M8.T5. Anàlisi sonor d'un fragment de pel·lícula

Anàlisi sonor d'un fragment de pel·lícula

En general, en veure una pel·lícula, podem concentrar-nos en els elements de so i qüestionar què es pretén i què s'aconsegueix amb ell:

    • Es pot valorar què és el que aporten i el que expressen.

    • En el millor dels casos descobrirem que la banda sonora cobra rellevància al costat de les imatges visuals i que condiciona la nostra percepció de la narració amb nous significats.

Psicosis (Alfred Hitchcock, 1960)

La música inquietant (no diegètica) de Bernard Herrmann subratlla el moment en què Norman Bates (Anthony Perkins) vigila darrera la paret a Marion (Janet Leigh), amb una incidència especial de violins quan apareixen els plànols d'ella.

Després, a poc a poc, la música dóna pas a un silenci anticipador, tan sols trencat per exagerats sons diegètics de papers trencats, de la cisterna, de l'embolcall del sabó i l'aigua de la dutxa.

Aquest silenci està preparant el clímax de la seqüència, el crim, que s'acompanya amb música estrident, crits i so de ganivetades (que fan innecessari mostrar-les visualment).

Per acabar, després de la música final que acompanya com un rèquiem l'últim alè de Marion, un altre suggerent silenci tanca la seqüència, de manera que l'espectador pugui assimilar en calma el que acaba de veure.

Conceptes relacionats amb el cinema sonor

  • El ritme: No com un terme referit a la velocitat del so exclusivament, també referit a varietat de la intensitat o del to, entre d'altres característiques. Contribueix a donar una importància diferent a diferents moments de la pel·lícula.

  • Holofonia: És una tècnica d'espaialització sonora per percebre el so en 3D. És una tècnica inventada per Hugo Zuccarelli als anys 80, i neix molt abans que els sistemes dolby home cinema. De fet, aquesta espaialització es pot percebre amb un sistema mono.

Exemple d'holofonia: Llumins http://www.holophonic.ch/archivio/testaudio/Cereni%20-%20Holophonic.mp3

Exemple d'holofonia: Perruqueria virtual

  • Leitmotiv: Una petita melodia que es repeteix de tant en tant i que recorda un personatge, un estat d'ànim o una situació recurrent.

El cas Slevin (Paul McGuigan, 2006)

Taronges = mort