M1.T7 L'aquarel.la i la paleta de colors 

Material necessari per a aquest tema

Aquarel·la: Com s'utilitza?

Les aquarel·les són pigments mòlts molt finament i aglutinats amb goma aràbiga ( arbre de l'acàcia , mimosa).. La barreja es presenta seca, en forma de pastilla,  líquida o en tub. Al barrejar-la amb aigua, en la qual la goma es dissol molt fàcilment, fem que l'aquarel·la (o més ben dit els pigments) s'adhereixi al paper. A més de la goma també s'hi afegeixen glicerines i sucres que retarden l'assecat i li donen més brillantor

Suports 

L'aquarel·la es treballa sobre paper. Aquest ha de tenir un cert gramatge (a partir de 190grs.) per a poder treballar amb aigua i pot, o no, tenir textura. També podem utilitzar paper fet a mà (tenint en compte que absorbeix de seguida l'aigua tenyida) o papers japonesos com el paper d'arròs (la pasta està feta amb arrels de la planta de l'arròs). Es pot treballar directament sobre el paper o, aquest, es pot tensar perquè no s'encongeixi en aplicar-hi l'aigua. Això es sol fer mullant-lo tot prèviament i tensant-lo sobre una fusta per deixar que s'assequi. 

Tècnica

L'aquarel·la és una tècnica que es treballa amb aigua. Els colors utilitzats són més o menys transparents segons la quantitat d'aigua amb la que es barreja, i de vegades deixen veure el fons del paper, que sol ser blanc i que actua com un verdader to. Normalment es parteix del blanc del paper per anar creant cada cop tons més foscos. O sigui, en l'aquarel·la no s'utilitza el blanc sinó que es deixen com a blancs les reserves del paper. D'alguna manera tornar enrera en l'aquarel·la és bastant difícil perquè no podem esborrar un cop tenyit el paper. Es pot tacar directament amb l’aquarel·la o fer un dibuix amb llapis prèviament, el qual, en la majoria de casos, un cop aplicada l'aquarel·la podrem esborrar. Els pinzells utilitzats són els de pèl tou. És idoni tenir pinzells de diferents mides, si més no, un de gros per si s'han de fer rentats o zones d'un mateix to. També es poden utilitzar esponges per a fer rentats o per a intentar esborrar, tot aplicant aigua o intentant absorbir el color sobrant fruit d'algun error. 

Tècniques de treball amb aquarel·la:

Moll sobre moll

Aplicar colors successius sobre la superfície molla per que en vagin barrejant entre ells creant degradats, difuminats i transparències. Treballar les successives capes de colors començant pels colors més clars fins als més foscs. A mesura que la superfície es va assecant es pot reduir la mida de la pinzellada per aprofundir en els detalls.


Moll sobre sec

Damunt de la superfície seca s'apliquen unes aiguades de colors suaus (es pot utilitzar la tècnica anterior) però llavors assecarem aquesta capa per poder aplicar pinzellades al damunt de colors més foscs quedant aquestes ben definides.

Exercici M1T7 - RodaColors

Partint dels colors primàris: Magent, groc i cian, reproduïr el següent cercle. 

Els tres cercles petits es pinten amb els colors primàris.

Els triangles intermitjos es pinten amb barreges de colors:

Nota: Si no teniu transportador d'angles podeu dividir la circunferència seguint el procés indicat en aquest video: https://youtu.be/cWbaX0CsXGU

Entrega M1T7 - RodaColors

Exercici M1T7 - Barreges

Per començar a agafar agilitat amb les barreges, reproduirem  en un full d’aquarel·la els colors següents :

Entrega M1T7 - Barreges

Exercici M1T7 - Intensitat i Degradat

Situar en vertical una làmina per aquarel·la, dibuixar en el marge superior 4 requadres de 4 cm cadascun. Pintar el primer requadre de color verd molt clar (molta aigua i poc pigment), el segon amb un verd més intens (el mateix to però amb més pigment). Pujar la intensitat (més pigment i menys aigua) al color del tercer requadre i donar el màxim intensitat al requadre darrer.

Molt important pintar en horitzontal i utilitzar la tècnica d'arrossegar l'aigua en cada pinzellada. Un cop el requadre ha estat pintat, eliminar l'excedent amb el pinzell sec.

A sota els quatre requadres, dibuixar quatre rectangles de la mateixa amplada però del doble de llargada. En cadascun d'ells es pintarà un degradat amb dos colors contigus del cercel cromàtic. La tècnia per fer el degradat consisteix en anar a fegint a la barreja de la paleta una mica del color final del degradat i, com en l'exercici anterior, anar pintant horitzontalment arrossegant l'aigua.

En el següent video es poden veure totes les indicacions per seguir correctament aquest procés. És important mirar-lo per entendre bé la tècnica:

Entrega M1T7 - IntensitatDegradat

Escanejar la làmina acabada de crear i desar-la amb el nom M1T7CognomNomIntensitatDegradat a la carpeta creada a l'exercici anterior M1T7CognomNom.

Exercici M1T7 - MollSobreMoll

Ara toca practicar una mica la tècnica de moll sobre moll i moll sobre sec amb els exercicis següents :

Apartat 1.El primer quadre està pintat sobre sec mentre que el segon està pintat sobre moll (humitejar primer el paper i llavors aplicar-hi el color amb el pinzell ben humit).

Apartat 2: Aquesta gradació de colors s’aconsegueix jugant amb la proporció d’aigua i d’aquarel·la de cada quadre. En el primer quadret el pinzell està completament amarat d’aigua i gairebé no hi ha aquarel·la. En l’últim quadret passa just al revés, s’ha agafat molt aquarel·la i gairebé gens d’aigua. 

Apartat 3: Aquí es practica tot el que s'ha après junt. La càrrega d’aigua del pinzell, la barreja amb els colors…etc. Dibuixar l'esfera i pintar-la amb les dues tècniques .

Entrega M1T7 - MollSobreMoll

Escanejar la làmina acabada de crear i desar-la amb el nom M1T7CognomMollsobreMoll a la carpeta creada a l'exercici anterior M1T7CognomNom.

Paleta de colors

Abans de colorejar un projecte és molt important començar amb la creació d'una paleta de colors. Aquesta paleta t'ajudarà a planificar i decidir quins són els tons que utilitzaràs i l'ordre en el que seràn col.locats . 

Per on comencem?

Exemple pas per pas

2. Observa i Planifica l'orde dels colors ( paleta)

2.Encaixa i dibuixa el motiu.

3.Pinta el color base escollit (1). Pinzell gran 

Recorda deixar en blanc els espais de llum 

4. color 2 paleta 

Cobrir tota la superfície , també la part on hem pintat la primera capa.

5. color  3 paleta 

Important seguir amb el pinzell la direcció que segueix  la superfície de l'objecte. D'aquesta manera cobrirem perfectament l'àrea acolorida i també li proporcionarem textura.

6. Color 4 paleta 

7. Color  5 paleta

Es posa la capa més fosca i els detalls ( textura) . Aquesta última capa es pot fer també amb llàpis de color ( més intensitat).

Més exemples....

Exercici M1T7 - Aquarel·laPuntuable

Materials:

Entrega M1T7 - Aquarel·la Puntuable.

Escanejar la làmina acabada de crear i desar-la amb el nom M1T5CognomAquarel·laPuntuable a la carpeta creada a l'exercici anterior M1T7CognomNom.

Criteris Avaluatius

 Criteris d'avaluació:

Tots els exercicis previs a l'exercici puntuable, s'avaluen i es tenen en compte en la nota d'aquest tema. Cada exercici serveix per treballar algun dels aspectes que després s'utilitzaran en l'exercici puntuable i que s'avaluarà tenint en compte els següents criteris:

Observació directa:

Seguiment de les directrius marcades a classe