M2.T11 Mode edició amb primitives I

Mode objecte - mode edició

Els dos modes permeten manipular diferents aspectes dels objectes ( malles o primitives). La diferència principal és que el mode objecte té en compte la posició de l'objecte en l'espai, i el mode edició treballa directament sobre l'objecte manipulant aspectes interns del mateix sense considerar el seu context. 

Per exemple moure un objecte en mode objecte el desplaça dins l'espai tridimensional, amunt, avall, dreta, esquerra, ... en canvi, en el mode edició, l'eina de moure s'aplica a una o varies cares, arestes o vèrtex de l'objecte.

Cares, arestes i vèrtex - Extrusió

Abans d'executar qualsevol modificació sobre una primitiva en mode edició, cal triar sobre quina part de l'objecte s'executarà aquesta modificació: Una o varies cares, un o més vèrtex, una o més arestes.

Per exemple, amb l'eina d'extrusió, podem allargar una àrea de la primitiva. L'efecte que produirà l'ús d'aquesta eina serà molt diferent en funció de si es selecciona una cara o una aresta. Si s'extrueix una cara des del signe "+" de l'eina, aquesta extrusió es fa perpendicular a la cara seleccionada. Si s'extrueix des del cercle blanc que envolta la cara, l'extrusió es pot fer en qualsevol direcció. És una bona pràctica realitzar aquestes transformacions, amb la vista d'un eix projectat, per controlar exactament què s'està fent.

Seleccio: aresta, vèrtex, cara

Extrusió cara

Extrusió aresta

Afegir cares

Afegeix una cara a l'interior de la cara d'un objecte. Entre una cara i una altra, apareixen noves cares que delimiten la distància entre les dues cares.
Nota: utilitzar el cerlce blanc que apareix al voltant de la cara quan es tria l'eina. permet treballar amb més comoditat.
Combinant l'eina d'afegir cara amb la d'extruir es poden crear figures com la que es mostra en la figura següent:

Bisellar

Empetiteix la cara seleccionada de la primitiva, afegint uns marges. S'assembla a l'eina d'afegir cares, però en aquest cas tant la nova cara com les cares limítrofes, modifiquen les seves dimensions en totes les seves arestes

Tallar bucle

L'eina de tallar bucle (loop cut) divideix en parts iguals l'objecte seleccionat. Aquesta divisió es fa tenint en compte els anells de l'objecte. Es poden fer tantes divisions com es desitgin. Mentres no deixem de prémer el botó esquerra del ratolí, podem desplaçar la subdivisió sense que calgui que estigui centrada. La combinació de tecles Ctrl+r fa el mateix. 

La segona variació de l'eina (offset edge loop cut): Permet subdividir un segment seleccionat (no cal que sigui un anell de segments) i en crea dos de nous, quan, sense deixar anar el botó del ratolí, el desplacem. Aquesta eina permet crear multiples subdivisions, si un cop seleccionada, premem la combinació de tecles Ctrl + r i fem rodar la rodeta del ratolí.

Subdividir un objecte, significa dividir algunes de les seves cares. En el moment que es generen noves cares, aquestes es poden tractar de manera independent com si fossin les cares originals, per tant es poden extruir, viselar ...

Els talls només són visibles des del mode edició. Serveixen per definir noves cares que més endavant poden ser manipulades, però en el renderitzat o en la vista 3D, no es mostren.

Tallar

Com l'eina anterior, permet fer talls en superficies de les cares dels objectes, però aquesta eina a més permet que els talls siguin irregulars: diagonals, fent formes, ... Igualment, les noves cares generades permeten ser tractades com cares originals

Exercici M2T11

Crear un nou projecte al Blender, anomenar-lo CognomNomM2T11 i desar-lo a la carpeta cognomNomBlender de l'escriptori.

Assegurar que l'entorn de treball té obertes com a mínim les finestres de vistes: 3D, llistat i propietats.

En aquest exercici caldrà anar canviant de mode objecte a mode edició. No s'indiquen aquests canvis en l'enunciat expressament.

Nota: És molt important que es vagi desant periòdicament aquest projecte. Per fer-ho, es pot utilitzar la combinació de tecles Ctrl + S

En aquest exercici, és imprescindible utilitzar la imatge que es mostra al final de l'exercici, que és justament el resultat de l'exercici.


Entrega

Crear una carpeta al drive que s'anomenarà M2T11CognomNom. Desar l'arxiu del projecte i les captures de pantalla en aquesta carpeta. Enllaçar aquesta carpeta a la plataforma.


Resultat final

Façana1

Façana2

Detall porta