodes

Tornar a l'opció paleta

Punxar amb el llapis sobre una zona buida d'aquesta paleta


Com treure un color d'una paleta

Prémer amb el llapis, durant un petit espai de temps, sobre el color en la paleta del qual es vol eliminar.

Aixecar el llapis i apreixerà l'opció "Eliminar mostra". Seleccionar-la


Ordenar les mostres de les paletes

Les mostres es poden ordenan dintre de la paleta de color, només cal arossegar-les fins al lloca desitjat. Això és útil a l'hora de crear gradients d'un mateix color.


Altres maneres de crear paletes

Procreate és capaç de crear una paleta automàticament, a partir d'una imatge. Per fer-ho ofereix tres opcions quan es prem el signe "+" per crear una nova paleta

  • Fent una fotografia amb la càmera.

  • Obrint un arxiu.

  • A partir d'una foto que tinguem a l'ipad.



Eina Color Drop

Una manera ràpida d'omplir zones d'una il·lustració amb un mateix color és fent servir l'eina Color drop. Funciona com un l'eina "pot de color" de molts programes de dibuix, només cal arrossegar el color des del selector fins a la zona a omplir.

Important: L'àrea a omplir ha d'estar definida per un contorn tancat. Si no és així, el color s'expandirà per totes les zones connectades a aquest espai.

Color drop des de paleta

Una altra manera de colorejar la il.lustració sense utilitzar el Color drop , és directament amb la paleta de color. Només cal que arrosseguis el color de la casella cap a la zona de la il.lustració que vols colorejar. Aquí tens un vídeo on ho pots veure:

RPReplay_Final1661295022.mov

Exercici M3.T4 PaletaManual (Per il·lustració)

Fer una il·lustració (que no dibuix realista) d'un objecte de l'aula que estigui aprop.

Observant aquest objecte, crear una paleta de colors aproximada o inventada (tenint en compte els colors harmònics), i anomenar-la PaletaManual.

Pintar aquest objecte tenint en compte les ombres i els degradats observats


Entrega M3.T4 PaletaManual

A la carpeta del drive de la matèria, crear una nova carpeta anomenada M3T4CognomNom. Dins d'aquesta carpeta s'hi col·locaran les imatges següents:

  • Una captura de la paleta creada CognomNomPaletaManual

  • Una captura de l'objecte creat amb procreate CognomNomObjecte1

Exercici M3.T4 PaletaFoto

Fer un dibuix realista d'un segon objecte de l'aula que estigui aprop.

Fer una fotografia d'aquest objecte per capturar la paleta de colors del mateix. Anomenar-la PaletaFoto

Pintar aquest objecte tenint en compte les ombres i els degradats observats


Entrega M3.T4 PaletaFoto

A la carpeta del drive de la matèria, crear una nova carpeta anomenada M3T4CognomNom. Dins d'aquesta carpeta s'hi col·locaran les imatges següents:

  • Una captura de la paleta creada CognomNomPaletaFoto

  • Una captura de l'objecte creat amb procreate CognomNomObjecte2